Gość: Winniczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 15:22 Przeprowadzam się i zauważyłem na trasie do nowego domu sklep sieci Grand Cru, czy ktoś ma jakieś opinie na temat tego sklepu, asortymentu i jakości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rurale Re: sklepy Grand Cru 19.01.07, 16:32 Nie tam może win, które miałyby wstrząsnąć światem, ale jest sporo butelek, moim zdaniem, bardzo porządnych. Podobały mi się dwa bordosy, Ch. Corbin z prawego i Ch. Pontoise-Cabarrus z lewego brzegu Żyrondy (cru bourgeois, ostatnio mocno reklamowane w ?Decanterze?, więc pewnie obniżyli loty :). Są świetne wina z Madiran (południowy-zachód Francji) od Alaina Brumonta. Są drogie butelki od Leone de Castris (włoska Apulia), które z reguły podobają się ekipie redagującej przewodnik Veronellego. Są tanie i drogie etykiety od dobrego portugalskiego producenta z Alentejo - Cortes de Cima. Jest też bardzo smaczny sauvignon blanc z Nowej Zelandii z winnicy Mount Riley. Innych win nie piłem, więc polecać nie mogę. pozdrawiam PS. Nasi uczeni rekomendowali niemieckie butelki z Rheingau od St. Urbans-Hof. Nie wiem, nie próbowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winniczek Re: sklepy Grand Cru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 13:12 Wielkie dzięki, może spróbuje coś od Brumonta i St.Urbans-Hof, a jak mnie poniesie to może i od de Castrisa:) Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: sklepy Grand Cru 19.01.07, 16:50 Dodam, że próbowałem jeszcze ich win z Toskanii i nie bardzo mi smakowały. Pełna oferta jest w necie, więc można samemu poszukać punktów odniesienia :) www.dobrewina.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: sklepy Grand Cru 22.01.07, 21:38 Dodam tylko jeszcze, że w najnowszym WIK-u (Wprost i Kultura), nasz wieszcz :) czyli TPB, ciepło pisze o sieci sklepów Grand Cru, polecając jednocześnie hiszpańskie białe z Ruedy od Gutierreza. Win od Pana Alberto nie znam, ale piłem inne zrobione z winogron verdejo i bardzo mi smakowały. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpb Re: sklepy Grand Cru IP: *.chello.pl 23.01.07, 01:06 Rurale, dzięki za wieszcza ;-) zaraz mnie ktoś obsmaruje. A tak poważnie, wróciłem właśnie z Hiszpanii i kto polubił verdejo (a ja lubię bardzo) niech przy okazji spróbuje kilku fenomenalnych win z tej odmiany: Finca La Colina Verdejo 2005 DO rueda, Vinos Sanz (!) - 5 euro Pie Franco Blanco 2005 DO rueda, Vinedos de Nieva - 8 euro Naia Des 2004 DO rueda, Bodegas Naia (!) - 20 euro Belondrade y Lurton Fermentado en Barrica 2004 DO rueda, Belondrade (!!)- 20 euro, a przecież religijnie nie lubię beczki... i do zupełnie prostego picia za skromne 5 euro (na lotnisku Barajas w Madrycie, więc w mieście pewnie taniej) popularne, popowe, świeże i niezwykle aromatyczne Verdejo 2006 DO rueda od Marques de Riscal. To ostatnie zwłaszcza dla miłośników SB, bo pierwszy nos bardzo mylący. pozdrawiam TPB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik wieszcza Re: sklepy Grand Cru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 08:31 Gość portalu: tpb napisał(a): > Rurale, dzięki za wieszcza ;-) zaraz mnie ktoś obsmaruje. A tak poważnie, > wróciłem właśnie z Hiszpanii i kto polubił verdejo (a ja lubię bardzo) niech > przy okazji spróbuje kilku fenomenalnych win z tej odmiany: > Finca La Colina Verdejo 2005 DO rueda, Vinos Sanz (!) - 5 euro > Pie Franco Blanco 2005 DO rueda, Vinedos de Nieva - 8 euro > Naia Des 2004 DO rueda, Bodegas Naia (!) - 20 euro > Belondrade y Lurton Fermentado en Barrica 2004 DO rueda, Belondrade (!!)- 20 > euro, a przecież religijnie nie lubię beczki... a gdzie to mozna sprobowac w tych cenach? chyba tylko w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpb Re: sklepy Grand Cru IP: *.chello.pl 23.01.07, 16:21 niestety (chyba) tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clooniek Re: sklepy Grand Cru IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 21:59 Polecam jeszcze Tupungato od FF, a także moje ulubione Aldabea reserva i Grand Reserva w cenach 29 i 39 PLN jak dobrz pamiętam. A przede wszystkim polecam próbować! Sklep z cyklu dla każdego coś miłego. No i konicznie wyrób sobie kartę rabatową - na dzień dobry 15%. Odpowiedz Link Zgłoś
c4poo Re: sklepy Grand Cru 24.01.07, 18:57 na dzień dobry jest 10% potem można mieć 14 bądź 18%rabatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clooniek Re: sklepy Grand Cru IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.07, 09:19 Jak ja się zapisywałem było chyba 15 ale głowy nie dam Odpowiedz Link Zgłoś