Gość: birbidos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 21:54 co polecacie, nie jestem ekspertem, ale coś do 10 Euro za butelkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ameli Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? IP: *.zapp.pt / 84.39.1.* 15.05.06, 09:47 A ja bym polecila jakas butelke Moio albo Di Majo Norante wg mnie mozna kupic wina tych obu producentow za ok 10 euro (nie wszystkie wina za tyle) a sa ciekawe i nie wiem czy sa akurat w pl -no i zalezy tez o jakim poludniu Wloch myslisz... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saltimbocca Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? IP: 213.191.68.* 18.05.06, 17:51 di majo norante z cala pewnoscia. ja osobiscie polecalbym podstawowe Moli´ (2004) - wiem ze powiem tu herezje, ale moim zdaniem jest lepsze od contado:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Aglinico del vulture IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.06.06, 16:39 www.italianmade.com/wines/DOC10023.cfm Smakuje jak vulkan:) smola,dym,asfalt:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Jo, Jo Re: Aglinico del vulture IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:46 Wulkan to siarą śmierdzi okrutnie a nie żadnym asfaltem i smołą. Odpowiedz Link Zgłoś
kwest Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? 15.05.06, 11:22 artas primitivo, castello monaci pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaaszysko Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:41 artasa można dostac w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birbidos Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:18 Dzięki za podpowiedzi, będę w Kalabrii i na Sycylii. Zastanawiam się czy dużo tych win przywieźć, czy w ogóle warto. Ponoć włoskie wina nie należą do najlepszych. Na pewno przywiozę ze dwa-trzy, a może warto więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? 15.05.06, 22:27 Warto. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Jakie wino przywieźć z południowych Włoch? IP: *.zapp.pt / 84.39.1.* 16.05.06, 01:26 A ktoz Ci naopowiadal, ze nie należa do najlepszych... pewnie ktos co pił tylko supermarketowe -z polskich supermarketów sprzed kilku lat... jak jest teraz nie wiem w supermarketach ale wina wloskie sa ok - stosunek jakosci do ceny jest zwykle dobry - WARTO przywiezc pare jak nie wiecej ale przemyslane wybory - najlepiej zapytaj w sklepie z winami - w Kalabrii nie ma wiele fajnych ale Sycylia, Kampania i inne bliskie regiony obfituja w ciekawe wina,,,, oj jak ja nie cierpie generalizowania.. mammamia;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg to zależy IP: *.poltegor-eng.com.pl 16.05.06, 07:59 właściwie to nie wiem, czy Ci się "opłaca" przywozić te wina... na pewno we Włoszech można kupić dobre włoskie wina taniej niż w Polsce, ale musisz wiedzieć czego chcesz. Z Twoich postów wnioskuję, że nie masz wielkiego rozeznania w winach, więc może być tak, że kupisz coś, co się "bardzo opłaca" za 10 euro, a potem będziesz rozczarowany. Najlepiej na miejscu wypróbuj, które wina Ci odpowiadają, i te sobie przywieź do Polski (i tyle od Wujka Dobra Rada ;-) ). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tytus5 Przede wszystkim próbować na miejscu 16.05.06, 17:07 Picie wina w tak pięknych okolicznościach przyrody wydatnie podnosi jego walory. Poza tym radzę pamiętać o odpowiedniej ilości wolnej przestrzeni w bagażniku bo potem są dylematy co wyrzucić. pozdrawiam tytus Odpowiedz Link Zgłoś
siamlady Re: Przede wszystkim próbować na miejscu 01.06.06, 01:14 Na pewno nie warto, jezeli butelka ma byc za 10 eur. Oszczedzisz raptem ok 3 Eur na butelce, o tyle więcej kupisz tę/ lub prawie samą w polskim Carrefourze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Przede wszystkim próbować na miejscu IP: *.poltegor.com.pl 01.06.06, 09:10 tu muszę zabrać głos jako znany (w pewnych kręgach) bagażnikowiec ;-) To fakt, że biorąc pod uwagę pojedynczą butelkę niezbyt drogiego wina, przywożenie jej zza granicy wydaje się nie mieć zbyt dużego sensu. Chyba że traktujemy ją sentymentalnie i otwieramy jako "super winko przywiezione z wakacji a tam są naprawdę świetne winka nie to co tutaj". Za to przy większej ilości win sprawa wygląda inaczej, po prostu albo pijąc mniej więcej to samo wydajemy na wino 30 - 50% mniej niż gdybyśmy kupowali w kraju, albo wydajemy tyle samo pijąc lepsze wina. Poza kwestią ekonomiczną jest też oczywiście sprawa większego wyboru "tam", ale to już inne zagadnienie, komu ten wybór jest potrzebny a komu nie. Często mam problem z doradzeniem co przywieźć osobom, które piją i lubią Carlo Rossi czy jakieś mołdawskie dusze mnicha. To, co znajdą za granicą w podobnej cenie zapewne wcale nie będzie im bardziej odpowiadało, więc dla nich przywożenie wina zza granicy jest bez sensu. Dla kogoś, kto pije świadomie i wie, czego szukać, ma to głęboki sens niezależnie, czy przywozi skrzynkę Chateau Margaux czy 80 butelek po 5 euro. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: Przede wszystkim próbować na miejscu 01.06.06, 11:46 Deo dobrze gada. Wszystko to prowadzi często do nieco absurdalnej sytuacji, w której im większa świadomość, tym mniejsza częstotliwość wizyt w sklepach rozlokowanych na terenie Rzeczpospolitej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
docg obsceniczny post w którym znów będzie o cenach 01.06.06, 12:55 nie całkiem tak; powiedziałbym - uważniej wybiera się sklepy, w których kupuje się wina. Będąc w komfortowej sytuacji posiadania bieżącego zapasu ok 50 - 100 butelek w zależności od sytuacji, nie jestem skazany na konieczność kupowania w przypadkowych miejscach. Zarówno "tu" jak i "tam" kupuję wina, które wydają mi się ciekawe i maja dobrą cenę. Taka juz moja natura, że nie lubię przepłacać :) Ostatnio moja natura kazała mi spojrzeć w lustro żeby sprawdzić, czy nie jestem podobny do starej k... (tu wykropkowanie zamiast dłuższego cytatu z kultowego filmu) a to wszystko przy okazji otrzymania cennika od pewnego importera o niezłych notowaniach... dalej przemilczę, niedługo wakacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
siamlady Re: obsceniczny post w którym znów będzie o cenac 01.06.06, 13:19 Na pewno nie jestes podobny Doc. Zazdroszcze Ci takiej obfitej piwniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaaszysko ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:44 a ile wina można wwieźć do PL, żeby było na legalu? Odpowiedz Link Zgłoś