Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szampan....

IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 10.06.06, 21:59
    Który najlepszy?
    Obserwuj wątek
      • bigos.pyskos Re: Szampan.... 12.06.06, 08:39
        Krug's Clos du Mesnil 1985 i 1981
        • Gość: joe Re: Szampan.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:13
          bigos.pyskos napisał:

> Krug's Clos du Mesnil 1985 i 1981

jeśli już to 1982 a nie 1981 który był beznadziejnym rocznikiem
          • Gość: star Re: Szampan.... IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 10:32
            A propos roczników w Szampanii:
            www.bbr.com/US/shopping/vintage-french.lml?ID=HDP3B59ZPWG00C2
            Pzdr
            star

PS. z tego co wyżej - to nie widac aby 1981 znowu byl az taki beznadziejny
            choc jak slusznie joe zauwazyl 1982 lepszy...

• Gość: ducale Re: Szampan.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:37
              Gość portalu: star napisał(a):

> A propos roczników w Szampanii:
              > www.bbr.com/US/shopping/vintage-french.lml?ID=HDP3B59ZPWG00C2
              > Pzdr
              > star
              >
              > PS. z tego co wyżej - to nie widac aby 1981 znowu byl az taki beznadziejny
              > choc jak slusznie joe zauwazyl 1982 lepszy...

nie wiem czemu Robercie podwazasz zdanie Joe ,moze on pija regularnie Kruga i
              dla Kruga 81 to katastrofa,czasami usrednione tabele dla regionu moga miec sie
              nijak dla poszczegolnych posiadlosci, reasumując jak Joe napisal ze Krug 81 to
              ch.... znaczy ze pil i wie
              pozdrawiam
              • Gość: star Re: Szampan.... IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 11:11
                > nie wiem czemu Robercie podwazasz zdanie Joe ,moze on pija regularnie Kruga i
                > dla Kruga 81 to katastrofa,czasami usrednione tabele dla regionu moga miec sie
                > nijak dla poszczegolnych posiadlosci, reasumując jak Joe napisal ze Krug 81 to
                > ch.... znaczy ze pil i wie

Kruga to moze i pija regularnie;-)
                ale Clos de Mesnil raczej nie:-)

i tak sobie zgaduje ze w przypadku tego
                wina roznica miedzy 82 i 81 moze byc mniejsza
                niz te dwa usrednione punkty dla regionu

pzdr
                star

ps: oczywiscie teoretyzuje tylko sobie,
                ponizej jakies wrazenia tych co pili:
                wineanddine.asiaone.com.sg/wine/20060407_002.html
                • Gość: joe najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:16
                  miałem raczej na myśli porównanie roczników niż Clos du Mensil 81 i 82, a co do
                  tego który szampan jest najlepszy to z tych, które są do dostania dla polskiego
                  konsumenta Bollinger RD 1990 dostał najwyższą notę od Roberta Parkera 98 pkt.
                  Piłem tego Bollingera niestety dla mnie był zbyt wytrawny i kwaśny, chociaż
                  wino rzeczywiście wysokiej klasy.
                  • Gość: star Re: najlepszy szampan IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 11:19
                    > konsumenta Bollinger RD 1990 dostał najwyższą notę od Roberta Parkera 98 pkt.
                    > Piłem tego Bollingera niestety dla mnie był zbyt wytrawny i kwaśny, chociaż
                    > wino rzeczywiście wysokiej klasy.

az dziwne ze sie Parkerowi spodobal???
                    pzdr
                    star
                    • marek_101 Re: najlepszy szampan 13.06.06, 11:26
                      nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie
                      wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i nuty
                      zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. Poza tym z tego co się
                      orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollingera.
                      • Gość: ducale Re: najlepszy szampan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:35
                        marek_101 napisał:

> nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie
                        > wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i nuty
                        > zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. Poza tym z tego co się
                        > orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollingera.
                        hm?? nie doceniasz chyba sstara i joe!!

z ciekawosci do znawcow Bollingera ,Grande Anne 1995 to cos warte jest? bo
                        jestem w posiadaniu :)

• marek_101 Re: najlepszy szampan 13.06.06, 11:44
                          > z ciekawosci do znawcow Bollingera ,Grande Anne 1995 to cos warte jest? bo
                          > jestem w posiadaniu :)

sprawdź na wine-searcher to będziesz wiedział ;-)
                          ja w każdym razie chętnie bym się napił ;-)
                          • Gość: ducale Re: najlepszy szampan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:57
                            jak bede chcial poszukac na wine-searcher to nie musze sie pytac na forum,
                            ale dziekuje za stanowisko
                            pozdrawiam
                      • Gość: star Re: najlepszy szampan IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 12:03
                        marek_101 napisał:

> nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie
                        > wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i nuty
                        > zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. Poza tym z tego co się
                        > orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollingera.

a jaki to styl?
                        bo to co napisal joe (wytrawny i kwasny o ile pamietam)
                        jakos nie bardzo mi pasuje do gustu Parkera

pzdr
                        star
                        • Gość: joe Re: najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:12
                          a jaki to styl?
                          > bo to co napisal joe (wytrawny i kwasny o ile pamietam)
                          > jakos nie bardzo mi pasuje do gustu Parkera
                          >
                          piłem kilkakrotnie zwykłego Bollingera i na ile mogę przedstawić moje wrażenia
                          to są to szampany mocno zbudowane o pełnym smaku i świetnej strukturze.
                          Bollinger RD był bardziej wytrawny, finezyjny i elegancki.
                        • Gość: Marek Re: najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:17
                          Gość portalu: star napisał(a):

> marek_101 napisał:
                          >
                          > > nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie
                          > > wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i n
                          > uty
                          > > zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum.

A Maruś to wie, bo nie tylko że zna osobiście tego Parkera, ale siedzi u niego
                          najwyraźniej w nosie.

Jesteś śmieszny. Co ty możesz wiedzieć o umiejętnościach i wrażliwości
                          powonienia kogokolwiek z tego czy innego forum.

Poczytaj lepiej te swoje debilne dodawanki punkcików i walnij się potem z całej
                          siły butelką prosto w czoło.. Najlepiej od szampana, dla wzmocnienia efektu.
                          jest nadzieja, że wtedy oczadzenie minie.

> Poza tym z tego co się
                          > > orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollinge
                          > ra.
                          >
                          > a jaki to styl?

Spytaj Marka 101, zna go przecież tak dobrze i siedzi w jego nosie. Albo
                          specjalistę Joe - pewnie zasunie coś o bakteriach odpowiadających za TCA w
                          winie. Styl Bollingera, to styl który dobrze płaci za recenzje Parkera.

> bo to co napisal joe (wytrawny i kwasny o ile pamietam)
                          > jakos nie bardzo mi pasuje do gustu Parkera

Gust Parkera zmienny jest. Wielkość kopert zmienia go jak wzorki w
                          kaleidoskopie.

• marek_101 Re: najlepszy szampan 13.06.06, 12:27
                            >
                            > Jesteś śmieszny. Co ty możesz wiedzieć o umiejętnościach i wrażliwości
                            > powonienia kogokolwiek z tego czy innego forum.
                            >
                            może i niewiele za to wiem wystarczająco dużo na podstwie twoich postów o
                            poziomie twojego chamstwa, wieśniactwa, prostactwa i debilizmu, szkoda tylko
                            że tacy ludzie jak ty są Polakami.
                            To był mój pierwszy i ostatni post do ciebie.
                            • Gość: Marek Re: najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:37
                              marek_101 napisał:

> To był mój pierwszy i ostatni post do ciebie

Kara mnie spotkała straszliwa! Nie rób mi tego! Błagam!

Choć z drugiej strony może daj sobie spokój wogóle z wypisywaniem tych bredni.
                              Ulży czytelnikom tej megalomańskiej grafomanii, no i tobie spadnie turgor,
                              który może wywołać czasem jakiś wylewik.
                  • Gość: star Re: najlepszy szampan IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 19:04
                    co ciekawe w 1981 Krug wypuscil oprocz Clos du Mesnil takze
                    Collection oceniany na 9.5-10 przez Bettane'a i Desseauve'a
                    chyba nie pojawil sie natomiast normalny millésimé

strona www w stylu 'widze jasnosc':
                    www.krug.com
                    pzdr
                    star
                    • bigos.pyskos Re: najlepszy szampan 13.06.06, 20:10
                      2002 to byl rok...

tinyurl.com/z86q7
                    • Gość: star chyba zostalem krugista;-) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 00:20
                      nie wypiwszy ani lyka Kruga,
                      ciekawy artykul z wineanoraka:

72.14.221.104/search?q=cache:rTa11bzRNlAJ:www.wineanorak.com/krug.htm+Krug+Grande+Cuvee+production&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=4
                      pzdr
                      star
          • bigos.pyskos Re: Szampan.... 13.06.06, 16:41
            Rzecz gustu/smaku. Czyli obstaje przy moim pierwotnym poscie.

Pozdr.
            • Gość: Jo Re: Szampan.... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.06.06, 14:00
              Gosset Celebris 1995 jest super no i cena nie az tak odstraszajaca;)
              Lubie takze ich Grand Rose jeden z najlepszych na rynku pracowalem z panem
              Stevensonem podczas ich oceny i stwierdzil ze bardzo dobry.
              Jaquesson G cru Avize 96 no jest tego troche:0
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka