Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wina austriackie

08.02.06, 15:56
    pobyt w Austrii mnie od tej strony baaardzo pozytywnie zaskoczył. bardzo
    dobra relacja ceny do jakości ( mam na myśli raczej niższa półeczke - ciekawe
    wina do domowej konsumpcji w miłe wieczorki w nie okazy kolekcjonerskie), w
    porównaniu np. z włoskimi.
    trafiliście na cos fajnego z Austrii w Warszawie? co i gdzie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: nowy Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:28
        Co to znaczy niższa półka?
        Poniżej Krachera, czy poniżej 10 euro, czy może poniżej 3 euro?
        Pozdrawiam.
        • spa76 Re: wina austriackie 09.02.06, 09:46
          powiedzmy, że w przedziale 10-30 euro, choc jedno za 5 tez było całkiem
          całkiem...
          • Gość: nowy Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:24
            w tym przedziale w Austrii można nieźle szaleć - począwszy od dobrych
            rieslingów z Wachau, skończywszy na Moric -ach Velicha z Burgenlandu. U nas
            jeszcze nie...
            Pozdrawiam.
            PS
            mozesz zostawić maila?
            • sstar Re: wina austriackie 09.02.06, 10:53
              Gość portalu: nowy napisał(a):

> w tym przedziale w Austrii można nieźle szaleć - począwszy od dobrych
              > rieslingów z Wachau,

i gruner veltlinerach
              np. dobra spoldzielnia FWW:
              www.vasco-gdynia.com/39_42-42austria.htm
              lub drozej Brundlmayer
              - importuje chyba teraz Centrum Wina (kiedys Bodega Marques)

a czy importuja oni (lub inny imp.) wina z Schloss Gobelsburg?

pzdr
              star
              • Gość: nowy Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:10
                Jesli nic sie nie zmieni to zdaje sie że Gobelsburg będzie dostepny w Polsce
                pod koniec lutego.
                • Gość: nowy Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:12
                  W pelnej ofercie mialem dodac i podobno w niezlych cenach.
            • Gość: spa Re: wina austriackie IP: 195.245.213.* 10.02.06, 15:01
              nowy, przecież masz mejla w poście :))
      • Gość: nowy Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:08
        Póki co pomijajac obietnice i pogłoski mozna chyba polecic Austrovin
        albo zadowolic się marketowymi pozycjami Moosera
        Pozdrawiam
        • Gość: Kaz Re: wina austriackie IP: *.promax.media.pl 27.09.06, 21:55
          Odnosnie win austryjackich to kilka w swojej ofercie ma nowy importer win -
          winakonesera.
          Adres stronki to www.winakonesera.pl
          Swietne Hiszpanskei z winnic santa marina i alteanza!
      • spol W Innsbrucku...? 04.05.06, 15:34
        Żeby nie zaczynać nowego wątku - czy mógłby mnie ktoś objaśnić w temacie winotek
        w Innsbrucku? Może jaki zagorzały kibic Adama Małysza był i wie...? ;-)

Pozdrawiam!
        • spol W Innsbrucku... 22.05.06, 08:57
          ... jest kilka winotek, do których jednak nie zajrzałem, bo wszystkie otwierają
          dopiero po 14, a większość zamykają dość wcześnie. Ktoś tu już kiedyś wspominał
          o tej dziwnej praktyce w Austrii. Niestety, mój wolny czas kończył się około
          południa, stąd też winne zakupy zmuszony byłem uczynić w markecie EuroSpar, w
          centrum handlowym na samym początku Museumstrasse. Zaopatrzenie całkiem niezłe,
          wina głównie w przedziale cenowym 5-20 euro, choć zdarzały się i egzemplarze z
          wyższej półki. Na moje oko mniej więcej połowa producentów opisana w przewodniku
          panów BB. W tym samym centrum jest też otwarta w normalnych godzinach winoteka,
          ale tam to już w zasadzie wyłącznie górna półka.

Przy okazji - Blauburger Classic 2003, Franz Leth, Donauland, coś koło 6 euro.
          Proste fajne wino obiadowe, ładnie pachnie, trochę wiśni, trochę śliwek, w smaku
          wyraźnie wyczuwalna słodycz oraz garbniki i jakieś tam owocowe smaki. Jednak o
          ile w południe smakowało dobrze, to wieczorem z tego wina nie zostało nic. Ani
          śladu zapachu, smak też gdzieś się ulotnił. Wniosek - jeśli pić, to od razu do
          dna :-)
          • Gość: Jola Re: W Innsbrucku... IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.05.06, 21:15
            Polecam austriackie wina z rodzinnej, tradycyjnej winnicy z Burgenlandu. Nieraz
            zamawiam telefonicznie. www.terragalos.pl Pozdrawiam sympatyków Austrii!
            • Gość: antyspam Re: W Innsbrucku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:28
              Wybacz Jola, ale jezeli naprawde lubisz Austrię to raczej powinnaś dzwonić do
              Austrowinu albo Win Europy.

• 2444grzesio Re: W Innsbrucku... 26.05.06, 10:01
                Pijam na co dzień wina austriackie. Wydaje mi się, że są fajne i niektóre mają
                duży potencjał jakościowy. Nie rozumiem tylko, po co tak strasznie reklamować,
                albo ganić danego producenta. Terra Galos nie jest w czołówce winiarzy
                austriackich, ale mają ciekawe wina, o czy już było pisane na tym forum (w
                Polsce pod marką Paul Veter), były oceniane w MW (83-87 pkt.). Wina sprowadzane
                przez Austrowin czy Wina Europy też NIEKTÓRE są ciekawe. Nikt nie zmusza nikogo
                do kupowania i picia TYLKO danego producenta czy importera. Wydawało mi się, że
                to Forum dla miłośników tak generalnie miłośników wina, a nie tylko miłośników
                Terra Galos, Austrowiny czy Win Europy. Może się mylę???
                Pozdrawiam – GrzesiO.

A wczoraj byłem na kapitalnej degustacji Bikawerów - jeszcze raz Piotrze dzięki
                (:
                • Gość: Micioo Re: W Innsbrucku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:29
                  Zgadzam sie całkowicie.... ja co roku zjawiam sie w okolicach Schoneberg am Kamp
                  i każdemu polecam strony Waldviertel..... Riesling czy Gruner Vetliner przy
                  wieczornych degustacjach w "piwniczkach" zrobi na każdym wrażenie... nie wazne
                  jaki importer... chociaz szczerze z tamtych okolic nie moge u zadnego z nich
                  znaleźć jakiego wina.... pozdr. miłośników austriackiego trunku :)
                  • Gość: nowy Re: W Innsbrucku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:04
                    Polecam krótką wycieczkę na południe do Langenlois i dalej na wschód do
                    Feuesbrunn przez Kammern. Tam znajdziesz dużo więcej dokonałych win.
                    • ptaaszysko C.K. Oboźnia 28.09.06, 11:06
                      no i mamy w Warszawie nowy wine bar, prowadzony przez austriaka z samymi winami
                      z austrii. Mieści się w nowym budynku dobudowanym do Teatru Polskiego, wejście
                      od Oboźnej.
                      • Gość: in vino veritas Re: C.K. Oboźnia IP: *.aster.pl 02.04.07, 10:35
                        super knajpa. win duzo. wczoraj bylo ok 70 pozycji w karcie! i ceny nie sa
                        jakies ogromne. A chorus z klosterneuburga - poezja:) i zjec tez fajnie mozna;)
                        • prezesus1 Re: C.K. Oboźnia 02.04.07, 19:05
                          Polecam maurera z oferty Austrovinu, kapitalne gunery o wysokiej kwasowosci,
                          ceny umiarkowane zwazywszy na jakosc. Ogolnie rzecz biorac, warto, bo mozna sie
                          milo zdziwic.
                          • Gość: arek Re: C.K. Oboźnia IP: 212.160.172.* 10.12.07, 09:58
                            Zadziwiają mnie Wasze stwierdzenia, że w CK Obożnej są wina w dobrych cenach.
                            Nie wiem ile Wy zarabiacie ale za to często bywam w Wiedniu (mam tam rodzinę) i
                            te same wina i wyższej klasy można tam w Heurigen kupić za 1/3 - 1/2 ceny więc
                            raczej ceny w CK to raczej czysty absurd. Znakomite wino zdobywające medale na
                            prestiżowych konkursach mozna nabyć w Pertholsdorfie (pod samym Wiedniem) za
                            około 7 euro. Powiedzmy, że dorzucamy koszty transportu oraz marżę to w Polsce
                            powinno ono kosztował 10-11 euro czyli około 40-50 PLN (już i tak naciągając
                            cene) a nie jak w CK około 80-100
      • Gość: star Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 20:43
        www.napitki.com/index.php?act=magazine&article=434
        probowal ktos Pottelsdorf (wina Austrovin dostepne we Wroclawiu w Almie;
        podobnie jak dlugo oczekiwane wina Marka K. - niestety Leydy PN nie ma, jest
        natomiast Carmenere)?

z kolei w Wina & Specjały (ciagle Wrocław) pojawiły sie wina Kawa, Czekolada i
        inne Pralinki - m.in. nagradzane przez MW w konkursie

pzdr
        star
        • Gość: star Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:00
          tu chcialem sie dopisac ale juz sie nie da:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=24888460&v=2&s=0
          Pottelsdorf (7,60E u producenta - u nas w sklepie Alma bodajze 46PLN czyli nie
          tak zle):
          www.poettelsdorf.at/

Pzdr
          star
      • Gość: star Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 22:17
        poki co bajzel i notki lekko belkotliwe:
        members.lycos.co.uk/sstarlet/index.html
        ale ciezko sie pisze taka strone i juz sie troche nie chce
        - forumowy feedback byc moze zmobilizuje do wysilku;
        moze powinienem napisac, wpisujac sie w pewien forumowy nurt, ze wlasnie sobie
        chodzilem po sieci i taka stronke o winkach znalazlem i bardzo mi sie spodobala;-)

pzdr
        star
        • Gość: josef108 Re: wina austriackie IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.07, 22:44
          Może tutaj uda mi się dostać odp. na pytanie zadane już w 2 innych wątkach: Czy
          Salzburg z regionem ma jakies charakterystyczne dla siebie wino?
          • Gość: star Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 23:06
            moze tu cos znajdziesz:

www.winesfromaustria.com/
            a strona ktora zapodalem chyba opiera sie Gatesowi - tylko firefox, czy nie tak?

pzdr
            star
          • Gość: star Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 23:10
            chyba piwo ci pozostaje:-) ale i tak po zupie czosnkowej to wszystko jedno ->
            www2.salzburg.info/gastronomie_779.htm
            pzdr
            star
            • Gość: josef108 Re: wina austriackie IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.07, 00:29
              tak tak, widziałem te strone o salzburskiej gastronomii...
              OK, posłucham sobie Mozarta popijając wódkę Mozart i zakąszając czekoladkami Mozart.

a www otwiera się w firefoksie, ale obrazek u góry - rozmyte pixele i w ogóle to
              chyba jest ona w budowie?
              • Gość: star Re: wina austriackie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 07:45
                > a www otwiera się w firefoksie, ale obrazek u góry - rozmyte pixele

jak sie rozciaga obrazek to sie rozmywaja:-)

i w ogóle t
                > o
                > chyba jest ona w budowie?

slusznie zauwazasz choc austriackie powinny chodzic

pzdr
                star
                • docg Re: wina austriackie 21.06.07, 08:05
                  Gość portalu: star napisał(a):

> slusznie zauwazasz choc austriackie powinny chodzic
                  • sstar Re: wina austriackie 21.06.07, 08:46
                    • docg przeglądarka austriacka 21.06.07, 12:03
                      zainstalowałem, rzeczywiście teraz widać. Naprawdę piłeś wino za 3 zł? :-)
                      • Gość: gp Re: przeglądarka austriacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:45
                        buuu...

Niestety nic nie zobaczę.

OD czasu jak mam IE 7.0 wywaliłem Firefoxa, bo w nic nie oferuje więcej a
                        niestety "śmieci" trochę i konfliktuje się z niektórymi aplikacjami...
                        • Gość: star Re: przeglądarka austriacka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:58
                          juz dziala - choc trzeba czasem odswiezyc aby sie reklam pozbyc

pzdr
                          star
                      • Gość: star Re: przeglądarka austriacka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:57
                        docg napisał:

> zainstalowałem, rzeczywiście teraz widać. Naprawdę piłeś wino za 3 zł? :-)

na takich ludzi Polska moze liczyc!

juz nie ma takiego wina:-) (to bylo w euro)
                        ale sa inne - bezcenne;

a ja juz zwalczylem ie a dokladniej usunalem dwa przecinki
                        tak aby javascript dzialal takze pod explorerem, ufff...

pzdr
                        star
      • Gość: star wina austriackie - Wiedeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 16:44
        gdzie jeść (względnie tanio), pić i kupować wina we Wiedniu?
        w którymś numerze MW było coś nt ale nie pamiętam którym?
        i jak wyglądają ostatnie roczniki dla Wachau?

pzdr
        star

• winoman Re: wina austriackie - Wiedeń 30.07.07, 17:17
          > i jak wyglądają ostatnie roczniki dla Wachau?

Polecam przede wszystkim 2006, naprawdę świetne wina, większość producentów
          mówi, że to najlepszy rocznik niemal od niepamiętnych czasów, a wina zdają się
          to potwierdzać.

Pozdrawiam!
        • rurale Re: wina austriackie - Wiedeń 30.07.07, 23:05
          Łącząc przyjemne z pożytecznym, tzn. jedzenie i wino (albo na odwrót :) polecam sieć sklepów Wein&Co.
          Część z nich również karmi (adresy tych gdzie jest dodatkowo garkuchnia znajdziesz u nich na stronie),
          sprzedaje brunello na kieliszki :) i różne inne fanaberie wyczynia (zawsze coś jest minus 20 proc.).
          Lokalnego kolorytu szukałbym w sztubach. Prosta ryba z patelni i gruve spod kapsla. Byłem w takiej
          jednej i naprawdę było gites :) Jak znajdę adres to zamejluję :)

pozdrawiam
          • Gość: star Re: wina austriackie - Wiedeń IP: *.ben.tuwien.ac.at 08.08.07, 13:54
            ksiazka (Podróż do wnętrza Wiednia) jest swietna (akurat znajomy ja polecal i
            podrzucil) - nic tylko w katakumbach i podziemnych jeziorkach popiijac zimne,
            ostre jak sztylet i przeszywajace do szpiku kosci gruve i rieslngi;-)

rocznik 2006 rzeczywiscie udany - podstawowy Gruve Loimera bardo soczysty, a
            topowy Riesling Alzingera klasowy (Smaragd Pragera nieco dziwny - slodycz jak u
            Hueta) - niestety ceny skoczyly prawie o polowe w por. z BB:-( po dniu rieslinga
            i gruve kolej na sauvignon

pzdr
            star
            • rurale Re: wina austriackie - Wiedeń 08.08.07, 14:08
              Lepiej pamiętaj o oddaniu Blue Wine! Bo jak nie to rzucę klątwę i już każdy
              federspiel będzie korkowy :)

pozdrawiam
              • Gość: star Re: wina austriackie - Wiedeń IP: *.ben.tuwien.ac.at 09.08.07, 09:33
                moze byc bo akurat federspieli nie pijam,-)
                pzdr
                star
                • rurale Re: wina austriackie - Wiedeń 09.08.07, 10:04
                  Gość portalu: star napisał(a):

> moze byc bo akurat federspieli nie pijam,-)
                  > pzdr
                  > star
                  Ysz ty! Jeszcze popamiętasz! Jak się zamachnę Falstaffem to zobaczysz!

dopóki nie oddasz, nie pozdrawiam. Obraziłem się.
            • Gość: nowy Re: wina austriackie - Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 22:32
            • Gość: nowy Re: wina austriackie - Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 22:35
              Trza się cieszyć z 2006 bo 2007 zapowiada się średnio chyba. Najpierw wszystko
              pokwitło i podojrzewało dużo szybciej niż zwykle. A teraz zaczynaja się co
              niektórzy modlic o deszcz (w sumie gadałem dzis z jednym co już sie modli).
              Przyjemności na resztę pobytu!
      • ggreg71 Blaufränkisch Barrique 2005 13.08.07, 13:55
        Blaufränkisch Barrique 2005 Lenz Moser Prestige Burgenland Austria:
        alk. 13,5%; kolor rubinowy z nutą bordo, wino lekko wodniste; lekki
        aromat owocowy; smak świeży, bardzo soczysty, lekka kwasowość,
        delikatne garbniki; cena ok. 36 zł – Makro Cash & Carry.
      • Gość: star Vinothek Mosera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 17:13
        bardzo przyjemny, owocowy Blauer Partugieser z bardzo delikatnymi garbnikami -
        duża przyjemność i zero nadwagi

pzdr
        star

ps. myslalem, ze juz o nim pisalem ale jakos wyszukiwarka znalezc nie chce
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka