18.10.22, 11:43
taka sobie ciekawostka.
przez cały okres okupacji 39-45
słonina na rynku była droga.
ceny słoniny były wyższe
od cen np. na mięso wieprzowe.
wołowina była o połowę tańsza.
ba, nawet w pewnych okresach okupacji
słonina bywała droższa niż masło.
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: słoninka 18.10.22, 12:39
      W czasach kryzysu cywilizacyjnego chyba decyduje jak długo pozwoli jakiś produkt przeżyć ze względu na swoją kaloryczność. Walory smakowe schodzą na dalszy plan, chociaż czekolada łączy akurat jedno z drugim.
    • krzy-czy Re: słoninka 18.10.22, 16:56
      z czekoladą w onych czasach jednak były prob;lemy.
      ze słoniny można było zrobić wiele artykułów spożywczych.
      chociaż jeszcze w latach 60-70 miernikiem wartości kupowanego wieprzka
      byłą grubość warstwy słoniny-tak co najmniej na 3-4 palce.

      co do waloróW smakowych- smalec z cebulką-MARZENIE.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka