Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln).

27.03.04, 16:29
    Proponuję,kontynuować rozważania dotyczące win o najlepszej relacji ceny do
    jakości w nowym wątku- wzorem falomierza- i zgłaszam hiszpańskie wino:

Pena Tejo,cosecha 2002 z apelacji Utiel Requena, cena 19 pln(Leclerc) do 30
    pln (Hypernova). Mieszanka Tempranillo i Bobal(nic bliżej nie wiem na jego
    temat),apelacja należąca do okręgu Levante ( w pobliżu Valencii, Yecli
    Jumilli), wino b.owocowe( wiśnie)o dość dobrej strukturze, niestety zbyt
    małej kwasowości( klimat!), ale przy tej cenie idealne jako vin de table!!!
    Obserwuj wątek
      • spol Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 05.04.04, 10:52
        waza101 napisał:

> Pena Tejo,cosecha 2002 z apelacji Utiel Requena, cena 19 pln(Leclerc) do 30
        > pln (Hypernova).

W tesco podobno ok 25 zł.

> wino b.owocowe(wiśnie)

Owoce faktycznie ładne, nie tylko wiśnia, ale może i ciut leśnych, tylko że
        zapach alkoholu może nieco zbyt intensywny. Dość wyraźne garbniki, ale wino w
        sumie lekkie. Przypadło mi do gustu - za 19 zł nie ma się nad czym zastanawiać -
        kupować! :o)

Pozdrawiam!
        • zelig10 Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 05.04.04, 11:08
          w pełni sie z wami zgadzam za taka cenę nie ma wybrzydzać. wino idealne do
          codziennego posiłku (troche może na koniec pozostawia nieprzyjemne uczucie w
          ustach ale co tam)
          pzdr
          • spol Re: Pena Tejo 05.04.04, 11:26
            zelig10 napisał:

> (troche może na koniec pozostawia nieprzyjemne uczucie w
            > ustach ale co tam)
            > pzdr

A mógłbyś to nieprzyjemne uczucie zcharakteryzować jakoś...? Mnie osobiśćie
            jedynym, co się nie podobało w tym "końcu" to to, że był krókti ;o)
            • zelig10 Re: Pena Tejo 05.04.04, 11:50
              prawde powiedziawszy piłem je ostatnio na imprezie jakies 3-4 tyg. temu, a że
              nie posiadam pamięci absolutnej nie będe się wydurniał i wymyślał coś na
              poczekaniu. jak mi wpadnie znowu w ręce to wtedy coś napisze.
              pzdr.
      • Gość: look_ash Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 12:03
        w sieci leader price (!) w cenie 15.99
      • Gość: lolek Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:26
        cena zalezy od rocznika, spróbujcie 1999 - w albercie kosztuje 30,00 zl, ale to
        i tak cena, którą warto na nie wydać - co prawda nie znam sie dobrze na winach,
        ale smakuje mi bardzo. to mocne, wyraziste, wytrawne wino. smakuje tak jak
        Rioja, którą kiedys kupowalem.
      • hsirk Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 30.06.05, 21:52
        pena tejo potrafi byc super za ta cene, ale trafilem kilka razy na jakies
        trafione. w niczym nie przypominalo tego dobrego.

do watku dodalbym biale wloskie adelasia od san silvestro. czasami bywa w
        championie ok 25 PLN. za te cene super - zwlaszcza nietypowy kwiatowy nos
        • Gość: star Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.06.05, 22:16
          a z jakiej odmiany winogron ta adelajda?

pozdrawiam
          star
          • shogun_smutku Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 01.07.05, 18:10
            estables crianza
            trivento shiraz-malbec
            marques de tena, czy choćby santana,

oi
          • hsirk Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 03.07.05, 19:16
            sorry za przeoczenie

nazywa sie to cortese

a do watku dorzuciłbym

czerwone vipra rossa sangiovese - merlot 2003(23 PLN leclerc, elea, auchan)

i biale fontana candida frascati 2004 (ok 25 PLN jw.)
      • mknw Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 07.07.05, 10:30
        Ja polecam: Feudi di Sicilia Nero d'Avola Pasqua & Fazio 2001. Cena: 32 PLN
        Winko jest do dostania np. w Almie (w Krakowie). W smaku treściwe, gęste,
        zrównoważone i łagodne. W zapachu szególnie wyczuwalna beczka i delikatne dymne
        akcenty, nieco zanikające na korzyść owocowych aromatów, oraz toffi i karmel.
        Bardzo przyjemne.
        • sstar semi-priv do mknw 07.07.05, 10:56
          fajna strona klubowa i niezly pomysl na spotkania odmianowe
          - szkoda ze nie wzieliscie w ramach Syrah jakiegos Crozes Hermitage
          albo VdP z Ardeche - jest kilka niezlych u nas na rynku - no ale moze
          kiedys bedzie powtorka; wrzuc moze cos nt klubu i wlasnym do watku
          `who is kto`

pozdrawiam
          star
          • mknw Re: semi-priv do mknw 07.07.05, 11:55
            Star,

Dzieki, z rady skorzystalem :).
      • Gość: winowinowino Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 19:31
        a ja na okres letni, moge polecic Pinot Chardonnay od Pasqua.Wloski sikacz, na
        codzien bardzo przyjemny, lekki, prawie przeźroczysty.mi smakuje.cena w
        carrfourze ok 20 zl.
      • Gość: winowinowino Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:24
        moge tez polecic chardonnay paso del sol i sauvignon blanc paso del sol z
        chilijskiej winnicy terramater rocznik 2004. ja generalnie kocham biale
        chilijczyki....ceny ok 22 zl
      • Gość: Simon Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.eranet.pl 29.07.05, 16:12
        Jeszcze niedawno uważalem Pena Tejo Coesha za całkiem niezłe do czasu..... az
        zupełnym przypadkiem postanowiłem odwiedzić Lidla!!!.... Reserva z Terra Alta za
        9,90zł!!... oczywiście w porównaniu z prawdziwymi reservami to kicha ale do
        Jumilli, Pena Tejo itp.. całkowicie porównywalna a nawet lepsza.
        BTW. w Lidlu mają również całkiem niezłe winko z Australii.
        • hsirk Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). 29.07.05, 19:46
          PRZESADZILES

nigdy wiecej nie kupie w lidlu wina

a mialem 3 podejscia
          • Gość: docg jeszcze o Lidlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:19
            czasem w Lidlu trafi sie na pijalne wino, ale sa klopoty z utrzymaniem stalej
            formy - to samo wino raz jest przyzwoite, a innym razem paskudne. Niestrudzeni
            abfullerzy spod Hamburga leja chyba co popadnie :-)
            pozdrawiam
            • winoman Re: jeszcze o Lidlu 29.07.05, 23:31
              > Niestrudzeni
              > abfullerzy spod Hamburga leja chyba co popadnie :-)
              > pozdrawiam

We wspomnieniach Jancis Robinson czytałem o angielskich importerach-abfullerach,
              u których labirynt rur był tak skomplikowany, że chyba nikt nie wiedział, jakie
              wino leje sie do butelki, do której za chwilę przyklejano etykietę Volnay,
              Meursault itp. To były wczesne lata 70-te. Gdy wreszcie pojawiły się na rynku
              brytyjskim burgundy butelkowane w Burgundii, ludzie długo nie mogli się do nich
              przyzwyczaić, były całkiem odmienne od tego, co dotąd znali.

Pozdrawiam!
            • Gość: star nie o Lidlu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.05, 02:39
              nie tylko Lidl tak ma - chwalone Fonte de Nico innym razem okazalo sie
              kiepskie na tyle ze az trudno bylo uwierzyc ze jest to ciagle to samo wino;

inna bajka tzn roczniki i roznice dla podstawowych win:
              podobnie Slavanhiac w 2003 mimo ze lepszy niz 2002 ciagle jednak gorszy niz 2001
              oraz Schneidera Riesling z 2004 to nie to co 2003
              no i Yellow Tail z 2003 lepszy niz poprzedni

pzdr
              star
          • Gość: Simon Re: Sprawdzone i niedrogie (20-30 pln). IP: *.eranet.pl 22.08.05, 13:39
            HHmmm.... nie sądzę abym przesadził jeśli porównanie ma dotyczyc wynalazków
            klasy Pena Tejo.. oczywiście jeśli zamierzasz porównywać Lidlowe wytwory do
            prawdziwych win to jest to takie porównanie jak krewetek mrożonych z paczki
            DalPesca do świeżutkich kupowanych w czwartek w całosci w Auchan.. ale czasem
            nie ma wyjścia i sa tylko mrożone :))

Pozdrawiam
            S.
            • Gość: docg to nie jest forum "Krewetki", ale... IP: 212.160.147.* 22.08.05, 14:31
              w Auchan świeże krewetki są także w sobotę. Przy okazji, może ktoś wie, co
              zrobić, żeby grillowane krewetki dawały się łatwo obierać z pancerza? Ze
              smażonych na patelni pancerz schodzi łatwo, a grillowanych nie da sie obrać za
              cholerę.
              pozdrawiam
              • maciej_mizerka Re: to nie jest forum "Krewetki", ale... 22.08.05, 14:54
                Gość portalu: docg napisał(a):

> w Auchan świeże krewetki są także w sobotę. Przy okazji, może ktoś wie, co
                > zrobić, żeby grillowane krewetki dawały się łatwo obierać z pancerza? Ze
                > smażonych na patelni pancerz schodzi łatwo, a grillowanych nie da sie obrać
                za
                > cholerę.
                > pozdrawiam

obierz je przed wlozeniem na grila :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka