jetpilot1 11.04.06, 19:30 co możecie powiedzieć na temat tego wina????:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 11.04.06, 19:39 a zapomniałem - rocznik 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg zapomniałeś też wymienić producenta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:10 ... a to chyba najważniejsza informacja :))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 10:25 Niezależnie od tego, od jakiego producenta to wino pochodzi, mogę Ci powiedzieć, że pijesz je za wcześnie.U mnie butelki Barbery d"Asti z 2003leżakują na samym dnie piwnicy i przeznaczone są do spożycia za 3 - 4 lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Właśnie pije Barbera d`asti 11.04.06, 20:51 jetpilot1 napisał: > co możecie powiedzieć na temat tego wina????:) jak juz pijesz to wino, to moze ty cos powiesz na jego temat - moze osmielisz innych do zabrania glosu pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Właśnie pije Barbera d`asti 12.04.06, 20:13 no ta sam pije i pyta co my na to?:P Ema!:> Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 13.04.06, 23:20 hehe...pozwoliłem sobie zabrać głos na tymże forum, bowiem skromnie mówiąc swoją przygodę z winem dopiero zaczynam. Gdybym wiedział że powinno się to wino trzymać 3-4 lata ...to bym tak zrobił:) Ale myślę, że w miarę upływu czasu moja wiedza nie będzie taka znikoma w porównaniu do Waszej i będzie się w jakiś sposób opwiększać:) Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:43 jetpilot1 napisał: Gdybym wiedział że powinno się to wino trzymać 3-4 lata ... Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 15.04.06, 12:24 pisze na samej górze - la torre di castelrocchero,to chyba jest producent:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasjonatka win :) Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.pool874.interbusiness.it 22.04.06, 20:00 Kilka slow - Barbera , to nie tylko typ wina ale rowniez szczep winogron.Produkowana we wloskim regionie Piemont.Istnieja 4 typy Barbery,w zaleznosci od miejsca produkcji : Barbera D'Alba (produkowana w Alba i okolicach), Barbera d'Asti (Asti i okolice), Barbara dei Colli Tortonesi i Barbera del Monferrato. Twoja Barbara produkowana jest przez Cantina Sociale , tj konsorcjum. Wyglada to mniej wiecej tak ,iz x wlascicieli winnic odwozi do kantyny czesc lub calosc winogron i wino wytwarzane/butelokowane jest w jednym miejscu ,pod jedna etykieta choc same winogrona pochodza z wielu miejsc.Tyle teorii o praktyce - tzn jakie wino bylo napisz Ty :) Ps. Barbera D'alba musi byc ustarzana min 2 lata , z czego 1 rok w beczkach z debu badz kasztana.Wino nadaje sie do picia od momentu wypuszczenia na rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:33 > Kilka slow - Barbera , to nie tylko typ wina ale rowniez szczep > winogron.Produkowana we wloskim regionie Piemont Też, ale w innych regionach Italii również. > Ps. Barbera D'alba musi byc ustarzana min 2 lata , z czego 1 rok w beczkach z > debu badz kasztana.Wino nadaje sie do picia od momentu wypuszczenia na rynek To raczej nie dotyczy Barbera d'Alba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasjonatka win Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.pool874.interbusiness.it 22.04.06, 21:49 Barbery ktore wymienilam wczesciej ( wszystkie 4 DOC ) produkowane sa TYLKO I WYLACZNIE w Piemoncie.Teoretycznie mozna by je np produkowac w Krakowie i nazwac Barbara Malopolska :) Natomiast odnosnie ustarzania Barbery D'Alba by otrzymac mogla nazwe SUPERIORE jest tak , jak napisalam wczesniej. Wino musi tez miec (superiore) mon 12,5 % alc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 00:41 > Barbery ktore wymienilam wczesciej ( wszystkie 4 DOC ) produkowane sa TYLKO > I WYLACZNIE w Piemoncie Te 4 jak najbardziej, ale jako winogrono jest uprawiane w innych regionach. Poprzedni Twój post moim zdaniem sugerował że jest uprawiana tylko w Piemoncie. >Teoretycznie mozna by je np produkowac w Krakowie i > nazwac Barbara Malopolska :) Małopolska to raczej Wanda :) >Natomiast odnosnie ustarzania Barbery D'Alba by > otrzymac mogla nazwe SUPERIORE jest tak , jak napisalam wczesniej Superiore tak, ale nie zwykła BdA. To taka mniej-więcej różnica jak podawanie wymogów apelacji np. Valpolicelli jako obowiązujących dla Amarone. Uwaga: wiem że dla BdA Superiore nie trzeba podsuszać winogron, chodzi tylko o minimalny wymagany czas starzenia i minimalną wymaganą zawartość alkoholu, pamiętając że są one różne dla BdA Superiore i Amarone - to tylko tak żeby kogoś nie sprowokowa). ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 23.04.06, 10:03 jedyne co wam mogę powiedzieć to to, że w porównaniu do innych win to wino ma niezłego kopa i trudno to może określić ale odnosze wrażenie że ma troche płytszy smak niż inne(tak jakby ktoś dolał do niego wody) Odpowiedz Link Zgłoś