Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czerwone czeskie

12.03.03, 00:01
    Vinium Exlusive 2001 Andre suche Brenska oblast..........no, no za 70 koron bardzo przyzwoite winko. Kolor dosc jasny-rozwodniony sok z czarnej porzeczki. Nos: lekko alkoholowo-zwierzecy aromat ale nie nachalny, wrecz delikatny i ciekawa truskawka wylania sie. Smak: bez finiszu ale pozostaje w ustach ciekawy posmak, czuje maczke i rozwiera mi troszke kubki smakowe......ciekawe i dobre wino.
    Piszmy o winie i jego walorach na tym forum.......plizzzzzzz!!!

Pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Czerwone czeskie IP: 212.160.147.* 12.03.03, 08:16
        ciekawe, z jakich to winogron było zrobione?

kochamwino napisał:
        > Kolor dosc jasny-rozwodniony sok z czarnej porzeczki. Nos:
        > lekko alkoholowo-zwierzecy aromat ale nie nachalny, wrecz delikatny i
        > ciekawa truskawka wylania sie.(...)

to mi wygląda na mieszankę CS (porzeczka), M (alkoholowo - zwierzęcy) i PN
        (truskawka). zgadłem? :-)))))

pozdrawiam

• Gość: kohei Re: Czerwone czeskie IP: 213.158.197.* 12.03.03, 09:21
          Gość portalu: docg napisał(a):

> ciekawe, z jakich to winogron było zrobione?

Andre. To tameczna krzyżówka, bodaj z udziałem Św.Wawrzyńca:-)

pozdrawiam
      • kochamwino Re: Czerwone czeskie 12.03.03, 10:00
        Z tego co widze to: frankowa z svatovavrinecke.
        • Gość: star Re: Czerwone czeskie IP: czech:* / 192.168.5.* 13.03.03, 08:07
          To ciekawe bo tez mam Andre ( Svatovavrinecke - Frankovka ) - ale z wlasnego
          importu czyli z Pragi ( tuz przy moscie Karola, Winiarnia Narodowa czy cos w
          tym stylu - dobry wybor i np. kiedys Tokaje mozna bylo degustowac za grosze).
          Jak wypije to tez cos powiem - na razie z gardlem nie najlepiej wiec basta
          questa pasta.
          A twoje skad pochodzilo ?
          • kochamwino Re: Czerwone czeskie 13.03.03, 08:54
            Gość portalu: star napisał(a):

> To ciekawe bo tez mam Andre ( Svatovavrinecke - Frankovka ) - ale z wlasnego
            > importu czyli z Pragi ( tuz przy moscie Karola, Winiarnia Narodowa czy cos w
            > tym stylu - dobry wybor i np. kiedys Tokaje mozna bylo degustowac za grosze).
            > Jak wypije to tez cos powiem - na razie z gardlem nie najlepiej wiec basta
            > questa pasta.
            > A twoje skad pochodzilo ?

Niestety wybor win czeskich i morawskich jest dosc ubogi u nas. Ja kupilem je w Spar' rze w Oulomuncu wracajac z Aldo Adige. Takze tez import prywatny. kupilem jeszcze Rulandske Bile z miejscowosci hodonin 11.4% obj. i Habanske Sklepy (powstaly w 1614 roku!)Muller Thurgau 1998 12.5% obj. ale te winka otworze jak sie zrobi pieknie, cieplo i slonecznie.

pzdr
            • Gość: star Andre IP: czech:* / 192.168.5.* 14.03.03, 10:29
              jak doczytalem z etykiety Andre oznacza mieszanke wlasnie Frankovky i
              Svatovavreneckego ( jak Pinotage ) i pochodzi od Christian. C. Andre (? moze
              skrzyzowal jako pierwszy)
              moja jest ( niestety pic poki co nie moge - choroba ) z Oblast Velkopavlovicka
              (Velke Pavlovice, kolo Brna)
              i napisane jest: Revove vino s privlastkom, Pozdni zber
              s privlastkem - to cos jak QmP, ale revove ?
              no i pozdni zber - rozumiem ze pozny zbior, ale jakie to ma znaczenie ?

pozdrawiam
              czasowy abstynent star - pozostaje teoria
              • winoman Re: Andre 14.03.03, 10:51

> no i pozdni zber - rozumiem ze pozny zbior, ale jakie
                to ma znaczenie ?

Takie samo jak Spatlese, czy Late Harvest, oznacza że
                zbierano grona maksymalnie dojrzałe, często już
                przejrzałe, a więc z większą zawartością cukru i większą
                koncentracją pozostałych składników (choć czasem i z
                mniejszą kwasowością). Może to mieć istotny wpływ na
                jakość wina.

Pozdrawiam!

• joe_stru Re: Andre 14.03.03, 11:14
                  winoman napisał:

> Gość portalu: star napisał(a):
                  >
                  > > no i pozdni zber - rozumiem ze pozny zbior, ale jakie
                  > to ma znaczenie ?
                  >
                  > Takie samo jak Spatlese, czy Late Harvest, oznacza że
                  > zbierano grona maksymalnie dojrzałe, często już
                  > przejrzałe, a więc z większą zawartością cukru i większą
                  > koncentracją pozostałych składników (choć czasem i z
                  > mniejszą kwasowością). Może to mieć istotny wpływ na
                  > jakość wina.
                  >
                  > Pozdrawiam!
                  >
                  Hej!!
                  Co do czerwonych- andre to faktycznie - z moich doswiadczeń- najlepsze czeskie
                  czerwone.Nie mówię ,że zaraz dobre , ale że najlepsze:) Inne próby kończyły się
                  zazwyczaj porażką. Na przykład ichnia prestiżowa cuvee "Denis d'Or Brrique".
                  Droga i kiepska.
                  Co do poziomów jakości. To są Revove jakostni vina z privlastkiem:))Privlastek
                  może być - kabinett , pozdni sber , vyber i vyber z hroznu. Mają też lodove i
                  jakiś odpowiednik francuskiego vin de paille. Nie są to w żadnym wypadku
                  oznaczenia będące gwarancją jakości , podobnie jak w niemczech . Piłem całkiem
                  przyjemne kabinaty i beznadziejne "vybery z hroznu". pzdr
                  • Gość: star Re: Andre IP: czech:* / 192.168.5.* 14.03.03, 11:38
                    dzieki za info
                    Vyber z hroznu ? Vyber rozumiem, a hroznu ?
                    No i jeszcze zapytanie czy Spatlese to nie sa zwykle wina biale o podwyzszonej
                    zawartosci cukru i czy bywaja takowez czerwone ( jesli to jak rozumiem w ich
                    przypadku moze jak rozumiem chodzic jedynie o zwiekszenie koncentracji a nie
                    cukru ?)
                    W przypadku czeskich Pozdni sber ( 2 razy cos pilem ) nigdy nie bylo bardziej
                    slodkie - no i raczej nie o to chodzi w Andre ?
                    Zaznacze ze moje doswiadczenia z Niemcami sa raczej ksiazkowe ( wypilem moze z
                    10 win niemieckich) i a to co pamietam z ostatnich to: Kabinett, Kurprinz
                    ( 20zl) mi smakowal i posiadal zarowno cytrusowy aromat i przyjemny lekko
                    slodki smak.
                    pozdrawiam
                    • spol Re: Andre 14.03.03, 12:15

> Vyber z hroznu ? Vyber rozumiem, a hroznu ?

Hrozno = winogrono

Pozdrawiam!
                      • Gość: docg revove IP: 212.160.147.* 14.03.03, 14:50
                        revove (czyt. rzewowe) to znaczy gronowe.
                        Co do niemieckiej klasyfikacji, to określenia "spatlese", "auslese" itd oznaczą
                        zawartość cukru w moszczu (oczywiście nie tylko to), a czy wino jest wytrawne
                        czy nie zależy od tego, w jakim stopniu cukier został przefermentowany.
                        Oczywiście, jeśli sie fermentacji nie zatrzyma, to spatlese będzie wytrawne i
                        dość mocne, a jak się zatrzyma, to będzie słabsze i słodsze.
                        A wracając do andre - czy to jest mieszanka win z dwu szczepów, czy odmiana
                        winorośli powstała ze skrzyżowania dwu odmian?
                        pozdrawiam
                        • Gość: star Andre IP: czech:* / 192.168.5.* 14.03.03, 17:22
                          Wydaje sie ze krzyzowka. Zobacz na strone (czeski !:-)) z opisem innych
                          szczepow w Czechach

www.osvetimany.cz/vino.html#vino
                          Pozdrawiam,
                          dzieki za logiczne wytlumaczenie
                          ( tlumaczy to tez istnienie TrockenBeerenAuslese - o jednym z najwyzszych
                          wspolcz. Oechsle, a jak nazwa mowi jest Trocken )
                          • winoman Re: Andre 14.03.03, 17:48

> ( tlumaczy to tez istnienie TrockenBeerenAuslese - o
                            jednym z najwyzszych
                            > wspolcz. Oechsle, a jak nazwa mowi jest Trocken )

Nie mam pod ręką słownika, ale Trocken można też chyba
                            tłumaczyć jako "suche", a to dokładnie pasuje do tych win
                            (podeschnięte owoce = Trockenbeeren).
                            Pozdrawiam!
                            • giorgio_primo Trocken 14.03.03, 18:03
                              W tym wypadku zdecydowanie chodzi o "podeschniete" grona.
                              • Gość: klapek Re: Trocken IP: *.zubekova.sk 22.11.03, 14:02

> W tym wypadku zdecydowanie chodzi o "podeschniete" grona.

bzdura.

klapek
                                • winoman Re: Trocken 24.11.03, 16:27
                                  Gość portalu: klapek napisał(a):

>
                                  > > W tym wypadku zdecydowanie chodzi o "podeschniete"
                                  grona.
                                  >
                                  > bzdura.

Dokładnie to jest tak: "Beerenauslese" oznacza grona
                                  podeschnięte, o zwiększonej zawartości cukru (ale i
                                  innych składników), zaś Trockenbeerenauslese ozznacza
                                  grona dotknięte szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea,
                                  która uszkadza skórkę i umożliwia szybsza utratę wody.
                                  Nie jest to więc żadna "bzdura", drogi klapku.
                                  "Bardziej dojrzałe" czy też "przejrzałe" grona mieszczą
                                  się w kategoriach "Spatlese" i "Auslese".

Pozdrawiam!

• Gość: star Re: Andre IP: czech:* / 192.168.5.* 03.04.03, 12:59
                Andre, 2001, Oblast Velke Pavlovice, - poprawne, niezly owocowy aromat, dosc
                jednak lekkie, no i to Svatovavrinecke ( jak zgaduje ) dodaje takiej
                swiezosci, ostrosci i agresywnosci nawet jakby lekko effervescente, ktora mi
                niezbyt odpowiada - no i wczesniej tego dnia pilem Bellevue la Foret
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4967284&a=5479041
                wiec chcac nie chcac wypadlo blado, tuz po nim tez sie napilem Bellevue no i
                od razu widoki na przyszlosc i nie tylko sie poprawily...

Pozdrawiam
              • svetomir Andre a Zweigeltrebe 09.11.03, 18:53
                Czy Andre i zweigeltrebe, to ta sama odmiana, czy dwie rózne?
                Bo jedno i drugie to krzyżówki swatowawrzineckiego z frankowka modrą, wiec juz
                nie wiem.
                Mam jeszcze jedno pytanie. czy ktoś byłby moze chetny podac czeska
                klasyfikacje win, na przykład od jakostniho w górę. Bo ja sie gubie i nie
                wiem, czy revove jakostni jest lepsze , czy odrudove jakostni? wydaje mi sie,
                że to pierwsze, ale nie mam pewności. Wydaje mi sie, że juz kiedys ktioś to
                tłumaczył na forum, ale nie umiem znależć. Przepraszam, ze ciągle o cos pytam,
                ale jestem pocZatkujacym winopijem i czesto sie gubie, prosze więc o pomoc
                madrzejszych od siebie.
                • joe_stru poziomy 10.11.03, 09:20
                  Hej!!
                  Odrudowe jakostni vino to po prostu varietal. Ruda albo odruda to jest szczep.
                  A poziomy win "z przivlastkiem" są podobne jak w Niemczech. Po kolei:
                  -Kabinet
                  -Pozdny Sber
                  -vyber
                  -Vyber z hroznu
                  Jest jeszcze ledove vino , czyli eiswein , niestety bardzo drogie , dobrze
                  ponad stówę kosztowało najtańsze jakie widziałem. Tyle pamiętam.pzdr.
                  • svetomir Re: poziomy 11.11.03, 22:12
                    dziekuje za odpowiedź
                  • Gość: darek Re: poziomy IP: *.elle.com.pl 21.11.03, 14:43
                    Jeśli mogę uzupełnić.
                    Na świecie wina klasyfikuje się na ogół według dwóch kryteriów.
                    Jedno to dojrzałość winogron
                    Drugie to miejsce, gdzie leży winnica.
                    We Francji, Hiszpanii czy Włoszech bardziej istotne jest to drugie kryterium - stąd te wszystkie apelacje, te
                    wszystkie AOC, DOC, DOCG
                    W Niemczech i Austrii kryterium jest dojrzałość winogron. Czechy, Morawy, z racji silnych powiązań
                    historycznych, także przyjęły system klasyfikowania win według stopnia dojrzałości - w praktyce chodzi o
                    procent zawartości cukru.

I tak. Wina stołowe, pośledniejszej jakości to te, które zrobiono z winogron, gdzie zawartość cukru była co
                    najmniej 11procent. To wina najtańsze

Wina jakościowe (jakostni vino) zaczynają się wówczas, gdy zawartość cukru przekracza 15 procent. Te wina
                    dzielą się jeszcze na
                    - odrudove vino jakostni - czyli wino zrobione z jednego szczepu winogron np. Frankovka czy Veltlinske
                    zelene
                    - znamkove vino jakostni - wino komponowane z różnych szczepów winogron tak, by niezależnie od od roku
                    zawsze smakowało tak samo, wina te poznać po tym, że w nazwie nie mają szczepu winogron tylko jakąś
                    wymyśloną przez winiarza nazwę. Takim winem jest np sprzedwany w Buchlovicach koło Velehradu
                    "Zamecky ruland". Dużo takich wina można znaleźć we Włoszech czy Francji - Valpolicella czy Brunello di
                    Montalcino to vina znamkove

Potem są te jakostni vina z przivlastkiem - czyli wina jkościowe z dodatkiem. To są już wina najwyższej
                    kategorii, gdzie poziom cukru w winogronach musi sięgać co najmniej 19 procent. I tu są takie rodzaje:
                    -kabinet - co najmniej 19 procent
                    - późny zbiór (pozdni sbier) - co najmniej 21 procent
                    - wybór z kiści winogron (vybier z hroznu) - co najmniej 24 procent
                    -wybór z winogron (vybier z bobuli) - każde jedno winogrono musi zawierać co najmniej 27 procent cukru
                    - wino lodowe (ledove vino) - też 27 procent, ale winogrona zostały zerwane z krzaka, gdy temperatura
                    spadła poniżej minus 6 stopni    
                    - wino słomowe (slamove vino) - rownież 27 procent, ale winogrona przez co najmniej 3 miesiące obsychały
                    sobie na słomianych matach 

Tak to wygląda, choć nie należy rozumieć, że wino lodowe czy słomowe jest najlepsze. Z tym bywa różnie.
                    Na pewno natomiast jest najdroższe. Małe butelki połitrowe potrafią kosztować i 1000 koron.

i jeszcze jedno. Czytałem, że ten rocznik wina na Morawach będzie świetny. Widziałem wypowiedź jakiegoś
                    producenta, który mówił, że choć uprawia winorośl już 35 lat, to jeszcze mu się nie zdarzyło, by szczep
                    świętego Wawrzyńca miał więcej jak 19 procent cukru - a w tym roku miał 23. Zanosi się na wyjątkowy rocznik.

Tak oto powymądrzawszy się, pozdrawiam wszystkich

• Gość: klapek Re: poziomy IP: *.zubekova.sk 22.11.03, 14:08
                      Gość portalu: darek napisał(a):

> dzie zawartość cukru była co
                      > najmniej 11procent. To wina najtańsze

13%

pozdrawiam klapek
                  • Gość: darek Re: poziomy IP: *.elle.com.pl 21.11.03, 14:49
                    Jeśli mogę uzupełnić.

Na świecie wina klasyfikuje się na ogół według dwóch kryteriów.
                    Jedno to dojrzałość winogron
                    Drugie to miejsce, gdzie leży winnica.
                    We Francji, Hiszpanii czy Włoszech bardziej istotne jest to drugie kryterium - stąd te wszystkie apelacje, te
                    wszystkie AOC, DOC, DOCG
                    W Niemczech i Austrii kryterium jest dojrzałość winogron. Czechy, Morawy, z racji silnych powiązań
                    historycznych z Austriakami, także przyjęły system klasyfikowania win według stopnia dojrzałości - w praktyce
                    chodzi o procent zawartości cukru.

I tak. Wina stołowe, pośledniejszej jakości to te, które zrobiono z winogron, gdzie zawartość cukru była co
                    najmniej 11procent. To wina najtańsze

Wina jakościowe (jakostni vino) zaczynają się wówczas, gdy zawartość cukru przekracza 15 procent. Te wina
                    dzielą się jeszcze na
                    - odrudove vino jakostni - czyli wino zrobione z jednego szczepu winogron np. Frankovka czy Veltlinske
                    zelene
                    - znamkove vino jakostni - wino komponowane z różnych szczepów winogron tak, by niezależnie od roku
                    zawsze smakowało tak samo, wina te poznać po tym, że w nazwie nie mają szczepu winogron tylko jakąś
                    wymyśloną przez winiarza nazwę. Takim winem jest np sprzedwany w Buchlovicach koło Velehradu
                    "Zamecky ruland". Dużo takich wina można znaleźć we Włoszech czy Francji - Valpolicella czy Brunello di

Potem są te jakostni vina z przivlastkiem - czyli wina jkościowe z dodatkiem. To są już wina najwyższej
                    kategorii, gdzie poziom cukru w winogronach musi sięgać co najmniej 19 procent. I tu są takie rodzaje:
                    -kabinet - co najmniej 19 procent
                    - późny zbiór (pozdni sbier) - co najmniej 21 procent
                    - wybór z kiści winogron (vybier z hroznu) - co najmniej 24 procent
                    -wybór z winogron (vybier z bobuli) - każde jedno winogrono musi zawierać co najmniej 27 procent cukru
                    - wino lodowe (ledove vino) - też 27 procent, ale winogrona zostały zerwane z krzaka, gdy temperatura
                    spadła poniżej minus 6 stopni    
                    - wino słomowe (slamove vino) - rownież 27 procent, ale winogrona przez co najmniej 3 miesiące obsychały
                    sobie na słomianych matach 

Tak to wygląda, choć nie należy rozumieć, że wino lodowe czy słomowe jest najlepsze. Z tym bywa różnie.
                    Na pewno natomiast jest najdroższe. Małe butelki połitrowe potrafią kosztować i 1000 koron.

i jeszcze jedno. Czytałem, że ten rocznik wina na Morawach będzie świetny. Widziałem wypowiedź jakiegoś
                    producenta, który mówił, że choć uprawia winorośl już 35 lat, to jeszcze mu się nie zdarzyło, by szczep
                    świętego Wawrzyńca (Svatovavrzinecke) miał więcej jak 19 procent cukru - a w tym roku miał 23. Zanosi się
                    na wyjątkowy rocznik.

Tak oto powymądrzawszy się, pozdrawiam wszystkich

• joe_stru Re: poziomy 21.11.03, 15:36
                      - znamkove vino jakostni - wino komponowane z różnych szczepów winogron tak, by
                      niezależnie od roku
                      zawsze smakowało tak samo, wina te poznać po tym, że w nazwie nie mają szczepu
                      winogron tylko jakąś
                      wymyśloną przez winiarza nazwę. Takim winem jest np sprzedwany w Buchlovicach
                      koło Velehradu
                      "Zamecky ruland". Dużo takich wina można znaleźć we Włoszech czy Francji -
                      Valpolicella czy Brunello di

---->Wszystko się zgadza oprócz Brunello. Robi się je w 100% z Sangiovese
                      zwanego lokalnie właśnie Brunello. Valpo - jest mieszanką.pzdr.
                      • Gość: darek Re: poziomy IP: *.elle.com.pl 25.11.03, 17:31
                        zgadza się. biję się w pierś, mój błąd

pozdrawiam
                • Gość: docg Re: Andre a Zweigeltrebe IP: 212.160.147.* 10.11.03, 09:34
                  poniżej są wiadomości "ze źródła" - to są dwie krzyżówki tych samych odmian,
                  ale całkiem inne. To pewnie jest tak samo jak z krzyźówkami Riesling x
                  Sylvaner, których jest kilka róznych.
                  pozdrawiam

André

odrůda moštová pro červená vína třída I B

Synonyma a cizí názvy: „Semenáč A 16/76“, „Andrea“. Byla nazvána podle návrhu
                  pracovníků Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích na počest Ch. K.
                  Andrého (1763–1831). Byl to sekretář tehdejší Moravskoslezské společnosti pro
                  zvelebování orby, přírodoznalectví a vlastivědy. Zasloužil se mimořádně o
                  ovocnictví, neboť v Brně založil na světě první spolek pro šlechtění ovoce a
                  podnítil zájem o získávání nových odrůd křížením.

Původ a rozšíření: Tato česká odrůda byla vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici
                  ve Velkých Pavlovicích křížením odrůd „Frankovka“ x „Svatovavřinecké“. Z
                  kříženců v r. 1961 byl vyselektován semenáč č. 16/76. Šlechtitelem je Ing. J.
                  Horák. Do Listiny povolených odrůd je zapsána v roce 1980 (předběžné povolení).

Zweigeltrebe

odrůda moštová pro červená vína třída II

Synonyma a cizí názvy: „Zweigelt blau“, „Blaue Zweigeltrebe“, „Kék Zweigelt
                  szölö“.

Původ a rozšíření: byla vyšlechtěna v 30. letech v Klosterneuburgu v Rakousku
                  bývalým ředitelem vinařské školy F. Zweigeltem křížením odrůd „Frankovka modrá“
                  x „Svatovavřinecké“. V Rakousku se začala rozšiřovat hlavně po druhé světové
                  válce zásluhou L. Mosera a dnes tam zaujímá plochu více než 1.000 ha. V 60.
                  letech se začala pěstovat na Moravě. Pro zajímavé biologické vlastnosti, hlavně
                  pěstitelské, byla v roce 1980 předběžně povolena a zapsána do Listiny
                  povolených odrůd.

• svetomir Re: Andre a Zweigeltrebe 11.11.03, 22:13
                    dziekuje za odpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka