Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ceny wina w Polsce

IP: *.proxy.aol.com 15.03.07, 19:00
    wina francuskiego na niektorych stronach sklepow internetowych mnie
    przerazily! Na przyklad: Meursault, ktore we Francji( w Burgundii) dostanie
    sie za 15 euro w Pl sprzedawane jest za ok. 40!
    Obserwuj wątek
      • Gość: przelicznik Re: ceny wina w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:17
        No to warto kupoeać w Polsce:)
      • fefik77 Re: ceny wina w Polsce 16.03.07, 11:24
        Po przelczeniach Koralka wychodzi, że lepiej jest kupować wina francuskie w
        Polsce.
        Pozdrawiam
        • aska2000 Re: ceny wina w Polsce 16.03.07, 11:32
          No, patrzcie Państwo - w Polsce lepiej..? ;)

Hehehe- Koralek nie dopisała wprawdzie, ale ja zrozumiałam,że obie podane przez
          nią kwoty są w Euro, zatem wniosek nasuwa się inny, nieprawdaż?

Chyba,że to ja źle Koralka zrozumiałam, zawsze dopuszczam taką możliwość.

Pozdrawiam
          • Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 16.03.07, 13:16
            przepraszam, oczywiscie, ze pisalam o EURO!
            sporo win francuskich sprzedawanych na roznych stronach internetowych polskich,
            nie dosyc, ze sa strasznie drogie to na dodatek sa tam wypisywane o nich
            straszne glupoty, np. ze wino burgundzkie czerwone produkowane jest ze szczepu
            Chardonnay!
            • Gość: docg Re: ceny wina w Polsce IP: *.poltegor.pl 16.03.07, 13:41
              To, że wino francuskie jest najtańsze we Francji, a droższe w innych krajach,
              nikogo nie powinno dziwić. Co do cen w Polsce: są wysokie, to fakt, ale trzeba
              zauważyć że to się zmienia i przykładów win w podobnej cenie albo nawet
              tańszych "tu" niż "tam" jest naprawdę coraz więcej. Trzeba też zadać sobie
              pytanie, co z czym porównujemy - jeśli polskie ceny porównamy z najtańszymi
              sklepami wyszukanymi przez Wine-searcher, to nie jest to właściwa metoda, nawet
              zakładając, że cena podana przez w-s jest ceną detaliczną brutto.
              Przy okazji, w ostatnim Decanterze jest test niemieckich rieslingów spaetlese
              2005 i riesling od Studert-Pruma (niektórzy znają - spokojna praca w drugim
              szeregu ;-) ) ma podaną cenę 17 funtów, podczas gdy cena detaliczna w Niemczech
              to 8 euro. To jest dopiero skaddal, nie? :-))
              pozdrawiam
              • Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.proxy.aol.com 16.03.07, 21:47
                ja mowie o cenach realnych, stosowanych przez producentow badz cavistow
                francuskich...
      • Gość: Crusader Re: ceny wina w Polsce IP: *.range86-131.btcentralplus.com 18.03.07, 23:36
        Potwierdzam tą dziwną, polską, politykę cenową.

Porównując z Wielką Brytanią, w Polsce za to samo wino trzeba zapłacić ok. 30 %
        więcej.
        Konkretne przykłady, może nie z najwyższej półki, ale bardzo je lubimy i pijamy
        je tutaj bardzo często:
        Casillero del Diablo, Cabernet Sauvignion, 2005
        UK: £ 4.99 (Reserva), w Polsce widziałem ostatnio (styczeń) za 45 zł.
        Yellow tail, Shiraz, 2005
        UK: £ 4.79 , ostatnio kupiłem w Polsce (j.w.) za 36 zł.

Wydaje mi się, że polscy dystrybutorzy (importerzy, sklepy) po prostu chcą zbyt
        dużo zarabiać. Samo w sobie to nie jest jeszcze naganne (biznes i wolny rynek -
        każdy chce zarobić), jednak czasem (i to właśnie mnie denerwuje) dorabiają do
        tego jakąś własną, bzdurną ideologię oraz wylewają żale, że konsument szuka
        krótszej drogi do dostawcy, pomijając pośredników.
      • Gość: winowsieci Re: ceny wina w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 00:43
        witam, jestem jednym z importerów..., mam wina francuskie :) ale chyba nieźle
        wypadaja w porównaniach cenowych. Ostatnio, ponieważ w mag. Wino pisali, że
        warto porównywać ceny polskich sklepów int do www.1855.com francuskiego sklepu
        int. tak włąśnie zrobiłem i ponieważ mają kilka win w ofercie, które i ja mam,
        porównanie wypadło b. dobrze, ceny porównywalne. A smak ... co chyba dość
        istotne :) ... te wina, które mam sam osobiście wybrałem, jeżdżąc po winnicach
        w gaskonii, madiran, roussilon i langwedocji, i widząc bardzo pozytywne opinie
        zwrotne klientów, chyba jest nieźle ... trochę to nachalna reklama :) ale
        zapraszam do testów ... jestem otwarty na krytykę. pozdrawiam, winowsieci.pl
        • Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 19.03.07, 10:46
          a moze interesuja cie dobre wina burgundzkie?
          • Gość: winowsieci Re: ceny wina w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 23:52
            a może jesteś francecafe :), a jak tak lub też i nie, to odpowiedź jest, że
            owszem interesują jeśli są fajne, ale na pewno nie już jutro, choć spróbować
            zawsze warto. Pozdrawiam
            • Gość: koralka Re: ceny wina w Polsce IP: *.proxy.aol.com 20.03.07, 11:07
              nie wiem co to jest francecafe? niemniej pracuje w winnicach i mam znajomosci
              wsrod producentow i negocjantow, ktorzy byliby zainteresowani exportem do Pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka