Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kilka ocen po weekendzie

IP: 212.160.147.* 21.10.02, 10:22
    w weekend piłem:
    1.Mezzacorona Pinot Grigio 2001, NRD, ok. 4 euro
    bardzo lekkie, owocowe, kwasowe, ogólnie sympatyczne. Szkoda, że nie ma u nas.
    2.Vinas del vero Chardonnay Fermentado en barrica 1998,Somontano DOC,
    Winoteka Nico, ok. 80 zł
    Ciężkie, aromatyczne, maślane, długie... duża klasa za dużą cenę
    3.Valpolicella Classico 1999, Zenato, Winoteka Nico, 48 zł
    mój pierwszy kontakt z tą osławioną valpo i... no cóż, może zbyt wiele
    oczekiwałem... no nie, złe nie jest :-)
    4. Pinot Noir Cricova Ancorex, Mołdawia, Winoteka Nico, 22 zł
    lekki zapach + lekki smak = lekkie wino, niewiele można powiedzieć poza tym,
    że jednak w Mołdawii potrafią zrobić coś, co można wypić z przyjemnością

a co u Was??
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: gaga Re: kilka ocen po weekendzie IP: *.27-151.libero.it 21.10.02, 10:51
        Witam!
        Ja weekend mialam bezwinny, ale przez tydzien opilam sie wystarczajaco, o czym
        na watku Portugalia.
        Pozdrawiam,
        Gaga
      • Gość: MaciejM Re: kilka ocen po weekendzie IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 11:26
        Syn moj wlasnie obchodzil 4 urodziny i do torcika "przyjelismy" Spumante od
        Zonina. Bardzo pasowalo. Slodkie, bardzo mocno schlodzone naprawde bylo niezle.
        To bylo w sobote, a w piatek probowalismy sycylisjki Syrah Cottanera 1999 do
        wolowinki marynowanej w winie. Bardzo dobrze zagralo, ale chyba troche drogie
        to wino.
        • Gość: Sebulba Re: kilka ocen po weekendzie IP: *.gda.cdp.pl, / 213.134.152.* 21.10.02, 11:35
          A ja właśnie przywiozłem ze szpitala mojego nowego synka.
          Wypiliśmy jakiegoś Rotschilda z 1998, do tortu poprawiliśmy
          Sandemanem i było miło.
          Fajny ten Kurdupelek. Dobrego wina wart!
        • Gość: Joe_Stru Re: kilka ocen po weekendzie IP: gil:* / 192.168.0.* 21.10.02, 11:43
          Było tak:

1.Rosso Conero Fazi - Battaglia '99. Bardzo ciekawe wino!Ciemne , gęste ,
          mocne. A zapach! Giorgio miał rację , przepłukanie kieliszków po tym winie nie
          wystarczyło.Zapach faktycznie pozostał. Dla mnie to wino pachniało jak palące
          się indyjskie kadzidełko o zapachu róży. To wino jest podobno testem na
          rozpoznawanie zapachów , nie wiem czy zdałem.

2.Angove's Shiraz Classic Reserve , '98. Piłem je już z rok temu i myślę , że
          ten czas który minął trochę mu pomógł. Wszystkie cechy porządnego syraha
          obecne. Polecam.

3. Torres , Sauvignon Blanc Santa Digna 2001. Myślałem ,że będzie leciutkie ,
          jak większość niezbyt drogich SB w Chile. I byłem zdziwiony , bo to mocne pełne
          i dobre wino. Nieźle też pachniało, w sumie warto spróbować.

4.Paladin Refosco , Liso - Parmaggiore 2000 (tak to się pisze?). Wino było
          trochę "bezpłciowe", ale moze to kwestia kontekstu - towrzyszyły mu dwa
          czerwone , o których powyżej.Jakoś za dużo nie zapamietałem. Muszę spróbować
          jescze raz , było poprawne i tyle.

5. Piłem też to o którym pisał docg , mołdawski Pinot Noir. Niespecjalnie mi
          smakował. Był po prostu trochę zbyt kwaśny.

To tyle , pozdrawiam.
      • spol Re: kilka ocen po weekendzie 21.10.02, 13:39
        A jak mówiłem, to nikt nie chciał wierzyć, że Cricova jest OK! A Joe to ma uraz
        do Mołdawii i trzeba na niego wziąć poprawkę...;o)

Pozdrawiam!
        • Gość: pic Re: kilka ocen po weekendzie IP: proxy / *.prem.tmns.net.au 25.10.02, 09:53
          Panowie eksperci!
          Zanim zaczniecze brednie na temat ktory jest wam absolutnie nieznany, wezcie
          sie do nauki gdyz z waszych nieudolnych doswiadczen naprawde nic pozytecznego
          nie wyjdzie.
          • Gość: docg drogi Picu! IP: 212.160.147.* 25.10.02, 10:16
            dlaczego odmawiasz ludziom prawa do wolnego wyrażania swioch, choćby nawet
            infantylnych i dyletanckich, poglądów? Tu jest (w końcu!) wolność słowa i każdy
            może mówić i pisać to, co chce. Jeżeli w kraju, w którym mieszkasz, jest
            inaczej, i jeżeli tam Ci się bardziej podoba, to proszę Cię, bierz udział w
            lokalnych forach, i oszczędź nam swoich niesympatycznych uwag.
            Z Twojej wypowiedzi zrozumiałem, że Ci się tutaj nie podoba, a więc proszę, nie
            zaglądaj tu więcej.
            pozdrawiam
            P.S. ten post kieruję do wszystkich, którzy mają poglądy i sposób ich wyrażania
            zbliżone do Pica
          • giorgio_primo Re: kilka ocen po weekendzie 25.10.02, 10:19
            No i czy ktos mi sie jeszcze dziwi, ze dziwnie traktuje wypowiedzi piszacych po
            polsku z serwerow zagranicznych... Oczywiscie nie mozna uogolniac, ale to
            kolejny taki "kwiatek" - tym razem z Australii. Tradycyjnie: nic na temat wina,
            za to jakies paternalistyczne, obrazliwe wypowiedzi "znawcy"...

Wiecie, ze dopiero na forum Gazety, zaczynam rozumiec powszechna opinie o
            Polakach za granica... to smutne.
      • Gość: AST Re: kilka ocen po weekendzie IP: *.dialo.tiscali.de 21.10.02, 17:23
        U nas weekend minal pod francuska flaga, tak pod wzgledem menu jak i trunkow.
        Wina - wszystkie czerwone i wszystkie godne polecenia.

1) Syrah Natur 97
        2) Régnie´cru du Beaujolais 98
        3) Côtes du Ventoux Domain du Culet Rouge 97 (zloty medal kategorii w 1998).
        • spol Re: kilka ocen po weekendzie 22.10.02, 07:38
          Gość portalu: AST napisał(a):

> 2) Régnie´cru du Beaujolais 98

Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tego wina? Nie znam takiego cru w
          Beaujolais... A może w nazwie chodzi o co innego...?
          • Gość: AST Re: kilka ocen po weekendzie IP: 62.246.3.* 23.10.02, 14:30
            spol napisał:

> Gość portalu: AST napisał(a):
            >
            > > 2) Régnie´cru du Beaujolais 98
            >
            > Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tego wina? Nie znam takiego cru w
            > Beaujolais... A może w nazwie chodzi o co innego...?

Spisuje z etykiety, bo na szczescie mam jeszcze 2 butelki tego wina w piwnicy:

Régnie´
            Appellation Régnie´ Controllée
            Cru du Beaujolais
            Mis en bouteiile au Chateau
            Sélectionne´ par Felix Baar Négociant-Éleveur a Puligny-Montachet- Côte-d´Or.
            Rocznik 1998, numer butelki, ktora mam przed soba : 0700

To tyle co do metryki.
            Moja ocena wina: w skali od zera do max. 10 punktow: 8 punktow.

Pzdr. AST
            P.S. Dzisiaj pije tylko herbate z cytryna bo mam potworny katar.
            • joe_stru Re: kilka ocen po weekendzie 23.10.02, 14:39
              Skoro butelkowane w Chateau , to moze to Chateau jednak jakoś się nazywa , czy
              aby wszystko spisałaś??:)))pzdr.
              • Gość: AST Re: kilka ocen po weekendzie IP: *.dialo.tiscali.de 23.10.02, 19:12
                joe_stru napisał:

> Skoro butelkowane w Chateau , to moze to Chateau jednak jakoś się nazywa ,
                czy
                > aby wszystko spisałaś??:)))pzdr.

Wszystko spisalam. Nazwy Chateau nie bylo.
                Ale jestem pewna, ze jesli forumowi hobbysci zechca przekartkowac podreczniki i
                encyklopedie to moze zidentyfikuja i chateau.
            • spol Re: kilka ocen po weekendzie 23.10.02, 15:37
              Sorki, sorki - uciekło mi to cru, pewnie dlatego, że nigdy nie miałem z nim do
              czynienia. Biję się więc w piersi!
              • hardy_ Re: kilka ocen ........ 23.10.02, 19:01
                To forum jest sterowane i kontrolowane przez moderatora:)
                Dopuszcza on tylko to co jemu i jego klice pasuje:)
                Czy nasz kolega amsti sam we wlasnej osobie jest moderatorem czy tylko zwykla
                szuja wspolpracujaca z nim to sie wkrotce wyjasni:)
                Kolko wokol jego dzialalnosci na forum pomalu sie zaciska:)

• ducale święta racja 23.10.02, 19:19
                  hardy_ napisał(a):

> To forum jest sterowane i kontrolowane przez moderatora:)
                  > Dopuszcza on tylko to co jemu i jego klice pasuje:)
                  > Czy nasz kolega amsti sam we wlasnej osobie jest moderatorem czy tylko zwykla
                  > szuja wspolpracujaca z nim to sie wkrotce wyjasni:)
                  > Kolko wokol jego dzialalnosci na forum pomalu sie zaciska:)
                  >
                  Prawda,forum jest sterowane przez światowy przemysł winny.Juz dawno to
                  zauwazyłem ,przeciez ten cały amsti to członek rodziny Mondavi,giorgio to nikt
                  inny jak Gaja we własnej osobie,rodowe nazwisko hani to Frescobaldi, a pieniacz
                  spol jest z Alzacji( po akcencie poznac)wołają go Trimbach, oj koło sie
                  zamyka ,pilnuj tego , pozdr
                  • ducale Re: święta racja 23.10.02, 19:22
                    zapomniałem dodac za polecane i opisywane tu wina mozna tu mieć niezłe profity
                    od importerów w/w win
                    • Gość: gaga Re: święta racja IP: 62.211.54.* 23.10.02, 19:32
                      Ducale, nie wlaczyles mnie do bandy, chyba sie obraze. Moge robic za zone
                      wloskiego mafiozo, ktory chce rozkrecic winny interes w Polsce. Zalatw mi
                      miejsce, plizzzz!

Capa di tutti capi,

Gaga
                      • jura_1 Re: święta racja 23.10.02, 20:24
                        Spozniasz sie "moderatorze", mamy kopie poprzednich kont, ktore raczyles
                        bezpodstawnie zlikwidowac. Bedziesz musial udowodnic niezgodnosc tego co bylo
                        pisane z wymogami etycznymi Portalu Gazety Wyborczej. Pseudonimy jakich uzywa
                        sie na forum to tylko i wylacznie sprawa bioracego udzial na wolnym forum.
                        Chciales tego.

Przepraszamy tu wszystkich niezaangazowanych w ta sprawe, za "konieczne
                        dyskusje i zamieszanie jakie w pewnym momecie powstalo" ale bylo to
                        niezbedne.
                        • Gość: Angelo Gaja przykro mi... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.10.02, 21:32
                          Ducale, dlaczego mnie zdradziles... od lat uczylem sie polskiego, tylko po to,
                          zeby na tym forum razem z grupa innych cierpiacych na brak zbytu producentow,
                          kryptoreklamowac swoje produkty. Przyznam sie, ze spedzam tez wiele czasu w
                          Poznaniu - to przez moja alergie na slonce. Mysle nawet o przeprowadzeniu sie
                          za kolo podbiegunowe.

no i tak przy okazji:

Zauwazyliscie, ze nasz "wielopseudonimowy" forumowicz potrzebuje
                          ciagle "paliwa" dla swojej bezkresnej glupoty? Pare dni mnie nie bylo i prosze -
                          odczepil sie ode mnie! Zastapili mnie skutecznie inni "manipulatorzy".

Wasz oddany Angelo Gaja

Musze przyznac ze spodobal mi sie nowy nick! Chyba zaczne pod niem pisywac)))
                          hehe
                          • anawa21 Re: czyzby ? 24.10.02, 12:23
                            chetnie poczytamy
                        • hania_76 Re: święta racja 24.10.02, 12:32
                          jura_1 napisał(a):

> Spozniasz sie "moderatorze", mamy kopie poprzednich kont, ktore raczyles
                          > bezpodstawnie zlikwidowac. Bedziesz musial udowodnic niezgodnosc tego co bylo
                          > pisane z wymogami etycznymi Portalu Gazety Wyborczej. Pseudonimy jakich uzywa
                          > sie na forum to tylko i wylacznie sprawa bioracego udzial na wolnym forum.
                          > Chciales tego.
                          >
                          > Przepraszamy tu wszystkich niezaangazowanych w ta sprawe, za "konieczne
                          > dyskusje i zamieszanie jakie w pewnym momecie powstalo" ale bylo to
                          > niezbedne.

No cóż - zdemaskowaliście nas. Macie nas w garści. Chcecie okupu, czy ma się
                          Wami zająć mąż Gagi?
                          Anna de domo Frescobaldi, primo voto marchesa Antinori.
                        • amsti Re: święta racja 24.10.02, 13:01
                          Regulamin Forum Gazeta.pl

Agora SA udostępnia swoim użytkownikom możliwość bezpłatnego uczestniczenia w
                          Forum Gazeta.pl w celu wymiany informacji, komentarzy i opinii na różne tematy.

2.
                          Dostęp do serwisu Forum Gazeta.pl posiadają wszyscy użytkownicy publicznej
                          sieci Internet. Ci z użytkowników, którzy założyli uprzednio konto w serwisie
                          internetowym Gazeta.pl mogą używać na stronach Forum Gazeta.pl zarezerwowanych
                          dla nich loginów.

3.
                          Uczestnik Forum Gazeta.pl publikuje swoje komentarze i opinie wyłącznie na
                          własną odpowiedzialność. Agora SA nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności
                          za treści zamieszczane przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl.

4.
                          Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
                          treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej,
                          etnicznej, czy też propagujących przemoc.

5.
                          Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
                          treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i
                          naruszających zasady Netykiety.

6.
                          Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum
                          Gazeta.pl przekazów reklamowych.

7.
                          Agora SA zastrzega sobie prawo do usuwania treści, o których mowa w pkt. 4, 5
                          i 6 niniejszego regulaminu, jak również prawo do blokowania uczestnictwa w
                          Forum Gazeta.pl w stosunku do osób naruszających w sposób notoryczny
                          postanowienia pkt. 4, 5 i 6 regulaminu. Agora S.A. może również przekazać
                          sądowi, prokuraturze, policji i innym uprawnionym organom pozostające w jej
                          posiadaniu dane osób naruszających postanowienia pkt. 4 niniejszego regulaminu.

8.
                          Agora SA dołoży wszelkich starań w celu zapewnienia prawidłowego działania
                          Forum Gazeta.pl oraz udzieli pomocy w rozwiązywaniu problemów dotyczących jego
                          funkcjonowania.

9.
                          Agora SA zastrzega sobie prawo do wyłączenia stron Forum Gazeta.pl z treści
                          serwisu Gazeta.pl bez podawania przyczyn takiego działania.

10.
                          Uczestnicy Forum poprzez umieszczenie swoich komentarzy i opinii na stronach
                          Forum wyrażają zgodę na publikowanie tych treści w "Gazecie Wyborczej" oraz
                          innych mediach wydawanych przez Agorę S.A.

11.
                          Regulamin niniejszy obowiązuje od momentu jego opublikowania. Agora SA
                          zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w niniejszym regulaminie. Wszelkie
                          zmiany stają się obowiązujące w momencie ich opublikowania na tej stronie.

Założę się, że nigdy go wcześniej nie czytałeś.

Amsterdam
                        • amsti Re: święta racja 24.10.02, 14:46
                          jura_1 napisał(a):

> mamy kopie poprzednich kont, ktore raczyles bezpodstawnie zlikwidowac.

Taak? A jakich to? Bądź tak dobry i daj link do postów. Może faktycznie się
                          należało? I czyżbyś się do czegoś wstydliwego chciał przyznać? Bo nikt inny
                          nie problemu ze swoimi kontami.

A skoro te konta są zlikwidowane, to jak możesz mieć ich kopie, skoro znajdują
                          się one na serwerze gazety, a o ile mi wiadomo Ty nie masz tam dostępu. Coś
                          sugerujesz?

>Pseudonimy jakich uzywa
                          > sie na forum to tylko i wylacznie sprawa bioracego udzial na wolnym forum.

Oczywiście. Możesz sobie założyć i 50 kont, a potem sobie gadać sam ze sobą.
                          Czy ktokolwiek ograniczył Ci kiedykolwiek możliwość założenia n-tego konta z
                          kolei?

A, że się tak zapytam, wierzyłeś w to, że schowany za loginem jesteś anonimowy?
                          Fajnie by było, gdyby tak sieć funkcjonowała, nie? Można by siedząc sobie w
                          domu obrobić dowolny bank i nie ponieść żadnych konsekwencji.

> Przepraszamy tu wszystkich niezaangazowanych w ta sprawe, za "konieczne
                          > dyskusje i zamieszanie jakie w pewnym momecie powstalo" ale bylo to
                          > niezbedne.

Sam tworzysz to zamieszanie. Za chwilę się w tym wszystkim pogubisz

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka