Dodaj do ulubionych

nie wiem co robić

13.01.11, 19:33
Mój facet pije kilka razy w tygodniu. Twierdzi,że ma stresująca pracę i musi się wyluzować. Po pracy idzie do baru i wypija jedno, dwa trzy piwa...różnie. Czasem chodzi również w weekendy. Jego znajomi to głównie osoby, które dużo lub/i często piją, on nigdy nie odmawia gdy ktoś mówi 'chodźmy na piwo' nawet jeśli proszę żeby nie szedł. On twierdzi, że przesadzam, że przecież się nie upija do nieprzytomności tylko się 'luzuje'.
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: nie wiem co robić 13.01.11, 19:49
      Poczytaj w tych wątkach i sama wyciagnij wnioski.

forum.gazeta.pl/forum/w,176,112240185,112240185,czy_to_juz_alkoholizm_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,176,119403870,119403870,Martwic_sie_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,176,118831646,118831646,naiwna_zona_alkoholika.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,176,84335888,84335888,zona_alkoholika.html
      • poppy_pi Re: nie wiem co robić 13.01.11, 20:06
        Dzięki, część z nich już czytałam, resztę zaraz przeczytam.
        • 7zahir Re: nie wiem co robić 14.01.11, 19:07
          Daj mu do zrobienia któryś z tych testów:
          www.alkoholizm.eu/?sel=testy
          • kajda28 Re: nie wiem co robić 14.01.11, 19:24
            Co to znaczy "porcja alkoholu"?
            • 7zahir Re: nie wiem co robić 14.01.11, 19:40
              kajda28 napisała:

> Co to znaczy "porcja alkoholu"?

Masz racje - nieprecyzyjne okreslenie.
              Nie wiem co oznacza.
              • kajda28 Re: nie wiem co robić 15.01.11, 09:05
                Zaraz po zadaniu pytania wygooglowałam sobie że dla PO to :
                200 gram piwa (10gram alkoholu etylowego)
                100 gram wina (10 gram alkoholu etylowego)
                25 gram wódki (10 gram alkoholu etylowego).

A w innym miejscu:
                -250 ml piwa
                -100 ml wina (12 %)
                -30 ml wódki

Więc prawie to samo.

www.bezpytan.pl/index-75.html
                Tu pisze ile można pić aby pić bezpiecznie. Wyniki z tego że jestem trochę przewrażliwiona- ale prawdę mówiąc nie wiele mnie to obchodzi. Kiedy zaczyna mi coś przeszkadzać to sygnalizuje to, jak nie pomaga stosuje odpowiednie kroki.
            • sabinac-0 Re: nie wiem co robić 16.01.11, 19:29
              kajda28 napisała:

> Co to znaczy "porcja alkoholu"?
              >
              Standartowa porcja alkoholu to 25g czystego, co odpowiada okolo 500ml piwa (5%), 200ml wina lub 50ml wodki.
              Za dawke niezagrazajaca zdrowiu uwaza sie maksymalnie 1 porcje alkoholu dziennie.
        • 7zahir Re: nie wiem co robić 14.01.11, 19:08
          Ten też jest dobry:
          www.psychoster.eu/test_audit.php
    • bananarama-live Re: nie wiem co robić 14.01.11, 06:24
      Pokaż mu jak wygląda wątroba, systematycznie zalewana alkoholem.
      • poppy_pi Re: nie wiem co robić 14.01.11, 08:22
        Na niego to działa chwilowo. Dwa razy miał ponad roczną przerwę w piciu, musiał brać jakieś tabletki, miał problemy neurologiczne. Poza tym ma podejrzenie wrzodów żołądka. Wczoraj rozmawialiśmy o tym i znowu powiedział, że 'przecież nie zalewa się w trupa, nie zatacza się, wypija kilka piwek dla towarzystwa' więc co mu to może zaszkodzić i że się czepiam niepotrzebnie.
        • boja55 Re: nie wiem co robić 14.01.11, 10:26
          poppy_pi napisała:

> Na niego to działa chwilowo. Dwa razy miał ponad roczną przerwę w piciu, musiał
          > brać jakieś tabletki, miał problemy neurologiczne. Poza tym ma podejrzenie wrz
          > odów żołądka. Wczoraj rozmawialiśmy o tym i znowu powiedział, że 'przecież nie
          > zalewa się w trupa, nie zatacza się, wypija kilka piwek dla towarzystwa' więc c
          > o mu to może zaszkodzić i że się czepiam niepotrzebnie.
          Piwo to też alkohol i uzależnia.Twój facet ma problemy zdrowotne,ale jak nie boli to po alkohol sięga.Możesz mieć wielki problem,bo On w piciu kilku piw nie widzi problemu,a to już może być problem.Obserwuj,wymyślaj różne powody dla których miałby nie iść na piwo i wtedy będziesz wiedziała więcej.Możesz też powiedzieć że te kilkanaście piw tygodniowo kosztuje , a pieniądze można przeznaczyć na inny cel.
        • kuk_krakauer Re: nie wiem co robić 14.01.11, 16:53
          Wczoraj rozmawialiśmy o tym i znowu powiedział, że 'przecież nie zalewa się w trupa, nie zatacza się, wypija kilka piwek dla towarzystwa' więc co mu to może zaszkodzić i że się czepiam niepotrzebnie.

Jedno piwo (0,5 l) to to samo co trochę ponad 60 g wódki. Jeśli zatem wypija 2 to wypija setkę wódki. Jeśli 4 to ćwiartkę. Itak dalej. To co mówi to dla mnie klasyka, sam to ćwiczyłem kilkanaście lat... Wytrwałości i zacznij dbać przede wzystkim o siebie...
    • elfkabezhaltera Ja też nie ... 14.01.11, 12:30
      Hmm, o ile ignorowanie próśb "nie idź" da sie podciągnąc pod niewinne "nie będę ciągle się baby słuchał", to zdaje się, że delikwent pije mimo przeciwskazań medycznych.
      Dobór znajomych też sporo mówi - kiedy piłem, to wszyscy moi znajomi byli alkoholikami/nadużyważaczami - z inymi się nie kolegowałem (bo "po co?"), oraz negowałem istnienie takowych, którzy nie piją (i do tego - dużo). Istnienie niepijących/nieupijających się odkryłem wtedy, kiedy przestałem pić ...

Twój facet może mieć problem, ew. usilnie pracuje nad rozwojem choroby alkoholowej. Problem polega na tym, że ty masz z tym problem, a on nie.
      Sam nie wiem, co można w tej sytuacji zrobić ...
      • burza15a Re: Ja też nie ... 14.01.11, 14:26
        elfkabezhaltera napisała:
        > Twój facet może mieć problem, ew. usilnie pracuje nad rozwojem choroby alkoholo
        > wej. Problem polega na tym, że ty masz z tym problem, a on nie.
        > Sam nie wiem, co można w tej sytuacji zrobić ...

No właśnie, to Ty masz problem i chyba wyolbrzymiasz. Zajmij się sobą.
        Moja mnie tez czepia się nawet o jedno piwo.
    • marian198 Re: nie wiem co robić 15.01.11, 15:05
      z tego co piszesz to są typowe objawy uzależnienia...przecież wyluzować się można w inny sposób
    • nienarzekam7 Re: nie wiem co robić 06.07.11, 16:12
      przy takim problemie odsyłam do bloga lekarza specjalizującego się w leczeniu uzależnień, dra Wolniaka (swolniak.blogspot.com). Wiele wpisów na blogu jest poświęconych alkoholizmowi, uzależnieniom, esperalowi ito. Ogólnie sporo informacji, na pewno znajdziesz coś ciekawego. powodzenia
      • aaugustw Re: nie wiem co robić 06.07.11, 16:27
        nienarzekam7 napisała:
        > przy takim problemie odsyłam do bloga lekarza specjalizującego się w leczeniu uzależnień, dra Wolniaka
        ____________________________________.
        No dobra, dobra.. - Nie zanudzaj nas tutaj...!
        Znowu pol roku opoznienia... - Do tylu jestes, inni juz ciebie wyprzedzili...! :-(
        A...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka