Gość: pio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 10:16 Niedługo wybieram się do Lwowa, jakie wina tam dostępne godne są polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: docg Re: Wina ukraińskie IP: 212.160.147.* 22.04.04, 10:44 nie licz na zbyt wiele, znajomi zeznają, że na Ukrainie raczej nie mają własnych win (w każdym razie nic godnego uwagi), sprzedają głównie wina mołdawskie o bardzo różnej jakości, ceny dość wysokie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca deo przypominam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.04, 10:57 że przynajmniej formalnie Krym wchodzi w skład Ukrainy Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: deo przypominam 23.04.04, 11:01 Gość portalu: panowca napisał(a): > że przynajmniej formalnie Krym wchodzi w skład Ukrainy - a co jest na Krymie? Masz na myśli te specjały zakopywane w skórzanych workach do ziemi na 100 lat itd... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca mam na myśli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.04, 11:03 wina z Massandry i Inkermana - massandra "chwyciła" ja sprzedawałem tego bardzo dużo a co do Inkermana to star cos próbował - nie chodzi o to że sa to jakies genilane wina ale kolega jedzie tam i rozumiem że che połaczyć winopijstwo z pasją padawcza i pamiątkami z regionu - słyszałem , że krymskie musujące coś sobą prezentują - ja nie piłem Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: mam na myśli 23.04.04, 22:21 > genilane wina ale kolega jedzie tam i rozumiem że che połaczyć winopijstwo z > pasją padawcza Lubi padać po winie? :-)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: mam na myśli 24.04.04, 11:03 winoman napisał: > > genilane wina ale kolega jedzie tam i rozumiem że che połaczyć winopijstwo > z > > pasją padawcza > > Lubi padać po winie? :-)) miało byc badawczą ale wsumie wyszło niepokojąco prawdziwie bo zdecydowana większośc z ich oferty to wina wzmacniane lub przynajmniej mocne > > Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: mam na myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 11:48 Poza Massaandrę i Inkermanem, jest jeszcze wytwórnia w Koktobel, ale zdecydowanie Massandra najlepsza. Co do musujących to istnieje wytwórnia w Nowym Swiecie niedaleko Sudaku produkujaca te prawdziwe oryginalne Igristoje tzn. rosyjskie szmapany. Ceny w stosunku do tanich podróbek szokujące, ale naprawdę warto. Ogólnie lepsze wina w granicach od 30 hrywien w górę. Szmapany i dobre wina powyżej 60 hrywien. Nie wiem natomiast jak z dostepnością tych win we Lwowie. Na Krymie są sklepy firmowe lub urocze zapomniane przez czas sklepiki z alkoholem wszekalim. Co do wódek polecam Niemiroff, zwłaszcza specjał ukaiński miodowa z ostrą papryką (z piersem). Piwo z Browaru Lwowskiego lub Obołon (kijowski), szczególnie białe tj. niefiltrowane, takie w Polsce się nie zdarza, a smaczne i ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebulba Re: Wina ukraińskie IP: 213.134.152.* 22.04.04, 13:17 Rzeczywiście będąc na Ukrainie kupiłem parę flaszeczek i nic godnego uwagi w nich nie znalazłem. Może jakaś krymska "madiera" co najwyżej może zasmakować. Mołdawskie równie marne. Za to wódeczka z fabryki "Sojuz Wiktan" jak najbardziej. Piwo: tylko to najdroższe o smaku podobnie nijakim jak Lech i Żywiec. Wogóle z płynów to najbardziej polecam ... benzynę. Oczywiście do samochodu ;-) miłej podróży Odpowiedz Link Zgłoś