Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wino& kino

05.12.04, 23:10
    Obserwuj wątek
      • sstar Sideways 05.12.04, 23:18
        Dobry film prezentowany wlasnie na Camerimage (w kinach chyba pojawil sie juz
        wczesniej) z watkami winnymi nie tylko w tle i nie tylko pol zartem.

Rzecz sie dzieje w Kalifornii ale o Cabernet zbyt duzo sie nie mowi
        - natomiast o Pinot Noir i owszem, a i Syrah zostaje zauwazony.

Gdyby ktos nie wiedzial co zrobic z Cheval Blanc 1961 to trzeba obejrzec
        film i zobaczyc ze rozwiazanie jest tylez proste co przewrotne.

Piekne winnice kalifornijskie i co nieco watkow z ichniego winiarstwa Byron,
        Andrew Murray, Mondavi, i nie tylko - o Sassicai wspominaja i o Richebourgu.

Aha moral filmu - chowaj szampana przed przyjaciolmi:-)

Pozdrawiam
        star

PS. Ktokolwiek widzial?
        • pilly Mondovino 16.12.04, 09:51
          "Zabawy z bronią", "Fahrenheit 9/11", "Supersize me" - niby dokumenty są u nas
          chętnie oglądane. Ale czy ma szanse wejść na ekrany w Polsce poniższy film?
          www.time.com/time/europe/magazine/article/0,13005,901041206-832164,00.html
          • Gość: docg Re: Mondovino IP: 212.160.147.* 16.12.04, 10:33
            myślę że nie nadużyję zaufania, jeśli zacytuję email z odpowiedzią na pytanie,
            czy kanał Europaeuropa ma zamiar emitować film Mondovino:

"niestety nie przewidujemy emisji filmu "Mondovino". Na razie nie wiadomo też,
            czy zakupił do niego prawa jakiś dystrybutor w Polsce."

no i tyle na razie wiadomo, czyli nic. Ciekaw jestem, gdzie Marek Bieńczyk
            widział ten film?
            • michal_jerzy Re: Mondovino 07.05.05, 13:48
              wlasnie wpadl mi w rece folder dotyczacy II przegladu swiatowego filmu
              dokumentalnego, ktory rozpocznie sie w warszawie (13-22 maja). a jak ma sie to
              do forum?? otoz 15 i 22 maja o godzinie 19:15 bedzie mozna zobaczyc MONDOVINO.

pozdrawiam
              michal_jerzy
        • Gość: Wędrowniczka Re: Sideways IP: 84.97.3.* 08.01.05, 22:00
          Film nie tylko dzieje sie w Kalifornii, ale i w Toskanii, a nawet na koncu
          (troche bez znaczenia, bo po macoszemu) przerzuca się do Argentyny, gdzie
          winobranie odbywa się nawet to 4 razy w roku. No i oczywiście we Francji (choć
          tam mocno dotaje po kręgosłupie, choć w wielką sympatią reżysera).
          W Kalfiornii, fakt, mają miejsce zaś najzabawniejsze momenty filmu. Typu:
          właściciele molocha-winnicy przekonują reżysera, iż bardzo dbają o swoich
          pracowników. Na Gwiazdkę (bodajże) dają im t-shirty i czapki. No i mówią im po
          imieniu. PO czym jest delikatny najazd na twarz jednego z pracownikow,
          Meksykanczyk, ktory brakiem jakiegokolwiek wyrazu daje do zrozumienia co on
          mysli o ich troskliwosci.

Film godny polecenia....jesli juz wejdzie na ekrany polskie. Ja widzialam go w e
          Francji.

• sstar powyzszy post dotyczy Mondovino 10.01.05, 10:36
            bo jesli Sideways to rozne filmy widzielismy :-)

Pozdrawiam
            star
      • nie.my Premiera Sideways 19.01.05, 13:38
        Witam,
        wg Onetu premiera Sideways bedzie 4 lutego 2005.
        Polski tytul Bezdroza.

pozdrawiam

NieMy
        • bartek94 Re: Premiera Sideways 19.01.05, 13:41
          a co z Mondovino ma ten film jakies szanse zaistniec na polskich ekranach?
          pozdr
          bart
          • sstar Sideways - oskary - link 03.03.05, 13:05
            www.wineloverspage.com/votebooth/
            • gagapisa Re: Sideways - oskary - link 03.03.05, 13:53
              Gdzies czytalam, ze sprzedaz win, o ktorych mowa w filmie wzrosla o 30%. :)

Pozdr.
              Gaga
            • Gość: star Re: Sideways - oskary - link IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 19:23
              www.decanter.com/news/61956.html
              • sstar Re: Sideways - oskary - link 16.07.05, 12:40
                Rezyser Payne rozwodzi sie z aktorka grajaca w filmie (ktora?)
                wg Decantera moze chodzic o to, ze polubila zbytnio Merlot i
                Cabernet:-)

pzdr
                star
      • sstar jakis film w TV 21.02.05, 18:17
        cos jakby romans (wczoraj), a w nim niby nic a cieszy:

nastrojowy wieczor, lodowka profesjonalnie zaopatrzona no i przychodzi czas
        wyboru: mezczyzna losowo trafia na ??? d'Oro z Sycylii (cos na 50 rocznice
        zrobione niby - nie znam), potem stwierdzajac pewno, ze nie pasuje do chwili
        zmienia na Rancie Felsiny - jednak wlascicielka lodowki (i mieszkania)
        sugeruje Solengo no i na tym staje...

Pozdrawiam
        star
        • sstar Re: jakis film w TV 22.02.05, 12:41
          sstar napisał:

> cos jakby romans (wczoraj), a w nim niby nic a cieszy:
          >
          > nastrojowy wieczor, lodowka profesjonalnie zaopatrzona no i przychodzi czas
          > wyboru: mezczyzna losowo trafia na ??? d'Oro z Sycylii (cos na 50 rocznice
          > zrobione niby - nie znam), potem stwierdzajac pewno, ze nie pasuje do chwili
          > zmienia na Rancie Felsiny - jednak wlascicielka lodowki (i mieszkania)
          > sugeruje Solengo no i na tym staje...

pomylka to byla Solaia - no ale ktos ostatnio o Solengo pisal wiec sie
          zasugerowalem, a to cos d'Oro to bylo biale, ale co???

Pozdrawiam
          star

>
          > Pozdrawiam
          > star
          • Gość: barolo Re: jakis film w TV IP: 213.77.91.* 22.02.05, 13:16
            a może to było Carta d'Oro Alcamo DOC Rallo - 100% Catarratto - tylko ta 50
            rocznica mi jakoś tu nie pasuje :)
            • sstar Re: jakis film w TV 22.02.05, 15:34
              Gość portalu: barolo napisał(a):

> a może to było Carta d'Oro Alcamo DOC Rallo - 100% Catarratto - tylko ta 50
              > rocznica mi jakoś tu nie pasuje :)

nie, ale juz wiem:
              Tasca d'Almerita - Nozze d’Oro 2002 - 75 cl (TSA05)
              Un vino speciale, creato nel 1985 dal conte Giuseppe in occasione del suo 50°
              anniversario di matrimonio con la consorte Franca ed a lei dedicato “con immenso
              amore“.
              www.veronelli.com/VERONELLI_DB/guide/vino.asp?id=1647
              i tak zostalem spamerem i to na rzecz LPdP - brzydzimy sie,
              Pozdrawiam
              star

• paero123 Czego pragną kobiety... 09.03.05, 15:51
        ... pewnie Mela Gibsona :-)

Moze oglądaliście wczoraj jak Gibson popijal sobie wino z gwinta a potem
        bekał :-)))))). Nie spojrzalem na napisy końcowe, ciekawe kto zrobił 'product
        placement' wina w tym filmie ;-)
        • sstar Re: Czego pragną kobiety... 07.05.05, 20:21
          w Zlotopolskich pragna Caberneta - i to w wiejskim sklepiku - z tym ze nie
          kobiety a listonosze

pozdrawiam
          star
      • buncek Re: wino& kino 17.07.05, 08:34
        W jednej z amerykańskich komedii (znany aktor miał główną rolę,ale nie pamiętam
        jego pseudonimu filmowego) facet nowobogacki siedzi nad brzegiem basenu w
        leżaczku a obok niego DWA utomaty do dozowania wody pitnej z kubeczkami
        jednorazowymi.
        Na jednym i drugim etykiety znanego wina bordeaux Rothshild.
        Facet nalewa z do kubeczka trochę z jednego i trochę z drugiego dozownika.

Mnie to rozśmieszyło chociaż nie jestem znawcą win ale wiem,że nie każdy chwyta
        takie klimaty :(
        • sstar Re: wino& kino 17.07.05, 10:45
          buncek napisał:

> W jednej z amerykańskich komedii (znany aktor miał główną rolę,ale nie pamiętam
          >
          > jego pseudonimu filmowego) facet nowobogacki siedzi nad brzegiem basenu w
          > leżaczku a obok niego DWA utomaty do dozowania wody pitnej z kubeczkami
          > jednorazowymi.
          > Na jednym i drugim etykiety znanego wina bordeaux Rothshild.

jesli to byl Mouton Cadet (cienkie podstawowe wino tegoz producenta) to
          strategia automatowa ze wszech miar sluszna:-);
          wspomne tylko ze, w odroznieniu od podstawowego, Reserve 2000 Mouton Cadet to
          akurat wino przyzwoite - choc mozna sie bez niego obejsc

nawiasem mowiac bedac we Wloszech przez tydzien na stolowce z takiego automatu
          jak piwo sie serwuje dostawalismy Prosecco i to niezle - na automacie ozn. DOC
          nazwa producenta proc. alkoholu etc.; z innego lecialo cos czerwonego ale chyba
          to nie bylo wino - choc napisy mowily cos innego;-)

> Facet nalewa z do kubeczka trochę z jednego i trochę z drugiego dozownika.
          >
          > Mnie to rozśmieszyło chociaż nie jestem znawcą win ale wiem,że nie każdy chwyta
          >
          > takie klimaty :(

chwycilem:-)

pzdr
          star
      • Gość: star Przekroj IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 18.07.05, 18:20
        podobno jakies wino M. Bienczyk popijal - stare bylo, pachnialo eukaliptusem,
        porzeczka i ... zazdroscia widowni;
        ktokolwiek ogladal ... jakies szczegoly moze???
        pzdr
        star
      • Gość: paero123 Re: wino& kino IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 20.07.05, 11:06
        Wczoraj w "Przystanku Alaska" pokazywano, jak robi się wierny odpowiednik
        Chateau Latour rocznik 1929 w warunkach amerykańskich. Nie do odróżnienia przez
        znawców.
        • Gość: star to sprzedaj nam pomysl to sobie zrobimy:-) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 11:39
          ... ciekawe czy inaczej robi sie np Margaux 1900 bo jak tak samo to sobie
          obydwa zaraz zrobie:-)
          pzdr
          star
      • Gość: star Maklowicz IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 13:30
        coraz wiecej o winie ... tym razem z Veneto (program chyba powtorkowy) no
        i GCR Walenty sie pojawilo, z ktorym kiedys moglismy sie zapoznac w Jasle
        - poszlo do patelni niestety choc tego nie zalecal;

pzdr
        star

ps bylo tez o Capo di Stato bodajze ale nie wiem co to oprocz tego ze z Veneto
        i chyba w stylu Bordeaux
      • Gość: star dla filemon:-) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.03.06, 07:54
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka