Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Australia - rewelacja za 20 PLN!

26.07.05, 11:18
    Firma Partner Center szaleje!
    Naprawde! Znalazlem bowiem juz kolejne ich wino, ktore kupuje - ze tak powiem - mimochodem, nie
    zastanawiajac sie nad stanem konta:)
    Rzecz nazywa sie: Hardys Varietal Range Shiraz 2004 (butelka do obejrzenia tu: www.wein.cc/
    wein/produktansicht/93231/australien) i kosztuje 20 PLN (przynajmniej w warszawskim Carrefour
    Reduta).
    A jak smakuje? Podaje za importerem: 'Wytrawne wino o błyszczącej purpurowo-szkarłatnej barwie jest
    idealnym reprezentantem australijskiego stylu shiraz. Bogaty aromat malin, śliwek, czereśni i wanilii. W
    ustach pozostawia długi rozwijający się owocowo-korzenny smak z nutami miękkich tanin.
    Harmonizuje z jagnięciną, baraniną, polędwicą wołową smażoną i grillowaną, wołowiną w pikantnym
    sosie'.

I tak rzeczywiscie smakowala druga butelka, ktora otworzylem. W pierwszej czuc bylo... czekolade!
    Oszalalem ze szczescia! :) Tesknie za tym smakiem. I gestoscia, bo to wino 3 razy 'grubsze' od takiego
    np. Montepulciano. Ide wiec na lowy... I wam polecam...
    (PS A juz zupelnie serio - co tu duzo gadac - rewelacyjna jakosc w stosunku do ceny; polecam jednak
    otwarcie 30-60 minut przed konsumpcja. Nabierze kraglosci!)

Pozdrawiam!
    @
    Obserwuj wątek
      • Gość: Renata Grabińska Re: Australia - rewelacja za 20 PLN! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:49
        dziękujemy za opinię
        wino można obejrzeć także na stronie Partner Center www.wina.net.pl,
        na która zapraszamy
        • Gość: 15kaczek Re: Australia - rewelacja za 20 PLN! IP: *.km.com.pl 26.07.05, 16:25
          poszalelibyście zaprawdę jakby sklep internetowy zaistniał ....
        • shuriken Re: kto wypina, tego WINA... 26.07.05, 16:33
          Skoro opinie są takie cenne... 90 zł za Valpolicella Corte Giara 2003 to moim zdaniem gruba
          przesada - to wino, choć sympatyczne, nie jest warte takich pieniędzy.

Aha, stron we Flashu generalnie nie cierpię :-(
          • Gość: docg Re: kto wypina, tego WINA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:04
            shuriken napisał:

> Skoro opinie są takie cenne... 90 zł za Valpolicella Corte Giara
            2003 ...

Zajrzalem:
            "Valpolicella D.O.C.
            Kompozycja 75% Corvina Veronese i 25% Rondinella. Winogrona zbierane są ręcznie
            w pierwszym tygodniu października, osuszane, poddawane fermentacji..."
            - dziwi mnie, ze grona sa osuszane. to chyba wczesniej musza byc moczone?
            pozdrawiam
            • winoman Re: kto wypina, tego WINA... 26.07.05, 17:13
              > - dziwi mnie, ze grona sa osuszane. to chyba wczesniej musza byc moczone?

Czasem się osusza, czasem podsusza :-))

Pozdrawiam!
        • Gość: 100gęsi Re: Australia - rewelacja za 20 PLN! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:49
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16760245&a=16760245
          Gratulacje Pani Renato!

Sama Pani te ceny ustalała?
      • Gość: emg Re: Australia - rewelacja za 20 PLN! IP: *.acn.waw.pl 02.05.06, 14:13
        Od kilku dni przeglądam forum. Do tej pory byłem konsumentem win po 6-12 pln,
        dziś jednak poszedłem do sklepu z zamiarem zakupu czegoś z nieco wyższej półki.
        Kupiłem to właśnie wino (obecna cena wynosi 28 pln). Otworzyłam dziś butelkę i
        dzięki temu zrozumiałem co oznaczają słowa którymi opisujecie wina np. 'bukiet'.
        Język i podniebienie troglodyty nie wyczuły jednak tego fajerwerku smaków
        (maliny, śliwki, czereśnie). Wyczuwam jedynie jeżyny. Napiszę szczerze, Varietal
        Range to najdroższe wino jakie do tej pory kupiłem. Dzięki temu zakupowi i trzem
        kieliszkom tego wina przekroczyłem pewną granicę. Ciężko mi będzie teraz wrócić
        do konsumpcji win po 10 zl. Dostrzegam różnice między nim, a np. Chantelle Des
        Vins Rouge za 9 zl, które wypiłem ostatnio, ale ten Shiraz nie powalił mnie na
        kolana. To nie jest smak, który mi pasuje. Teraz pytanie: czy ten Hardy to
        typowy przedstawiciel win Shiraz?

pozdrawiam
        emg
        • Gość: ojoj Re: Australia - rewelacja za 20 PLN! IP: *.derbynet.pl 03.05.06, 21:15
          Tak, ten produkt ma szansę na powodzenie - aromat sfermentowanego kompotu.
          Tylko co to ma wspólnego z winem ?
      • Gość: foreks oj nie sadze IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 22:44
        pilem to z kumplem jakies 2msc. temu. pomylki nie ma, gdyz rowniez w coraz
        lepiej zaopatrzonym stoisku CF Reduta zakupione i bylo naprawde niesmaczne.
        sorry, ale nie pamietam dlaczego. wazne, ze z kumplem z racji kumpel ma w
        niemczech winnice od pradziejow i do ust tego wziac nie mogl. z shiraza lub
        blisko to w CF z importu wyborowej jacobs creek shiraz cabernet polece sobie.
        w reducie z win zas osobiscie polece wciaz nie wiem dlaczego na najnizszej polce
        trivento shiraz malbec lub ta sama winnica chardonnay semillon - wiadomo PWW.
        porazka jest niestety frontera sauvignon blanc. mozna pic, jak wywietrzeje ;)
        cabernet zdaje sie frontery wyjatkiem.

a w ogole to zarzadza tam na sdamej gorze po srodku sutter home czerwony
        zinfandel. moze to nie najlepszy zinfandel dla mnie terra d'oro zinfandel
        montevina, ale za to 4 razy tanszy. duze elo mates :)

albo drugie w ogole - prodis ruleZZ. za smieszna cene mozna pic do oporu i po
        bandzie. a zwlaszcza cabernet franc i minervois.
        • shogun_smutku Re: oj nie sadze 05.05.06, 09:55
          a myślałem, że ja "dziwnie" pisze;>
          carmenere frontery też podobno jest o.k.
          jak ktoś próbował niech się pochwali wrażeniami
          Pozdro.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka