Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

polskie wino

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 07:57
    www.onet.pl/c15
    Obserwuj wątek
      • bartek94 Re: polskie wino 24.01.05, 11:01
        Kto z Lublina i Zielonej Gory robi te wina?
        pozdr.
        Bart
      • mdobro Re: polskie wino 24.01.05, 11:27
        I znowu "komuna". UE nam zazwoli na produkję bo spełniliśmy wymogi a za pięć
        lat to możemy nawet markowe produkować. Ho, ho ,ho co to się będzie działo .....
        Swoją drogą ciekawe co znaczy markowe. Rozmiem że zostanie wprowadzony w Polsce
        system apelacji np.
        WKPUE - wino kontrolowane przez UE
        WBK - wino bardzo kontrolowane
        WNK - wino najbardziej kontrolowane
        WNKIWPE - wino najbardziej kontrolowane i wąchane przez Eurokratów

A może w Polsce już jest taki system ?

Z drugiej strony można się cieszyć że wprowadzenie win na rynek pozwoli na
        szerszą ocenę i konkurencję wśród winiarzy, zmieniając dotychczasowy
        system "prezentowy" (tzn. nie możesz kupić ale możesz dostać)
        • Gość: willycoyote W okolicach Jasła wino jest bardzo dobre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:46
          Proszę jechać tam i szukać Winnicę Golesz oraz innych winogrodników, np. Szpaka
      • winoman Re: polskie wino 25.01.05, 09:54
        To jeszcze coś:

info.onet.pl/1042864,11,1,0,120,686,item.html
        Pozdrawiam!
        • panowca Re: polskie wino 25.01.05, 10:23
          nie uwazacie, że to lekka przesada tylko patrzeć jak ktoś będzie chciał
          opatentowac "wino polskie" może jestem naiwny ale nie powinno się chyba
          zaczynac od patentowania nazwy wina, którego jeszcze nie ma
          • hania55 Jak to 25.01.05, 10:26
            Owca, niestety na tym można zarobić bez wysiłku. Opatentujesz nazwę i nie
            musisz już nawet wina robić, żeby zarabiać. Wystarczy, żeby kto inny chciał
            produkować wino i korzystać z opatentowanej nazwy.
          • winoman Re: polskie wino 25.01.05, 10:31
            Masz rację, ale z drugiej strony ...

Rozmawiałem w lecie z pewną włoską producentką wina, powiedziała mi, że zanim
            jeszcze zacznie robić jakieś wino, do odpowiedniego urzędu (ale nie patentowego)
            musi zgłosić jego nazwę handlową. Pewnie po to, by w każdej chwili produkcja
            mogła zostać poddana kontroli.

Pozdrawiam!
            • panowca Re: polskie wino 25.01.05, 10:35
              ale wiecie o co mi chodzi o bezczelność gościa, który chce opatentowa nazwę
              wina zielonogórskie - przecież tam się odnawia całe winiarskie zagłębie -
              odbieram to tak jakby ktoś chciał opatentowac napis na etykiecie "Vin de
              Bordeaux"
              • Gość: docg Re: polskie wino IP: 212.160.147.* 25.01.05, 10:42
                to jakaś naiwność, przecież nikt nie będzie płacił gościowi za używanie
                nazwy "wino zielonogórskie", raczej wymyśli coś innego, np "zielonogórski okręg
                winny", "winnice zielonogórskie" itd, możliwości jest pewnie z 1000, wszystkich
                niemiec nie opatentuje
                pozdrawiam
            • panowca Re: polskie wino 25.01.05, 10:39
              winoman napisał:

> Masz rację, ale z drugiej strony ...
              >
              > Rozmawiałem w lecie z pewną włoską producentką wina, powiedziała mi, że zanim
              > jeszcze zacznie robić jakieś wino, do odpowiedniego urzędu (ale nie
              patentowego
              > )
              > musi zgłosić jego nazwę handlową. Pewnie po to, by w każdej chwili produkcja
              > mogła zostać poddana kontroli.

ja rozumiem jakas nazwa własna jak Cervus czu Sassicaia ale nie nazwa regionu
              czy ogólnie produktu to tak jak było z tym oscypkiem - nie dajmy się zwariować
              słyszałem ze jakiś człowiek opatentował koło ten dopiero zarobi na
              udostępnianiu swojego patentu - nie trąci wam to zbytnim cwaniactwem?
              (zastanawiam się czy ten berlińczyk to nie Polak czasem bo poziom cwaniactwa
              ma iście nadwiślański

>
              > Pozdrawiam!
      • Gość: panowca Re: polskie wino IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 15:25
        czy ten artykuł można jeszcze wyciągnąć w jakis sposób - bo już zmienili i
        otwierają się jakies aparaty cyfrowe
        • mdobro Re: polskie wino 27.01.05, 15:46
          To jednak jest w innym miejscu
          info.onet.pl/1042314,11,item.html
          • Gość: panowca Re: polskie wino IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 15:15
            dzięki ale mi chodziło o artykuł o tym spryciarzu, który próbuje zastrzec
            nazwy "wino zielonogórskie" itd
            • mdobro Re: polskie wino 28.01.05, 21:36
              Moze po prostu wkleje:
              Onet:
              "Kraj
              PAP, mat /2005-01-25 00:10:00

Spór o wina lubuskie i zielonogórskie

"Gazeta Lubuska": Jest dobra wiadomość - Polacy od tego roku mogą sprzedawać
              własne wina gronowe. Ale jest i zła - wyłączność na zielonogórskie i lubuskie
              wina próbuje zdobyć berlińczyk Hugo Kollatay.

Na odnawianiu tradycji zielonogórskiego winiarstwa być może najbardziej
              skorzysta Hugo Kollatay. W urzędzie patentowym rozpatrywane są właśnie jego
              wnioski o zastrzeżenie dziewięciu nazw win - w tym: wino zielonogórskie, wina
              zielonogórskie, wino z Zielonej Góry, wino lubuskie, lubuskie wina...

Adwokat Radosław Rubaszewski z poznańskiej kancelarii, która reprezentuje H.
              Kollatay'a przed urzędem patentowym twierdzi, że jego klient ma już wyłączność
              na używanie tych nazw. Rzecznik Urzędu Patentowego RP Jerzy Metelski uspokaja
              jednak: - W naszej bazie nie ma informacji o nadaniu numeru wyłączności tym
              znakom towarowym. Opublikowana została informacja o złożonym wniosku.

Rzecznik prezydent Zielonej Góry Marta Sawicka przekonuje, że starania H.
              Kollatay'a zakończą się fiaskiem: - Gdy dowiedzieliśmy się o tej sprawie kilka
              tygodni temu, skonsultowaliśmy się z prawnikami, którzy przekazali nam, że
              urząd patentowy nie zarejestruje znaku, który zawiera nazwę geograficzną, bez
              zgody miasta. A my takiej zgody na pewno nie wydamy.

Na stronach urzędu patentowego "GL" znalazła jednak zarejestrowane "wino
              żywieckie", czy też "wino sandomierskie mocne". Co byłoby, gdyby urząd
              patentowy zatwierdził wniosek berlińczyka o rejestrację zielonogórskich i
              lubuskich znaków? - Tylko on mógłby używać tych nazw - mówi sekretarz
              Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Plantatorów i Producentów Wina Roman Grad. - A
              jeśli inni chcieliby z nich korzystać, musieliby za to zapłacić. Np. 30 groszy
              za butelkę."
              • Gość: panowca Re: polskie wino IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 22:26
                naprawdę bardzo dziękuj enawet nie przypuszczasz jak mi pomogłeś
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka