Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina slowenskie godna polecenia

IP: *.chello.pl 04.10.05, 18:43
    Czy kiedykolwiek je probowaliscie? Co o nich sadzicie? Ja uwazam ze sa
    jeszcze malo znane w Polsce ale sa bardzo dobre!
    Obserwuj wątek
      • Gość: MdCC Re: Wina slowenskie godna polecenia IP: *.citibank.com 06.10.05, 11:14
        mysle, ze jak tylko Winoman wroci zywy z ojczyzny wina to sie szeroko wypowie.

od siebie moge dodac, ze ostatnio kilka win mnie bardzo przyjemnie zaskoczylo.

pozdr
        MdCC
        • winoman Re: Wina slowenskie godna polecenia 10.10.05, 15:37
          Gość portalu: MdCC napisał(a):

> mysle, ze jak tylko Winoman wroci zywy z ojczyzny wina to sie szeroko wypowie.

Ano wrócił, ledwo żywy, ale się wypowie, choć może niezbyt szeroko.

Dość słabo znam wina ze wschodniej Słowenii, to co spotykałem było zwykle
          przeciętne, a z apelacji Bizeljsko (kilkanaście butelek) wręcz tragiczne. Kilku
          podobno ciekawych producentów ze wschodu wymieniają Bieńczyk i Bońkowski w
          "Winach Europy".

Co innego zachodnia Słowenia, czyli graniczące z włoskim Friuli Primorje. Są
          tam cztery apelacje: Brda, Kras, Koper i Vipava i wszędzie można znaleźć
          ciekawych, a zasem wręcz wybitnych producentów. Na dużą skalę działa Vinakoper
          z Kopru (500 ha winnic, dobra jakość, nawet podstawowych win po 2 euro, kilka
          bardzo dobrych win z serii Capros i Capo d'Istria. Dobra jest spółdzielnia
          Goriska Brda, czasem niezłą butelkę można znaleźć w ofercie spółdzielni Vipava
          1894, choć większość mnie bardzo rozczarowała.

Najlepsze wina robią jednak mali producenci, po kilka do kilkunastu hektarów:
          Santomas w Koprze, Cotar w Krasie, Movia (Alex Kristatcic), Klinec, Marjan
          Simcic i Edi Simcic w Brdzie, Sutor w Vipavie. Niestety tu zaczyna się robić
          drożej (jeśli w ogóle ktoś ma szczęście trafić na butelkę), u producentów
          zaczyna się od 10 euro za butelkę, kończy na 20-30, a za niektóre słodkie nawet
          więcej.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka