Dodaj do ulubionych

brawo Czarzasty = PiS zwariowal

07.02.26, 03:10
Calkowicie sie zgadzam z opinia Czarzastego. Wreszcie ktos madrze powiedzial, co wszyscy powinni mowic o Trumpie.

Natomiast reakcje PiSu sa nie tyle dziwne, co wrecz dla nich szkodliwe.

Jestem zdumiony reakcjami tzw. "prawicy", czyli lewackiego PiSu.
Po prostu w glowie mi sie nie miesci, ze ci ludzie moga byc az tak glupi.
To nieslychane.

Nie interesuje mnie pochodzenie i wady Czarzastego. Ale co racja to racja.
Brawo Czarzasty.
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 07.02.26, 10:25
      Przycinku, skoro tu jesteś - mamy atak rosyjskich trolli, które zamulają kolejne wątki. Troll "senioryta13" stanowczo powinien być usunięty stąd; rozważ to, proszę. Wyrzucono go z forum "Świat" i tutaj hula.

A co do meritum: przyjemnie jest zobaczyć, że pewne prawdy w końcu się przebiły.

> tzw. "prawicy", czyli lewackiego PiSu

Dokładnie tak. Etykiety, które sobie PiS nadaje są gruntownie fałszywe. Z podstawowym fałszem: ich "patriotyzmem" na czele, ale prawicowi również nie są.
    • zimna-wodka Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 07.02.26, 15:15
      przycinek.usa napisał:

> Jestem zdumiony reakcjami tzw. "prawicy", czyli lewackiego PiSu.
      > Po prostu w glowie mi sie nie miesci, ze ci ludzie moga byc az tak glupi.
      > To nieslychane.

Ooooooooooo! Wreszcie dojrzałeś. Gratulacje, lepiej późno niż wcale.
    • pepe49 P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia" o aferce 07.02.26, 21:05
      „może zacznijmy od tego, że jeżeli ktoś czerpie wiedzę z tefauenów, szpringerów, Agory i in. pokątnych źródeł to w ogóle nie wie o co chodzi. Ponieważ oni przedstawiają sprawę tak, że jakoby obraził się ambasador Ross o to, że Czarzasty nie poparł wniosku o nagrodę pokojową dla Trampa.

Tymczasem pan ambasador bardzo wyraźnie powiedział o co chodzi.
      Czarzasty mógł oczywiście nie poprzeć, mógł powiedzieć: „ a my popieramy Jurka Owsiaka na przykład, jest naszym kandydatem. Nie możemy mieć dwóch kandydatów.”

To wszystko się robi w jakiejś formie dyplomatycznej.

Czarzasty pozwolił sobie na jakąś bezczelną tyradę, (określił) politykę Donalda Trampa jako awanturniczą, jako Grenladja, i jak Amerykanie są roszczeniowi, cła.

A co Ty masz do tego w ogóle?
      To jest coś, czego się nie robi w świecie dyplomatycznym. Takie tyrady może sobie wygłaszać jakiś Pimpek, który przychodzi do studja TVN a nie człowiek, który jest drugą osobą w państwie.

I naprawdę nie chodzi o to czy mial czy nie miał racji, bo nie ma obowiązku popierania tego trollingu z Grenlandją czy polityki ceł (chociaż przedstawiciel lewicy, który wypowiada się nagle przeciwko protekcjonizmowi i za wolnym handlem to jest troszeczkę zaskakujące. Ale taka lewica nas już przyzwyczaiła, że nie podchodzi zbyt poważnie do swoich ideowych założeń).

Natomiast tego typu retoryka, którą Czarzasty zastosował jest skandaliczna rzeczywiście w stosunkach międzynarodowych i dlatego ambasador stwierdził, że się nie będzie spotykał i dlatego … ten pan dla nas nie istnieje."

www.youtube.com/watch?v=3s1NrkoaAeM&list=PL_2LK9doeytb9Xr0CEI1rq8iXMLfKCqaB&index=1
      • dorota_333 Re: P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia" o af 07.02.26, 22:25
        Nie mam pewności, czy autor powyższej wypowiedzi rozumie słowo "tyrada", chociaż właśnie coś zbliżonego powyżej zamieszczasz. Uwaga Czarzastego była zwięzła, spokojna, nie nacechowana emocjonalnie i rzeczowa. Z mojego punktu widzenia słuszna, ale można mieć odmienne zdanie. Ale już ten brak emocjonalności wyklucza zdefiniowanie jej jako tyrady.

Pepe, nie bądź plus catholique que le pape. Amerykanie już się wycofali z oburzenia. Ambasador Ross musi się jeszcze wiele nauczyć.
        • zimna-wodka Re: P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia&# 07.02.26, 23:10
          A na marginesie. Dziwne jest stwierdzenie "co Czarzastego obchodzi Grenlandia" Może i nic ale w końcu chodziło o pokojową nagrodę nobla. O zasługi Trumpa dla całego świata a więc także dla Grenlandii, Panamy, Kanady, Meksyku, Wenezueli. Nobel dla takiej kreatury to ponury żart.
          PS. Obraźliwy to był list skierowany do Czarzastego. A raczej załącznik - gotowa wiernopoddańcza deklaracja, tylko podpisać.
          PS 2 Rose coś bełkotał o wielkich zasługach Trumpa dla Polski i Polaków. Coś o nich wiesz?
          PS. 3. A to wypowiedź faktycznie godna noblisty:
          "Drogi Jonasie: Zważywszy na to, że Twój kraj postanowił nie przyznać mi pokojowej Nagrody Nobla za powstrzymanie 8 wojen PLUS, nie czuję już obowiązku myślenia wyłącznie o pokoju, choć zawsze będzie on dominujący, ale mogę teraz myśleć o tym, co jest dobre i właściwe dla Stanów Zjednoczonych Ameryki"
      • przycinek.usa Re: P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia" o af 08.02.26, 05:37
        pepe49 napisał:
        > A co Ty masz do tego w ogóle?

Wyrazam swoja wlasna opinie na podstawie mojego doswiadczenia i po prostu jestem zdumiony ta cala sprawa i moje zdumienie nie mija.

Poniewaz najwyrazniej jeszcze nie do wszystkich Europejczykow dotarlo to co sie stalo - wiec postaram sie powtorzyc i dokonac pewnego porownania.

Wladze USA - majace poparcie przynajmiej 50% spoleczenstwa nie lubia zagranicy ani zadnej formy zycia pochodzacej zza granicy. Nie lubia do tego stopnia, ze zorganizowali faszystowskie formacje ICE, ktore teroryzuja cale polacie kraju i oczyszczaja cale spolecznosci z czynnikow politycznie nieslusznych, czyli osob nie umiejacych dobrze mowic po angielsku, lub tez wygladajacych zagranicznie, w tym oczywiscie osob majacych ciemna karnacje. I ekstrapolujac te dzialania na obszar polityki zagranicznej - mozna powiedziec, ze Wladza USA jednostronnie wypowiedziala traktat NATO, wykazujac zdecydowamna agresje w stosunkach Europejskich.

I wyglada to tak, ze te dzialania nie ustana, gdyby milosciwie nam panujacy krol odszedl z powodow zdrowotnych, lub innych.
        I Europa przegrywa w kazdym wypadku, pomimo nieustannego merdania ogonem. Merdanie ogonem w kierunku USA nie zmieni w zaden sposob sytucji.

Wypowiedzi politykow PiSu przypominaja mi fraternizowanie Zydow z Hitlerem. Myslenie o tym, ze USA cokolwiek zrobia w obliczu zagrozenia Polski przez np. Rosje - jest nieuzasadnione. NATO juz nie ma.

Tymczasem wypowiedzi PiS i osob majacych zwiazki z PiS wskazuja, ze "nalezy dazyc" do zaciesniania wspolpracy z USA i "poglebiania" stosunkow z USA. A USA nie bedzie z wami ani "dazyc", ani "poglebiac" i przy najblizszej okazji was wydyma, tak, jak to robi ze wszystkimi naokolo i na dodatek mowia to wam otwartym tekstem przy kazdej okazji.

I jeden odwazny sie znalazl, co powiedzial prawde o tym, co sie dzieje i zamiast to po prostu zaakceptowac jak prawde-prawdziwa i ostateczna, to PiS dyskutuje i sie nadyma.

Dyplomacja z USA byla za Bidena. A teraz jest koniec dyplomacji. Teraz jest Vance i Trump i ich oficerowie prowadzacy.
        • dorota_333 Re: P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia" o af 08.02.26, 10:40
          > Europa przegrywa w kazdym wypadku, pomimo nieustannego merdania ogonem

Całkowicie nieuzasadniony wielki kwantyfikator. Nie Europa "merda ogonem" tylko jej nieliczny, odizolowany margines. Marginalni Orban i Fico, marginalne partie jak PiS i obie Konfederacje.

Przy okazji trzeba wspomnieć, że Trump będzie ten margines pisowski mocno wspomagał w próbie powrotu do władzy (mam nadzieję nieudanej). Ale to będzie temat na inne wątki.

Poza tym - mam takie podejrzenie, że ktoś zhakował konto Przycinka. Tak mocny i spektakularny powrót rozumu wydaje mi się podejrzany smile
          • przycinek.usa Re: P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia&# 09.02.26, 05:03
            > mam takie podejrzenie, że ktoś zhakował konto Przycinka.

very funny.

> Nie Europa "merda ogonem" tylko jej nieliczny, odizolowany margines. Marginalni Orban i Fico

Dwoch agentow ruskich. Agentura sie popiera nawzajem.
            Na Wegrzech jest parasol nad firmami importujacymi technologie z zachodu.
            Towary jada na Bialorus i do Rosji.

A potem Ukrainy narzekaja jak im te technologie spadaja na glowy.

Europa powinna to wszystko zinfiltrowac i pozamykac pare tumanow, albo wprowadzic szczelna granice dookola Wegier i Slowacji i wszystko ogladac przez lupe.

• monalisa2016 Re: P. Ziemkiewicz w "podsumowaniu tygodnia" o af 08.02.26, 11:04
          przycinek.usa napisał:

> Wladze USA - majace poparcie przynajmiej 50% spoleczenstwa nie lubia zagranicy
          > ani zadnej formy zycia pochodzacej zza granicy.

Ogranicze sie tylko z humorem do tego zdania, znaczy czesc politykow takze sam pan Donald powinni odeslac swoje byle i obecne zony do krajow ich pochodzenia skoro nie lubia tak zagranicy.
          Rowni i rowniwjsi???? smile, smile

Co do postu pepego, nie wiem czy to wina wieku czy rzeczywiscie niezrozumienie tego co sie dzieje.
        • pepe49 Trochę tak, trochę nie. 08.02.26, 14:34
          1.
          Pan Czarzasty postąpił właściwie w tym, że skonsultował swoją wypowiedź z Ministerstwem
          Spraw Zagranicznych.
          MSZ mu autoryzowało wypowiedź.
          To jest dobre i godne polecenia następcom.
          Reszta jest zła.

Pan Ziemkiewicz napisał wyraźnie, że p. Rossowi chodziło o formę.
          W zasadzie mógł pan Czarzasty napisać: „pan Tramp jest agresorem i naszym wrogiem i ja się nim brzydzę“. Na to mógł pan Ross napisać „- Odejdź chamie i nie odzywaj się do nas więcej.“

Następnie pan Ross pochwalił rząd Pajaca za dobre stosunki z USA.
          Dyplomacja.

Pajac wsadzał na spotkaniu NATO dwa palce w plecy p. Trampa. Że niby go zabija z pistoletu w ten sposób.
          Naubliżał p. Trampowi ile mógł. Że udowodniony agent rosyjski i takie tam.
          Człowiek Pajaca, pan Sikorski, naubliżał p. Trampowi i podziękował USA za wysadzenie Nord Strim. Jako minister spraw zagranicznych.
          Człowiek Pajaca, pan Klich, naubliżał Trampowi od agentów FSB czy coś tam jeszcze.
          Więc Pajac posłał go do Waszyngtonu na ambasadora.
          (czy jest jakiś jeden uczynek, który Pajac albo jego człowiek zrobił i którym nie pochwalili się Ruskie?)

To jest styl uprawiania polityki przez Pajaca. Wzbudzać nienawiść.
          Ten sposób zna i stosuje go cały czas.
          To jest problem polski. Póki go nie rozwiążemy, póty z nieprzyjaciółmi Niemiec stosunki będzie miala Polska złe albo bardzo złe.

Ponieważ Pajaca skierowali do Polski Niemcy i za pieniądze niemieckiej fundacji wygrał wybory.
          Oraz za pieniądze USAID.

P. S.
          P. prof. Wielomski, którego cytowałem przy okazji rozmowy o Radzie Pokoju pisał o tym, że atak na Wenezuelę jest terroryzmem państwowym.
          Jednocześnie zalecał wejście do RP.
          Ale on nie jest dyplomatą.

2.
          Na co może Polska liczyć od USA.
          Na różne rzeczy, zależne od czasu i okoliczności.
          Przed atakiem Rosji na Ukrainę, jeszcze w 2020-2021, pan Bartosiak mówił i pisał, że USA wychodzą stąd. Mogą udzielać wsparcia lotniczego, kosmicznego i wywiadowczego, jakby co. Ale wojna lądowa pozostaje w gestji zainteresowanych.
          Zaczął pan Obama, kontynuował pan Bajden, teraz pan Tramp.
          Nie jest łatwo. Coś mi chodzi po głowie porównanie. Ukraina utrzymuje na froncie około 120 brygad. Wszyscy zachodni sąsiedzi Ukrainy mogą wystawić około 20 brygad.
          To a propos wojny lądowej.

A co będzie, gdy wygra pan Brałn, zamknie dotacje dla wjatraków i fotopłyt, wznowi górnictwo? Zielone Niemcy poślą swoje brygady przeciwko Polsce. Co wtedy zrobi pan Tramp?

Podatki na amerykańskie firmy?
          My mamy albo lizusów USA u władzy, albo sługi Niemiec.
          Głosuję na pana Brałna, aby m. in. to zmienić.

Ale uważam, że stosunki z USA trzeba trzymać dobre. Bo Niemcy są gorsi a Rosjanie jeszcze gorsi. A gdy z Amerykanami nie da rady, zostają tylko ci dwaj. Chyba.
          (Międzymorze. Chiny.)

3.
          Wydarzenia w USA.
          Pan Tramp obiecał usunąć wszystkich nielegalnych przybyszy z kraju. Dotrzymuje słowa.
          Bardzo dobrze pamiętam, jak Amerykanie reagowali na zdjęcia z warszawskiego metra.
          Sami biali, ludzie czytają książki, jest czysto, spokojnie.
          Amerykanów te zdjęcia osłupiły, zszokowały.

Próbują do tego wrócić. Tak?

4.
          NATO już nie ma.
          Ale coś jest. Interesy pozostały.
          Albo USA będą miały w Polsce i dookoła zabezpieczone swoje interesy albo ekstra kilkusettysięczną armję przeciwko sobie. Niby nic, ale po co?

5.
          Merdanie ogonem.
          Pan Ziemkiewicz (lubię go cytować, bo myślę nieco podobnie) opowiada jak ostatnio rządy Niemiec, Francji, UK wysłały do Chin poddańcze deklaracje. Poprzez swoich delegatów.
          Może w USA tego dobrze nie widać, ale tutaj widać.
          Pan Z. interpretuje takie zachowanie jako błaganie tubylczych elit o pomoc od zagranicznej potęgi.
          Elity są o krok od utraty władzy i nie chcą do tego dopuścić.
          Np. poprzez zaimportowanie chińskiego systemu inwigilacji i kontroli społecznej.

Historja uczy, że zawsze takie zachowania kończyły się źle.

*
          Na początek – nie czytać czerwonej prasy.
          Człowiek nasiąka kłamstwami i trudno się pozbierać.
          A dlaczego tak piszę?
          Bo „zorganizowali faszystowskie formacje ICE, ktore teroryzuja cale polacie kraju i oczyszczaja cale spolecznosci z czynnikow politycznie nieslusznych, czyli osob nie umiejacych dobrze mowic po angielsku, lub tez wygladajacych zagranicznie, w tym oczywiscie osob majacych ciemna karnacje.“
          To jest czerwona prasa.
          Moja rada: portal DoRzeczy.pl. Tygodnik. Archiwum wydań. I z każdego tygodnika ostatnia strona.
          To są korespondencje Wojciecha Cejrowskiego z USA.
          One są płatne, ale przycinka stać.

6.
          Optymizm!

*

U. E.
          Wystarczy.
          Do anulacji.
          • zimna-wodka Re: Trochę tak, trochę nie. 08.02.26, 15:22
            pepe49 napisał:

> 1.
            > Pan Czarzasty postąpił właściwie w tym, że skonsultował swoją wypowiedź z Minis
            > terstwem
            > Spraw Zagranicznych.

Akurat to nie jest prawda. Owszem był taki domysł.

> Ponieważ Pajaca skierowali do Polski Niemcy i za pieniądze niemieckiej fundacji
            > wygrał wybory.
            > Oraz za pieniądze USAID.

To coś nowego. USAID już nie ma co pepego zapewne cieszy.

> A co będzie, gdy wygra pan Brałn, zamknie dotacje dla wjatraków i fotopłyt, wzn
            > owi górnictwo? Zielone Niemcy poślą swoje brygady przeciwko Polsce. Co wtedy zr
            > obi pan Tramp?

Po czym masz takie wizje, pepciu? Na mój gust to szałwia wieszcza.

> Merdanie ogonem.
            > Pan Ziemkiewicz (lubię go cytować, bo myślę nieco podobnie) opowiada jak ostatn
            > io rządy Niemiec, Francji, UK wysłały do Chin poddańcze deklaracje. Poprzez swo
            > ich delegatów.

Co z tego wynika dla nas?

> Elity są o krok od utraty władzy i nie chcą do tego dopuścić.
            > Np. poprzez zaimportowanie chińskiego systemu inwigilacji i kontroli społecznej

Znowu szałwia.

Pepciu, przyznaję: odlot miałeś zajebisty.
            • pepe49 Re: Trochę tak, trochę nie. 08.02.26, 17:09
              zimna-wodka napisał:

> pepe49 napisał:
              >
              > > 1.
              > > Pan Czarzasty postąpił właściwie w tym, że skonsultował swoją wypowiedź z
              > Minis
              > > terstwem
              > > Spraw Zagranicznych.
              >
              > Akurat to nie jest prawda. Owszem był taki domysł.

Według dziennikarki Polsatu Doroty Gawryluk, marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty konsultował się z Ministerstwem Spraw Zagranicznych zanim odmówił poparcia wniosku w sprawie przyznania pokojowej Nagrody Nobla prezydentowi USA Donaldowi Trumpowi.

– Marszałek Sejmu taki ma zwyczaj, że konsultuje swoje wypowiedzi dotyczące polityki zagranicznej. To nie była swobodna wypowiedź. Czarzasty miał przygotowane stanowisko, które przeczytał i które skonsultował – podkreśliła dziennikarka.
              ...
              Rzecznik MSZ Maciej Wewiór przekazał w niedzielę (8 lutego), że Sikorski i Czarzasty rozmawiali o tej sprawie, ale dopiero po wpisie ambasadora USA Thomasa Rose'a, który ogłosił, że zrywa wszelkie kontakty z marszałkiem Sejmu.

dorzeczy.pl/kraj/843005/ustalenia-gawryluk-ws-czarzastego-rzecznik-msz-reaguje.html
              Ktoś komuś wierzy, coś od tego zależy. (wierszyk bez sensu dla Misia z dedykacją).

> > Ponieważ Pajaca skierowali do Polski Niemcy i za pieniądze niemieckiej fu
              > ndacji
              > > wygrał wybory.
              > > Oraz za pieniądze USAID.
              >
              > To coś nowego. USAID już nie ma co pepego zapewne cieszy.
              >
              >
              > > A co będzie, gdy wygra pan Brałn, zamknie dotacje dla wjatraków i fotopły
              > t, wzn
              > > owi górnictwo? Zielone Niemcy poślą swoje brygady przeciwko Polsce. Co wt
              > edy zr
              > > obi pan Tramp?
              >
              > Po czym masz takie wizje, pepciu? Na mój gust to szałwia wieszcza.
              >
              >
              >
              >
              > > Merdanie ogonem.
              > > Pan Ziemkiewicz (lubię go cytować, bo myślę nieco podobnie) opowiada jak
              > ostatn
              > > io rządy Niemiec, Francji, UK wysłały do Chin poddańcze deklaracje. Poprz
              > ez swo
              > > ich delegatów.
              >
              > Co z tego wynika dla nas?

Nic. Polityka polska pod Pajacem jest całkowicie pasywna.
              Rozmaite wypowiedzi bandytów budzące nienawiść są ukierunkowane wyborczo.

>
              > > Elity są o krok od utraty władzy i nie chcą do tego dopuścić.
              > > Np. poprzez zaimportowanie chińskiego systemu inwigilacji i kontroli społ
              > ecznej
              >
              > Znowu szałwia.
              >
              >
              > Pepciu, przyznaję: odlot miałeś zajebisty.

Specjalnie dla Misia, żeby potwierdził Swoją pewność siebie:

" Ambasador USA napisał najpierw: „Nie będziemy już utrzymywać kontaktów ani komunikować się z Marszałkiem Sejmu Czarzastym, którego oburzające i nieuzasadnione obelgi pod adresem prezydenta Trumpa stały się poważną przeszkodą dla naszych doskonałych relacji z premierem Tuskiem i jego rządem […]”. Muszę przyznać, że to wypowiedź wielce osobliwa. Próbowałem sprawdzić, co takiego „oburzającego i obelżywego” pod adresem Trumpa powiedział pan Czarzasty.

Kilka dni temu został on poproszony przez USA o wsparcie dla kandydatury Donalda Trumpa do Pokojowej Nagrody Nobla. Po jakie licho Amerykanie zwrócili się o to do Czarzastego, nie wiem. Można było przecież być pewnym, że postkomunistyczny polityk urządzi demonstrację i wykorzysta nowe, nieprzychylne Amerykanom nastroje. Jak kania dżdżu potrzebuje on popularności, więc można było przewidzieć, że sprawy Nobla dla Trumpa użyje do jej zdobycia. Jest zresztą prawdą, że w dużej mierze sami Amerykanie za zmianę nastrojów odpowiadają – na pewno nie buduje ich autorytetu uporczywy postulat owej nieszczęsnej nagrody dla prezydenta Trumpa. Tak samo trudno uznać, że właściwą formą kontaktów z innymi przywódcami jest okazywanie im swej wyższości.

Jak można było zatem przewidzieć, marszałek Czarzasty stwierdził, że Donald Trump „nie zasługuje” na pokojowego Nobla, ponieważ według lidera Nowej Lewicy „amerykański przywódca destabilizuje sytuację w organizacjach międzynarodowych, reprezentuje politykę siły i prowadzi politykę transakcyjną”. Cóż, to opinia pana Czarzastego. Nie zgadzam się z nią, ale trudno powiedzieć, że jest ona obraźliwa i obelżywa.

Co gorsza, po tym pierwszym zbesztaniu marszałka Sejmu Tom Rose zabrał się do debatowania z Donaldem Tuskiem, który stanął w obronie Czarzastego. „Szanowny Panie Premierze. Zakładam, że Twoja przemyślana i dobrze sformułowana wiadomość została do mnie wysłana przez pomyłkę, ponieważ z pewnością chciałeś ją skierować do Marszałka Sejmu Włodzimierza Czarzastego, którego haniebne, lekceważące i obraźliwe komentarze na temat prezydenta Trumpa mogły potencjalnie zaszkodzić Twojemu rządowi” – napisał ambasador USA. Rose podkreślił, że „Tusk był prawdziwie wzorowym sojusznikiem i wielkim przyjacielem Stanów Zjednoczonych”. Dodał: „Wiem, że zgodzisz się, że obrażanie i poniżanie Donalda Trumpa, największego przyjaciela, jakiego Polska kiedykolwiek miała w Białym Domu, jest ostatnią rzeczą, jaką powinien zrobić jakikolwiek polski przywódca”.

dorzeczy.pl/opinie/842270/pawel-lisicki-awantura-ambasadora-usa.html

Skoro pp red. nacz. "DoRzeczy" i zw piszą to samo
              taa
              • zimna-wodka Re: Trochę tak, trochę nie. 08.02.26, 17:21
                Nic podobnego. Nie mam nic wspólnego z pierdolleniemm p. Lisickiego.
                Pepciu, odstaw szałwię wieszczą bo to chyba dla ciebie za mocne. Ogranicz się do takiej zwykłej, z apteki.
              • dorota_333 Re: Trochę tak, trochę nie. 08.02.26, 17:47
                P. Gawryluk daleka jest od bezstronności. Nie jest wcale bardziej wiarygodnym źródłem od MSZ.

> Marszałek Sejmu taki ma zwyczaj, że konsultuje swoje wypowiedzi dotyczące polityki
                > zagranicznej

Trudno mówić o zwyczajach marszałka Czarzastego, niedługo jest na stanowisku. Uzus jeszcze nie zdążył się wytworzyć.

PiS - i akolici - usilnie grzeją sprawę, która już wystygła za przyzwoleniem obu ewentualnie zaangażowanych stron.
          • przycinek.usa Re: Trochę tak, trochę nie. 09.02.26, 05:11
            "A co będzie, gdy wygra pan Brałn,"

Tak nie bedzie, bo do tego trzeba glosow, a ten typ jest po prostu pierdolniety na glowe.
            Faktem jest, ze czasem gada do rzeczy, ale jak cos juz zrobi, to od rzeczy.

Kiedys byla taka moda w hollywood, aby przedstawiac swirusow w filmach w ten sposob, ze najpierw komus wala w leb a potem mowia sorry. No i tak ma ten typ. Najpierw robi jedno, a potem robi co innego i na dodatek wymaga od wszystkich aby go za to podziwiali.

"To jest czerwona prasa."

Czerowna prasa?
            A wideo jak strzelaja do ludzi w Minesocie to tez czerwona prasa?
            Wiez ty sie czlowieku obudz ze snu zimowego.

Trumpowcy w USA sa i jest ich masa i sa prostymi faszystami.
            I nie potrzeba do tego czerowej prasy - to widac na pierwszy rzut oka.

To sa takie prymitywy jak w Polsce kiedys bylo ZOMO

Tylko ICE jest grozniejsze, bo ma wiecej broni i nie jest z tego w zaden sposob rozliczane.

To sa bandyci od Trumpa. Zrozumze to czlowieku.
            A ostatnie informacje, ze Trump jest prowadzony przez wywiad - to czytales?
            To tez jest czerwana prasa?

Co za duzo tej czerownej prasy.
            • dorota_333 Re: Trochę tak, trochę nie. 09.02.26, 10:20
              Braun ma szanse, żeby po następnych wyborach tworzyć koalicję rządzącą. A wtedy mamy Polexit ze wszystkimi skutkami.

Czekam, aż odpowiednie organy przyjrzą się wnikliwie agenturalnej działalności Brauna i podejmą kroki do delegalizacji tej jego piątej kolumny. Póki nie jest za późno.
              • zimna-wodka Toż nie oto chodzi. 09.02.26, 12:58
                Cała dyskusja bez sensu. Rzecz w tym, że Trump jest piSSkurom ideowo bliski. Deklaruje się jako bardzo wierzący, pedałów pogonił, rozwala organizacje, które oni uważają za lewackie, zwalcza odnawialne źródła energii i UE.

To wystarczy, żeby go uwielbiać. Reszta jest bez znaczenia.

A poza uwielbieniem Trumpa piSSkury mają okazję dowalić Czarzastemu=Sikorskiemu=Tuskowi. Bo oni mają kompletnego fioła na tle Tuska. Straszy ich w dzień i w nocy, wywołuje koszmary, nawet z lodówki wyskakuje.
                Kompletny odjazd.

Swiat został podzielony na "nasz" i "ich". Trump jest "nasz" a Czarzasty jest "ich".

I to koniec całych rozważań. Cała argumentacja o wielkim przyjacielu to tylko maskarada. Nie można powiedzieć prawdy to się wymyśla różne pierdoły. W tym pepe nie różni się od Ziemkiewicza.
                • dorota_333 Re: Toż nie oto chodzi. 09.02.26, 13:55
                  Bliskość ideowa jest tylko elementem dekoracji, więc w zasadzie do pominięcia w rozważaniach. Przypisywać jakąkolwiek ideowość PiS-owi to tak jakby podejrzewać księdza katolickiego, że jest wierzący. Są pojedyncze osobniki i tyle. Dekoracje powstają wyłącznie dla głupszej części elektoratu/wiernych.

Uwielbienie dla Trumpa jest silniejsze nawet niż deklarowane, ponieważ Trump stanowi dla prawicy europejskiej (nie tylko polskiej) szansę przetrwania. Aż tak, bo tylko powrót do władzy zatrzyma miażdżące prawicę rozliczenia, a on gwarantuje powrót do władzy.

Bez niego prawica europejska pozostanie marginesem na garnuszku Putina. On jest jak Mojżesz, to mocniejsze niż ideolo.
    • bottom600 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 08.02.26, 10:54
      Zapewne posta przycinku pisałeś przy porannej latte macciato z widokiem na ocean, zatem z daleka będąc strzeżonym przez kila tysięcy głowic nuklearnych możesz mieć mylną ocenę działań Czarzastego:
      •USA zabiegają o jak najlepsze stosunki z Polską by w razie wojny pomogła czy odwrotnie?

•Polska czy USA graniczy z krajem w wojnie z Rosją?

•Decyzję o pomocy wojskowej podejmuje prezydent?

Komuch Włodek da sobie rade jak w 1983r, czy aby na pewno garstka jego wyborców? NIe byłbym taki pewien.....
      • zimna-wodka Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 08.02.26, 13:52
        bottom600 napisał(a):

................................................

Jako odtyłupopychany pewnie lubisz nawilżanie. Ale twoje upodobania nie muszą być powszechne. Upodobanie do rozkoszy analnych, nibymotywowane nibypatriotyzmem jest paskudne.

Jak się nazywa zgoda na wyruchanie wywołana pożądaniem korzyści materialnych? Przypomnij proszę.
        • bottom600 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 08.02.26, 14:06
          Wow, zimny-schlany jak zwykle na kacu... etanol jeńców nie bierze.
          • zimna-wodka Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 08.02.26, 14:59
            bottom600 napisał(a):

> Wow, zimny-schlany jak zwykle na kacu... etanol jeńców nie bierze.

Albo schlany albo na kacu. Zdecyduj się.
      • przycinek.usa Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 10.02.26, 05:08
        To jest calkowicie niesprawiedlie. Dlatego, poniewaz nie ma zadnej ochrony przed atakiem nuklearnym. I bardziej jest strach zyc w Kaliforni, niz w Warszawie.

A osobom postronnym mowie po prostu tak - ICE to bandyci. A ich szefowie to sa tak samo bandyci. Trup, Miller, Vance sa bandytami.

A uczciwy czlowiek powinien unikac bandytow. Trzymac sie jak najdalej od bandytow.
        To jest prosta i elementarna zasada zyciowa, dzieki ktorej unika sie klopotow.

Tymczasem sa w Polsce ugrupowania poloityczne, ktore chca byc jak najblizej z tymi bandziorami i robia z tego ideologie.

I to jest blad.
        • zimna-wodka A to faktycznie zasługuje na nobla. 10.02.26, 08:54
          Prezydent Donald Trump zagroził w poniedziałek, że nie pozwoli na otwarcie mostu Gordie Howe International Bridge łączącego Detroit z Windsor w Kanadzie, dopóki Ottawa nie przystąpi do negocjacji handlowych i nie zrekompensuje USA strat wynikających z nieuczciwych praktyk handlowych oraz bliskich relacji z Chinami – napisał na Truth Social, oskarżając Kanadę o wykorzystywanie Ameryki i domagając się co najmniej połowy własności mostu.

Trump obwiniał też byłego prezydenta Baracka Obamę za „głupie” udzielenie Kanadzie zwolnienia z Buy American Act, co pozwoliło omijać wymóg używania amerykańskich materiałów w projektach federalnych. Ostrzegł ponadto, że premier Mark Carney „chce zrobić interes z Chinami – które zjedzą Kanadę żywcem”, a w efekcie Pekin mógłby „zakończyć wszystkie mecze hokeja w Kanadzie i na zawsze zlikwidować Puchar Stanleya”.

tvrepublika.pl/Ekonomia/Trump-grozi-zablokowaniem-mostu-do-Kanady/207481
          • przycinek.usa Re: A to faktycznie zasługuje na nobla. 10.02.26, 21:18
            krol Trump robi to, do czego sie najlepiej nadaje i w czym jest szkolony - rozwala wszystko.
            Dopoki jednak istnieje polowa betonowego elektoratu, ktora nie rozumie zagrozenia ani nie rozumie tego co sie dzieje - dopoty ten idiota rzadzi.

Jest jednak bardzo ciekawe zjawisko - spadaja ludziom oszczednosci i wzrastaja kredyty w upadlosci, bardzo gwaltownie zreszta - bardzo podobnie do tego okresu 2006-2007.

I idzie do nas wielka burza, ktora wyrowna preferencje wyborcze betonu z demokratami. To tylko kwestia czasu. Byle tylko krol nie zdazyl wszystkiego rozwalic. No, ale zobaczymy. Na szczescie gospodarka jest wieksza niz sklep z porcelana i jeden gruby ryzy debil nie moze wszystkiego naraz rowalic, choc bardzo mocna sie stara.
    • zbzdyra Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 08.02.26, 19:19
      Przecież Czarzasty to czerwony i nikt nie wymaże to z jego historii !!!
      • monalisa2016 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 08.02.26, 19:37
        zbzdyra napisał:

> Przecież Czarzasty to czerwony i nikt nie wymaże to z jego historii !!!

Jaka to gra role przy tej wypowiedzi? Facet mial racje!
    • pepe49 No i załamał Donalda 08.02.26, 21:24
      https://files.niezalezna.tech/images/upload/2026/02/02/w_4082840863890ab98abe9ad92e14095e116ff959e00678de9a68a565c7a7fcee_o.jpg?r=0,0

Tak dla kolorytu

https://files.niezalezna.tech/images/upload/2026/01/30/w_6673514eef913212993247160d9321f575098581c202d627312ea16cbb2d52a2_o.jpg?r=0,0
    • szczurek.polny Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 09.02.26, 19:35
      Przycinki,

Gdyby ruskie rakiety zaczęły spadać na wasze miasta i wioski, to skąd byście wzięli pociski do Patriotów? No tak, zamówilibyście u producenta, bo wy produkujecie pociski do Patriotów.

A jak zaczną spadać ruskie Iskandery na polskie miasta, to kogo rząd Tuska wyśle do Waszyngtonu żeby negocjował, prosił, błagał, żebrał o amunicję do Patriotów?

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Gra się takimi kartami jakie są na stole. A te nie są najlepsze, tu się zgodzę. Pomarańczowy jest u was szefem i to jest fakt, drugi fakt jest taki że Czarzasty nie ma możliwości zmiany prezydenta Stanów Zjednoczonych. Więc jak Czarzasty nie ma nic do powiedzenia to powinien zamknąć dziób na kłódkę i wyjechać w Dolomity.

Ale tu jest grany inny scenariusz. Tu jest grany scenariusz "Ameryka nas zostawiła, zdradziła nas, zostawiła nas na lodzie bez żadnej pomocy. W tej sytuacji, wobec miażdżącej przewagi wroga i chcąc uniknąć bezsensownego, samobójczego rozlewu krwi, rząd, premier i minister obrony narodowej zdecydowali się przyjąć warunki Rosji/Niemiec."

Nic nie dzieje się bez przyczyny. Ta rozróba, którą wywołał Czarzasty jest częścią planu.
      • monalisa2016 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 09.02.26, 20:21
        Sczurku, dawno, dawno temu na skraju lasu mieszkała mała dziewczynka. Ponieważ nosiła zawsze czerwoną czapeczkę, wszyscy nazywali ją Czerwonym Kapturkiem. Pewnego dnia mama Czerwonego Kapturka wysłała ją do chorej babci, która mieszkała w samym środku lasu. Dziewczynka wzięła koszyk z lekarstwem i smakołykami, pomachała mamie i ruszyła w drogę ... itd; itd.
      • zimna-wodka Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 09.02.26, 21:07
        Jak zaczną spadać ruskie rakiety to już nie będzie po co prosić Waszyngtonu. Nie mówiąc już o tym, że raczej nie byłoby czym za nie zapłacić a za darmo nie będzie.
        Gdyby Waszyngton przejmował się ewentualnym atakiem Rosji to pewnie wysłałby duże kontyngenty do dawnych republik nadbałtyckich, Polski i Finlandii. Sami żołnierze to nic - trzeba zainstalować sprzęt, stworzyć całą logistykę z magazynami itp. Dzieje się coś takiego? Są duże magazyny w Niemczech ale ponoć mają być zlikwidowane. Błagaliśmy, że je przenieść do nas i zobaczyliśmy faka.
        Trump oficjalnie mówi, że ma Europę w dupie. O nas nie musi tak mówić. To oczywiste - Polska nie ma ropy.

PS. Twoja wizja najazdu Niemiec na Polskę jest wzruszająca. Kurva, czemu wasza propaganda jest taka uboga i toporna? Zero kreatywności. Tusk, Tusk, Niemcy, Tusk, Niemcy, Niemcy, Tusk...
        To już się zrobiło żałosne.
      • przycinek.usa Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 15.02.26, 20:20
        szczurki,
        punkt widzenia nie zalezy od punktu siedzenia, tylko od prawdy.

Jesli ktos powie prawde, to sie go nie krytykuje, ZWLASZCZA, kiedy jest sie przeciwnikiem politycznym.

Przeciwnikow sie atakuje wtedy, kiedy mowia nieprawde, albo bredza i mowia bzdury.

I dopiero wtedy sie ich atakuje, poniewaz chodzi o spoleczne poparcie - a to poparcie WZRASTA Czarzastemu, bo powiedziaj ogolnie, ze Trump to chuj i ludzie widza, ze Trump to chuj i sie zgadzaja i Czarzastemu wzrasta poparcie. Rozumiesz?

Tymczasem PiSowiec Tarczynski zrobil sobie fotografie z gazeta w ktorej Trump wywozi "smieci" i teraz znaczna czesc spoleczenstwa mysli, ze Tarczynski to jest chuj, a byc moze nawet prze-chuj.

Czy teraz zrozumiales te prosta analogie i porade polityczna?

Jak Charzasty mowi prawde - to PiS ma siedziec cicho. I to jest najlepsza rada polityczna dla PiS.
        I zamiast sie klocic, to powinienes jeszcze podziekowac.

Ja nigdy nie mialem zludzen co do PiS.
        To niestety zawsze tak wygladalo.
        Nawet lata temu, kiedy wybrali tego polglowka na przewodniczacego waznej komisji.

W zyciu trzeba wiedziec co jest grane i umiec dostosowac dzialania do otaczajacej rzeczywistosci.
        Nie wystarczy tylko zidentyfikowac ze ktos jest BYC MOZE kanalia.

Trzeba to jeszcze umiec wykorzystac.
        No, a PiS nie umie. Caly ten wasz warszawski PiS to sa dyletanci wizerunkowi, glupcy,

• pepe49 ICE a Czerwoni. 13.02.26, 21:00
      Pan Tramp wygrał wybory, bo obiecał, że wszystkich przestępców, którzy wbrew prawu dostali się do USA odeśle do ich krajów.
      Odsyła.

Czerwoni uczą teraz ludzi, że należy nie przestrzegać prawa. Że to jest dobre. Czerwona telewizja pokazuje wstrząsające obrazy.
      Ale nie. To jest złe.

W Minnesocie czerwona ("Partja Demokratyczna") władza kazała policji nie przestrzegać prawa i nie reagować na tych przestępców.
      Policja się demoralizuje.
      Czerwoni fanatyzują młodych.
      Bij, walcz, jesteś po dobrej stronie!
      Łam prawo!
      To jest złe prawo!

https://albicla.pl/imgcache/800x800/w/uploads/images/tmp/10000358291763281894689d43d7eada.jpg

Czerwona telewizja pokazuje jak ICowcy łapią przestępców (i murarza, i gangstera, i księdza, wszystko jedno).
      Ludzie się denerwują. Przemoc.
      Co wybiorą widzowie czerwonej telewizji?

*

Jak za pomocą zdjęcia okłamano Amerykanów i Czerwony Wietnam wygrywał wojnę.

https://img.dorzeczy.pl/img/najslynniejsze-zdjecie-z-wojny-w-wietnamie-kto-i-kiedy-je-zrobil/4b/f6/72bf531cedc957edd19512e06f2a.webp

... jednym z członków szwadronów śmierci był Nguyễn Văn Lém. ... był odpowiedzialny m.in. za mordowanie cywilów i członków rodzin osób podejrzewanych o kontakty z przeciwnikiem.

został schwytany 1 lutego 1968 roku. Według informacji podanych później przez wojsko Wietnamu Południowego, Lém dopiero co zamordował 34 osoby, w tym 24 cywilów. Żołnierze z Południa pochwycili go wkrótce po dokonanej zbrodni i doprowadzili do swojego generała, Nguyễn Ngọc Loana.

W tym czasie w Sajgonie znajdowało się wielu amerykańskich korespondentów wojennych. Jednym z nich był fotograf Associated Press, Eddie Adams, który akurat znalazł się w pobliżu miejsca, do którego żołnierze Południa prowadzili schwytanego Léma.

Jak Adams wspominał później, widząc jeńca postanowił zrobić mu kilka zdjęć. Fotograf był pewny, że za chwilę rozpocznie się przesłuchanie lub, że generał Loan zacznie grozić więźniowi, aby wydał innych członków Wietkongu.

„Ale tak się nie stało. Loan wyciągnął pistolet z kabury, podniósł go do głowy Léma i po prostu strzelił mu w skroń” – mówił Adams.

Fotograf uchwycił moment, w którym pocisk z pistoletu Smith & Wesson trafił w głowę Léma z bliskiej odległości. Obraz ten – ze względu na to, że Lém był w cywilnym ubraniu – przypominał egzekucję nieuzbrojonego cywila zabijanego przez żołnierza Wietnamu Południowego.

Fotografia szybko obiegła cały świat i znalazła się na wielu pierwszych stronach gazet wywołując sensację. Zdjęcie szybko zaczęli wykorzystywać przeciwnicy wojny w Wietnamie – celowo lub nie – mówiąc o zbrodniach na cywilach dokonywanych pod okiem Amerykanów. Po czasie niektórzy twierdzili nawet, że egzekucja Nguyễn Văn Léma była zbrodnią wojenną.

Fotografia Adamsa stała się symbolem wszystkiego, co najgorsze w amerykańskiej interwencji w Wietnamie oraz w całej wojnie wietnamskiej w ogóle. Pomimo to, zdjęcie Adamsa, które zatytułowano „Saigon Execution”, zdobyło nagrodę Pulitzera w roku 1969.
      ...
      Adams w późniejszym czasie dawał wyraźnie do zrozumienia, że egzekucja Léma nie była nieuzasadniona i przyznawał, iż żałuje, że – dla kontrastu – nie mógł zrobić zdjęcia, kiedy to Lém zabija niewinne ofiary, dzieci i staruszków.

*

U. E. musi zostać zakończona.
      Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
      • przycinek.usa Re: ICE a Czerwoni. 15.02.26, 20:34
        pepe49 napisał:

> Pan Tramp wygrał wybory, bo obiecał, że wszystkich przestępców, którzy wbrew pr
        > awu dostali się do USA odeśle do ich krajów.
        > Odsyła.

Nie. Mylisz sie. Przede wszystkim lapia niewinnych. Oni zrobili system zachet finansowych, dla tych agentow ICE za kazda zamknieta osobe i oni lapia wszystkich jak leci plus obywateli. Czytalem, ze 40% tych zatrzyman to sa osoby bez przeszlosci kryminalnej. Wsrod tych osob sa dzieci. To sa tysiace dzieci.

I jak czytam PiS - to mysle, ze PiS jest pelen idiotow, tak jak tutaj ta polowa republikanow, ktorych cieszy to, ze sa rozwalane cale rodziny, bo np. babcia byla nielegalnie i jest deportowana, podczas gdy cala rodzina jest legalnie.

Albo dzieci ktorych jeden z rodzicow byl "in process" - ale nie dostal decyzji - wiec wszystkich deportowali.
        Zastanow sie jakbys sie czul, jakbys byl obywatelem USA urodzonym w USA w wieku np. 6-15 lat i byl deportowany razem z rodzicami do Gwatemali, albo Ekwadoru?

PiS powinien sie nad tym czesciej zastanawiac, bo takie glupie sprawy potrafia decydowac o wyborach.
        Zapewniam, ze ludzie nie beda wcale tolerancyjni wobec takich postaw jak Tarczynski.

On tu kiedys do nas przyjechal - ale mam nadzieje, ze teraz juz nigdy nikt go nie zaprosi.
        Dla mnie ten czlowiek nie istnieje. Reki mu nie podam. Nigdy wiecej.
    • szczurek.polny Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 14.02.26, 20:40
      Swietłana Czestnych, z Petersburga, mówi to panu Przycinkowi coś?
      • przycinek.usa Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 15.02.26, 19:10
        cala ta scena polityczna w Polsce to jest kompromitacja. To jednak nie zmienia faktu, ze czlowiek ma racje. W tym konflikcie PiS nie rozumie, ze dziala na wlasna szkode.

A to, ze ruscy maja wejscia do calej tej zgrai - to jest oczywiste i znane od lat.

Mnie najbardziej jednak przeszkadza forma w ktorej wszyscy sie publicznie obrzucaja blotem.
        Forma jest zla. Wizerunek jest zly.

PiS wizerunkowo wiecej traci od Czarzastego, ktory po prostu mowi prawde.

• monalisa2016 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 15.02.26, 19:18
          przycinek.usa napisał:

> cala ta scena polityczna w Polsce to jest kompromitacja.

👍👍👍😎

>
          > A to, ze ruscy maja wejscia do calej tej zgrai - to jest oczywiste i znane od l
          > at.

👎👎👎🤓

>
          > Mnie najbardziej jednak przeszkadza forma w ktorej wszyscy sie publicznie obrzu
          > caja blotem.
          > Forma jest zla. Wizerunek jest zly.
          >

👍!👍!👍!!!😎
        • dorota_333 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 15.02.26, 19:32
          > A to, ze ruscy maja wejscia do calej tej zgrai - to jest oczywiste i znane od lat.

Nie mają sensu takie uogólnienia. To jest pogląd bardzo prostych ludzi, rzeczywistość jest bardziej złożona.
          • monalisa2016 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 15.02.26, 19:45
            dorota_333 napisała:

> > A to, ze ruscy maja wejscia do calej tej zgrai - to jest oczywiste i znan
            > e od lat.
            >
            > Nie mają sensu takie uogólnienia. To jest pogląd bardzo prostych ludzi, rzeczyw
            > istość jest bardziej złożona.
            >

To nie jest uogólnienie to sa fakty! Rosja nie wybiera Polsce politykow ani rzadu czy prezydenta, Rosja reaguje na wypaczenia politykow. Jesli ktos sie wtraca w polskie sprawy, to (tlumaczenie artykulu)

transition--news-org.translate.goog/eu-kommission-greift-in-nationale-wahlen-ein?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
            Orginalny artykul z szwajcarskich mediow

transition-news.org/eu-kommission-greift-in-nationale-wahlen-ein

No, no nie wolno tu zapomniec o zaoceanicznym wujku Samie on jest w ostatnim czasie bardzo aktywny nie tylko w Polsce ale na calym swiecie.
    • monalisa2016 „Zabierajcie ręce precz od mojego kraju" 15.02.26, 00:55
      Kto jeszcze pamieta Krystiana Zimermana?

www-theguardian-com.translate.goog/music/2009/apr/28/krystian-zimerman-missile-defence-poland?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
      www-theguardian-com.translate.goog/music/tomserviceblog/2009/apr/28/pianist-krystian-zimerman?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
      www-theguardian-com.translate.goog/commentisfree/2009/apr/29/krystian-zimerman-polish-pianist?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
      • dorota_333 Ale kretyński argument 15.02.26, 10:14
        ...cytować chwilę ewidentnej słabości umysłu wybitnego skądinąd pianisty.
        • monalisa2016 Re: Ale kretyński argument 15.02.26, 11:32
          dorota_333 napisała:

> ...cytować chwilę ewidentnej słabości umysłu wybitnego skądinąd pianisty.
          >
          >
          Napisanie o ewidentnej slabosci umyslu polsko-szwajcarskiego pianisty nie wystarczy nalezy ten zarzut udokumentowac w czym ta slabosc lezala.
    • monalisa2016 „Państwa uczestniczące zobowiązały się zapłacić .. 15.02.26, 18:21
      D. Trump o Radzie Pokoju: „Państwa uczestniczące zobowiązały się zapłacić pięć miliardów dolarów”
      „Rada ma nieograniczone możliwości”

15.02.2026 | 18:13

Prezydent USA Donald Trump ogłosił za pośrednictwem Truth Social, że państwa uczestniczące w Radzie Pokoju zobowiązały się przeznaczyć pięć miliardów dolarów na odbudowę Strefy Gazy.

Prezydent USA ogłosił również, że 19 lutego w Instytucie Pokoju Donalda Trumpa w Waszyngtonie odbędzie się kolejne spotkanie z członkami Rady Pokoju, podczas którego zostaną ogłoszone oficjalne informacje dotyczące realizacji pierwszej części planu.

Donald Trump podkreślił, że Hamas musi wywiązać się ze swojego zobowiązania do całkowitej i natychmiastowej demilitaryzacji regionu, aby utrzymać bezpieczeństwo i pokój.

„Rada Pokoju ma nieograniczony potencjał. W październiku ubiegłego roku opublikowałem Plan trwałego zakończenia konfliktu w Strefie Gazy, a moja Wizja została jednogłośnie przyjęta przez Radę Bezpieczeństwa ONZ. Wkrótce potem w rekordowym tempie ułatwiliśmy niesienie pomocy humanitarnej i doprowadziliśmy do uwolnienia wszystkich zakładników, zarówno żywych, jak i martwych. Zaledwie w zeszłym miesiącu szanowni Członkowie Założyciele spotkali się ze mną w Davos w Szwajcarii, aby uczcić oficjalne rozpoczęcie działalności i przedstawić śmiałą Wizję dla ludności cywilnej w Strefie Gazy.

19 lutego spotkam się ponownie z członkami Rady Pokoju w Instytucie Pokoju Donalda J. Trumpa w Waszyngtonie, gdzie ogłosimy, że państwa członkowskie przeznaczyły ponad 5 miliardów dolarów na pomoc humanitarną i odbudowę w Strefie Gazy. Ponadto przeznaczyły tysiące osób do Międzynarodowych Sił Stabilizacyjnych i Policji Lokalnej, aby zapewnić bezpieczeństwo i pokój mieszkańcom Strefy Gazy.

„Bardzo ważne jest, aby Hamas dotrzymał swojego zobowiązania do całkowitej i natychmiastowej demilitaryzacji. Rada Pokoju okaże się najważniejszym organem międzynarodowym w historii i jestem zaszczycony, że mogę pełnić funkcję jej przewodniczącego ” – powiedział prezydent USA.

Link do tlumaczenia z greckich mediow

www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/n-tramp-gia-symvoulio-eirinis-ta-krati-pou-symmetexoun-desmeytikan-gia-tin-katavoli-pente-dis-dolarion/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
      • monalisa2016 Re: „Państwa uczestniczące zobowiązały się zapłac 15.02.26, 18:43
        Panowie deweloperzy Steve Witkoff i Jared Kushner & Co. beda sie cieszyc z kolesiostwa pana Trumpa. Ich portfele o miliardy sie powieksza.
    • monalisa2016 Re: brawo Czarzasty = PiS zwariowal 16.02.26, 18:21
      Wywiad Michala Krupy z Lawrencem Wilkersonem, byłym szefem gabinetu amerykańskiego sekretarza stanu Colina Powella w latach 2002-2005

dorzeczy.pl/kraj/845447/w-krytyce-dzialan-usa-nie-musi-byc-nic-antyamerykanskiego.html
      • przycinek.usa dziwny wywiad 17.02.26, 23:12
        monalisa2016 napisał(a):

> Wywiad Michala Krupy z Lawrencem Wilkersonem, byłym szefem gabinetu amerykański
        > ego sekretarza stanu Colina Powella w latach 2002-2005
        >
        > dorzeczy.pl/kraj/845447/w-krytyce-dzialan-usa-nie-musi-byc-nic-antyamerykanskiego.html

Dziwny wywiad.
        Najpierw mowi, ze wycofanie wojsk z Polski byloby rozsadne. smile

Cytuje: "byłby to ruch rozsądny. Niekoniecznie natychmiastowy, ale rozłożony na przykład na najbliższe 12 miesięcy. Ostatecznie bowiem w interesie Warszawy leży odbudowa poprawnych relacji z Moskwą — a to będzie niemożliwe tak długo, jak na polskiej ziemi stacjonują w istotnej liczbie wojska amerykańskie."

A potem nagle zaczyna gadac o tym, ze krytyka Brauna w rzadzie to bylo przekroczenie protokolu dyplomatycznego. smile

To jest zastanawiajace. I komu to sluzy? Ca za dziwny wywiad.

Niech juz lepiej te wojska beda - stosunkow z Moskwa raczej nie bedzie normalnych i to nie zalezy od tego, co jest rozsadne a co nie - tylko zalezy od tego, ze Moskwa bombarduje Ukraine.

Ja proponuje zaczac normalizacje stosunkow z Moskwa od tego, aby bezwarunkowo zaprzestala agresji na Ukraine.
        Do tego czasu jednak proponuje nie zamieszczac takich idiotycznych wywiadow.
        • monalisa2016 Re: dziwny wywiad 17.02.26, 23:29
          Przecinku, czyta, wysluchuje sie kazdej strony ale do ksztaltowania wlasnego stanowiska, wlasnego pogladu, moralnosci, etyki jestesmy do tego sami.
    • przycinek.usa Czarzasty ma wieksze poparcie niz chcialby PiS 19.02.26, 04:00
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/10645974,wlodzimierz-czarzasty-musi-odejsc-najnowszy-sondaz-nie-pozostawia-watpliwosci.html
      Wyglada na to, ze ludzie biora strone Czarzastego - zgodnie zreszta z moim przewidywaniem.
      No tak. PiS sie nie wykazal zupelnie.
      • dorota_333 Re: Czarzasty ma wieksze poparcie niz chcialby Pi 19.02.26, 08:34
        To oznacza, że oddziaływanie Ameryki w przyszłych wyborach parlamentarnych może być niższe niż tego Kaczyński oczekuje. PiS bardzo liczy na to, że poparcie Trumpa - które na pewno będzie, on zaingeruje w nasze wybory - wywinduje PiS do władzy.

I widać, że to nie jest takie oczywiste. Wmieszanie się Trumpa może nie dać oczekiwanego efektu, a dla części elektoratu będzie obciążające dla prawicy. Sporej części, jak się okazuje.

Dobrze. Włodek zrobił robotę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka