Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak pokochać wino?

IP: *.zejgsa.com.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 24.02.05, 13:08
    Witam.

Od niedawna (może z miesiąc) zacząłem smakować się w winach. Najczęściej
    kupowanych niestety a może stety w marketach. Zmieniam kraje i pijam pijam.
    Jak pokochać?:) Od jakich win zaczynać? Jakieś porady dla początkującego?

Pozdrawiam

nowy
    Obserwuj wątek
      • Gość: willycoyote Re: Jak pokochać wino? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 15:14
        "Zmieniam kraje i pijam pijam." No wlasnie!!! Tylko tak....
      • matt_k Nowy - na skromny poczatek masz tu jeden link... 28.02.05, 04:07
        ... www.idn.org.pl/users/pawinski/wino(PL),%20historia%20i%20tradycja.htm

Zycze powodzenia...
        • Gość: docg ten link IP: 212.160.147.* 28.02.05, 08:07
          w tym tekscie jest sporo błędów, chyba jednak lepiej zacząć od czegoś innego.
          pozdrawiam
          • Gość: willycoyote inne linki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:15
            www.collegiumvini.pl
            www.instytutwina.pl
            www.polishwineguide.com
            www.winnica.golesz.pl
          • matt_k Docq - Nowy jest nowicjuszem w winnej materii... 28.02.05, 11:53
            ... i z prostej przyzwoitosci od jakiejs wprowadzajacej latwizny trzeba mi bylo
            zaczac.

Pozdrowienia...

• giorgio_primo Re: Docq - Nowy jest nowicjuszem w winnej materii 28.02.05, 14:02
              matt_k napisał:

> ... i z prostej przyzwoitosci od jakiejs wprowadzajacej latwizny trzeba mi
              bylo
              >
              > zaczac.
              >
              > Pozdrowienia...

Czy bycie "początkującym" to ma być powód do czerpania informacji ze zlepku
              różnorakich półprawd, zmyśleń i zwykłych bzdur na tej stronie? Jak nie ma się
              nic sensownego do zaproponowanie, to lepiej nic a nie proponować takie
              fantasmagorie.
              • hsirk Re: Docq - Nowy jest nowicjuszem w winnej materii 28.02.05, 14:14
                co prawda, to prawda

ten tekst brzmi jak wojskowa instrukcja korzystania z toalety
                • Gość: docg co prawda, to prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:16
                  hsirk napisał:
                  > ten tekst brzmi jak wojskowa instrukcja korzystania z toalety
                  ... powieszona na kotle z grochówką :-))
                  • kosteki1 Re: co prawda, to prawda 18.03.05, 14:36
                    Matt_k!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gdzie znalazłeś taką stronę???????????

Napisz do operatora żeby zweryfikował wiadomości które są tam zamieszczone.

Prośba do ciebie.
                    Nie podawaj adresu tej strony żadnemu początkującemu; wprowadza w błąd,
                    dezinformuje i w związku z tym, uczy idiotyzmów.
          • amsti Tak przy okazji 01.03.05, 12:42
            Gość portalu: docg napisał(a):

> w tym tekscie jest sporo błędów, chyba jednak lepiej zacząć od czegoś innego.
            > pozdrawiam

Tekst jest oparty na pewnej książce wydanej już dość dawno temu (choć może było
            wznowienie) dotyczącej alkoholi ogólnie. Nota bene była to chyba jedyna pozycja
            dostępna w języku polskim, która cokokolwiek o winie mówiła. Choć obecnie ma
            znaczenie wyłącznie historyczne, to jednak kto wie, może na wielu obecnych tutaj
            winopijców miała pozytywny wpływ (w każdym razie na jednego)

No to mały qńqrs ----> wie ktoś co to za dzieło?

• amsti Było na forum :) 18.03.05, 10:33
              amsti napisał:

>
              > No to mały qńqrs ----> wie ktoś co to za dzieło?
              >

Od Abboccto do żubrówki" - Jan Cieślak

• Gość: winersch Re: Jak pokochać wino? IP: 217.153.22.* 28.02.05, 10:29
        Niezbedne są także podróże. Zwłaszcza wykorzystanie wypraw wakacyjnych w celu
        obejrzenia winnic po drodze, degustacji, rozmowy z producentami. To naprawdę
        daje bardzo wiele i jest świetnym uzupełnieniem lektur.
        pozdrawiam
        winersch GTB
      • Gość: SK Re: Jak pokochać wino? IP: *.bolmet.com.pl 15.03.05, 10:53
        Witaj,

Temat wina jest mi bliski od kilku lat zaledwie, więc ciągle jestem na etapie
        początkujacego, może za wyjątkiem win francuskich, które zdążyłem poznać nieco
        lepiej.
        Nie tak dawno więc zadawałem sobie podobne jak Ty pytania.
        Do dziś bardzo lubię odkrywać nowe wina i dużą część z nich kupuję w marketach,
        ale stosuję kilka zasad, które na ogół pomagają mi unikać wpadek. Sądzę, że
        niektóre z nich i Tobie mogą się przydać.
        Oto i one:
        1. Unikam, rzecz jasna, win rozlewanych poza krajem pochodzenia ( warto
        postudiować tylną etykietę, bo często zdarza się, że zwłaszcza wina
        południowoamerykańskie czy południowoafrykańskie rozlewane są w Niemczech )
        i win stołowych.
        2. Po zakupie nie znanego mi wina zaglądam do posiadanej winnej literatury,
        żeby dowiedzieć się jak najwięcej o nim i o regionie, w któym jest
        produkowane.
        3. Przy degustacji kieruję się wyłącznie własnymi odczuciami, a nie sugestiami
        innych, bo wychodzę z założenia, że nie to wino dobre, które ma "wielką"
        etykietę, ale to, które mi smakuje.
        Sądzę, że powinieneś zaczynać odkrywanie świata win od tych najprostszych,
        jednoszczepowych ( na przykład francuskich vin de pays ) i podążać drogą win
        lekkich ( ot, choćby Anjou ), a kiedy gust nieco Ci się wysublimuje, wypuść się
        na nieco głębsze wody.
        Ale przede wszystkim zaopatrz się w literaturę winną i przyswój sobie podstawy.
        A potem porównój teorie z praktyką. To bardzo przyjemna rzecz siedzieć w fotelu
        z kielszkiem wina i jednocześnie czytać o tym, co się pije.

Pozdrawiam serdecznie życząc udanych degustacji
        SK

• stoleczny Re: Jak pokochać wino? 16.03.05, 08:45
          pij wino (mocno taninowe) raczej tylko do posilkow i nigdy wiecej jak dwa
          kieliszki, po wypiciu butelki przestanie ci smakowac nawet najlepsze wino

• Gość: willycoyote super stoleczny, brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 08:52
            stoleczny napisal "pij wino (mocno taninowe) raczej tylko do posilkow i nigdy
            wiecej jak dwa kieliszki, po wypiciu butelki przestanie ci smakowac nawet
            najlepsze wino".
            To bardzo dobra rada, tez do 3 kieliszkow mozna do obiadu i prosze pic je
            powoli, z rozkosza. Brawo stoleczny!
          • Gość: jo Re: Jak pokochać wino? IP: 80.51.235.* 18.03.05, 12:58
            poważnie? w takim razie jestem degeneratem. Największą przyjemność z wina
            miewam najedzony, niespragniony, z perspektywą osuszenia przynajmniej 1 butelki
            w godnym towarzystwie ;-)
            • Gość: willycoyote Jo, to tylko rada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:07
              Ja tez mysle to samo tak jak ty, jo, nie zawsze chce stosowac rady... ala rada
              jest dobra.
              • Gość: jo OK IP: 80.51.235.* 18.03.05, 13:33
                a dziś piątek...smacznego wieczoru
                pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka