Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dziwne wino z Biedronki

IP: *.kalisz.mm.pl 28.03.11, 18:21
    Kupiłem dzisiaj wino w Biedronce o nazwie Casaldomo Rosso 2009 Marche. Sądziłem, że jest to wino regionalne IGT. Tymczasem w domu zauwazyłem, że jest to nie IGT lecz IGP (Indicazione Geografica Protetta). Nigdy się z takim oznaczeniem nie spotkałem na etykiecie wina a wg mojej wiedzy tak oznaczane są regionalne produkty spożywcze np. salami itp. Co Wy na to?
    Obserwuj wątek
      • sstar Re: dziwne wino z Biedronki 28.03.11, 19:14
        IGP to nowe oznaczenie na IGT, unijne, nie tylko we Włoszech, ale i we Francji, nie ma się czego bać:
        www.sstarwines.pl/wino9379
        Pzdr, star
      • Gość: denko Re: dziwne wino z Biedronki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.11, 02:06
        Lekki chachmęt administracyjny, ale zdradź, MB, jak Ci smakowało to winko?
        • Gość: mb Re: dziwne wino z Biedronki IP: *.kalisz.mm.pl 30.03.11, 15:14
          Sstar: kiedy taka decyzja została wydana i dlaczego tylko Włochy i Francja? Czy spotkałeś takie oznaczenie w Hiszpanii i Portugalii? Denko: może w ten weekend je otworzę to coś napiszę. Pozdr
          • Gość: fun Re: igp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 15:58
            Nie jest to dokładnie to samo co IGT, ale proszę bardzo, poza Włochami:
            Austria g.g.A geschützte geographische Angabe
            Belgio IGP Indication Géographique Protégée
            Danimarca BGB Beskyttet geografisk betegnelse
            Germania g.g.A geschützte geographische Angabe
            Grecia ΠΓΕ Προστατευοµενη Γεωγραϕικη Ενδειξη
            Finlandia SMM Suojattu maantieteellinen merkintä
            Francia IGP Indication Géographique Protégée
            Irlanda PGI Protected Geographical Indication
            Lussemburgo IGP Indication Géographique Protégée
            Olanda BGA Beschermde Geografische Aanduiding
            Polonia cog Chronione Oznaczenie Geograficzne
            Portogallo IGP Indicação Geográfica Protegida
            Regno Unito PGI Protected Geographical Indication
            Spagna IGP Indicación Geográfica Protegida
            Svezia SGB Skyddad geografisk beteckning
            Ungheria OFJ Oltalom alatt álló földrajzi jelzés
            • Gość: denko Re: A...Albania_ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 19:52
              Dzięki za włoskojęzyczną listę (niekompletną, patrz Temat:;-). Przynajmniej na papierze jesteśmy normalnym, choć dzikim krajem, i to jest piękne np. Wisła, polityka, finanse... Do MB: Pzdr. trzymam za słowo, acz nie nakłaniam do weekendowewgo alkoholizmu!
            • Gość: fun Re: igp IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 21:30
              No niekompletne, ale nieco bardziej kompletne, niż to, że we Włoszech i Francji występuje coś co jest tym samym ponoć co IGT, tylko trochę inaczej się nazywa ;) , tak mnie zaświeżbiło, szczególnie z uwagi na temat.
              • Gość: fun Re: igp IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 21:32
                ZaświeRZbiło, zaświeRZbiło, przepraszam za błąd.
          • Gość: star Re: dziwne wino z Biedronki IP: *.pan.wroc.pl 31.03.11, 07:19
            Dwie pralinki w temacie:
            blogi.magazynwino.pl/bienczyk/2010/10/28/kici-kici-vin-de-france/
            www.sstarwines.pl/wino10980Pzdr!
      • Gość: fun Re: dziwne wino z Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 10:24
        Jeśli, mb, chcesz dogłębniej zanalizować sprawę (niestety, też na temat tego czym jest UE) to możesz zacząć od poniższego:
        eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=pl&ihmlang=pl&lng1=pl,en&lng2=bg,cs,da,de,el,en,es,et,fi,fr,hu,it,lt,lv,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,sv,&val=498930:cs&page=
        • Gość: mb Re: dziwne wino z Biedronki IP: *.kalisz.mm.pl 02.04.11, 14:53
          denko: "recenzja" na wątku Biedronka w wiosennym stylu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka