Gość: koralka IP: *.proxy.aol.com 15.03.07, 19:00 wina francuskiego na niektorych stronach sklepow internetowych mnie przerazily! Na przyklad: Meursault, ktore we Francji( w Burgundii) dostanie sie za 15 euro w Pl sprzedawane jest za ok. 40! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: przelicznik Re: ceny wina w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:17 No to warto kupoeać w Polsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
fefik77 Re: ceny wina w Polsce 16.03.07, 11:24 Po przelczeniach Koralka wychodzi, że lepiej jest kupować wina francuskie w Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: ceny wina w Polsce 16.03.07, 11:32 No, patrzcie Państwo - w Polsce lepiej..? ;) Hehehe- Koralek nie dopisała wprawdzie, ale ja zrozumiałam,że obie podane przez nią kwoty są w Euro, zatem wniosek nasuwa się inny, nieprawdaż? Chyba,że to ja źle Koralka zrozumiałam, zawsze dopuszczam taką możliwość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 16.03.07, 13:16 przepraszam, oczywiscie, ze pisalam o EURO! sporo win francuskich sprzedawanych na roznych stronach internetowych polskich, nie dosyc, ze sa strasznie drogie to na dodatek sa tam wypisywane o nich straszne glupoty, np. ze wino burgundzkie czerwone produkowane jest ze szczepu Chardonnay! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: ceny wina w Polsce IP: *.poltegor.pl 16.03.07, 13:41 To, że wino francuskie jest najtańsze we Francji, a droższe w innych krajach, nikogo nie powinno dziwić. Co do cen w Polsce: są wysokie, to fakt, ale trzeba zauważyć że to się zmienia i przykładów win w podobnej cenie albo nawet tańszych "tu" niż "tam" jest naprawdę coraz więcej. Trzeba też zadać sobie pytanie, co z czym porównujemy - jeśli polskie ceny porównamy z najtańszymi sklepami wyszukanymi przez Wine-searcher, to nie jest to właściwa metoda, nawet zakładając, że cena podana przez w-s jest ceną detaliczną brutto. Przy okazji, w ostatnim Decanterze jest test niemieckich rieslingów spaetlese 2005 i riesling od Studert-Pruma (niektórzy znają - spokojna praca w drugim szeregu ;-) ) ma podaną cenę 17 funtów, podczas gdy cena detaliczna w Niemczech to 8 euro. To jest dopiero skaddal, nie? :-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.proxy.aol.com 16.03.07, 21:47 ja mowie o cenach realnych, stosowanych przez producentow badz cavistow francuskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: ceny wina w Polsce IP: *.range86-131.btcentralplus.com 18.03.07, 23:36 Potwierdzam tą dziwną, polską, politykę cenową. Porównując z Wielką Brytanią, w Polsce za to samo wino trzeba zapłacić ok. 30 % więcej. Konkretne przykłady, może nie z najwyższej półki, ale bardzo je lubimy i pijamy je tutaj bardzo często: Casillero del Diablo, Cabernet Sauvignion, 2005 UK: £ 4.99 (Reserva), w Polsce widziałem ostatnio (styczeń) za 45 zł. Yellow tail, Shiraz, 2005 UK: £ 4.79 , ostatnio kupiłem w Polsce (j.w.) za 36 zł. Wydaje mi się, że polscy dystrybutorzy (importerzy, sklepy) po prostu chcą zbyt dużo zarabiać. Samo w sobie to nie jest jeszcze naganne (biznes i wolny rynek - każdy chce zarobić), jednak czasem (i to właśnie mnie denerwuje) dorabiają do tego jakąś własną, bzdurną ideologię oraz wylewają żale, że konsument szuka krótszej drogi do dostawcy, pomijając pośredników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winowsieci Re: ceny wina w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 00:43 witam, jestem jednym z importerów..., mam wina francuskie :) ale chyba nieźle wypadaja w porównaniach cenowych. Ostatnio, ponieważ w mag. Wino pisali, że warto porównywać ceny polskich sklepów int do www.1855.com francuskiego sklepu int. tak włąśnie zrobiłem i ponieważ mają kilka win w ofercie, które i ja mam, porównanie wypadło b. dobrze, ceny porównywalne. A smak ... co chyba dość istotne :) ... te wina, które mam sam osobiście wybrałem, jeżdżąc po winnicach w gaskonii, madiran, roussilon i langwedocji, i widząc bardzo pozytywne opinie zwrotne klientów, chyba jest nieźle ... trochę to nachalna reklama :) ale zapraszam do testów ... jestem otwarty na krytykę. pozdrawiam, winowsieci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 19.03.07, 10:46 a moze interesuja cie dobre wina burgundzkie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winowsieci Re: ceny wina w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 23:52 a może jesteś francecafe :), a jak tak lub też i nie, to odpowiedź jest, że owszem interesują jeśli są fajne, ale na pewno nie już jutro, choć spróbować zawsze warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.proxy.aol.com 20.03.07, 11:07 nie wiem co to jest francecafe? niemniej pracuje w winnicach i mam znajomosci wsrod producentow i negocjantow, ktorzy byliby zainteresowani exportem do Pl Odpowiedz Link Zgłoś