Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    Wino do pączków i faworków

    26.01.06, 14:38
    Czy ktoś z Forumowiczów mógłby mi poradzić jakie wino podać do pączków i
    foworków (zwanych również chrustem). Bedę szalenie wdzięczny i jednego
    pączka, jednego faworka i jeden kieliszek wypiję za jego zdrowię :).
    Pozdrawiam
    Grzesi.O.
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: Wino do pączków i faworków IP: *.chello.pl 26.01.06, 15:14
        Np mogą być:
        1. półwytrawne lub półsłodkie niemieckie rieslingi z Mozeli (od 20 zł do nieba)
        2. Półwytrawne Bordeaux lub Bergerac oznaczane jako moelleux (20 - 30 zł)
        3. Wszelkie białe wina z Nowego Świata oznaczane jako Late Harvest, np
        Nederburg z RPA lub Montes z Chile (30 - 60 zł)
        4. Większość włoskich passito, choć niektóre moga być zbyt skoncentrowane i
        aromatyczne do faworkow. (60 - 150 i więcej zl)
        5. muscaty z południa Francji np. Rivesaltes, Frontignan, Beaumes de Venise
        (30 - 50)
        6. Wina musujące typu demi-sec (20 - 50 lub znacznie więcej w przypadku
        szampana)
        7. Francuskie Sauternes, Cadillac, Loupiac, Monbazillac, choć jak w przypadku
        passito, niektóre mogą byc zbyt skoncentrowane i aromatyczne. (30 - do nieba)
        smacznego
        winersch
        • 2444grzesio Re: Wino do pączków i faworków 26.01.06, 16:17
          Dzięki Winersch !!!! A ja chciałem pójść w Tokaje (5 put) - ale bym się
          zasłodził.
          Pozdrawiam
          Grzesi.O.
        • 2444grzesio Re: Wino do pączków i faworków 26.01.06, 16:23
          Dziś robię próbę z austrijackim sektem - zobaczymy. :):)

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka