skowroneczek 25.09.03, 16:59 Bardzo pilnie potrzebuję wiedzieć, jak brzmi po łacinie słowo zmierzch, wieczór. NIe mam w domu słownika, dlatego piszę tutaj. Bardzo proszę o pilną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: proszę o słówko!!! 25.09.03, 17:40 skowroneczek: > Bardzo pilnie potrzebuję wiedzieć, jak brzmi po łacinie > słowo zmierzch Nie mam w pracy słownika, więc z głowy: zmierzch = crepusculum wieczór = vesper BEZ GWARANCJI! - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: proszę o słówko!!! 03.10.03, 19:05 Brovo! crepusculum - bdb ale: vespera, ae f chociaż również : vesper, eri = wprawdzie to gwiazda wieczorna, ale takze pora wieczorna, wieczór Ja (oczywiście) za Kumanieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: proszę o słówko!!! 03.10.03, 23:42 kaj.ka napisał: > vespera, ae f > chociaż również : vesper, eri = wprawdzie to gwiazda wieczorna, ale takze > pora wieczorna, wieczór > Ja (oczywiście) za Kumanieckim. A ja za Korpantym (teraz już mam słownik przed sobą): _________________________________________________________ | | vesper, eri (eris) m 1. wieczór; -i <-e, -a> wieczorem 2. astr. (planeta) | Wenus, Gwiazda Wieczorna 3. Zachód | | vespera, ae f = vesper | ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wygląda więc, że forma męska była zasadnicza, forma żeńska pochodna. Dziwne słówko: nie mogło się zdecydować, jakiego jest rodzaju i do jakiej deklinacji należy... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 Re: proszę o słówko!!! 04.10.03, 17:34 stefan4 napisał: > Wygląda więc, że forma męska była zasadnicza, forma żeńska pochodna. Dziwne > słówko: nie mogło się zdecydować, jakiego jest rodzaju i do jakiej deklinacji > należy... e, niektóre słówka to się nigdy tak do końca nie zdecydowały, a już określenia czasu zwłaszcza. "Dies" na przykład. Po francusku też się ostał ten dzień i ta dnia, ten wieczór i ta wieczora ;-) Odpowiedz Link Zgłoś