Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina ukraińskie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 10:16
    Niedługo wybieram się do Lwowa, jakie wina tam dostępne godne są polecenia?
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Wina ukraińskie IP: 212.160.147.* 22.04.04, 10:44
        nie licz na zbyt wiele, znajomi zeznają, że na Ukrainie raczej nie mają
        własnych win (w każdym razie nic godnego uwagi), sprzedają głównie wina
        mołdawskie o bardzo różnej jakości, ceny dość wysokie.
        pozdrawiam
        • Gość: panowca deo przypominam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.04, 10:57
          że przynajmniej formalnie Krym wchodzi w skład Ukrainy
          • docg Re: deo przypominam 23.04.04, 11:01
            Gość portalu: panowca napisał(a):

> że przynajmniej formalnie Krym wchodzi w skład Ukrainy

- a co jest na Krymie? Masz na myśli te specjały zakopywane w skórzanych
            workach do ziemi na 100 lat itd... ?
            • Gość: panowca mam na myśli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.04, 11:03
              wina z Massandry i Inkermana - massandra "chwyciła" ja sprzedawałem tego bardzo
              dużo a co do Inkermana to star cos próbował - nie chodzi o to że sa to jakies
              genilane wina ale kolega jedzie tam i rozumiem że che połaczyć winopijstwo z
              pasją padawcza i pamiątkami z regionu - słyszałem , że krymskie musujące coś
              sobą prezentują - ja nie piłem
              • winoman Re: mam na myśli 23.04.04, 22:21
                > genilane wina ale kolega jedzie tam i rozumiem że che połaczyć winopijstwo z
                > pasją padawcza

Lubi padać po winie? :-))

Pozdrawiam!
                • panowca Re: mam na myśli 24.04.04, 11:03
                  winoman napisał:

> > genilane wina ale kolega jedzie tam i rozumiem że che połaczyć winopijstwo
                  > z
                  > > pasją padawcza
                  >
                  > Lubi padać po winie? :-))

miało byc badawczą ale wsumie wyszło niepokojąco prawdziwie bo zdecydowana
                  większośc z ich oferty to wina wzmacniane lub przynajmniej mocne

>
                  > Pozdrawiam!
                  • Gość: Aga* Re: mam na myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 11:48
                    Poza Massaandrę i Inkermanem, jest jeszcze wytwórnia w Koktobel, ale
                    zdecydowanie Massandra najlepsza. Co do musujących to istnieje wytwórnia w
                    Nowym Swiecie niedaleko Sudaku produkujaca te prawdziwe oryginalne Igristoje
                    tzn. rosyjskie szmapany. Ceny w stosunku do tanich podróbek szokujące, ale
                    naprawdę warto. Ogólnie lepsze wina w granicach od 30 hrywien w górę. Szmapany
                    i dobre wina powyżej 60 hrywien. Nie wiem natomiast jak z dostepnością tych win
                    we Lwowie. Na Krymie są sklepy firmowe lub urocze zapomniane przez czas
                    sklepiki z alkoholem wszekalim. Co do wódek polecam Niemiroff, zwłaszcza
                    specjał ukaiński miodowa z ostrą papryką (z piersem). Piwo z Browaru Lwowskiego
                    lub Obołon (kijowski), szczególnie białe tj. niefiltrowane, takie w Polsce się
                    nie zdarza, a smaczne i ciekawe.
      • Gość: sebulba Re: Wina ukraińskie IP: 213.134.152.* 22.04.04, 13:17
        Rzeczywiście będąc na Ukrainie kupiłem parę flaszeczek i nic godnego uwagi w
        nich nie znalazłem. Może jakaś krymska "madiera" co najwyżej może zasmakować.
        Mołdawskie równie marne.
        Za to wódeczka z fabryki "Sojuz Wiktan" jak najbardziej.
        Piwo: tylko to najdroższe o smaku podobnie nijakim jak Lech i Żywiec.
        Wogóle z płynów to najbardziej polecam ... benzynę. Oczywiście do samochodu ;-)

miłej podróży
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka