Gość: wyllycoyote IP: *.kul.stalwol.pl 10.10.06, 19:48 www.aristide.biz/2006/10/servizio_pubbli.html#more Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WB Re: Super Tre Stelle Veronelli 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:50 Dzięki Wylly. Pomijając natłok i trudną do ogarnięcia ilość tych nazw, uderzyła mnie jedna rzecz. Jak błyskawicznie, w półtora roku od śmierci Veronellego "Guida Oro" zaczyna przypominać do złudzenia wszystkie inne włoskie przewodniki. Te same, przewidywalne, od 10 lat bez mała intonowane nazwiska: Gaja, La Spinetta, Dal Forno, Feudi di San Gregorio. Gdzieś niepostrzeżenie znikły z wielkim Luigim te Gravnery, Lispidy, Valentini, Giacosy, wszystkie te terroiryzmy i rdzenności z Ligurii, Kalabrii i Sardynii. Fakt, że na podanej przez Ciebie liście jest tyle samo win z DOC Val di Cornia co z Chianti Classico wydaje mi się wymowny. Przypisuję to gustowi Thomasesa, bo to chyba on stoi za inflacją medali dla ekstraktywnych Sagrantino i Brunello. Rocznik 2006 przewodnika jeszcze kupiłem, ale 2007 już chyba sobie daruję. Nie będzie to już raczej ta biblia, do której zaglądałem przy okazji każdej włoskiej butelki. Pzdr WB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Super Tre Stelle Veronelli 2007 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.10.06, 22:53 a z Trentino tez zawsze to samo: - Ferrari (choc wiadomo przeciez ze Renault lepsze;-) - Foradori a jakos nie widac ani znanych San Leonardo, Cesconich, Longarivy ani mniejszych Maso Furli czy Eugenio Rossi pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Super Tre Stelle Veronelli 2007 IP: *.poltegor.pl 11.10.06, 09:13 A mnie ciekawi nieobecność na liście sycylijskich gigantów - Planety i Cusumano. Nie, żebym bardzo kochał ich wina (Planetę ogólnie lubię, na Cusumano raczej się zawiodłem), ale dlatego, że ci producenci zbieraja laury w wielu innych przewodnikach. Wasze i moje wątpliwości nasuwają wniosek, że przewodniki należy traktować jako całość, a wyodrębnianie z nich listy najwyżej ocenionych win jest mylące i zawsze prowokuje pytania, dlaczego ktoś na nich jest, a kogoś innego nie ma. Wszystkie dobre wina na podium się nie zmieszczą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyllycoyote Super WB! zgadzam sie z Toba 100% IP: *.kul.stalwol.pl 11.10.06, 16:45 Dzieki Wojtku!!! Od lata ja tez walcze we Wloszech... bo zawsze ta sama zupa!!! Nie tylko ja: takze Carlo Macch, Franco Ziliani, Fabio Cimmino, Elisabetta Tosi, Sandro Sangiorgi itd. Chcialbym tylko podkreslac, ze ("Fakt, że na podanej przez Ciebie liście jest...") ja tylko zapraszam forumowcow czytac wszystkie te listy w momencie ich wydania i staram sie blyskawicznie poinformowac kolegow, ze sa one juz gotowe w jakiejs stronie web. Biblie ja tez nie lubie (i nigdy nie kupilem...). Skorzystam z okazji abym sie gratulowal z Toba o artykule o Brunellach w Magazyn Wino. Tak jak prywatnie juz pisalem tobie po wlosku, to jest przyklad niezaleznosci, szczerosci, fachowosci i glebokosci rozumu. Kiedy L'Espresso i ViniBuoni beda opublikowac swoje listy (do dzis jeszcze czekam na to), bedzie moj nowy watek. Serdecznie, bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WB I jeszcze a propos Chianti... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 17:28 Lupus in fabula... Dziś dostałem takie press release z konsorcjum Chianti: The harvest of Sangiovese for Chianti Classico was positive but so was the avalanche of Goblets, Stars and Clusters collected as usual in October. [...] Among all the wines honored, Tuscany is the region with the greatest number of laurels. For Gambero Rosso, Tuscany beats Piedmont 55 “Three Goblets” to 52. Even more impressive were the results reported by L’Espresso: of the 131 wines awarded throughout Italy, 48 were Tuscan, putting the region far ahead of all the others. Glancing through the results, we discover that in Gambero Rosso as well as in Duemilavini the Chianti Classico denomination is cited with great frequency. But the most satisfying news comes, once again, from L’Espresso, which proclaimed the Chianti territory as the most honored wine-producing area in Italy. The zone was named 20 times, which was only one wine fewer than all those awarded in Piedmont. Pzdr WB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyllycoyote Sprawy sadowe IP: *.kul.stalwol.pl 11.10.06, 17:46 We Wloszech Gambero Rosso-Slow Food otwarlo 2 sprawe sadowe przeciwko 2 dziennikarzy, Guelfo i Sangiorgi. Guelfo mowil "wiadomo, ze sprzedaje sie 3 bicchieri" i Sangiorgi mowil "podczas degustacji zobowiazali mnie podpisac in blanco wniosek... a dopiero potem dowiedzialem, ze nagrodzili niezgodne wino". Sprawa zaczela kiedy (kilka lat temu) w pewniej bibli Toscana przekroczyla Piemonte. W tych stronach Region Toscana zaplaczyla reklame a region Piemonte nie. Sprawe sadowe sa jeszcze w trakcie. Czuwam na to, poniewaz moze byc okazja wyjasniecia pewnego biznesu na szarej strefie tej bibli. Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Porownanie przewodnikow 11.10.06, 18:44 Sprobowalem kiedys porownac przewodnikow tego samego roku wydania. Ale moich ulubionych po porownaniu nie bylo. Niektore wina sa ocenione tylko na miejscu lub przez jedyny przewodnik, poniewaz duzo winiarzy nie maja tyle pieniedzy aby wysylac butelki do 5 roznych komisji degustacyjnych. Warto czytac wszystkie przewodniki, ale pijcie co chcecie, cieszcie sie waszego ulubionego wina, bo jestem przekonany, ze to jest najlepsze na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote WB zgadzam sie z toba 100% IP: *.kul.stalwol.pl 11.10.06, 16:44 Dzieki Wojtku!!! Od lata ja tez walcze we Wloszech... bo zawsze ta sama zupa!!! Nie tylko ja: takze Carlo Macch, Franco Ziliani, Fabio Cimmino, Elisabetta Tosi, Sandro Sangiorgi itd. Chcialbym tylko podkreslac, ze ("Fakt, że na podanej przez Ciebie liście jest...") ja tylko zapraszam forumowcow czytac wszystkie te listy w momencie ich wydania i staram sie blyskawicznie poinformowac kolegow, ze sa one juz gotowe w jakiejs stronie web. Biblie ja tez nie lubie (i nigdy nie kupilem...). Skorzystam z okazji abym sie gratulowal z Toba o artykule o Brunellach w Magazyn Wino. Tak jak prywatnie juz pisalem tobie po wlosku, to jest przyklad niezaleznosci, szczerosci, fachowosci i glebokosci rozumu. Kiedy L'Espresso i ViniBuoni beda opublikowac swoje listy (do dzis jeszcze czekam na to), bedzie moj nowy watek. Serdecznie, bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś