sstar Sideways 05.12.04, 23:18 Dobry film prezentowany wlasnie na Camerimage (w kinach chyba pojawil sie juz wczesniej) z watkami winnymi nie tylko w tle i nie tylko pol zartem. Rzecz sie dzieje w Kalifornii ale o Cabernet zbyt duzo sie nie mowi - natomiast o Pinot Noir i owszem, a i Syrah zostaje zauwazony. Gdyby ktos nie wiedzial co zrobic z Cheval Blanc 1961 to trzeba obejrzec film i zobaczyc ze rozwiazanie jest tylez proste co przewrotne. Piekne winnice kalifornijskie i co nieco watkow z ichniego winiarstwa Byron, Andrew Murray, Mondavi, i nie tylko - o Sassicai wspominaja i o Richebourgu. Aha moral filmu - chowaj szampana przed przyjaciolmi:-) Pozdrawiam star PS. Ktokolwiek widzial? Odpowiedz Link Zgłoś
pilly Mondovino 16.12.04, 09:51 "Zabawy z bronią", "Fahrenheit 9/11", "Supersize me" - niby dokumenty są u nas chętnie oglądane. Ale czy ma szanse wejść na ekrany w Polsce poniższy film? www.time.com/time/europe/magazine/article/0,13005,901041206-832164,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Mondovino IP: 212.160.147.* 16.12.04, 10:33 myślę że nie nadużyję zaufania, jeśli zacytuję email z odpowiedzią na pytanie, czy kanał Europaeuropa ma zamiar emitować film Mondovino: "niestety nie przewidujemy emisji filmu "Mondovino". Na razie nie wiadomo też, czy zakupił do niego prawa jakiś dystrybutor w Polsce." no i tyle na razie wiadomo, czyli nic. Ciekaw jestem, gdzie Marek Bieńczyk widział ten film? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_jerzy Re: Mondovino 07.05.05, 13:48 wlasnie wpadl mi w rece folder dotyczacy II przegladu swiatowego filmu dokumentalnego, ktory rozpocznie sie w warszawie (13-22 maja). a jak ma sie to do forum?? otoz 15 i 22 maja o godzinie 19:15 bedzie mozna zobaczyc MONDOVINO. pozdrawiam michal_jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wędrowniczka Re: Sideways IP: 84.97.3.* 08.01.05, 22:00 Film nie tylko dzieje sie w Kalifornii, ale i w Toskanii, a nawet na koncu (troche bez znaczenia, bo po macoszemu) przerzuca się do Argentyny, gdzie winobranie odbywa się nawet to 4 razy w roku. No i oczywiście we Francji (choć tam mocno dotaje po kręgosłupie, choć w wielką sympatią reżysera). W Kalfiornii, fakt, mają miejsce zaś najzabawniejsze momenty filmu. Typu: właściciele molocha-winnicy przekonują reżysera, iż bardzo dbają o swoich pracowników. Na Gwiazdkę (bodajże) dają im t-shirty i czapki. No i mówią im po imieniu. PO czym jest delikatny najazd na twarz jednego z pracownikow, Meksykanczyk, ktory brakiem jakiegokolwiek wyrazu daje do zrozumienia co on mysli o ich troskliwosci. Film godny polecenia....jesli juz wejdzie na ekrany polskie. Ja widzialam go w e Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar powyzszy post dotyczy Mondovino 10.01.05, 10:36 bo jesli Sideways to rozne filmy widzielismy :-) Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
nie.my Premiera Sideways 19.01.05, 13:38 Witam, wg Onetu premiera Sideways bedzie 4 lutego 2005. Polski tytul Bezdroza. pozdrawiam NieMy Odpowiedz Link Zgłoś
bartek94 Re: Premiera Sideways 19.01.05, 13:41 a co z Mondovino ma ten film jakies szanse zaistniec na polskich ekranach? pozdr bart Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Sideways - oskary - link 03.03.05, 13:05 www.wineloverspage.com/votebooth/ Odpowiedz Link Zgłoś
gagapisa Re: Sideways - oskary - link 03.03.05, 13:53 Gdzies czytalam, ze sprzedaz win, o ktorych mowa w filmie wzrosla o 30%. :) Pozdr. Gaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Sideways - oskary - link IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 19:23 www.decanter.com/news/61956.html Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Sideways - oskary - link 16.07.05, 12:40 Rezyser Payne rozwodzi sie z aktorka grajaca w filmie (ktora?) wg Decantera moze chodzic o to, ze polubila zbytnio Merlot i Cabernet:-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar jakis film w TV 21.02.05, 18:17 cos jakby romans (wczoraj), a w nim niby nic a cieszy: nastrojowy wieczor, lodowka profesjonalnie zaopatrzona no i przychodzi czas wyboru: mezczyzna losowo trafia na ??? d'Oro z Sycylii (cos na 50 rocznice zrobione niby - nie znam), potem stwierdzajac pewno, ze nie pasuje do chwili zmienia na Rancie Felsiny - jednak wlascicielka lodowki (i mieszkania) sugeruje Solengo no i na tym staje... Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: jakis film w TV 22.02.05, 12:41 sstar napisał: > cos jakby romans (wczoraj), a w nim niby nic a cieszy: > > nastrojowy wieczor, lodowka profesjonalnie zaopatrzona no i przychodzi czas > wyboru: mezczyzna losowo trafia na ??? d'Oro z Sycylii (cos na 50 rocznice > zrobione niby - nie znam), potem stwierdzajac pewno, ze nie pasuje do chwili > zmienia na Rancie Felsiny - jednak wlascicielka lodowki (i mieszkania) > sugeruje Solengo no i na tym staje... pomylka to byla Solaia - no ale ktos ostatnio o Solengo pisal wiec sie zasugerowalem, a to cos d'Oro to bylo biale, ale co??? Pozdrawiam star > > Pozdrawiam > star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barolo Re: jakis film w TV IP: 213.77.91.* 22.02.05, 13:16 a może to było Carta d'Oro Alcamo DOC Rallo - 100% Catarratto - tylko ta 50 rocznica mi jakoś tu nie pasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: jakis film w TV 22.02.05, 15:34 Gość portalu: barolo napisał(a): > a może to było Carta d'Oro Alcamo DOC Rallo - 100% Catarratto - tylko ta 50 > rocznica mi jakoś tu nie pasuje :) nie, ale juz wiem: Tasca d'Almerita - Nozze d’Oro 2002 - 75 cl (TSA05) Un vino speciale, creato nel 1985 dal conte Giuseppe in occasione del suo 50° anniversario di matrimonio con la consorte Franca ed a lei dedicato “con immenso amore“. www.veronelli.com/VERONELLI_DB/guide/vino.asp?id=1647 i tak zostalem spamerem i to na rzecz LPdP - brzydzimy sie, Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Czego pragną kobiety... 09.03.05, 15:51 ... pewnie Mela Gibsona :-) Moze oglądaliście wczoraj jak Gibson popijal sobie wino z gwinta a potem bekał :-)))))). Nie spojrzalem na napisy końcowe, ciekawe kto zrobił 'product placement' wina w tym filmie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Czego pragną kobiety... 07.05.05, 20:21 w Zlotopolskich pragna Caberneta - i to w wiejskim sklepiku - z tym ze nie kobiety a listonosze pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
buncek Re: wino& kino 17.07.05, 08:34 W jednej z amerykańskich komedii (znany aktor miał główną rolę,ale nie pamiętam jego pseudonimu filmowego) facet nowobogacki siedzi nad brzegiem basenu w leżaczku a obok niego DWA utomaty do dozowania wody pitnej z kubeczkami jednorazowymi. Na jednym i drugim etykiety znanego wina bordeaux Rothshild. Facet nalewa z do kubeczka trochę z jednego i trochę z drugiego dozownika. Mnie to rozśmieszyło chociaż nie jestem znawcą win ale wiem,że nie każdy chwyta takie klimaty :( Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: wino& kino 17.07.05, 10:45 buncek napisał: > W jednej z amerykańskich komedii (znany aktor miał główną rolę,ale nie pamiętam > > jego pseudonimu filmowego) facet nowobogacki siedzi nad brzegiem basenu w > leżaczku a obok niego DWA utomaty do dozowania wody pitnej z kubeczkami > jednorazowymi. > Na jednym i drugim etykiety znanego wina bordeaux Rothshild. jesli to byl Mouton Cadet (cienkie podstawowe wino tegoz producenta) to strategia automatowa ze wszech miar sluszna:-); wspomne tylko ze, w odroznieniu od podstawowego, Reserve 2000 Mouton Cadet to akurat wino przyzwoite - choc mozna sie bez niego obejsc nawiasem mowiac bedac we Wloszech przez tydzien na stolowce z takiego automatu jak piwo sie serwuje dostawalismy Prosecco i to niezle - na automacie ozn. DOC nazwa producenta proc. alkoholu etc.; z innego lecialo cos czerwonego ale chyba to nie bylo wino - choc napisy mowily cos innego;-) > Facet nalewa z do kubeczka trochę z jednego i trochę z drugiego dozownika. > > Mnie to rozśmieszyło chociaż nie jestem znawcą win ale wiem,że nie każdy chwyta > > takie klimaty :( chwycilem:-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Przekroj IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 18.07.05, 18:20 podobno jakies wino M. Bienczyk popijal - stare bylo, pachnialo eukaliptusem, porzeczka i ... zazdroscia widowni; ktokolwiek ogladal ... jakies szczegoly moze??? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paero123 Re: wino& kino IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 20.07.05, 11:06 Wczoraj w "Przystanku Alaska" pokazywano, jak robi się wierny odpowiednik Chateau Latour rocznik 1929 w warunkach amerykańskich. Nie do odróżnienia przez znawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star to sprzedaj nam pomysl to sobie zrobimy:-) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 11:39 ... ciekawe czy inaczej robi sie np Margaux 1900 bo jak tak samo to sobie obydwa zaraz zrobie:-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Maklowicz IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 13:30 coraz wiecej o winie ... tym razem z Veneto (program chyba powtorkowy) no i GCR Walenty sie pojawilo, z ktorym kiedys moglismy sie zapoznac w Jasle - poszlo do patelni niestety choc tego nie zalecal; pzdr star ps bylo tez o Capo di Stato bodajze ale nie wiem co to oprocz tego ze z Veneto i chyba w stylu Bordeaux Odpowiedz Link Zgłoś