Gość: Malia IP: *.chello.pl 04.10.05, 18:43 Czy kiedykolwiek je probowaliscie? Co o nich sadzicie? Ja uwazam ze sa jeszcze malo znane w Polsce ale sa bardzo dobre! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MdCC Re: Wina slowenskie godna polecenia IP: *.citibank.com 06.10.05, 11:14 mysle, ze jak tylko Winoman wroci zywy z ojczyzny wina to sie szeroko wypowie. od siebie moge dodac, ze ostatnio kilka win mnie bardzo przyjemnie zaskoczylo. pozdr MdCC Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Wina slowenskie godna polecenia 10.10.05, 15:37 Gość portalu: MdCC napisał(a): > mysle, ze jak tylko Winoman wroci zywy z ojczyzny wina to sie szeroko wypowie. Ano wrócił, ledwo żywy, ale się wypowie, choć może niezbyt szeroko. Dość słabo znam wina ze wschodniej Słowenii, to co spotykałem było zwykle przeciętne, a z apelacji Bizeljsko (kilkanaście butelek) wręcz tragiczne. Kilku podobno ciekawych producentów ze wschodu wymieniają Bieńczyk i Bońkowski w "Winach Europy". Co innego zachodnia Słowenia, czyli graniczące z włoskim Friuli Primorje. Są tam cztery apelacje: Brda, Kras, Koper i Vipava i wszędzie można znaleźć ciekawych, a zasem wręcz wybitnych producentów. Na dużą skalę działa Vinakoper z Kopru (500 ha winnic, dobra jakość, nawet podstawowych win po 2 euro, kilka bardzo dobrych win z serii Capros i Capo d'Istria. Dobra jest spółdzielnia Goriska Brda, czasem niezłą butelkę można znaleźć w ofercie spółdzielni Vipava 1894, choć większość mnie bardzo rozczarowała. Najlepsze wina robią jednak mali producenci, po kilka do kilkunastu hektarów: Santomas w Koprze, Cotar w Krasie, Movia (Alex Kristatcic), Klinec, Marjan Simcic i Edi Simcic w Brdzie, Sutor w Vipavie. Niestety tu zaczyna się robić drożej (jeśli w ogóle ktoś ma szczęście trafić na butelkę), u producentów zaczyna się od 10 euro za butelkę, kończy na 20-30, a za niektóre słodkie nawet więcej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś