Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Właśnie pije Barbera d`asti

11.04.06, 19:30
    co możecie powiedzieć na temat tego wina????:)
    Obserwuj wątek
      • jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 11.04.06, 19:39
        a zapomniałem - rocznik 2004
        • Gość: docg zapomniałeś też wymienić producenta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:10
          ... a to chyba najważniejsza informacja :)))
          pozdrawiam
        • Gość: SK Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 10:25
          Niezależnie od tego, od jakiego producenta to wino pochodzi, mogę Ci
          powiedzieć, że pijesz je za wcześnie.U mnie butelki Barbery d"Asti z
          2003leżakują na samym dnie piwnicy i przeznaczone są do spożycia za 3 - 4
          lata :)

• sstar Re: Właśnie pije Barbera d`asti 11.04.06, 20:51
        jetpilot1 napisał:

> co możecie powiedzieć na temat tego wina????:)

jak juz pijesz to wino, to moze ty cos powiesz na jego temat
        - moze osmielisz innych do zabrania glosu

pzdr
        star
        • shogun_smutku Re: Właśnie pije Barbera d`asti 12.04.06, 20:13
          no ta
          sam pije i pyta co my na to?:P
          Ema!:>
          • jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 13.04.06, 23:20
            hehe...pozwoliłem sobie zabrać głos na tymże forum, bowiem skromnie mówiąc
            swoją przygodę z winem dopiero zaczynam. Gdybym wiedział że powinno się to wino
            trzymać 3-4 lata ...to bym tak zrobił:)

Ale myślę, że w miarę upływu czasu moja wiedza nie będzie taka znikoma w
            porównaniu do Waszej i będzie się w jakiś sposób opwiększać:)

Pozdrawiam!!
            • Gość: docg Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:43
              jetpilot1 napisał: Gdybym wiedział że powinno się to wino trzymać 3-4 lata ...

• jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 15.04.06, 12:24
                pisze na samej górze - la torre di castelrocchero,to chyba jest producent:)
                • Gość: pasjonatka win :) Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.pool874.interbusiness.it 22.04.06, 20:00
                  Kilka slow - Barbera , to nie tylko typ wina ale rowniez szczep
                  winogron.Produkowana we wloskim regionie Piemont.Istnieja 4 typy Barbery,w
                  zaleznosci od miejsca produkcji : Barbera D'Alba (produkowana w Alba i
                  okolicach), Barbera d'Asti (Asti i okolice), Barbara dei Colli Tortonesi i
                  Barbera del Monferrato. Twoja Barbara produkowana jest przez Cantina Sociale ,
                  tj konsorcjum. Wyglada to mniej wiecej tak ,iz x wlascicieli winnic odwozi do
                  kantyny czesc lub calosc winogron i wino wytwarzane/butelokowane jest w jednym
                  miejscu ,pod jedna etykieta choc same winogrona pochodza z wielu miejsc.Tyle
                  teorii o praktyce - tzn jakie wino bylo napisz Ty :)
                  Ps. Barbera D'alba musi byc ustarzana min 2 lata , z czego 1 rok w beczkach z
                  debu badz kasztana.Wino nadaje sie do picia od momentu wypuszczenia na rynek.
                  • Gość: tomba Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:33
                    > Kilka slow - Barbera , to nie tylko typ wina ale rowniez szczep
                    > winogron.Produkowana we wloskim regionie Piemont
                    Też, ale w innych regionach Italii również.
                    > Ps. Barbera D'alba musi byc ustarzana min 2 lata , z czego 1 rok w beczkach z
                    > debu badz kasztana.Wino nadaje sie do picia od momentu wypuszczenia na rynek
                    To raczej nie dotyczy Barbera d'Alba.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: pasjonatka win Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.pool874.interbusiness.it 22.04.06, 21:49
                      Barbery ktore wymienilam wczesciej ( wszystkie 4 DOC ) produkowane sa TYLKO
                      I WYLACZNIE w Piemoncie.Teoretycznie mozna by je np produkowac w Krakowie i
                      nazwac Barbara Malopolska :) Natomiast odnosnie ustarzania Barbery D'Alba by
                      otrzymac mogla nazwe SUPERIORE jest tak , jak napisalam wczesniej. Wino
                      musi tez miec (superiore) mon 12,5 % alc.
                      • Gość: tomba Re: Właśnie pije Barbera d`asti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 00:41
                        > Barbery ktore wymienilam wczesciej ( wszystkie 4 DOC ) produkowane sa TYLKO
                        > I WYLACZNIE w Piemoncie
                        Te 4 jak najbardziej, ale jako winogrono jest uprawiane w innych regionach.
                        Poprzedni Twój post moim zdaniem sugerował że jest uprawiana tylko w Piemoncie.
                        >Teoretycznie mozna by je np produkowac w Krakowie i
                        > nazwac Barbara Malopolska :)
                        Małopolska to raczej Wanda :)
                        >Natomiast odnosnie ustarzania Barbery D'Alba by
                        > otrzymac mogla nazwe SUPERIORE jest tak , jak napisalam wczesniej
                        Superiore tak, ale nie zwykła BdA. To taka mniej-więcej różnica jak podawanie
                        wymogów apelacji np. Valpolicelli jako obowiązujących dla Amarone. Uwaga: wiem
                        że dla BdA Superiore nie trzeba podsuszać winogron, chodzi tylko o minimalny
                        wymagany czas starzenia i minimalną wymaganą zawartość alkoholu, pamiętając że
                        są one różne dla BdA Superiore i Amarone - to tylko tak żeby kogoś nie
                        sprowokowa). ;)
                        Pozdrawiam
      • jetpilot1 Re: Właśnie pije Barbera d`asti 23.04.06, 10:03
        jedyne co wam mogę powiedzieć to to, że w porównaniu do innych win to wino ma
        niezłego kopa i trudno to może określić ale odnosze wrażenie że ma troche
        płytszy smak niż inne(tak jakby ktoś dolał do niego wody)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka