Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Giełda wymień-zamień

IP: *.fss-shl.com.pl 13.03.06, 10:18
    Drodzy forumowicze...
    A może dobrym pomysłem byłaby wymiana win ? Niektórzy mają większe ilości win
    jednego rodzaju i mogliby wymienić jedną, dwie butelki z innymi ? Co wy na
    to ?
    Obserwuj wątek
      • marek_101 Re: Giełda wymień-zamień 13.03.06, 11:37
        > Drodzy forumowicze...
        > A może dobrym pomysłem byłaby wymiana win ? Niektórzy mają większe ilości win
        > jednego rodzaju i mogliby wymienić jedną, dwie butelki z innymi ? Co wy na
        > to ?
        pomysł dobry ale obawiam się że na tym forum nie przejdzie bo coraz mniej tu
        ludzi związanych z winem a coraz więcej z chamstwem, wulgaryzmami i zawiścią.
        To forum umiera niestety, za dużo szkodników tutaj trafiło.
        • rurale Re: Giełda wymień-zamień 13.03.06, 12:27
          Marek! Nie wygłupiaj się. Pisz o winie. Ciekaw jestem na przykład co sądzisz o
          ?małym? Kirwan. Les Charmes z 2000 czy 2001 (nie pamiętam dokładnie) sprzedaje
          Mielżyński za 80 kilka złotych. Warto?

pozdrawiam
          • marek_101 Re: Giełda wymień-zamień 13.03.06, 13:10
            Mówiąc szczerez to ani dużego ani małego Kirwan nie piłem, dlatego mogę ci
            tylko napisać to co wiem ogólnie, nic z osobistych degustacji. Tak 2000 jak i
            2001 to były bardzo dobre roczniki dla Merlota w Bordeaux, Kirwan z tego co
            pamietam ma dosyć duży udział Merlota w składzie więc , potencjal jest,
            zwłaszcza jeśli jest to rocznik 2000 kiedy wszystkie odmiany w Bordeaux dały
            plony znakomitej jakości. Cena 80 zł jak na polskie warunki jest bardzo
            przyzwoita, szczególnie jeśli to jest rocznik 2000 który jest strasznie
            przewartościowany, dla porównania najtańsze w Polsce Bordeaux oferuje Carrefour
            w WArszawie np. u nich drugie wino z Sociando Mallet z 2000 kosztuje chyba 89
            zł.
            Jeśli lubisz Bordeaux ja na twoim miejscu bym kupił główne Kirwan za ok 180 zł
            z rocznika 2001 a jeśli nie to drugie wino za te 80 zł. Nie powiem ci jak
            smakuje to wino ale powinno być co najmniej porządnie zrobione, nawet to
            drugie. Zresztą spytaj samego Miełżyńskiego czy za te pieniądze nie ma coś
            lepszego w swojej ofercie z Bordeaux.
            A co do Margaux to myślę że ciekawą propozycją może też być Chateau Dauzac 2001
            w Carrefour jest za chyba 130 zł, Robert Parker dał 89-90 pkt. a Wine Spectator
            91 pkt. Jak kupie i wypiję to coś o tym winie napiszę
          • marek_101 Re: Giełda wymień-zamień 13.03.06, 13:13
            Jak chcesz coś poczytać o Kirwan i zobaczyć notki degustacyjne zajrzyj tu:

www.wine-journal.com/kirwan.html
            • rurale Re: Giełda wymień-zamień 13.03.06, 14:17
              Dzięki za info. Duży Kirwan jest dla mnie za duży. Dlatego wolałbym dorwać
              małego.

pozdrawiam
              • pawelpp Margaux 13.03.06, 19:03
                Można było jeszcze w sobotę kupić w Carrefourze "duże" Ch. du Tertre z rocznika
                2000 za 129 zł. Jak również "małe" 2001 Les Hauts du Tertre za ok. 55-60 zł.
                Rekomenduję szczególnie pierwsze wino, choć drugie jest też znakomite i to
                niezależnie od jego relatywnie niskiej ceny.
                Polecam obydwa wina, bo je piłem - inaczej bym ich nie polecał.

Dauzac nie kupowałem, bo... się boję złej opinii, która ciągnie się za tą
                posiadłością. Może ktoż będzie odważny, kupi i napisze, że nie jest źle.
                Ochotnicy mile widziani :-)
                • sstar Re: Margaux 13.03.06, 22:50
                  pawelpp napisał:

> Można było jeszcze w sobotę kupić w Carrefourze "duże" Ch. du Tertre z rocznika
                  >
                  > 2000 za 129 zł. Jak również "małe" 2001 Les Hauts du Tertre za ok. 55-60 zł.
                  > Rekomenduję szczególnie pierwsze wino, choć drugie jest też znakomite i to
                  > niezależnie od jego relatywnie niskiej ceny.
                  > Polecam obydwa wina, bo je piłem - inaczej bym ich nie polecał.
                  >
                  > Dauzac nie kupowałem, bo... się boję złej opinii, która ciągnie się za tą
                  > posiadłością. Może ktoż będzie odważny, kupi i napisze, że nie jest źle.
                  > Ochotnicy mile widziani :-)

drugie wino La Bastide Dauzac w dobrym roczniku 2000 - bylo bardzo przyjemne:
                  zrownowazone, dobra jakosc owocu, dojrzale, do picia - na teraz, pzdr, star
                  • marek_101 Re: Margaux 14.03.06, 10:01
                    > drugie wino La Bastide Dauzac w dobrym roczniku 2000 - bylo bardzo przyjemne:
                    > zrownowazone, dobra jakosc owocu, dojrzale, do picia - na teraz, pzdr, star

Ja na degustacji w zeszłym roku organizowanej przez wine4you piłem La Bastide
                    niepamiętam który to był rocznik 1999 a może 2001 w każdym razie nie zrobiło na
                    mnie żadnego szczególnego wrażenia, inne wina na tej degustacji i to zncznie
                    tańsze wydały mi się atrakcyjniejsze np. z Kaliforni, Włoch czy doliny Rodanu,
                    co mnie trochę zaskoczyło bo zwykle najbardziej mi smakuje Bordeaux.
                    Niemniej jednak różnica między drugim winem z dobrego rocznika a pierwszym
                    winem ze znakomitego rocznika może być ogromna więc to Dauzac 2000 może się
                    okazać pierwszorzędnym winem.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: star Re: Margaux IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.03.06, 11:38
                      > Ja na degustacji w zeszłym roku organizowanej przez wine4you piłem La Bastide
                      > niepamiętam który to był rocznik 1999 a może 2001 w każdym razie nie zrobiło
                      > na mnie żadnego szczególnego wrażenia

innych rocznikow nie probowalem, choc zdaje sie, ze szczegolnie w przypadku
                      drugich win roznice miedzy rocznikami moga byc znaczne a w dobrych rocznikach
                      jak 2000 drugie wina moga byc bardzo udane - La Bastide 2000 podobalo sie
                      takze winerschowi jesli dobrze pamietam

> inne wina na tej degustacji i to zncznie
                      > tańsze wydały mi się atrakcyjniejsze np. z Kaliforni, Włoch czy doliny Rodanu,
                      > co mnie trochę zaskoczyło bo zwykle najbardziej mi smakuje Bordeaux.

na degustacjach Bordeaux chyba trudniej jest docenic

pzdr
                      star
                      • Gość: winersch Re: Margaux IP: *.chello.pl 14.03.06, 12:26
                        Jako wywołany do odpowiedzi potwierdzam. La Bastide podobało mi. zaś jeśli
                        biorę pod uwage relacje ceny do jakosci to bardziej nawet niż pierwsze wino.

pozdrawiam
        • Gość: Mandarynka Re: Giełda wymień-zamień IP: 210.176.2.* 14.03.06, 13:34
          marek_101 napisał:

> ...obawiam się że na tym forum nie przejdzie bo coraz mniej tu
          > ludzi związanych z winem a coraz więcej z chamstwem, wulgaryzmami i zawiścią.
          > To forum umiera niestety, za dużo szkodników tutaj trafiło.

Jeśli przejżysz wątki które Ty zakładasz lub się wpisujesz, to rodzi się mocne
          wrażenie, że to głównie twoje chamstwo, prostactwo i całkowita nieznajomość
          tematyki odstrasza ludzi z tego forum. Było kilku podobnych do Ciebie
          przygłupów, ale byli jednak o tyle bardziej rozgarnięci, że przestali swoje
          grafomańskie produkcje umieszczać na tym forum. Ty obrzydzasz to forum i
          straszysz swoją obecnością potencjalnych nowych uczestników z uporem godnym
          przysłowiowego osła.
      • Gość: ziomek Re: Giełda wymień-zamień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:02
        zamienie siostre lat 19 z malym przebiegiem na skrzynke latoura 1961 lub lafita
        1986 lub tez na mouton 1945 albo margaux 1900. p.s tylko powazne oferty!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka