Gość: szpilka IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.09, 14:04 Witajcie! Orientuje się ktoś, czy gdzieś we Wrocławiu mozna dostać wino ze szczepu Silvaner (popularne w Niemczech), najlepiej "Carl Sittmann"? Poszukuję od lat i nic :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
docg Re: Silvaner 23.09.09, 08:20 Jeśli to ma być niemiecki sylvaner, to rzeczywiście możesz mieć problem. Jeśli może być francuski, to powinien być w hipermarketach francuskich sieci (w Carrefour zawsze był, w Auchan bywa, w innych - nie wiem), powinien być też w winnym sklepie w centrum Borek (kiedyś Nicolas, teraz to się jakoś dziwnie nazywa, ale sklep ten sam). Wychodzi na to, że musisz się udać na Przodowników. Blisko masz jeszcze Słowiczą, tam też na pewno będzie jakiś Sylvaner. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Silvaner 23.09.09, 09:22 docg napisał: > Jeśli to ma być niemiecki sylvaner, to rzeczywiście możesz mieć problem. Jeśli > może być francuski, to powinien być w hipermarketach francuskich sieci (w > Carrefour zawsze był, w Auchan bywa, w innych - nie wiem), powinien być też w > winnym sklepie w centrum Borek (kiedyś Nicolas, teraz to się jakoś dziwnie > nazywa, ale sklep ten sam). Wychodzi na to, że musisz się udać na Przodowników. > Blisko masz jeszcze Słowiczą, tam też na pewno będzie jakiś Sylvaner. Na Krupniczej w sklepie Wina i Specjały też mają pewno jakiegoś Sylvanera. Czasem możesz znaleźć Sylvanera w takiej szczególnie eleganckiej butelce (nie przerażaj się bo to dobre wina są;-): www.sstarwines.pl/wino6097 Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilka Re: Silvaner IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 13:48 Dziękuję za podpowiedzi! Niebawem udam się do Carrefoura na poszukiwania, w Carrefourach-Expressach niestety nie ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Silvaner 24.09.09, 09:03 W Carrefour w Borku jest, własna marka, za 21 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
guiltykarol Pytanie do administratora ! 24.09.09, 11:25 czy wy wszyscy do jasnej cholery musicie promować te swoje marne stronki? starsy, warsy, deo, docg, naszewina, mwi i inne badziewia? halllooooo admin ! ADMIN ! Odpowiedz Link Zgłoś
docg co prawda pytanie było do administratora... 24.09.09, 12:03 ... ale ponieważ wymieniłeś mój nick, więc odpowiem za siebie: nigdzie nie promuję własnej strony internetowej, choćby z tej prostej przyczyny, że jej nie mam. Jeśli masz na myśli odnośnik ukryty w mojej stopce, to wyjaśniam, że nie jest to żadna reklama, bo przy normalnym oglądaniu Forum nie widać tu żadnego adresu internetowego , a jedynie podpis, który brzmi "Deo". Nikt nie musi tego linka oglądać, chyba że sam chce. A tak w ogóle, to radzę wszystkim, żeby nie klikali w odnośniki, które prowadzą do nieznanych im stron. Można zarazić komputer wirusem, albo dowiedzieć się rzeczy, które zmienią resztę czyjegoś życia. Odpowiedz Link Zgłoś
guiltykarol Było i nadal jest do administratora 24.09.09, 12:33 Reklama w stopce jest reklamą. Co z tego, że nazywa się deo, sreo czy tym podobne. Zaczęliście wprowadzać parszywe zagrywki na tym forum, które sięga dna. to ja też się podpiszę tym zwykłym podpisem: Deo i tym podobne Odpowiedz Link Zgłoś
docg nadal nie bardzo rozumiem... 24.09.09, 12:46 ... umieszczanie linka w stopce czy gdziekolwiek nie jest zabronione na forum. A jeśli nie jest zabronione, to jest dozwolone. Nie podoba Ci się regulamin tego Forum, to idź na inne. To było wyjaśnienie kwestii formalnej. Co do Twoich obraźliwych sformułowań pod moim adresem, to "próżnoś repliki się spodziewał..." Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu docg - ja Ci wyjaśnię 24.09.09, 15:01 Twoja strona jest komercyjna Nawet jesli dziś na niej nie zarabiasz - zalezy Ci na generowaniu ruchu.. Prawda? wklejasz link do niej i w związku z tym narażasz się na komentarze.. I chociaż przedmówca jest skrajnie niegrzeczny - to ma rację zauważając że linkujesz do swojej strony... Żeby było jasne - ja tego nie potępiam. Wręcz uważam, że dobrze, że na forum są profesjonaliści. Ci którzy oceniają wina, redagują magazyny, importują, czy prowadzą winiarskie wyjazdy... Atakowanie kogoś za sam fakt, że jest zawodowcem jest śmieszne. To forum WINO. Nie sfrustrowane przedszkolaki.. Pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: docg - ja Ci wyjaśnię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 15:10 jeepwdyzlu napisał: > Twoja strona jest komercyjna W czterech słowach udało Ci się zmieścić dwa razy nieprawdę. Nieźle. ;-) To ja Ci wyjaśnię też, bo najwyraźniej zupełnie się nie orientujesz na tym forum i czytasz je bardzo "po łebkach" i chyba od bardzo niedawna: Strona do której linkuje Deo nie jest jego i na tej stronie jest to dokładnie napisane. Wystarczy kliknąć i poznać zasady jej funkcjonowania. To nie wymaga więcej wysiłku niż napisanie tutaj niezbyt trafionego komentarza. Nie jest komercyjna i dopóki taką nie jest, linkowanie do niej jest tylko i wyłącznie podawaniem informacji a "przedmówca" nie ma racji. Jeżeli to jest trudne Odpowiedz Link Zgłoś
docg jeep... 24.09.09, 15:25 co to znaczy komercyjna? mam zarejestrowaną domenę (było za złotówkę, to czemu nie?), ale nie mam własnej strony, bo po pierwsze nie umiem jej zrobić, a po drugie zupełnie nie wiem, co by tam miało być. Z mojej domeny jest przekierowanie (sorry, jeśli mylę terminy, nie znam się na tym zupełnie) na stronę jednego z forumowych kolegów. Lubię tą stronę i wiem, że jest robiona hobbystycznie (co widać ;-) ), bez zamiaru osiągania zysków. Więc czemu nie? Na żadnym generowaniu ruchu mi nie zależy. Nie jestem profesjonalistą, winem interesuję się wyłącznie amatorsko; kolega, o którym wspomniałem, też. Gdzie tu jest jakikolwiek problem? Przez lata linkowałem w stopce w ten sam sposób, co teraz (i równie bezinteresownie - po prostu uważałem, że to ciekawa strona dla miłośników wina), do komercyjnej strony Collegium Vini, i nie było słowa krytyki. Dopiero teraz znalazł się frustrat który nie wierzy, że ktoś może umieszczać na forum niezależne i bezinteresowne opinie. Tyle wyjaśnień. Dalej nie wiem, w czym może być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: jeep... 24.09.09, 16:09 ale docq nawet gdybys na własnej stronie miał sklep z winami mnie by to nie przeszkadzało linkujesz do kolegi - fajnie ale zawsze znajdzie sie frustrat, który to zauważy i będzie miec pretensję albo zapyta dlaczego Powtórzę - i niekoniecznie to skieruję docg do Ciebie Raczej do zawodowców: dobrze, że tu jesteście, Panie i Panowie! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Nie rozpłacz się tylko Karolu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 12:51 guiltykarol napisał: > Reklama w stopce jest reklamą. Zdenerwowałeś się bo moderator usunął twój reklamowy wątek z forum? Czy co się stało, że się tak pobudziłeś? Forum podupada, bo wpisują się tu coraz częściej osoby nie mające nic do powiedzenia na temat wina: dorobek. Reklamować można (z definicji) coś, co jet komercyjną działalnością. Tak jak w wypadku kilku tu spamujących regularnie. Strona do której linkuje Deo, nie jest komercyjna i w takiej sytuacji link do niej jest informacją a nie reklamą. Odpowiedz Link Zgłoś
guiltykarol Re: Nie rozpłacz się tylko Karolu. 24.09.09, 13:54 no proszę. Teraz dowiedziałem się, że miałem wątek reklamowy. Tak handluje rowerami sprowadzanymi z Holandii na allegro i to całkiem z dobrym skutkiem, a tutaj czytam te wasze wypociny i ewentualne ciekawe posty związane z winem. Jeżeli strona do której linkuje nie jest komercyjna to przepraszam, ale wkurza mnie coraz bardziej zaśmiecanie tego forum. Pytanie skąd wiadomo, że nie jest komercyjna? :D ale to już mniejsza o to. gp a Ty też z tego klanu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honey w obronie Klanu IP: *.171.87.200.static.crowley.pl 24.09.09, 16:38 > gp a Ty też z tego klanu? Ja bym nie atakował "klanu", bo to jest grupa, która generuje 99% wartościowego kontentu na tym forum. Wolisz czytać o tym kto jest komercyjny, a kto nie, czy może poznać doświadczenia ludzi związane z winem? Te wszystkie apele o niekomercyjność są równie męczące, a może i bardziej niż sama komercyjność, która jest najczęściej widoczna na kilometr, przez co przynajmniej bawi. A już naprawdę nie kumam, co komu przeszkadza jakiś link w stopce? Nawet jeśli byłby komercyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
bacchus1 Re: Silvaner 24.09.09, 17:23 Szkoda, że w wątku o Sylvanerze nie pisze się wiele o Sylvanerze, tylko o niuansach na temat komercyjności... A propos niemieckich Sylvanerów, powinny być w ofertach wysyłkowych firm niemieckich (nie będę wymieniał nazw, bo mnie jeszcze ktoś o rekalme oskarży). Ceny są tam zbyt wysokie, ale dla kogoś kto chce koniecznie Sylvanera - to czemu raz nie spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
jen-ny Re: Silvaner 24.09.09, 20:14 Jeśli interesuje Cię niemiecki Sylvaner skontaktuj się ze mną na prv damikwiat@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
kohei Re: Silvaner 24.09.09, 22:33 Niestety, carrefourowski sylvaner dość marny jest, ledwo wart tych dwóch dych. Jedyne niemieckie silvanery, które kojarzę, w pl sprowadza Jung & Lecker - Kuehling-Gillot (właśnie piję, naprawdę fajny) i Oekonomierat Rebholz. Mają sklep wysyłkowy, może spróbuj... Odpowiedz Link Zgłoś
ft2008 Re: Silvaner 21.11.09, 11:31 Tu znalazłem Silvanera niemieckiego z Frankonii. One są specyficzne (nie tylko ze względu na butelki) ale również bo są lekko mineralizowane sklep.winnepola.pl/pl/produkt/292/steinmann-francolino-sylvaner-2007.html Ja z niemieckich białych wolę Bacchusa i Rieslingi Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Silvaner 07.12.09, 22:40 A ja kupuję regularnie sylvanera alzackiego, i stwierdzam stronniczo, że bardzo mi, i znajomym, których częstowałem, smakował. Spróbuję poszukać coś niemieckiego, bo mnie zachęciliście. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś