Dodaj do ulubionych

Codzienne refleksje AA

30.08.15, 08:13
29 - Sierpnia

"WYBIERAM ANONIMOWOŚĆ"

Jesteśmy pewni,że pokora,wyrażająca się w anonimowości,jest najlepszą z możliwych gwarancją rozwoju Anonimowych Alkoholików.

12 Kroków i 12 Tradycji,str.187

" Ponieważ w AA nie obowiązują żadne normy prawne, mogę zająć takie stanowisko,jakie mi odpowiada - i korzystając z tego przywileju,wybieram anonimowość.
Pokornie pragnę,aby Bóg posługiwał się mną we Wspólnocie jako jednym ze swoich narzędzi.
Ofiarowanie to sztuka bezinteresownego dawania siebie i pozwalania,by pokora zajęła miejsce mojego ego.
Kierując się trzeźwością,powstrzymuję się od wykrzyknięcia przed całym światem:"Jestem uczestnikiem AA", przez co doświadczam spokoju wewnętrznego i radości.
Pozwalam, by ludzie zauważyli,że się zmieniłem,i mam nadzieję,że spytają mnie,dzięki czemu mi się to udało.
Zasady duchowości stawiam przed osądzaniem, malkontenctwem i krytykanctwem.
Chcę,by w mojej grupie panowała miłość i troska - bo dzięki temu będę wzrastał."
Obserwuj wątek
    • aaugustw Tzw. niewidzialna reka...! 30.08.15, 08:45
      zdzislaw50 przytoczył suchy tekst:

> 29 - Sierpnia
      >
      > "WYBIERAM ANONIMOWOŚĆ"
      >
      > Jesteśmy pewni,że pokora,wyrażająca się w anonimowości,jest najlepszą z możliwy
      > ch gwarancją rozwoju Anonimowych Alkoholików.
      >
      > 12 Kroków i 12 Tradycji,str.187
      >
      > " Ponieważ w AA nie obowiązują żadne normy prawne, mogę zająć takie stanowisko,
      > jakie mi odpowiada - i korzystając z tego przywileju,wybieram anonimowość.
      > Pokornie pragnę,aby Bóg posługiwał się mną we Wspólnocie jako jednym ze swoich
      > narzędzi.
      > Ofiarowanie to sztuka bezinteresownego dawania siebie i pozwalania,by pokora za
      > jęła miejsce mojego ego.
      > Kierując się trzeźwością,powstrzymuję się od wykrzyknięcia przed całym światem:
      > "Jestem uczestnikiem AA", przez co doświadczam spokoju wewnętrznego i radości.
      > Pozwalam, by ludzie zauważyli,że się zmieniłem,i mam nadzieję,że spytają mnie,d
      > zięki czemu mi się to udało.
      > Zasady duchowości stawiam przed osądzaniem, malkontenctwem i krytykanctwem.
      > Chcę,by w mojej grupie panowała miłość i troska - bo dzięki temu będę wzrastał."
      __________________________________________________________________.
      Przytoczyles nam zdzislawie jedna z "Codziennych Refleksji AA", ale nic o sobie i o
      tym, jak ty przestrzegasz tych zasad (Trad. 12 AA) na swoje macierzystej Grupie AA
      i we Wspolnocie AA, jako calosci...! :-(
      Mnie, np. tutaj (i we Wspolnocie AA) znaja jako tego "A...", nie znajac ani mego
      prawdziwego imienia, ani nazwiska, ani adresu domowego....! - Co ty zrobiles dla
      cierpiacych alkoholikow...!?
      Ja zalozylem pierwsza polskojez. Gruppe AA w Landzie, gdzie nie bylo takowej... - Z
      tej Grupy, ktora skutecznie istnieje po dzien dzisiejszy oprosiły sie kolejne Grupy,
      takze w innych "Land´ach"... - Smialo moge powiedziec, ze na "sumieniu" mam
      takich Grup AA piec (5!)... - A jeszcze co do anonimowosci... - Jedynym wyjatkiem,
      (koniecznym) do zlamania anonimowosci bylo to, ze idac do wieziennictwa niesc
      przeslanie musialem podac moje personalia i miejsce zamieszkania... - A jezeli chodzi
      o niesienie przeslania, to taka najwieksza forma niesienia jest dawanie wlasnego
      swiadectwa po Mszy Sw. w kosciele przed cala publika, oczywiscie nie jako
      przedstawiciel Wspolnoty AA, bo kogos takiego nie ma, lecz jak trzezwy alkoholik,
      ktory zawdziecza swoje zycie, m.in. spotkaniom zwanym Mityngami AA, na ktore
      chodze prawie juz 19 lat...
      Co zamierzales osiagnac ty, zdzislawie przytaczajac nam te piekna Refleksje
      o sluzbie w AA...!? - Albo moze chciales nam cos przekazac o sobie...!? ;-)
      A...
      • zdzislaw50 Re: Tzw. niewidzialna reka...! 30.08.15, 21:39
        Właśnie byłem pewny ze ty się odezwiesz, ktoś kto czyta twoje dzieło w AA nie musi nawet dzisiejszego wpisu czytać, żeby sobie wyrobić o twojej anonimowości i pokorze, Co ja zrobiłem dla wspólnoty to wie moja macierzysta grupa, tobie nie będę się tłumaczył.

aaugustw 30.08.15, 08:45
        zdzislaw50 przytoczył suchy tekst:
        Wiec napisz mi co ty zrobiłeś w tym wątku

A co to było?
        augustw 06.08.15, 18:55

6 sierpnia
        KIEROWANI NIEWŁAŚCIWYMI POBUDKAMI
        Powodowani tysięcznymi lękami,fałszywymi wyobrażeniami,
        różnymi odmianami samolubstwa i rozczulania się nad sobą
        krzywdzimy innych ludzi, a oni odpłacają nam tym samym.
        Anonimowi Alkoholicy, str.52

Mój egoizm był siłą napędową mego picia. Piłem po to, by
        uczcić sukces, i po to by utopić w alkoholu swoje smutki.
        Rozważaniem jest pokora...
        A...

Pełny tekst z tego dnia jest taki:

6 - Sierpnia

"KIEROWANI NIEWŁAŚCIWYMI POBUDKAMI"

"Powodowani tysięcznymi lękami ,fałszywymi wyobrażeniami ,różnymi odmianami samolubstwa i rozczulania się nad sobą krzywdzimy innych ludzi ,a oni odpłacają nam tym samym.

Anonimowi Alkoholicy,str.52

Mój egoizm był siłą napędową mego picia. Piłem po to, by uczcić sukces, i po to by utopić w alkoholu swoje smutki. Rozważaniem jest pokora. Uczę się powierzać moją wolę i moje życie opiece Boga. Mój sponsor mówi, że dzięki służbie zachowuję trzeźwość .Dziś stawiam sobie pytanie: czy próbowałem poznać wolę Boga wobec mnie? czy dałem coś z siebie mojej grupie AA?."

Cały twoj wysiłek polega na skróceniu tekstu i napisanie literki A,ot drobny kłamczuszek i manipulant.

Co do kościoła, wierzę , że się popisujesz przed całym światem bo to i tu widać.

• aaugustw Re: Tzw. niewidzialna reka...! 30.08.15, 21:55
          zdzislaw50 napisał (do A...):
          > Właśnie byłem pewny ze ty się odezwiesz, ktoś kto czyta twoje dzieło w AA nie m
          > usi nawet dzisiejszego wpisu czytać, żeby sobie wyrobić o twojej anonimowości i
          > pokorze, Co ja zrobiłem dla wspólnoty to wie moja macierzysta grupa, tobie nie
          > będę się tłumaczył.
          _________________________________________________.
          Pokora to moja specjalnosc, a anonimowosc to kazdy wie...!! ;-)
          A...
          Ps. Fajne to odpowiedzi nie mozesz dac na pytanie prosiaczka
          w temacie zasad duchowych, ale oceniac potrafisz, jak na nierozwinietego...!
          Spij slodko - Dobranoc
    • ya-rn Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 10:29
      zdzislaw50 napisał:

> Pozwalam, by ludzie zauważyli,że się zmieniłem,i mam nadzieję,że spytają mnie,d
      > zięki czemu mi się to udało.

I właśnie to jest najtrudniejsze: zmienić się tak, żeby ta zmiana była widocznym świadectwem zachęcającym do rozmowy.
      • aaugustw Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 10:40
        zdzislaw50 przytoczył:
        > "... Pozwalam, by ludzie zauważyli,że się zmieniłem,i mam nadzieję,że
        spytają mnie,dzięki czemu mi się to udało.
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        ya-rn skomentowała:
        > I właśnie to jest najtrudniejsze: zmienić się tak, żeby ta zmiana
        była widocznym świadectwem zachęcającym do rozmowy.
        _____________________________________________________.
        To funkcjonuje tylko w obrebie bliskich mi osob, to one dostrzegly
        wpierw zmiany jakie zachodzily we mnie pod wplywem wdrozenie
        tego duchowego Programu AA do zycia, do rodziny...
        To oni pierwsi zaczeli mi mowic o tych zmianach, jakie zauwazali u mnie...!
        Sam zauwazalem te zmiany zawsze pozniej od nich...!
        I wcale nie jest to trudne, jezeli uczciwie wdrozy sie ten sprawdzony
        przez najwiekszych ekspertow od alkoholizmu juz od ponad 80 lat
        Program napisany przez nich samych: Anonimowych Alkoholikow (AA)...!
        A...
    • wolfbreslau Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 17:38
      zdzislaw50 napisał:

>
      > Zasady duchowości

wyjasnij mi Zdzichu, co to sa zasady duchowosci?......zawsze ten passus wydawal mi sie dziwny. jakim cudem mozna ustalic zasady duchowosci wsrod tylu ludzi ?

ps- oczywiscie zakladam Zdzichu, ze ten cymbal August odpowie jak zwykle niepytany swoim slynnym neologizmem debila: pytasz , wiec odpowiadam ...itd etc a potem sam balkot. no ale trudno. pluskwy sie stad nie pozbedziemy, ma prawo zyc, nawet tutaj, to niech se zyje .
      • aaugustw Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 21:25
        wolfbreslau zapytał w swej niewiedzy zdzislawa:
        > wyjasnij mi Zdzichu, co to sa zasady duchowosci?......zawsze ten passus wydawal
        > mi sie dziwny. jakim cudem mozna ustalic zasady duchowosci wsrod tylu ludzi ?
        >
        > ps- oczywiscie zakladam Zdzichu, ze ten cymbal August odpowie jak zwykle...
        _________________________________________________________________.
        Nie wolfiku, tym razem nie odpowiem, bo jak mnie poucza moj Mistrz duchowy -
        Jezus: Nie rozrzucaj perel wsrod swin, bo je w blocie zadepcza...!
        Wiec tego nie zrobie, bo jestem posluszny Jego zasadom duchowym, wiec bez
        urazy warchlaczku..! ;-)
        (i tak bys nic z tego nie pokumal...!) :-(
        A...
      • zdzislaw50 Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 21:42
        wolfbreslau 30.08.15, 17:38
        zdzislaw50 napisał:

>
        > Zasady duchowości

wyjasnij mi Zdzichu, co to sa zasady duchowosci?......zawsze ten passus wydawal mi sie dziwny. jakim cudem mozna ustalic zasady duchowosci wsrod tylu ludzi ?

Ja Ci nie odpowiem bo nie rozwinąłem się jeszcze dostatecznie, to tylko cytat z Księgi Codziennych Refleksji AA.
        • europa2772 Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 21:50
          Masz 10 przykazan ,zastanów sie , a czego nie rozumiesz znajdziesz w Biblii, a jak jeszcze nie rozmiesz postaraj się znalezc osobe stanu duchownego i porozmawiaj na ten temat bez uprzedzeń .
          Kto szuka Boga , nie wie ze to Bóg go znalazł !
          • aaugustw Oto jego Codzienna Refleksja AA 30.08.15, 22:00
            europa2772 napisała (do knurka):
            > Masz 10 przykazan ,zastanów sie , a czego nie rozumiesz znajdziesz w Biblii,
            a jak jeszcze nie rozmiesz postaraj się znalezc osobe stanu duchownego i
            porozmawiaj na ten temat bez uprzedzeń .
            > Kto szuka Boga , nie wie ze to Bóg go znalazł !
            ____________________________________________.
            On woli czytac Feliksa Edmuntowicza Dzierzynskiego...! ;-)
            A...
            • europa2772 Re: Oto jego Codzienna Refleksja AA 30.08.15, 22:20
              Dostałes skrzydła , bo na rozum zapózno .

• wolfbreslau Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 22:40
            Sugerujesz europo, ze duchowość ogranicza się do 10 przykazań ? Ja staram się przede wszystkim miec nadzieję,a liczba przykazań rodzi się nowa codziennie
            I twierdzę to poważnie.tak już mam i nie chcę tego zmieniać.
            • wolfbreslau Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 22:49
              Widzisz August,dla mnie facet co laczy ch...a z bogiem,to kundel.a ja się kundli brzydzę,od ich selekcji jest hycel nie ja 😊
              • europa2772 Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 23:06
                Aaugust mianował się orłem ,a dla mnie orzeł z przyciętym dziobem to WRONA.
            • europa2772 Re: Codzienne refleksje AA 30.08.15, 23:03
              10 przykazań jest wyjsciem do duchowosci ,nadzieja nie powinna być ślepa ,trzeba pytać i nie wstydzić się ,wtedy dusza otrzymuje widzenie , duchowość nie ma ograniczeń !
              • wolfbreslau Re: Codzienne refleksje AA 31.08.15, 00:23
                Dla mnie X przykazań to ograniczenie duchowości do roli służebnej wobec religii a w ogóle to nie wierze w ich boskie pochodzenie.juz raczej babilońskie 😊 pogaństwo.
              • europa2772 Re: Codzienne refleksje AA 31.08.15, 11:53
                Jak mam znak drogowy w prawo , to nie skrecę w lewo ,a kto ten znak wykonał to mało mnie to interesuje , najwazniejsze by mi posłuzył dotrzeć do celu .
                • wolfbreslau Re: Codzienne refleksje AA 31.08.15, 14:06
                  europa2772 napisał(a):

> Jak mam znak drogowy w prawo , to nie skrecę w lewo ,a kto ten znak wykonał to
                  > mało mnie to interesuje , najwazniejsze by mi posłuzył dotrzeć do celu .

ja do celu ide wedle wskazan kompasu i slonca....znaki czasem tez wykozrystuje. nic nie trace, wiele zyskuje ;-0
                  • europa2772 Re: Codzienne refleksje AA 31.08.15, 18:15
                    To powodzenia... ;-)
                  • europa2772 Re: Codzienne refleksje AA 31.08.15, 20:57
                    Czasem i latarka jest niezbedna ...:-)
    • wolfbreslau Re: Codzienne refleksje AA 31.08.15, 10:31
      Najważniejsze zdanie w tej refleksji brzmi:pozwalam by ludzie zobaczyli ze się zmieniam...itd podpisze się pod tym 😊
    • jerzy30 widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 31.08.15, 15:58
      by nie powiedziec do d..y
      Nic nie robisz dla AA - obijasz gruchy.Lenisz sie.A przy okazji usilujesz podyskutowac z aaguciem umyslowym idiota.

AAgucio ma monopol na AA. Tylko on. Reszta to drobnopijoczki.

Po h j wy z nim dyskutujecie ????
      • zdzislaw50 Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 31.08.15, 16:32
        Mylisz się Jerzy, nie dyskutuję, ja tylko czasem coś napiszę, a że on pisze swoję mądrości, no cóż, nic na to nie poradzę. -:)
      • wolfbreslau Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 31.08.15, 16:35
        No właśnie po ch... którego mi Gucio życzy 😊
      • aaugustw Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 13:30
        jerzy30 napisał do Zdzislawa (o A...):
        > ... Nic nie robisz dla AA - obijasz gruchy.Lenisz sie.A przy okazji usilujesz podys
        > kutowac z aaguciem umyslowym idiota.
        > AAgucio ma monopol na AA. Tylko on. Reszta to drobnopijoczki.
        > Po h j wy z nim dyskutujecie ????
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Zdzislaw odpisal tlumaczac sie jeźykowi, ktory poilnuje wszystkich informacji o (A...):
        Mylisz się Jerzy, nie dyskutuję, ja tylko czasem coś napiszę...
        ...............................
        wolfik takze piane wypuscil. itd...
        _________________________________________________.
        A ja widze; moge sie juz wynurzyc, bo kundelki juz przestaly szczekac,
        chowajac sie w swoich budach, oczekujac na przybycie listonosza, aby
        znowu za nim pogonic z tylu...! ;-)
        A...
        • europa2772 Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 15:46
          A listonosz stoi pod budka ?
          • aaugustw Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 20:08
            europa2772 zapytała:
            > A listonosz stoi pod budka ?
            ________________________.
            Pracuje w budynku...! ;-)
            A...
        • wolfbreslau Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 16:44
          Jaki ch... taki bóg,to kwintesencja augustowskiej duchowości 😊
        • jerzy30 Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 18:41
          uwaga - aagucio wynurza sie z szamba
          • wolfbreslau Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 19:14
            Trochę szkoda człowieka
            • aaugustw Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 20:16
              wolfbreslau napisał:
              > Trochę szkoda człowieka
              _____________________.
              Czyja to wina...!?
              Ten "czlowiek" powinien zadbac o to, aby nie
              bylo go wcale szkoda, a nie tylko troche...! ;-)
              Zrob cos ze soba...!
              A...
              Ps. Ja na twoim miejscu wzialbym sie do roboty, a nie pisal
              tu takich glupot, jak ty to robisz... - Mnie stac juz na to...! ;-)
              • wolfbreslau Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 21:00
                Chuj z bogiem pod twoimprogiem i teraz juz ciebie nie szkoda 😊
          • aaugustw Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 20:10
            jerzy30 napisał (o A...):
            > uwaga - aagucio wynurza sie z szamba
            __________________________________.
            A ty jeźyku skad to wiesz, skoro nie czytasz,
            moich postow...!? ;-)
            Nie pamietasz juz, ze klamales...!? ;-)
            A...
            • wolfbreslau Re: widzisz zdzichu - jestes AAowiec do kitu 01.09.15, 21:02
              Ciebie nie trzeba czytać jedziesz szambem na milę 😊
              • aaugustw widzisz wolfiku - jestes "aowcem" bez czynow..! 01.09.15, 21:50
                wolfbreslau napisał:
                > Ciebie nie trzeba czytać jedziesz szambem na milę 😊
                _______________________________________________.
                O nie, nie obszczykancu... ;-) Szambem zawsze jedzie ten,
                ktory nie panuje nad swoimi pijanymi emocjami, a ja naleze
                do tych, ktorzy potrafia pociagac takich jak ty za te sznurki
                pajacyka, aby przybieral on postac w dowolnie wybranym
                przeze mnie ukladzie...! ;-)
                A...
                Ps. Pewien ksiadz, ktory wie o czym pisze, napisal do mnie
                wczoraj, (m.in.) takie slowa:
                "... August wielu alkoholikow po prostu nie pije ale nie
                trzezwieje, choc sa przekonani o swojej trzezwosci, nie slowa
                ale czyny sa wazne. Po owocach poznajemy ludzi. Najwiekszym
                uzaleznieniem czlowieka to jest egoizm i pycha, te uzaleznienia
                zrujnuja kazdego..."
                Bardzo mi one pasuja do ciebie wolfiku i przez to mi szkoda ciebie...! :-(
                • wolfbreslau Re: widzisz wolfiku - jestes "aowcem" bez czynow. 02.09.15, 05:51
                  Jasnowidz 😃 zapytaj księdza jak jest po łacinie: Ch... z bogiem
                  • aaugustw Re: widzisz wolfiku - jestes "aowcem" bez czynow. 02.09.15, 08:36
                    wolfbreslau napisał:
                    > Jasnowidz 😃 zapytaj księdza jak jest po łacinie: Ch... z bogiem
                    ____________________________________________________.
                    Zapytam , bo ja tez nie wiem, ale zaczyna sie to chyba od slow;
                    "wolfikus..." itd... (ale moge sie mylic...!) ;-)
                    A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka