atkalem 26.08.06, 10:17 Nastawiłam drożdże płynne firmy Biowin , według przespiu na opakowaniu.Drożdże nie pracują , czy tak ma być?Mineły już dwie doby od nastawu i nie wiem czy mam wlać je do baniaka , czy nastawić nowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfika Re: drożdże do wina 26.08.06, 16:01 mi też nie zawsze pracują - za to po wlaniu do baniaka zaczynają bardzo szybko ja bym wlała, najwyżej jak nie ruszą, to nastawisz nowe ale powinno być ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: drożdże do wina IP: *.piotrkow.net.pl / *.piotrkow.net.pl 26.08.06, 19:22 Mnie zawsze drożdże BIOWIN odpalały. Z wisniami odpalały po dobie, z czarną porzeczką po dwóch, a nawet trochę dłużej. Jedne zaczyny są lżejsze, inne cięższe. Wisnia jest delikatna, czarna porzeczka raczej ciężkawa i drożdże muszą się więcej namęczyć, żeby się "wgryźć". Najciężej jest z miodem pitnym, ale też odpalają. Ogólnie dobrze zrobiłaś, że wlałaś. Na pewno odpalą. Zresztą uroczyście powiadom o tym na forum! No i ustaw gąsior w możliwie najcieplejszym miejscu w mieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
atkalem Re: drożdże do wina 27.08.06, 10:33 Uroczyście powiadamam że winko pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: drożdże do wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 08:25 Te wina w płynie nie zawsze pracują - dlatego używam droższy "suchych" innej firmy. ----------------------------------------------- www.3dlinks.com/LinkSender.cfm?Id=6598 Odpowiedz Link Zgłoś