Gość: veevaa Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.ksknet.pl 12.11.07, 21:57 To, które polecę, jest nieco droższe, ale i ma więcej procentów;) Absolutnie pyszne (jak dla nas:D): Amber of Crimea - białe w kerfurze kosztuje 16 zł:) poslubny.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamcar Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 12.11.07, 22:24 Warto przyjrzec sie winom z LIDLa. Ja sobie bardzo chwale Baywood Ruby Cabernet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasiński Co powiecie o winach typu Bycza Krew? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 22:31 j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master88 Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.globalconnect.pl 12.11.07, 22:47 Zdecydowanie Fresco semi dolce (jak to brzmi przy winiaczu za dychę) ostatecznie sophia też półsłodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.kolornet.pl 12.11.07, 23:03 Każde hiszpańskie (w każdej cenie), nawet to najtańsze za 11-13zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazio red foxy z biedronki IP: 83.142.222.* 12.11.07, 23:06 Portugalskie D.O.C. - koszt ok 11zł a są naprawdę przyzwoite (przynajmniej białe). Z resztą jeśli chodzi o winiacze portugalskie to biedrona ogólnie nie stoi źle, choć większość to winka stołowe, ot tak siorbnąć do obiadu. Ale Red Fox OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza Re: red foxy z biedronki IP: *.acn.waw.pl 12.11.07, 23:27 Niestety wina, które w Francji kosztują 2,5 Euro u nas są po 20 zł. Za 10 zł to Kadarka (ale dobra), winko z Lidla(zdarzają się niezłe Chardonay albo Shiraz) lub ewentualnie polski miód pitny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elvis Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 23:30 Parę osób pisało o winach z Lidla. Ja chciałbym zwrócić uwagę na sprzedawane w Lidlu wino Columbus Bodega. Kosztuje znacznie mniej niż 10 zł bo 5,99 zł (a nieraz w promocji 4,99, a więc za dychę mamy dwa wina :)). Rzecz w tym, że nie tylko jest tanie, ale mi smakuje wyśmienicie. Sprzedawane jest białe i czerwone, obie wersje półsłodkie, ale nie są przesłodzone. Smak mi strasznie podpasował, pijam je często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 02:01 rozkladaja mnie tu posty ludzi ktorzy pisza o gatunkach win a nie o konkretnych produktach. shiraz, cabernet, chardonay czy merlot to gatunki winogron a nie gatunki win. kady z nich w rekach dobrego producenta moze byc rewelacyjnym trunkiem lub olbrzymim sikaczem wymieniana wielokrotne Sophia jest produkowana w bulgarii w ok 30winnicach od stambolovo zaczynajac a na pilskiej konczac. wspomniane tu lovico w polsce dostepne jest w 3 rodzajach merlot, canernet i marvud-merlot.. wszystkie w cenach ok 13pln. Lovico jest dobra winnica i raczej nie wypuszcza kiepskiego produktu, choc znacznie lepsze sa ichniejsze trunki z nalepka reserva, wbrew pozorom wcale nie takei kosztowne. nie sproawdane sa niesetty do polski wina z winnicy stambolovo a wielka szkoda bo sa niezwykle smaczne wina gruzinskie wcale nie sa juz tak tanie. zostaly docenione i w zwiazku z tym wzrosly ich ceny. ale czasem warto wydac 25pln na tbilisuri czy alzanis veri z moldawskich - cala seria mnichow i doktorow od wytrawnego do slodkiego, pryzwoite cenowo i smakowo. rumunia - cotnari, zmienil sie dystrybutor i niestety zdrozalo a bylo to jedno z najlepszych win rumunskich. grecki imygliakos - jak ktos lubi lekkie i polslodkie .. da sie wypic.. na pewno wino wychodzi grekom lepiej niz piwo. wegry - tokaje ..aczkolwiek w tej cenie to niestety tylko furminty, i egri bikaver ale to wegierskie a nie lane wposce dla wielbicieli specyficznych smakow polecam nowojorskiego koszernego Morgan David - polslodkie wino o silnycm aromacie suszonych sliwek i wanilii australie, francje hiszpanie i wlochy w tych cenach nalezy sobie odpuscic.. kraje nowego swiata w sumie tez zadana afryka czy ameryka pld.. poza jednym wyajtkiem - rozowe chilijskie Leon Cavallo - nie wiem jakim cudem to wino znalazlo sie w polsce w cenie 15-16pln ale spokojnie mozna je stawiac kolo kilka razy drozszej rozowej navarry. to chyba tyle tak ja szybko ... jakby byly pytania - sluze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabbatha Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: 213.17.145.* 13.11.07, 08:22 nie wie mczy dobre, ale z racji dorabiania w makro na kasie ;) wiem ze w makro jest DUZO win do 10 zl (ze jeszcze zapas zostaje ze zlotowke ;) ). Nie wiem czy dobre, ale sa. Odpowiedz Link Zgłoś
wwwww.wineport.pl Re: Dobre wina do 10 zł ... 19.11.07, 22:19 z calym szacunkiem za 10pln mozna kupic stolowke chrzczona moszczem winogronowym, bo bez tego nie bylaby do wypicia;-) pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.wlb.vectranet.pl 13.11.07, 08:25 Większosc białych reńskich z supermarketow jest niezła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daryl Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.07, 08:59 FRESCO jest niezłym jak na jego cenę winem, 7-8 zł za 0.75.osobiście wolę białe.Polecam rownież Witosha.Oba wina są słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:22 Bułgarskie (Lovico, Chateu Menada). Można kupić przyzwoite za 13-14 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
gangrenarytytyty Re: Dwa jabole. 14.11.07, 17:53 ppo napisał: > Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. I oto cała esencja... Celeris, Komandos, wino Lech, Szwoleżer, Cavalier, wino Maryś... smaki mojej młodośći :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bh_evo Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.tktelekom.pl 13.11.07, 13:16 Kadarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 14:19 palacio de anglona - bodajże 10,90. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arku Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.07, 15:57 Piłam różne wina, w barzdo różnych cenach, ale moje ulubione kosztuje niecałe 6zł. Kolumbia z Lidla.CZerwone, półslodkie. Autentycznie najbardziej mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kimi szampan Fiore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 16:45 Polecam, przepszyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
miroiwojtal Re: Dobre wina do 10 zł ... 13.11.07, 17:40 Najlepsze wino do 10 zł jest to biały kielich do kupienia u Wochala za 3,70:) Odpowiedz Link Zgłoś
optymistek Re: Dobre wina do 10 zł ... 13.11.07, 20:13 Ja preferuje wino o znamiennym tytule SOPHIA ktore zapewne wszyscy doskonale znaja w co oczywiscie nie watpie prosze mnie zle nie zrozumiec ;D :D :D i taka lekka uwaga nie radze wylewac go na wyjkladzine bo jet okropnie mokre i dojete otoz nie chce szybko wyschnac a gdy juz wyschnie po tych kilkunastu ;P :p :P dniach pozstaje po nim niezykle specyficzny zapach ktory pozniej staje sie dosc uciazliwy dla uzytkownika tej wlasnie wykladziny:)co prowadzi i wrecz zmusza do pozbycia sie tego jakze fantastycznego nakrycia nagiej podlogi buuuuuuuuuu...............;( ;( ;( niestety to jest wlasnie tragiczna prawda i przepraszam jesli kogos tym urazilam i zmusialam jednoczesnie do pozbycia sie swojej ukofffffffffanej wykladzinki,przepraszam ale to nie byl moj perfidny cel ;);););) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.07, 00:18 ale kobitka sie napiła tej zofii mielnik chyba za dużo.... Odpowiedz Link Zgłoś
prawy_i_sprawiedliwy Re: Dobre wina do 10 zł ... 13.11.07, 20:17 ORIACHOVITZA Cabernet Sauvignion Reserve 2002 butelkowane w winnicy w Starej Zagorze 13,20zł www.domainmenada.pl/pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdeb Trzeba byc poyebem(!), aby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 17:31 pic jakakolwiek czerwona sofie obecnie. Albo miec watrobe z ruskiej tkanki. To, co obecnie sprzedawane jest w Polsce i pochodzi z Bulgarii, wlacznie ze slynnym "Chateau Slavyantsi" (Wybor Sommelierow Polskich) to najzwyklejsze trucizny. Ludzie, pijac ten syf zabijacie sie na wlasne zyczenie. Lepiej wypic raz na dwa tygodnie dobre wino (cokolwiek - Cotnari, Tokaj, jakis dobry Chardonnay, jakis Shiraz, cos z RPA) niz te obrzydle siki z Bulgarii. Wina pijam od ok. 10 lat i smakowalem bulgarskie kiedys, gdy bylem mlodszy/zdrowszy i mniej wiedzialem o winach. To, co teraz tu przysylaja powinno miec naklejki z trupia czaszka!!!!! To nie zart! Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1 Re: Trzeba byc poyebem(!), aby 15.11.07, 13:52 No no nie życzę sobie takich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jez.mozdzierz "Bycza Moc" - tylko 2,80 zł/flaszkę!!! IP: *.kwsa.pl 14.11.07, 12:43 I proszę się nie przejmować tym, że większość jego nabywców, pobierających doustnie trunek, mówi nań "Byczy Mocz", to złośliwe pomówienie, podobnie jak i to, że jest to płynna reklama produktów "Siarkopolu", który poleca także Siarkę luzem, oczywista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdeb EGER z Makro - 2004 rok - 10,90 zl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 15:07 Szczep chyba Chardonnay ale nie pamietam. Biale polwytrawne. Jakosciowo super jakna ta cene. Zadne tam syfy Sofie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.181.133.78.cable.morena.jarsat.pl 14.11.07, 17:52 Polecam wina z Tesco. Są naprawdę super i do 10 zł można znaleźć coś dla siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
stormy1 Re: Dobre wina do 10 zł ... 14.11.07, 20:53 polecam wloskie santa orsola, tylko koniecznie valpolicella, w tesco w dyszce powinnas sie zmiescic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedźmin Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.07, 23:23 Ktoś tu pisał o winach kupowanych w Czechach w kartonach. Są to wina raczej na grzańca, chociaż nie mówię, że złe. Jeżeli masz blisko do Czech, to rozejrzyj się za takimi winami, butelkowanymi: białe wytrawne lub półwytrawne ( nie pamiętam dokładnie ) "Miller Thurgau" i "Tramin", z czerwonych zaś "Prazsky Sklepmistr" i "Cerveny Kostelec". Bardzo dobre, być może nieco droższe ( ok. 15 zł ), ale warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonowapuma Re: Dobre wina do 10 zł ... 16.11.07, 20:21 Ja polecam LEONES - do kupienia w hipermarketach (ja kupuje w bomi). Moim zdaniem jest duzo lepsze niz polecana tu Kadarka i Fresco. Polecil mi je kolega ktory jest przedstawicielem alkoholi wlasnie. Az trudno bylo mi uwierzyc ze tak pyszne winko jest tak tanie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dude Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.tvp.pl 17.11.07, 14:30 delikatesy.net.pl/index.php?zoom=5942093000770 Odpowiedz Link Zgłoś
speer LIDL, lidl, lidl - do 10 zlotych kosztuja wina. 17.11.07, 22:02 I oczywiscie sa bardzo dobrej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Dobre wina do 10 zł ... 18.11.07, 14:39 Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_kobie_ta Re: Dobre wina do 10 zł ... 30.11.07, 22:35 Cambras!!! bialy demi sec...carefour Odpowiedz Link Zgłoś
zapominajka19 Re: Dobre wina do 10 zł ... 21.03.08, 11:29 można pooceniać wina na wineo.pl, pozatym cena wina moim zdaniem nie jest wyzbnacznikiem jakości.. ale to takie moje subiektywne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś