Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

enoexpo - kraków

19.11.09, 10:44
    Witajcie

Wczoraj miałem okazję odwiedzić targi w Krakowie (trwają do piątku). Wejście
    dla zwykłego człowieka 30 albo 35 zł (ja miałem zaproszenie branżowe - 20 zł
    na 3 dni). Stoisk z winem około 20, mniej więcej połowa to wina włoskie. Poza
    tym jedno z winem czeskim/węgierskim, trochę austriackich, jedno Brazylia (4
    producentów), 2 rumuńskie i POLSKA. Tyle nielegalnego alkoholu w jednym
    miejscu nie widziałem od czasów prohibicji w USA. Ponad 15 różnych
    producentów, ale niestety większość win z 2008 roku, czyli dość słabego dla
    polskiego wina. Dotknąłem w końcu wina od Romana Myśliwca (wcześniej nie
    miałem okazji, taki zakazany owoc) z roku 2007 i dwóch młodych win polskich
    białe i czerwone. Hmmm

A propos młodych win Marcinowe wino węgierskie, białe, różowe i czerwone (na
    stoisku z Węgrami). Beaujolais nouveau i Novello może się schować

mwi
    ---
    wino oceny
    Obserwuj wątek
      • Gość: Asti Re: enoexpo - kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 21:36
        Dzieki Panie Marek za relacje z targów, widać że bryndza kompletna,
        bo nawet nie chce Ci sie pisać nic, co poza polskim winem,,,może
        wreszcie kiedys ktos w naszym Państwie wpadnie na mys dac naszym
        szanse.
        • mwi_net Re: enoexpo - kraków 19.11.09, 22:28
          Gość portalu: Asti napisał(a):
          > Dzieki Panie Marek za relacje z targów,
          > widać że bryndza kompletna,
          > bo nawet nie chce Ci sie pisać nic, co poza polskim winem,

rzeczywiście sporo win nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia. Dwa doskonałe
          węgrzyny burgundzki i bordoski w cenie 60-7- dla klienta końcowego, jakby im
          dodać dwójkę z przodu w cenie i zmienić kraj na Francję to byłyby identyczne.
          Jeden włoch, ciekawy kupaż z Brazylii Pinot Noir - Shiraz (ale tylko przez skład
          ten kupaż był ciekawy). Generalnie znacznie gorzej niż w zeszłym roku. A -
          jeszcze Fine Food Group - podobały mi się ich wina, ale już nie powalały tak jak
          przy pierwszym kontakcie. Rozszerzyli ofertę o Chile i Włochy

Będę wpisywał notatki, ale nie uda mi się więcej jak 2-3 wina dziennie, a że mam
          jeszcze trochę win z gali centrum wina, to będą się pojawiać powoli

mwi
          ---
          wino oceny
          • Gość: Piotr Re: enoexpo - kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 23:19
            Do- mwi net.Wspomniałeś o dwóch doskonałych winach węgierskich.Mogłbyś podać
            nazwę tych win,rocznik oraz nazwę wytwórni/producenta/.Dziękuję i pozdrawiam!.
            • Gość: Piotr Re: enoexpo - kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 17:43
              Ponawiam prośbę z w/w postu.Mam nadzieję że nie przekracza to Twoich możliwości
              i liczę na życzliwość.Pozdr.
              • mwi_net Re: enoexpo - kraków 23.11.09, 21:12
                Gość portalu: Piotr napisał(a):
                > Ponawiam prośbę z w/w postu. Mam nadzieję
                > że nie przekracza to Twoich możliwości

nie było mnie kilka dni przy necie i załatwiałem tylko bieżące sprawy, więc mi
                umknęło. Przepraszam.

Myślałem o winach Duzsi Tamas Pentaton Cuvee i Gorogso Cuvee. Teraz nie mam
                roczników pod ręką, ale za 2-3 dni wpiszę ocenę i podrzucę (ze zdjęciami)

mwi
                ---
                wino oceny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka