Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mouton Cadet

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 14:05
    Cześć.
    Piszę na forum pierwszy raz. Niewiele jeszcze piłem, trochę czytałem i mam
    pytanie.
    Wyczytałem gdzieś, że jednym z najsłynniejszych win francuskich jest Mouton
    Cadet i dość mocno się zdziwiłem widząc w jednym z marketów wino o tej nazwie
    wycenione na 44zł (Baron Philippe De Rotschild). Czy to jest TO słynne wino?
    Obserwuj wątek
      • spol Re: Mouton Cadet 27.02.04, 14:14
        Słynne jest wino Mouton Rotchild tego samego pana. Mouton Cadet kosztuje tyle,
        ile powiedziałeś jedynie ze względu na nazwisko Rotchild. Normalnie
        kosztowałoby co najwyżej 2 dychy. Ma zdecydowanie jedną z najgorszych relacji
        cena/jakość. Nie spotkałem nikogo, kto by polecał to wino :o)

Pozdrawiam
        • winoman Re: Mouton Cadet 27.02.04, 14:23

> Nie spotkałem nikogo, kto by polecał to wino :o)

Ja spotkałem, choć nie osobiście. W jednym z ostatnich numerów Decantera w
          artykule o markach Bordeaux autor dał mu trzy gwiazdki (na pięć). Mocno mnie to
          zdziwiło.

Pozdrawiam!
          • sstar Re: Mouton Cadet 27.02.04, 15:00
            winoman napisał:

>
            > > Nie spotkałem nikogo, kto by polecał to wino :o)
            >
            > Ja spotkałem, choć nie osobiście. W jednym z ostatnich numerów Decantera w
            > artykule o markach Bordeaux autor dał mu trzy gwiazdki (na pięć). Mocno mnie
            > to zdziwiło.
            >

Moze chodzilo o Mouton Cadet Reserve - jest cos takiego na naszym rynku ale
            tego cuda nie pilem kosztuje ciut wiecej niz zwykly ...

Pozdrawiam
            satr
            • winoman Re: Mouton Cadet 27.02.04, 15:15
              > Moze chodzilo o Mouton Cadet Reserve - jest cos takiego na naszym rynku ale
              > tego cuda nie pilem kosztuje ciut wiecej niz zwykly ...

Nie, nie o reservę, a o zwykły MC. Znalazłem, cytuję (Decanter 10/2002, więc
              jednak nie tak niedawny, autor Nicholas Faith):

"Mouton Cadet Rougue 1999:
              The surprise of the tasting. This much-derided wine turned out to be classic
              old-style claret, crisp, fruity - like slightly unripe morello cherries on both
              nose and palate."

Cena w Wlk. Bryt. 6.99 funtów.

W tym samym artykule inne chwalone marki to:

czerwone:
              Claret XF 2001 ***
              Yvon Mau Commanderie, Cotes du Castillon 2000 *****
              Dourthe No 1 red 2000 ***
              Yvon Mau Premius 2000 ***
              Sirius 1999 ****
              Baron Philippe Pauillac 1997 ****

białe wytrawne:
              Calvet XF Sauvignon Blanc 2001 ***
              Dourthe No 1 Pure Sauvignon Blanc *****

deserowe:
              Sauternes Baron Philippe 1999 ***** (ale już 13 funtów)

Pozdrawiam!
        • Gość: biglo Re: Mouton Cadet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 14:36
          Poniekąd cieszę się z otrzymanych odpowiedzi :)
          Bo oczywiście nie omieszkałem nabyć butelki i jej niezwłocznie skonsumować...
          no i pomyślałem że chyba spaczony smak bo "najsłynniejsze wino" nie zrobiło
          żadnej furory.
          No nic, dziękuję i z uczuciem ulgi "zagłębiam się" dalej.
        • Gość: biglo Re: Mouton Cadet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 14:48
          Dziękuję za wyjaśnienia.
          Oczywiście nie omieszkałem zakupić butelki i spróbować.
          Faktycznie furory nie zrobiło delikatnie mówiąc i już myślałem, że jeśli nie
          smakuje mi "najsłynniejsze" wino to mam spaczony smak.
          Z uczuciem ulgi "zagłębiam się" więc dalej.
          • Gość: biglo Re: Mouton Cadet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 14:51
            No cóż jak widać piszę pierwszy raz i nie reaguję jeszcze odpowiednio na
            komunikaty o błędach :)
      • winoman Re: Mouton Cadet 27.02.04, 14:20
        > Wyczytałem gdzieś, że jednym z najsłynniejszych win francuskich jest Mouton
        > Cadet i dość mocno się zdziwiłem widząc w jednym z marketów wino o tej nazwie
        > wycenione na 44zł (Baron Philippe De Rotschild). Czy to jest TO słynne wino?

Hmm, to zależy co się rozumie przez "słynne" ...

Naprawdę słynne jest chateau Mouton-Rotschild, jedno z najsłynniejszych i na
        ogół najlepszych (nie muszę dodawać, że i najdroższych) win z Bordeaux. Wina z
        serii Mouton-Cadet wytwarzane są od roku 1930, kiedy to zła pogoda spowodowała
        niższą niż zwykle jakośc owoców i wówczas to baron Philippe de Rothschild
        postanowił zdeklasyfikować swoje główne wino i wypuścił je na rynek jako Mouton
        Cadet. Wino odniosło sukces, więc rodzina Rotschildów postanowiła utrzymać
        markę na rynku, ponieważ jednak grona z ich głównych winnic trafiały w
        większości do głównego wina, zaczęto skupować owoce od sąsiadów. Obecnie co
        roku produkuje się ok 13 mln butelek, niestety jakość (podobno, nie próbowałem
        tych dawnych :-)) ) mocno spadła. Jest to więc być może najbardziej znana marka
        win z Bordeaux, zdarzają się niezłe roczniki, ale ambitnych winofilów Mouton
        Cadet chyba nie jest w stanie usatysfakcjonować. Gyby był tak ze dwa razy
        tańszy, byłby dobrym, codziennym winem obiadowym i raczej niczym więcej.

Pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka