Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tokaj Ashu

IP: *.proxy.aol.com 15.10.04, 07:03
    mam butelke wegierskiego Tokaj Ashu 1994 rocznik,czy jest ciagle dobre?,jak
    nalezy przechowywac tego typu wina czyli bardzo slodkie,deserowe,mam na mysli
    swiatlo,wilgotnosc,pozycje butelki,itd.Z gory dziekuje za informacje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gregus Re: Tokaj Ashu IP: *.icpnet.pl 15.10.04, 16:56
        Witam! Tokaji jest bardzo specyficznym winem, które jak rzadko które wino
        nadaje się idealnie do leżakowania nawet bardzo długiego. Ma naturalną
        zawartość cukru i alkoholu to znaczy, że nie jest ani dosładzane, ani
        alkoholizowane. To stwarza wyśmienite warunki do dojrzewania. Nie znam się, aż
        tak dobrze, żeby określić warunki przechowywania, ale wydaje mi się, że powinno
        to być miejsce przyciemnione, o temperaturze niższej od pokojowej. Jeżeli
        chodzi o długość leżakowania, należało by sprawdzić co sądzą eksperci o tym
        roczniku, czy zalecają jego lezakowanie czy wczesne spożycie. Ważne jest też
        oznaczenie ilości puttonyos (3,4,5,6 ???), to bedzie świadczyło o tym jak długo
        już to wino starzono w beczce i jak długo może jeszcze leżeć, Tutaj zasada im
        więcej puttonyos tym słodsze, starsze , lepsze i może dłużej leżakowac. to by
        było tak w skrócie. Może inni forumowicze poddadzą jakieś ciekawe linki lub
        inne informacje. Sam też chętnie się jeszcze dokształcę.
        Pozdrawiam
        • Gość: bartek Re: Tokaj Ashu IP: *.olimpnet.pl 16.10.04, 08:57
          Rok 94 jest określany jako średni, natomiast to co masz w butelce zalezy takze
          od producenta wina i w przypadku Aszu ilości puttonsów im wiecej tym wieksza
          zawartośc cukru na litr i wino lepsze. Przechowywać je możesz długo i niemartw
          się o zepsucie raczej to Aszu nie dotyczy ( zreszą innych słodkich win też ) .
          Co do warunków przechowywania to najlepsza by była piwnica ze stało tempararura
          około 12C i wilgotnością 70% ale niekażdy moze sobie na to pozwolic,wiec dobrze
          jest mieć miejsce zacienione ( bez dostepu słonća ),spokojne nie narazone na
          drgania i w miarę chłodne lub o stałej temperaturze bez dostepu zapachów.
          Butelki trzymasz w pozycji poziomej tak aby korek był zanurzony w winie nie
          będzie się wówczas kruszył.
          pozdrawiam
          bartek
      • Gość: skarbnica Re: Tokaj Ashu IP: *.itpp.pl 18.10.04, 17:46
        Przeczytałem cały wątek i pozwolę sobie na kilka wyjaśnień.
        1. Nazwę tokaju Aszu należy czytać jako "oasu".
        2. Rocznik 1994 był jednym z najsłabszych w ubiegłym stuleciu. Aszu jest
        wytwarzany wyłącznie w najlepszych latach (zazwyczaj 5-7 w dekadzie). Nie znam
        szanowanego producenta, który wyprodukowałby Aszu w 1994 roku.
        3. O długowieczności Aszu nie decyduje cukier czy też alkohol. Kręgosłupem tego
        wina jest kwasowość i to ona daje mu "nieśmiertelność" (ponad 200-letni żywot).
        4. Aszu jest jedynym winem, które znosi przechowywanie w pozycji stojącej
        (butelka). Oczywiście wymaga stałej temperatury i wilgotności jak każde inne
        wino.
        5. Osobiście odradzam przechowywanie rocznika 1994. Nigdy nie będzie miał
        wartości a jego prowieniencja budzi wątpliwości. Doradzam ograniczenie zaufania
        wobec firm oferujących ten rocznik.
        Pozdrawiam.
        • winoman Re: Tokaj Ashu 18.10.04, 22:48
          > 2. Rocznik 1994 był jednym z najsłabszych w ubiegłym stuleciu. Aszu jest
          > wytwarzany wyłącznie w najlepszych latach (zazwyczaj 5-7 w dekadzie). Nie znam
          > szanowanego producenta, który wyprodukowałby Aszu w 1994 roku.

Rocznik rzeczywiście był słaby, ale jednak kilku producentów zrobiło aszu, na
          przykład Tokaj Classic z Mad (Andras Bruhacs i Karoly Urban), Kereskedohaz i
          Uri Borok zrobili tokaje sześcioputtonowe (ten ostatni jest przez przewodnik
          Gabora Rohaly nazywany "an aszu for the future"), pięcioputtonowego zrobił
          Oremus, trzy- i pięcioputtonowego Tolcsva-Bor. Niektóre z nich mają całkiem
          wysokie oceny.

Pozdrawiam!
        • Gość: monty Re: Tokaj Aszu IP: *.ipartners.pl 19.10.04, 10:38
          > 2. Nie znam szanowanego producenta, który wyprodukowałby Aszu w 1994 roku.

Niektórzy szanowani producenci potrafią w słabszym roku wyprodukować wino,
          które uzyska wysokie oceny jak np. wspomniany przez Winomana Oremus Chateau
          Kurucz 5 putt. w WS 91 pkt.) i nadaje się do długiego przechowywania.

>5. Doradzam ograniczenie zaufania wobec firm oferujących ten rocznik.

Doradzam ograniczenie zaufania wobec opinii osób uogólniających w powyższy
          sposób.
        • Gość: jarek-Zud ne telus ja mam 6 flaszek z roku 1953 i zrobil sie w nich IP: *.fastres.net 19.10.04, 21:55
          osad, chyba nigdy je nie wypije, ale czy te sa dobre.
        • Gość: tryton4 Re: Tokaj Ashu IP: *.bojko.krakow.pl 20.10.04, 01:31
          Gość portalu: skarbnica napisał(a):

> Przeczytałem cały wątek i pozwolę sobie na kilka wyjaśnień.
          > 1. Nazwę tokaju Aszu należy czytać jako "oasu".
          to "o" jest konieczne?

> 2. Rocznik 1994 był jednym z najsłabszych w ubiegłym stuleciu. Aszu jest
          > wytwarzany wyłącznie w najlepszych latach (zazwyczaj 5-7 w dekadzie). Nie
          znam
          > szanowanego producenta, który wyprodukowałby Aszu w 1994 roku.
          Winomam juz kilku wymienil.

> 3. O długowieczności Aszu nie decyduje cukier czy też alkohol. Kręgosłupem
          tego
          >
          > wina jest kwasowość i to ona daje mu "nieśmiertelność" (ponad 200-letni
          żywot).
          > 4. Aszu jest jedynym winem, które znosi przechowywanie w pozycji stojącej
          > (butelka). Oczywiście wymaga stałej temperatury i wilgotności jak każde inne
          > wino.
          Moge sie mylic, ale slyszalem ze glowna przyczyna przechowywania w pozycji
          stojacej, sa warunki w piwnicach tokajskich, czyli bardzo wysoka wilgotnosc i
          wystepowanie grzyba. Korek jest korkiem, nie wie przeciez nad jakim winem sie
          znajduje:)

> 5. Osobiście odradzam przechowywanie rocznika 1994. Nigdy nie będzie miał
          > wartości a jego prowieniencja budzi wątpliwości. Doradzam ograniczenie
          zaufania
          >
          > wobec firm oferujących ten rocznik.
          Czyzby odradzal pan konkurencje oferujaca oremusa z 1994 roku? :)))
          > Pozdrawiam.
          Pozdrawiam goraco

• leli1 Re: Tokaj Ashu 21.10.04, 15:30
            oj oj-a ja tu trzymam od kilku lat na specjalną okazję Tokaj Aszu-Rakoczy Pince 5 puttonyos...kupiony w samym Tokaju, ale wlasnie z 94r.
            To co...wypic a na specjalna okazje kupic inny? :))-zasmuciliscie mnie.
            • Gość: mak Re: Tokaj Ashu IP: *.proxy.aol.com 22.10.04, 00:27
              wedlug mnie nie nalezy sie zbytnio zasmucac tym,ze poniekad rocznik 1994 jest
              nie najlepszy,nic sie nie traci jak sie przechowa ten rocznik jeszcze iles tam
              lat,jak na razie moje wino nie ma zadnego osadu,szyjka butelki jest oslonieta
              dosc nisko metalowa folia co swiadczylo by o mozliwosci przechowywania butelki
              na stojaco,rocznik ma rowniez numer seryjny,jakkolwiek pozdrawiam
              wszystkich,ktorzy odpowiedzieli na moj post.
      • xarfax1982 Re: Tokaj Ashu 26.12.16, 16:31
        Witam serdecznie,

A ja mam wino Tokaji Ashu 1993r. 6 puttonyosowe (czyli jak dobrze łapię to 6 dystylacji).
        I leży mi w piwnicy od tego właśnie roku. Wytrącił się na boku butelki osad. Jak ruszyłem butelkę teraz część osadu pływa a reszta nadal przyklejona do butelki.
        Słyszałem że to dobra oznaka, ale na przykład Tokaji Szamorodni nie ma takiego osadu a jest z 1996r.
        To co ja biedy mam teraz o tym myśleć ???
        • Gość: ddakaz Re: Tokaj Ashu IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.04.17, 02:06
          Nie jestem znawcą win, ale wiem, że rocznik 1993 należy do jednych z najlepszych. Putony od 3 do 6, to ilość wiader rodzynek ze specjalną pleśnią dodanych do beczki. Im więcej tym wino słodsze i lepsze do długiego przechowywania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka