Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ekologia - a wino

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:18
    Chcę wrzucić kij w mrowisko:
    Winnice we Francji stanowią 0k.7% powierzchni kraju.
    Natomiast zużycie środków chemicznych, zużywanych na ten areał -stanowi
    OK. 30 PROCENT CAŁOŚCI ZUŻYWANEJ CHEMI NA GRUNTACH FRANCJI......
    I TO JEST DOPIERO CZYSTA FRANCUSKA EKOLOGIA.
    Obserwuj wątek
      • Gość: xyz Re: ekologia - a wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:32
        jeżeli to prawda , to ho,ho.
        • Gość: docg Re: ekologia - a wino IP: 212.160.147.* 02.06.05, 14:43
          no ale o czym to ma świadczyć???
          • bartek94 Re: ekologia - a wino 02.06.05, 14:57
            no ale o czym to ma świadczyć???

Dla mnie o tym ze Francuzi bardziej stawiają na uprawe wina niż innych rzeczy
            ale pewnie autorowi chodzilo o co innego :)
            pozdrawiam
            bart
            • Gość: xyz Re: ekologia - a wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:04
              Świadczy to o tym ,że nie wszystko złoto co się świeci.Interpretacja dowolna.
              • Gość: docg chemia w rolnictwie (w zasadzie O/T) IP: 212.160.147.* 03.06.05, 13:16
                no ale w czym rzecz, czy uważasz, że Francuzi stosują środki ochrony roślin w
                winnicach w taki sposób, że zagraża to zdrowiu pijących ich wina? Bo ja myślę,
                że oni wiedzą, co robią, a odpowiednio stosowane nawozy oraz środki grzybo - i
                owadobójcze nie maja istotnego wpływu na zdrowotne cechy wina. Ludzie lubią
                wietrzyć sensację w temacie "chemia w rolnictwie", ale przeważnie
                bezpodstawnie. To nie jest epoka DDT i azotoksu, współczesne środki chemiczne
                używane w rolnictwie są o wiele mniej szkodliwe dla ludzi i innych organizmów
                (z wyjątkiem tych, którym MAJĄ szkodzić ;-) ) niż kiedyś.
                Mało kto za to zauważa, że spożywane przez nas produkty przemysłu spożywczego,
                różne soki, jogurty itp są napakowane chemią - czy to jest szkodliwe dla
                zdrowia, czy nie, to inny temat.
                pozdrawiam
      • Gość: nowy Re: ekologia - a wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 20:54
        masz rację,ale powiedz mi dlaczego ,,ci głupi konsumenci przestali pić
        francuskie wina" - zaznaczam od razu, że nie jestem żadnym nawiedzonym
        ekologiem.W kazdej branży cena powinna iść w parze z jakością. Lubie francuskie
        wina, lecz czarodziejska marża detaliczna (100%), często odstrasza.
      • edyta881 Re: ekologia - a wino 10.06.05, 22:12
        W Polsce są już dostępne wina z Francji(Langwedocja) pochodzące z tzw. upraw
        ekologicznych, więc musi być prawdą to, co napisałeś.
        Na marginesie wina dostępne u nas, właśnie z upraw biologicznych-Domaine Saint
        Blaise La Corsse'00 i Ch. Saint Blaise- to wina o dobrej strukturze,
        delikatnym, owocowym smaku.
        Polecam!
        • Gość: xyz Re: ekologia - a wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:57
          chętnie spróbuję - daj mi jakieś namiary gdzie je mogę kupić.
          • Gość: docg Re: ekologia - a wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 21:35
            wina z chateau saint blaise sprowadza vinarius (az dziwne, ze ktos o tym nie
            wie) - www.vinarius.pl

powszechnie dostepne w carrefour sa wina z biologicznej uprawy - Domaine de
            petit roubie, 20 zB, warto
          • edyta881 Re: ekologia - a wino 13.06.05, 12:57
            W La Casa del Vino.Rondo ONZ1.
            Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka