Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę mi pomóc dobrać wino na prezent

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:48
    Obdarowany ma być ojciec(65lat, 173cm,75kg). Lubi wina wytrawne. Raczej
    białe(ale się nie upieram). Będziemy degustować w Święta. Cena ok 50
    pln(jeszcze musi starczyć na prezenty dla reszty rodziny). Nie podróżuję po
    świecie, więc dostępność też jest ważna (mieszkam w Gdańsku), jeśli można
    podać w jakim sklepie jest wasz typ, to również będę wdzięczny. Proszę o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Meruńka Wina białe IP: *.drw.zabki.net.pl / 62.29.136.* 24.11.04, 19:19
        Jeżeli białe, to z Moraw (Czechy) - ze szczepu Palava, póżny zbiór (pozdni
        zber); może być niedostępne w Polsce. Bardziej realne - z Alzacji, szczep
        Gewurztraminer, także późny zbiór (Vendango Tardive), z lat 2001-2003. Ew. -
        austriackie ze szczepu Gruner Veltliner z Wachau lub Burgenlandu.
        Pozdrawiam, Meruńka
        • Gość: winersch Re: Wina białe IP: *.chello.pl 25.11.04, 00:46
          Przepraszam, ale za 50zł to możesz dostać gewurztraminera vendange tardive
          najwyżej jeden kieliszek, a zwykłego 1/2 butelki
          pozdrawiam
          • Gość: docg no i jeszcze IP: 212.160.147.* 25.11.04, 08:45
            ten gruner veltliner z Burgenlandu - owszem, robią tam z niego wina, ale chwalą
            się raczej Chardonnay i Pinotami, a nie Grunerem.
            pozdrawiam
      • ettrich Re: Proszę mi pomóc dobrać wino na prezent 26.11.04, 09:35
        przepraszam, że sie podłączam,
        ale też potrzebuję rady
        na prezent dla mężczyzny ok.30
        raczej czerwone
        jesli można, proszę wskazać jakiś sklep
        w wawie, mokotów
        • docg sakramentalne pytanie: ile chcesz na to wydać? (nt 26.11.04, 10:25
          • ettrich Re: sakramentalne pytanie: ile chcesz na to wydać 26.11.04, 10:26
            do 150zł
            • docg Re: sakramentalne pytanie: ile chcesz na to wydać 26.11.04, 10:57
              fajna zabawa, wymyślać wino za 150 zł :-))
              jeślibym to ja miał kupować, to wszystko zależałoby od tego, na jakim etapie
              winnej edukacji jest adresat prezentu; jeśli wino nie jest jego hobby, to
              najlepiej kupić coś w stylu, który wszystkim odpowiada, np. Zenato Ripassa
              Valpolicella, 110 zł u Kondrata, lub Santa Rita Medalla Real Cabernet Sauvignon
              (105 zł tamże). Jeśli jest to osoba zaawansowana w winnej wiedzy, to te wina
              też sprawią przyjemność, ale lepiej poszukać czegoś bardziej specyficznego, ja
              bym postawił na oldschoolową Rioja, np Murrieta lub Muga (trzymając sie dalej
              Kondrata) albo La Rioja Alta (nie wiem, gdzie to mają w Warszawie).
              • ettrich Re: sakramentalne pytanie: ile chcesz na to wydać 26.11.04, 11:08
                dziękuję; adresat mało znany
                prezent raczej kurtuazyjny
                pozdr.
      • kar_ola25 Re: Proszę mi pomóc dobrać wino na prezent 31.05.16, 15:35
        ja mogę polecić Ci czerwone wina hiszpańskie mój mąż wprost przepada za nimi :) jeśli chodzi o sklep to polecam www.wina.com.pl/ czasem robią fajne promocje, więc warto tam zajrzeć
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka