Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 07:57 www.onet.pl/c15 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartek94 Re: polskie wino 24.01.05, 11:01 Kto z Lublina i Zielonej Gory robi te wina? pozdr. Bart Odpowiedz Link Zgłoś
mdobro Re: polskie wino 24.01.05, 11:27 I znowu "komuna". UE nam zazwoli na produkję bo spełniliśmy wymogi a za pięć lat to możemy nawet markowe produkować. Ho, ho ,ho co to się będzie działo ..... Swoją drogą ciekawe co znaczy markowe. Rozmiem że zostanie wprowadzony w Polsce system apelacji np. WKPUE - wino kontrolowane przez UE WBK - wino bardzo kontrolowane WNK - wino najbardziej kontrolowane WNKIWPE - wino najbardziej kontrolowane i wąchane przez Eurokratów A może w Polsce już jest taki system ? Z drugiej strony można się cieszyć że wprowadzenie win na rynek pozwoli na szerszą ocenę i konkurencję wśród winiarzy, zmieniając dotychczasowy system "prezentowy" (tzn. nie możesz kupić ale możesz dostać) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote W okolicach Jasła wino jest bardzo dobre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:46 Proszę jechać tam i szukać Winnicę Golesz oraz innych winogrodników, np. Szpaka Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: polskie wino 25.01.05, 09:54 To jeszcze coś: info.onet.pl/1042864,11,1,0,120,686,item.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: polskie wino 25.01.05, 10:23 nie uwazacie, że to lekka przesada tylko patrzeć jak ktoś będzie chciał opatentowac "wino polskie" może jestem naiwny ale nie powinno się chyba zaczynac od patentowania nazwy wina, którego jeszcze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Jak to 25.01.05, 10:26 Owca, niestety na tym można zarobić bez wysiłku. Opatentujesz nazwę i nie musisz już nawet wina robić, żeby zarabiać. Wystarczy, żeby kto inny chciał produkować wino i korzystać z opatentowanej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: polskie wino 25.01.05, 10:31 Masz rację, ale z drugiej strony ... Rozmawiałem w lecie z pewną włoską producentką wina, powiedziała mi, że zanim jeszcze zacznie robić jakieś wino, do odpowiedniego urzędu (ale nie patentowego) musi zgłosić jego nazwę handlową. Pewnie po to, by w każdej chwili produkcja mogła zostać poddana kontroli. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: polskie wino 25.01.05, 10:35 ale wiecie o co mi chodzi o bezczelność gościa, który chce opatentowa nazwę wina zielonogórskie - przecież tam się odnawia całe winiarskie zagłębie - odbieram to tak jakby ktoś chciał opatentowac napis na etykiecie "Vin de Bordeaux" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: polskie wino IP: 212.160.147.* 25.01.05, 10:42 to jakaś naiwność, przecież nikt nie będzie płacił gościowi za używanie nazwy "wino zielonogórskie", raczej wymyśli coś innego, np "zielonogórski okręg winny", "winnice zielonogórskie" itd, możliwości jest pewnie z 1000, wszystkich niemiec nie opatentuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: polskie wino 25.01.05, 10:39 winoman napisał: > Masz rację, ale z drugiej strony ... > > Rozmawiałem w lecie z pewną włoską producentką wina, powiedziała mi, że zanim > jeszcze zacznie robić jakieś wino, do odpowiedniego urzędu (ale nie patentowego > ) > musi zgłosić jego nazwę handlową. Pewnie po to, by w każdej chwili produkcja > mogła zostać poddana kontroli. ja rozumiem jakas nazwa własna jak Cervus czu Sassicaia ale nie nazwa regionu czy ogólnie produktu to tak jak było z tym oscypkiem - nie dajmy się zwariować słyszałem ze jakiś człowiek opatentował koło ten dopiero zarobi na udostępnianiu swojego patentu - nie trąci wam to zbytnim cwaniactwem? (zastanawiam się czy ten berlińczyk to nie Polak czasem bo poziom cwaniactwa ma iście nadwiślański > > Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: polskie wino IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 15:25 czy ten artykuł można jeszcze wyciągnąć w jakis sposób - bo już zmienili i otwierają się jakies aparaty cyfrowe Odpowiedz Link Zgłoś
mdobro Re: polskie wino 27.01.05, 15:46 To jednak jest w innym miejscu info.onet.pl/1042314,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: polskie wino IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 15:15 dzięki ale mi chodziło o artykuł o tym spryciarzu, który próbuje zastrzec nazwy "wino zielonogórskie" itd Odpowiedz Link Zgłoś
mdobro Re: polskie wino 28.01.05, 21:36 Moze po prostu wkleje: Onet: "Kraj PAP, mat /2005-01-25 00:10:00 Spór o wina lubuskie i zielonogórskie "Gazeta Lubuska": Jest dobra wiadomość - Polacy od tego roku mogą sprzedawać własne wina gronowe. Ale jest i zła - wyłączność na zielonogórskie i lubuskie wina próbuje zdobyć berlińczyk Hugo Kollatay. Na odnawianiu tradycji zielonogórskiego winiarstwa być może najbardziej skorzysta Hugo Kollatay. W urzędzie patentowym rozpatrywane są właśnie jego wnioski o zastrzeżenie dziewięciu nazw win - w tym: wino zielonogórskie, wina zielonogórskie, wino z Zielonej Góry, wino lubuskie, lubuskie wina... Adwokat Radosław Rubaszewski z poznańskiej kancelarii, która reprezentuje H. Kollatay'a przed urzędem patentowym twierdzi, że jego klient ma już wyłączność na używanie tych nazw. Rzecznik Urzędu Patentowego RP Jerzy Metelski uspokaja jednak: - W naszej bazie nie ma informacji o nadaniu numeru wyłączności tym znakom towarowym. Opublikowana została informacja o złożonym wniosku. Rzecznik prezydent Zielonej Góry Marta Sawicka przekonuje, że starania H. Kollatay'a zakończą się fiaskiem: - Gdy dowiedzieliśmy się o tej sprawie kilka tygodni temu, skonsultowaliśmy się z prawnikami, którzy przekazali nam, że urząd patentowy nie zarejestruje znaku, który zawiera nazwę geograficzną, bez zgody miasta. A my takiej zgody na pewno nie wydamy. Na stronach urzędu patentowego "GL" znalazła jednak zarejestrowane "wino żywieckie", czy też "wino sandomierskie mocne". Co byłoby, gdyby urząd patentowy zatwierdził wniosek berlińczyka o rejestrację zielonogórskich i lubuskich znaków? - Tylko on mógłby używać tych nazw - mówi sekretarz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Plantatorów i Producentów Wina Roman Grad. - A jeśli inni chcieliby z nich korzystać, musieliby za to zapłacić. Np. 30 groszy za butelkę." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: polskie wino IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 22:26 naprawdę bardzo dziękuj enawet nie przypuszczasz jak mi pomogłeś Odpowiedz Link Zgłoś