Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mumm Cordon Rouge

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 20:05
    Witajcie,
    robiąc porządki w barku znalazłam 10 letniego Mumma Cordon Rouge- mam w
    zwiazku z tym 2 pytania:
    Czy ten szampan nadaje się jeszcze do użytku?
    I-jeśli tak-ile mniej więcej jest wart?
    Dziękuję bardzo za wszystki odpowiedzi i czekam na nie z niecierpliwościa.
    Pozdrawiam, Anula.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wojtek Re: Mumm Cordon Rouge IP: 80.51.251.* 19.07.06, 09:04
        Szampan powinien byc ok. Natomiast zastanawiające jest jak wiele osób pyta o
        wartość swoich win. Jakie to ma znaczenie ? Lepiej człowiek się czuje mając
        świadomość, że pije coś drogiego ?
        • Gość: anula Re: Mumm Cordon Rouge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 18:47
          dziękuję za odpowiedź.Wartośc szampana ma znaczenie o tyle, że zamierzam go
          sprzedac. A rocznik to nie 96, a '94. Ponawiam więc pytanie-ile może być wart
          dwunastoletni szampan Mumma?
          • giorgio_primo Re: Mumm Cordon Rouge 20.07.06, 19:11
            Gość portalu: anula napisał(a):

> dziękuję za odpowiedź.Wartośc szampana ma znaczenie o tyle, że zamierzam go
            > sprzedac. A rocznik to nie 96, a '94. Ponawiam więc pytanie-ile może być wart
            > dwunastoletni szampan Mumma?

Może daj fotkę jakąś tej butelki... 1994 o ile mi wiadomo nie był rocznikiem w
            którym ktokolwiek z liczących się producentów wypuścił wersje rocznikowe. Mumm
            nie należy do drogich wielce, ale niepokoi mnie ten bardzo słaby rocznik.
            Wydaje mi się, że nie ma rocznikowego Cordon Rouge 1994.
            • winoman Re: Mumm Cordon Rouge 20.07.06, 19:26
              giorgio_primo napisał:

> Może daj fotkę jakąś tej butelki... 1994 o ile mi wiadomo nie był rocznikiem w
              > którym ktokolwiek z liczących się producentów wypuścił wersje rocznikowe. Mumm
              > nie należy do drogich wielce, ale niepokoi mnie ten bardzo słaby rocznik.

Roederer zrobił podobno świetnego Cristala i bardzo dobrego rocznikowego bruta w
              1994 (nie piłem jednak żadnego z nich :-(( ).

> Wydaje mi się, że nie ma rocznikowego Cordon Rouge 1994.

Też mi się tak wydaje, wg moich danych są roczniki 90, 95, 96 i ostatni
              wypuszczony 98. Cordon Rouge z dużo lepszego rocznika 1995 kosztuje w Europie w
              granicach 50 euro, ale taniej też widziałem.

Pozdrawiam!
              • giorgio_primo Re: Mumm Cordon Rouge 20.07.06, 19:57
                winoman napisał:

> giorgio_primo napisał:
                >
                > > Może daj fotkę jakąś tej butelki... 1994 o ile mi wiadomo nie był rocznik
                > iem w
                > > którym ktokolwiek z liczących się producentów wypuścił wersje rocznikowe.
                > Mumm
                > > nie należy do drogich wielce, ale niepokoi mnie ten bardzo słaby rocznik.
                >
                > Roederer zrobił podobno świetnego Cristala i bardzo dobrego rocznikowego
                bruta
                > w
                > 1994 (nie piłem jednak żadnego z nich :-(( ).

Fakt, że nie sprawdzałem kto robił w 1994, ale pamiętałem że Tom z Wine Pages
                pisał kiedyś, że nikt nie robił rocznikowych... hmmm... nikomu już wierzyć nie
                można! ;-)

> > Wydaje mi się, że nie ma rocznikowego Cordon Rouge 1994.
                >
                > Też mi się tak wydaje, wg moich danych są roczniki 90, 95, 96 i ostatni
                > wypuszczony 98. Cordon Rouge z dużo lepszego rocznika 1995 kosztuje w
                Europie
                > w
                > granicach 50 euro, ale taniej też widziałem.

No właśnie... ja nie spotkałem 1994 nigdzie a ceny i od 39 ojro bywają.
                • winoman Re: Mumm Cordon Rouge 20.07.06, 20:06
                  > Fakt, że nie sprawdzałem kto robił w 1994, ale pamiętałem że Tom z Wine Pages
                  > pisał kiedyś, że nikt nie robił rocznikowych... hmmm... nikomu już wierzyć nie
                  > można! ;-)
                  >

Na wine-pages i w dodatku Tom, ale nie Cannavan, a Stevenson:
                  www.wine-pages.com/guests/tom/fizz2003.htm
                  (w książce, do której jest link:
                  www.wine-pages.com/guests/tom/fizz2003.pdf).

Pozdrawiam!

• Gość: star Re: Mumm Cordon Rouge IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.06, 22:09
                    wygląda na to, że w 1994 Millesime nie było choć rocznik 1994 Cordon Rouge NV
                    powstał, a przynajmniej znak firmowy:
                    www.patent.gov.uk/tm/legal/decisions/2003/o22903.pdf
                    pzdr
                    star
                  • giorgio_primo Re: Mumm Cordon Rouge 21.07.06, 14:02
                    Stevenson:

www.wine-pages.com/guests/tom/1996.htm
                    "1994 non-vintage year"

Musiałem poszukać, bo zaniepokoiłem się o swoją pamięć... ;-)
                    • winoman Re: Mumm Cordon Rouge 21.07.06, 18:02
                      giorgio_primo napisał:

> Stevenson:

> "1994 non-vintage year"
                      >
                      > Musiałem poszukać, bo zaniepokoiłem się o swoją pamięć... ;-)

Ale ten sam Stevenson w książce wskazanej przeze mnie w poprzednim poście pisze
                      o kilku rocznikowych szampanach z 1994, w tym o dwóch wspomnianego przeze mnie
                      Roederera. Nie ma tu jednak sprzeczności, powszechna ocena rocznika może być
                      odmienna od tego, co o nim sądzi jeden producent ze świetnie położonymi
                      winnicami. W Porto jest podobnie.

Pozdrawiam!

• Gość: WB Przede wszystkim... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 20:08
            ...zależy od tego, jak szampan był przechowywany. Jeśli w piwnicy, to będzie
            OK, ale jeśli w barku (tak wynika z Twojego posta)... zapomnij o sprzedaży tego
            kompletnie trafionego już wina! Szampan przechowywany w temp. pokojowej z
            dostępem światła po 2-3 latach smakuje kurzem i zjełczałym tłuszczem. To b.
            delikatne wino, dlatego co lepsze cuvees sprzedaje się owinięte papierem lub w
            specjalnych pudełkach.
            Wątpię zresztą, czy ktokolwiek będzie chciał kupić od Ciebie stare Cordon
            Rouge. To nie jest żaden rarytas, żeby na niego polować.
            Może po prostu go wypij?

Pzdr WB
            • Gość: fox Re: Przede wszystkim... IP: *.vodafone-net.de 20.07.06, 21:04
              dokladnie tak ,racja 100 %%%%
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka