Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tanie wina a cholesterol

IP: *.acn.waw.pl 30.04.06, 21:31
    Witam.

Mam następujące pytanie: czy wina np. merlot z najniższej półki (takie do 10
    zł.) mają podobne właściwości 'zdrowotne' (cholesterol, choroba wieńcowa) jak
    droższe czerwone wina wytrawne?

pozdrawiam
    emg
    Obserwuj wątek
      • ela556 Re: Tanie wina a cholesterol 02.05.06, 13:25

• Gość: emg Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.acn.waw.pl 02.05.06, 14:00
          Dzięki za odpowiedź.
          Popijam w tej chwili zachwalane swego czasu na tym forum Hardys Varietal Range
          Shiraz 2004 i na etykietce jest również napisane, iż zawiera sierczyny. To zdaje
          się nie jest żaden wyznacznik, temat był już wyjaśniany na forum.
          Wina pijam od niedawna. Skłoniły mnie do tego m.in. względy zdrowotne.
          Zastanawiam się czy tanie wina posiadają owe właściwości zdrowotne (czy np. na
          skutek masowego wytwarzania, chemii itp. właściwości te tracą)

pozdrawiam
          emg
          • kwiatek_leona Re: Tanie wina a cholesterol 03.05.06, 18:03
            Praktycznie wszystkie wina zawieraja dodane siarczyny, z wyjatkiem win
            oznakowanych jako "organiczne". Siarczyny sa konserwantem pozwalajacym winu
            dojrzec w procesie przechowywania bez psucia sie. Poza tym proces fermentacji
            naturalnie wytwarza siarczyny. Malo tego, organizm ludzki sam produkuje ok 1
            gram siarczynow na dzien!

Wina (prawo w US) zawierajace wiecej niz 10 mg/litr musza miec na nalepce
            uwage, ze wino zawiera siarczyny. Natomiast wina zawierajace mniej niz 1 mg/L
            moga na nalepce umiescic napis, ze wino nie zawiera siarczynow.
            • Gość: JA Re: Tanie wina a cholesterol IP: 81.210.69.* 05.05.06, 14:24
              Te tzw.tanie wina np.Sofia Merlot(ale oryginalna rozlewana w Bułgarii) bywają
              lepsze od tych"wypasionych"za 30-40 zł.Dostałam super wino za 46 zł takiego
              paskudztwa w życiu nie piłam.
              Kadarka Rossental,Sofia tanie i bardzo przyzwoite , a podobno takie tanie,że
              Bułgaria spłaca nimi swój dług.
              • Gość: bond Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.netcologne.de 05.05.06, 18:37
                Ty nie masz pojecia o winach,sorry.Kadarka,ha,ha....
                • Gość: JA Re: Tanie wina a cholesterol IP: 81.210.69.* 08.05.06, 12:36
                  Czekałam na uszcypliwą odpowiedz!Ja nie twierdzę ,że znam się na winach!ale
                  wiem co dobre i dalej będę się upierać ,że cierpki kwasioł za 40 czy 50 zł nie
                  może być lepszy od wina które jest przyjemnie cierpkawe lekko kwaskowe z nutą
                  słodyczy,a kosztuje 15 zł!!!
                • Gość: monika Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.acn.waw.pl 09.05.06, 18:02
                  Panie niedowiarku, lekarz zalecil mi wlasnie kadarke lub bycza krew. Nie
                  wszytsko zloto, co sie swieci
                  • chlopak2005 Re: Tanie wina a cholesterol 09.05.06, 22:14
                    Ja pije już od paru lat winka:). Oczywiście nie non stop:P. Z przerwami:P
                    oczywiście te tanie: Goliat Wiśiowy, Nasze Kawalerskie, Komandos Strong!,
                    Vivat, 18, Złota beczka, Cavallier :P. Wątroba narazie funkcjonuje a wchodzę
                    dopiero w wiek studenta:D.
                    Ps.Tanie wina są dobre jak się wie, które pić:D

Pozdro!
                • onioni Re: Tanie wina a cholesterol 11.05.06, 04:41
                  Rozwalają mnie ludzie, którzy próbują wmówić innym, że coś co im nie smakuje,
                  jest lepsze w samku, tylko widocznie oni mają jakiś prostacki smak ...!

Nie ma czegoś takiego jak prostacki smak, bo inaczej każda kultura kulinarna
                  była by względem jednej wybranej NAJ upośledzona.

Jak coś jest dobre to jest.

Mi też z droższych win nie wszystkie smakują, by nie powiedzieć, że tylko
                  nieliczne.

pozdro
                  www.tapety.tapety.glt.pl
                  • Gość: JA Re: Tanie wina a cholesterol IP: 81.210.69.* 11.05.06, 06:34
                    W 100% się zgadzam to tak jak dyskutować o wyższości smaku ostryg nad smakiem
                    golonki.
                    Nie smak kształtuje cenę tylko bardzo często snobizm ludzi.
                    • Gość: Szkot Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.05.06, 00:04
                      O gustach i gustaeczkach sie nie dyskutuje kazdy ma swoje jak swoja d... .Ale
                      jesli mozna mi wtracic cos od siebie to polecil bym Campo Viejo, czerwone,
                      chyba shiraz, do ryby smakuje wysmienicie. Poza tym Chianti rowniez stwarza
                      niesamowity klimat z roznego rodzaju starterami.

PS:

Porzeczkowe w butelce z plastikowym korkiem ;-) Do dzisiaj pamietam ta przygode.
        • Gość: Drut Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 14:31
          A patyki?
      • Gość: krimzon Re: Tanie wina a cholesterol IP: 81.219.218.* 03.05.06, 20:31
        > Mam następujące pytanie: czy wina np. merlot z najniższej półki (takie do 10
        > zł.) mają podobne właściwości 'zdrowotne' (cholesterol, choroba wieńcowa) jak
        > droższe czerwone wina wytrawne?

Odpowiedź ściśle naukową znaleźć można w artykule opublikowanym w Polish Journal
        of Pharmacology. Oto abstrakt:

A number of epidemiological studies have demonstrated that moderate red wine
        consumption significantly decreases the risk of ischemic heart disease. Our
        earlier studies provide evidence that Italian red wine modulates primary
        hemostasis and prevents experimental venous thrombosis in rats, independently of
        its alcohol content, by a nitric oxide (NO)-mediated mechanism. In the present
        study, we have tested whether Bulgarian red and white wines can influence
        thrombotic process and primary hemostasis in rats. NO and PGI2 were evaluated as
        possible mediators of these effects. We have found that red wine treatment (for
        10 days) induced a marked prolongation of bleeding time, decrease in platelet
        adhesion to fibrillar collagen, reduction in venous thrombus weight and
        shortening of occlusion time in arterial thrombosis model. The fall in venous
        thrombus weight was also observed after white wine supplementation. Red wine
        affects hemostasis and venous thrombosis after its iv injection 15 min before
        experiment. These effects were prevented by NO inhibitor (L-NAME) and PGI2
        inhibitor (indomethacin). Our results demonstrate the ability of Bulgarian wines
        to modulate primary hemostasis and prevent venous and arterial thrombosis in rat.

A to link do pełnego tekstu artykułu:
        www.if-pan.krakow.pl/pjp/pdf/2003/6_1089.pdf
        Wynika z tego, że nawet popularna Zośka Merlot (i biały Muscat) działa
        korzystnie na zdrowie obniżając krzepliwość i w ten sposób prawdopodobnie
        zapobiegając chorobie zakrzepowo-zatorowej. (A przynajmniej robi tak u
        szczurów). Swoją drogą nasi naukowcy mogli sobie poszaleć, i z grantu kupić coś
        lepszego i porównać np. różnice w korzystnym wpływie na parametry krzepnięcia
        pomiędzy np. Barolo a jakimś Premiere Grand Cru.

• kwiatek_leona Re: Tanie wina a cholesterol 03.05.06, 22:03
          "Swoją drogą nasi naukowcy mogli sobie poszaleć, i z grantu kupić coś lepszego
          i porównać np. różnice w korzystnym wpływie na parametry krzepnięcia pomiędzy
          np. Barolo a jakimś Premiere Grand Cru."

He,he, to ja proponuje: Czerwone wina Bordeaux i Burgundy versus biale wina
          Alzacji i Chablis a niedobor Factor VIII u pacjentow z hemofilia A!
          Moze sie uda sklecic jakis zespol i otrzymac grant? :)))

-
      • earlyyears [...] 04.05.06, 17:57
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • marcowsky ja pije w tej chwili piwo .... 04.05.06, 23:45
        czy to tez moze dla zdrowia?
        • Gość: Uborka Re: ja pije w tej chwili piwo .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 23:58
          no jasne że piwo dla zdrowia :)
          szczególnie jak badania robią czescy, irlandcy albo australijscy naukowcy.
          Ci z Francji albo z Włoch mówią o wyższości Win...
          ciekawa prawidłowość ;)
        • lola1231 Re: ja pije w tej chwili piwo .... 06.05.06, 08:29
          niestety - po piwie cholesterek mocno skacze do góry - zatem jak masz
          problemy "sercowe" to piffko umiarkowanie.
          • Gość: Paweł Re: ja pije w tej chwili piwo .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 20:23
            E tam, rozwiązanie jest proste. Najpierw piwo dla zdrowia, a potem wino, żeby po
            piwie cholesterol obniżyć :-). Powinni to w promocyjnych dwupakach sprzedawać :-).
      • Gość: Syl Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.hsd1.pa.comcast.net 05.05.06, 00:40
        moja tesciowa moglaby godzinami opowiadac o cholesterku i o tym co masz jesc co
        masz pic i to co masz robic:)
        Pozdrawiam
        • arkana6 Re: Tanie wina a cholesterol 05.05.06, 10:04
          Ja pije wina wytwarzane z żyta-one mają tez wlaściwosciprzeciw cholesterolowe?
          • Gość: kiwi Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.chello.pl 05.05.06, 11:26
            Nie, a zwłaszcza stępiają dowcip.
            • Gość: cappucino Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:24
              a winko pieczarkowe lekko musujące?
      • unicef123 Re: Tanie wina a cholesterol 05.05.06, 12:46
        Gość portalu: emg napisał(a):

> Witam.
        >
        > Mam następujące pytanie: czy wina np. merlot z najniższej półki (takie do 10
        > zł.) mają podobne właściwości 'zdrowotne' (cholesterol, choroba wieńcowa) jak
        > droższe czerwone wina wytrawne?
        >
        > pozdrawiam
        > emg

taaaaa , zwłaszca "dobrze robią " na wątrobę
        pozdrawiam
      • Gość: poijący Re: Tanie wina a cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 19:06
        Uważajcie na czerwone wino! Wcale nie jest zdrowsze od białego. W ogóle zdrowe
        wino to tylko wino leżakowane minimum kilkuletnie. Ostatnio znalazłem w piwnicy
        wino 20-letnie. Miało objetościowo 1/3 osadu ale to co było u góry to smakowało
        wybornie i na pewno było zdrowe. Młode wino zawiera mnóstwo szkodliwych
        substancji. Od czerwonego wina mnie osobiscie boli głowa - zawiera garbniki
        zwężające naczynia krwionośne.
      • tofiktofik Re: Tanie wina a cholesterol 08.05.06, 19:26
        Ogólnie wina poniżej 10 zł, trudno nazwać winami. Jednak wszelkie alkohole w
        roźcieńczeniu (czyli właśnie na poziomie 12-16 vol, zdecydowanie dobrze wpływaja
        na przemianę materii a tym samym obniżają poziom cholesterolu, o ile, nie
        wpadniemy w tzw. syndrom głodowy, czyli w wyniku picia, zaczniemy jeść. Ten sam
        syndrom zdecydowanie najbardziej dotyczy grilowiczów zakanszających karkóweczka
        pod piwko. Ale to inna kwestia. dr. Tofik
        • t-mon Komandos Strong 08.05.06, 22:15
          To dopiero wino :)) najpopularniejsze wśród studentów w tym kraju :))
          • Gość: wodzu Re: Komandos Strong IP: *.chello.pl 06.06.06, 16:38
            ja bym polecił jeszcze mustaka - orążadka
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka