Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wino domowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 15:50
    Czy ktoś ma prosty sposób na zrobienie domowego wina z czerwonych porzeczek -
    bez drożdży?? Nie taki z madrych przepisów (zbyt skomplikowane i duzo
    zachodu), ale babci albo mamy. Moja Mama własnie robiła takie wino bez
    drożdży i bez przepisu. Nie zainteresowałam się w swoi, czasie. Teraz mam
    trochę porzeczek na krzaku, zrobiłam już galaretkę i naszła mnie ochota na
    takie wino. Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: wino domowe 17.07.04, 16:50
        Zamiast wina zrób likier cassis. Doskonały, prosty do zrobienia, może leżeć
        latami i dojrzewać. sama radość. A z winem z porzeczek bywa różnie. Często się
        nie udaje.
        pozdrawiam
      • winersch Re: wino domowe 17.07.04, 18:23
        Sorry, nie doczytałem. Cassis jest oczywiście z czarnych a Ty masz czerwone.
        Niemniej nalewke można zrobić
        pozdrowienia
        • Gość: jarek Re: wino domowe IP: *.chello.pl 19.07.04, 18:30
          Witam
          Czy możesz mi poradzić co zrobić z czarnymi porzeczkami np ten cassis?
          Pozdrawiam
          jskwiercz@hotmail.com
          • winersch Re: wino domowe 19.07.04, 19:01
            Receptura prosta. Na kilogram porzeczek bierzesz kilogram (może nie cały, ale
            niewiele mniej) cukru oraz 3/4 litra wódki i 0,25 litra spirytusu. do tego
            trochę (kilka) goździków i łyżeczkę cynamonu.
            Owoce, najlepiej duże, zdrowe, ręcznie przebierane płucze się wodą i po dodaniu
            cukru ugniata, najlepiej w misce.
            Rozgniecioną masę zalewa się całym alkoholem (3/4 + 0,25, dodaje goździki,
            cynamon i kilka, ok. 10 zdrowych, zielonych liści czarnej porzeczki.
            Całość umieszcza się w dużym szklanym słoju z zakrętką typu twist, wek lub
            szklanym korkiem i stawia w nasłonecznionym mmiejscu na co najmniej cztery
            tygodnie. Lepiej 8 tygodni.
            Następnie odcedza się rogniecione owoce i przyprawy od soku przez czystą lnianą
            ściereczkę. można ją wycisnać.Następnie ciecz delikatnie filtruje się, ale bez
            przesady, wystarczy przez watę i rozlewa do butelek. Można pić od razu, choć
            poprawia się z wiekiem co sprawdziłem. Najstarszą taka nalewkę piłem 15-letnią.
            Można mieszać ją z białym winem i podawać jako kir
            smacznego
      • spol Re: wino domowe 19.07.04, 09:16
        Popatrz na www.wino.art.pl Bez dodania drożdży winnych robienie wina z
        czerwonych porzeczek jest dość ryzykowne. TO już lepiej zrobić nalewkę, jak
        radzi Winersch :o)

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka