g2000 13.09.06, 11:18 Sisotrzenice przyniosły reklamówke jarzębiny :) Z tego co rzuciłem okiem to mozna robić wino ale z jarzebiny ale nie dzikiej (a ta chyba własnie taka jest) Może jednak jest jakis przepis na winko z takiej jarzębiny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Jarzębina 13.09.06, 11:20 chyba na wino oraz nalewki wykorzystuje się jarzębinę ściętą pierwszym przymrozkiem. Mogę się mylić, oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunoniuwsz Re: Jarzębina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 11:33 nie mylisz sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
g2000 Re: Jarzębina 13.09.06, 11:38 No teoretycznie to mógłbym ją wrzucić do zamrażarki :) Ale mi chodzi o to czy dzika (taka z lasu) się nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Jarzębina 13.09.06, 12:25 tak - często przecież przy domach rosnie własnie taka nieodmianowa jarzębina :) Odpowiedz Link Zgłoś
g2000 Re: Jarzębina 13.09.06, 18:33 marghot napisała: > tak - często przecież przy domach rosnie własnie taka nieodmianowa >jarzębina :) Dobra robie na Twoja odpowiedzialność :) Czy to dobry przepis? Wyczytałem że taki sam jak z dzikiej róży. Przykład na 10l wina Tokaj: 2,5kg świeżej dzikiej róży sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty. old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html Mam przemrozić tą jarzebine? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Jarzębina 14.09.06, 07:59 teraz przemrażanie nic juz nie da. Co do przepisu, to Ci nie podpowiem, gdyż z jarzębiny wytwarzam jeno nalewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Jarzębina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 08:54 LUDZIE !!! O czym w końcu jest to forum o winie(gronowym) czy o jakiś nalewkach z jarzębiny i podobnych badziewiach Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Jarzębina 14.09.06, 09:07 Gość portalu: luki napisał(a): > LUDZIE !!! > O czym w końcu jest to forum o winie(gronowym) czy o jakiś nalewkach z > jarzębiny i podobnych badziewiach Jeśli wg Ciebie nalewka to "badziewie" oznacza to po prostu, iż w życiu dobrej nalewki nie dane było Ci skosztować... Odpowiedz Link Zgłoś
skrzych Re: Jarzębina 14.09.06, 12:52 > marghot napisała: > Jeśli wg Ciebie nalewka to "badziewie" oznacza to po prostu, iż w życiu dobrej > nalewki nie dane było Ci skosztować... > Dokładnie tak. Ad rem - więcej o jarzębinie w dziale "Wina owocowe" Forym Dyskusyjnego Domowych Winiarzy wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3 Jarząb zwyczajny nie za bardzo sie nadaje, lepszy jest jarząb szwedzki lub morawski (mączysty) Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś