Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sklepy Grand Cru

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 15:22
    Przeprowadzam się i zauważyłem na trasie do nowego domu sklep sieci Grand Cru,
    czy ktoś ma jakieś opinie na temat tego sklepu, asortymentu i jakości?
    Obserwuj wątek
      • rurale Re: sklepy Grand Cru 19.01.07, 16:32
        Nie tam może win, które miałyby wstrząsnąć światem, ale jest sporo butelek,
        moim zdaniem, bardzo porządnych. Podobały mi się dwa bordosy, Ch. Corbin z
        prawego i Ch. Pontoise-Cabarrus z lewego brzegu Żyrondy (cru bourgeois,
        ostatnio mocno reklamowane w ?Decanterze?, więc pewnie obniżyli loty :). Są
        świetne wina z Madiran (południowy-zachód Francji) od Alaina Brumonta. Są
        drogie butelki od Leone de Castris (włoska Apulia), które z reguły podobają się
        ekipie redagującej przewodnik Veronellego. Są tanie i drogie etykiety od
        dobrego portugalskiego producenta z Alentejo - Cortes de Cima. Jest też bardzo
        smaczny sauvignon blanc z Nowej Zelandii z winnicy Mount Riley. Innych win nie
        piłem, więc polecać nie mogę.

pozdrawiam

PS. Nasi uczeni rekomendowali niemieckie butelki z Rheingau od St. Urbans-Hof.
        Nie wiem, nie próbowałem.
        • Gość: Winniczek Re: sklepy Grand Cru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 13:12
          Wielkie dzięki, może spróbuje coś od Brumonta i St.Urbans-Hof, a jak mnie
          poniesie to może i od de Castrisa:)
      • rurale Re: sklepy Grand Cru 19.01.07, 16:50
        Dodam, że próbowałem jeszcze ich win z Toskanii i nie bardzo mi smakowały.

Pełna oferta jest w necie, więc można samemu poszukać punktów odniesienia :)

www.dobrewina.pl
        pozdrawiam

• rurale Re: sklepy Grand Cru 22.01.07, 21:38
        Dodam tylko jeszcze, że w najnowszym WIK-u (Wprost i Kultura), nasz wieszcz :) czyli TPB, ciepło pisze o
        sieci sklepów Grand Cru, polecając jednocześnie hiszpańskie białe z Ruedy od Gutierreza. Win od Pana
        Alberto nie znam, ale piłem inne zrobione z winogron verdejo i bardzo mi smakowały.

pozdrawiam
        • Gość: tpb Re: sklepy Grand Cru IP: *.chello.pl 23.01.07, 01:06
          Rurale, dzięki za wieszcza ;-) zaraz mnie ktoś obsmaruje. A tak poważnie,
          wróciłem właśnie z Hiszpanii i kto polubił verdejo (a ja lubię bardzo) niech
          przy okazji spróbuje kilku fenomenalnych win z tej odmiany:
          Finca La Colina Verdejo 2005 DO rueda, Vinos Sanz (!) - 5 euro
          Pie Franco Blanco 2005 DO rueda, Vinedos de Nieva - 8 euro
          Naia Des 2004 DO rueda, Bodegas Naia (!) - 20 euro
          Belondrade y Lurton Fermentado en Barrica 2004 DO rueda, Belondrade (!!)- 20
          euro, a przecież religijnie nie lubię beczki...
          i do zupełnie prostego picia za skromne 5 euro (na lotnisku Barajas w Madrycie,
          więc w mieście pewnie taniej) popularne, popowe, świeże i niezwykle aromatyczne
          Verdejo 2006 DO rueda od Marques de Riscal. To ostatnie zwłaszcza dla
          miłośników SB, bo pierwszy nos bardzo mylący.
          pozdrawiam
          TPB
          • Gość: czytelnik wieszcza Re: sklepy Grand Cru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 08:31
            Gość portalu: tpb napisał(a):

> Rurale, dzięki za wieszcza ;-) zaraz mnie ktoś obsmaruje. A tak poważnie,
            > wróciłem właśnie z Hiszpanii i kto polubił verdejo (a ja lubię bardzo) niech
            > przy okazji spróbuje kilku fenomenalnych win z tej odmiany:
            > Finca La Colina Verdejo 2005 DO rueda, Vinos Sanz (!) - 5 euro
            > Pie Franco Blanco 2005 DO rueda, Vinedos de Nieva - 8 euro
            > Naia Des 2004 DO rueda, Bodegas Naia (!) - 20 euro
            > Belondrade y Lurton Fermentado en Barrica 2004 DO rueda, Belondrade (!!)- 20
            > euro, a przecież religijnie nie lubię beczki...

a gdzie to mozna sprobowac w tych cenach? chyba tylko w Hiszpanii?
            • Gość: tpb Re: sklepy Grand Cru IP: *.chello.pl 23.01.07, 16:21
              niestety (chyba) tak
      • Gość: clooniek Re: sklepy Grand Cru IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 21:59
        Polecam jeszcze Tupungato od FF, a także moje ulubione Aldabea reserva i Grand
        Reserva w cenach 29 i 39 PLN jak dobrz pamiętam. A przede wszystkim polecam
        próbować! Sklep z cyklu dla każdego coś miłego. No i konicznie wyrób sobie
        kartę rabatową - na dzień dobry 15%.
        • c4poo Re: sklepy Grand Cru 24.01.07, 18:57
          na dzień dobry jest 10% potem można mieć 14 bądź 18%rabatu
          • Gość: clooniek Re: sklepy Grand Cru IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.07, 09:19
            Jak ja się zapisywałem było chyba 15 ale głowy nie dam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka