Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chateauneuf du Pape

IP: czech:* / 192.168.5.* 08.05.03, 21:32
    W zasadzie to chcialem was prosic o sprawdzenie:
    Ch. des Fines Roches, Chateauneuf du Pape '98 - czerwone,
    w Hachette '01 czy tez wczesniejszym ( czy ktos ma w ogole ten przewodnik ?)
    lub w Winespectatorze ( winomanie please ! powiedz tez jakie Bordeaux bedzie
    na degustacji - jak bedziesz juz wiedzial) tudziez gdziekolwiek indziej.
    Wlasnie kupilem ostatnia butelke tegoz wina w Nicolas.

Nadmienie, ze za rok 2000 ten producent dostal w Hachette "coup de coeur"
    za swoje ChdP - i jest ono dostepne za jedyne 79zl w Nicolas ( tylko wyglad
    etykiety mi sie nie zgadza ?) - wiem, ze jest to wino u Ducale
    ( z etykieta jak w przewodniku ) ale drozsze?

Wlasnie znalazlem opis i etykiete pod adresem:
    www.chateauneuf.com/
    choc wycena nie jest mi znana ( szczegolnie ciekawe jest porownanie z 2000).

Moze cos napiszecie o wlasnych doswiadczeniach z ChdP (to wtedy i ja cos
    napisze).

Pozdrawiam
    star

Obserwuj wątek
      • winoman Re: Chateauneuf du Pape 08.05.03, 21:54
        > W zasadzie to chcialem was prosic o sprawdzenie:
        > Ch. des Fines Roches, Chateauneuf du Pape '98 -
        czerwone,

Spectator kończy na roczniku 1996 - 74 pt, najwyżej
        ocenia rocznik 1984 - 89 pt.
        Pozdrawiam!
      • hania_76 Re: Chateauneuf du Pape 08.05.03, 22:30
        Chateau des Fines Roches - Wielkie Mniam - piękne wspomnienie z zeszłorocznych
        wakacji :-)
      • Gość: wojtek Re: Chateauneuf du Pape IP: *.nyc.rr.com 09.05.03, 03:27
        a ja znalazłem to:

Topic: TN: ''98 Ch des Fines Roches CdP
        Author: Linda Baldwin/VA
        Date: Mon Dec 11 15:04:30 2000
        I saw this ''98 Ch des Fines Roches CdP for $16.49 and figured the vintage
        made it worth a gamble. I couldn''t resist opening it right away. It''s a
        fairly light CdP. I had to switch it to a narrower glass to get the most out
        of the nose. It''s perfumey more than fruity. Flavor follows whatever the
        perfume is, and there''s some cherry and tobacco, I have to squint to "see" a
        little bacon or meatiness to it. It''s pretty well balanced though very soft
        and silky, probably lacking the tannin for aging. This is probably one of
        those drink-now wines. That''s OK with me, I''m drinking it now.
        • joe_stru Re: Chateauneuf du Pape 09.05.03, 08:52
          Hej!!!
          Chateau DFR '98 to jeden z moich faworytów. Wino do picia od razu , nie ma
          sensu go trzymać. Wspaniały bukiet , w smaku lekkie i zwiewne. Pogratulować
          wyboru! A co do '96 - fakt , nie było aż tak dobre , ale WS wyraźnie przegiął z
          tą swoją smieszną punktacją...
          • winoman Re: Chateauneuf du Pape 09.05.03, 09:15
            > A co do '96 - fakt , nie było aż tak dobre , ale WS
            wyraźnie przegiął z
            > tą swoją smieszną punktacją...

Wina nie piłem, ale zastanawiam się jhak te punkty
            Spectatora mają się do punktów Magazynu Wino zwłaszcza w
            przypadku win węgierskich i sophii :-)))
            Pozdrawiam!
            • ducale Re: Chateauneuf du Pape 09.05.03, 09:19
              Nie wiem jakie jest w Nicolasie ,moze posiadłość FdR jest rozparcelowana tak
              jak sie dzieje w Burgundii ,na kilku włascicieli. Star te które oglądałes to
              99' ,etykieta ta sama co w wielkiej ksiedze win, rozlewane i butelkowane w
              chateau
              pozdr
      • Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 09.05.03, 09:41
        Dzieki za informacje!
        Wersja z parcelami i roznymi wlascicielami raczej nie tyczy sie
        FdR - na obu etykietach jest napisane to samo i odnosnik do
        Mousset jako producenta:

www.vins.enprovence.com/domaines-mousset/anglais/
        Zeby bylo ciekawiej to maja w Nicolas tez biale i etykieta jest podobna
        ( tyle ze zielona ) do tej z ksiegi win - patrz:
        www.vins.enprovence.com/domaines-mousset/anglais/vins.html
        a wiec inna od zoltej, ktora ma to czerwone w Nicolas.
        A Joe Stru jak wygladala etykieta na '96 ktore piles ( o ile zbierasz lub
        pamietasz te etykiete )?

pozdrawiam
        star
        • joe_stru Re: Chateauneuf du Pape 09.05.03, 10:35
          Tak samo wygląda. Jak Ci się spodoba dFR , to możesz jeszcze spróbować Cotes du
          Rhone Chateau du Bois de Gard (albo jakoś tak). To jest wino tego samego
          producenta. Rocznik '96 był zabójczy. Kolejne już nie , ale jednak całkiem
          niezłe. Też w Nicolasie , za jakieś 35 złotych.Jak się zdecydujesz , to
          napisz.pzdr.
          • Gość: ameli Re: Chateauneuf du Pape IP: *.compower.pl 06.02.04, 17:15
            pare dni temu pilam Ch du Bois de la Garde rocznik 2000
            z Cotes du Rhone (chyba 39 zl w Nicolasie)
            i musze przyznac, ze pierwszy kieliszek robi
            wrazenie pozytywne ale juz nastepne powszednieja - staja sie bez wyrazu - a ja
            lubie w winie jak do konca jest w nim to cos i jak koncowka jest dluga i jeszcze
            by sie kolejna butelke wypilo - w tym przypadku tego nie bylo
            pozdr i milego weekendu
      • Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 09.05.03, 20:14
        '98 ChdFR - kolor dosc jasny - lekkie brazowe refleksy, zapach
        lesnych owocow - ale dosc slaby i szybko przechodzacy w rejony
        skorzane - ten aromat trwaly.
        Gestosc poprawna - w smaku mocne ( w koncu 14% ) wyczuwalne
        grabniki goszczace w ustach na dluzej.
        Zyskuje z mocno przyprawionym jedzeniem.

Pozdrawiam
        star

• Gość: cecile Re: Chateauneuf du Pape IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 22:10
        Gość portalu: star napisał(a):

> W zasadzie to chcialem was prosic o sprawdzenie:
        > Ch. des Fines Roches, Chateauneuf du Pape '98 - czerwone,
        > w Hachette '01 czy tez wczesniejszym ( czy ktos ma w ogole ten przewodnik ?)
        > lub w Winespectatorze ( winomanie please ! powiedz tez jakie Bordeaux bedzie
        > na degustacji - jak bedziesz juz wiedzial) tudziez gdziekolwiek indziej.
        > Wlasnie kupilem ostatnia butelke tegoz wina w Nicolas.
        >
        > Nadmienie, ze za rok 2000 ten producent dostal w Hachette "coup de coeur"
        > za swoje ChdP - i jest ono dostepne za jedyne 79zl w Nicolas ( tylko wyglad
        > etykiety mi sie nie zgadza ?) - wiem, ze jest to wino u Ducale
        > ( z etykieta jak w przewodniku ) ale drozsze?
        >
        > Wlasnie znalazlem opis i etykiete pod adresem:
        > www.chateauneuf.com/
        > choc wycena nie jest mi znana ( szczegolnie ciekawe jest porownanie z 2000).
        >
        > Moze cos napiszecie o wlasnych doswiadczeniach z ChdP (to wtedy i ja cos
        > napisze).
        >
        > Pozdrawiam
        > star
        >
        Okazuje się że mam przewodnika Hachette 2000, sprawdziłam i nie znalazłam to
        wino w tym wydaniu. Jeżeli chcesz, mogę pytać mailem moje przyjaciele w Francji
        aby to poszukać w Hachette 2001.

Pozdrawiam

• Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 10.05.03, 09:34
          Dzieki.
          Jeslibys mogla zapytac to bylbym wdzieczny.
          A ktore roczniki ChdP sa w Hachette 2000 ( zgaduje ze 1997 ? )?

Pozdrawiam
          star

• Gość: cecile Re: Chateauneuf du Pape IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 16:06

> Dzieki.
            > Jeslibys mogla zapytac to bylbym wdzieczny.
            > A ktore roczniki ChdP sa w Hachette 2000 ( zgaduje ze 1997 ? )?
            >
            > Pozdrawiam
            > star
            > ok zapytam. W Hachette 2000 są Chneuf 96, 97 ,98, no ale w Hachette 2001
            również mogą się pojawiać taki roczniki. W każdym razie rozumiem Twoje
            zainteresowanie, dobre Chneuf w Polsce za taką ceną jest to dość rzadko.... czy
            nawet: niespotykane dotąd.

• giorgio_primo Re: Chateauneuf du Pape 10.05.03, 18:05
              Niespecjalnie znam te wina ale wydaje mi sie, ze bardzo przyzwoite CduP jest w
              makro za okolo 70 PLN. nazywa sie toto Clos de L'Oratoire des Papes i obecnie
              jest rocznik 2000. Ja natomiast kilkakrotnie pilem 1999.
              • Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 10.05.03, 22:12
                A jak smakowalo te '99 Clos ..., bo tu pisza o nim dobrze (92pkt WS):
                www.cannonwines.com/resources.html
                i tu:
                www.winecottage.com/wine/cellar/product_info.php?cPath=46_58&products_id=885

A generalnie o ChdP i winach poludnia traktuje strona (zebrano oceny Parkera,
                Hachette, Bettane i Vinum):
                www.vins-palmares.com/Page20.html
                Stad wynika, ze i 2000 Clos ... ma dobra note u ... Parkera - czyzby gusta
                podobne ;-)

Pozdrawiam
                star
                • giorgio_primo Re: Chateauneuf du Pape 12.05.03, 15:36
                  Bardzo smaczne i wyjatkowo zlozone. Dosc lekkie. Wymaga dlugiego wietrzenia, bo
                  po odkorkowaniu butelki smierdzi dosc dziwacznie. Po 1-2 godzinach "smrodek"
                  znika.
                • giorgio_primo gust pana P. 12.05.03, 15:41
                  Moim zdaniem stanowczo jest to wino za lekkie jak na gusty pana P. Zreszta jest
                  filtrowane i nie robil go Rolland.

;-)))
          • Gość: cecile Re: Chateauneuf du Pape IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 19:40

> Dzieki.
            > Jeslibys mogla zapytac to bylbym wdzieczny.
            > A ktore roczniki ChdP sa w Hachette 2000 ( zgaduje ze 1997 ? )?
            >
            > Pozdrawiam
            > star
            >
            No to mój wujek sprawdził to i w hachette 2001 nie ma ich czerwone natomiast
            wyróznione jest ich białe Chateau neuf du pape ,Fines roches. Dostał jedną *.

pozdrawiam i miłej degustacji!

• Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 13.05.03, 20:38
              Dzieki! O konsumpcji juz zaczalem zapominac:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=5943627&a=5963979
              Pozdrawiam
              star
      • Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 17.07.03, 11:33
        Nastepny udany ChdP ( chyba mam szczescie do tej apelacji - jeszcze nie
        trafilem na cos nieudanego, albo Grenache mi pasuje - Castelao ostatnio
        rowniez - z podobnym szczesciem toczy sie winna eksploracja polwyspu Setubal -
        ostatnio Palmela od Primavery) Dom. La Roquette '99 ( import wlasny niestety
        dosc drogo ok. 17E / 0.375 ).
        Aromaty likieru wisniowego, miodu przechodzace w dym, sosne, eukaliptus (Chile
        no more - zmeczenie materialu) , przyprawy.
        Smakowo dosc kragle o drobnych ( ale utrzymujacych sie ) garbnikach
        - to cos jakby zostawal pyl w ustach ( zdarza sie w Graves ) no i dosc
        dlugie.

pozdrawiam
        star

Aha - na Slezy nowy asortyment win - poprawne CS z RPA i nie tylko.

• Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: czech:* / 192.168.5.* 01.09.03, 21:03
        No to szczescie do ChdP sie skonczylo:

Saint-Clementin, Chateauneuf du Pape, La Compagnie Rhodanienne, 2001,
        slaby aromat, w smaku agresywne i puste, rozczarowujace, choc dobrze walczylo
        z mocno przyprawionym jedzeniem

Swoja droga to szukajac info nt tego wina doszukalem sie jedynie win od tej
        kompanii z ... Langwedocji. Takie teraz koleje losu - z kolei agent Skalli
        (od Fortant de France) planuje linie win z Rodanu - nie ma to jak globalna
        wioska.

Pozdrawiam
        star

PS. Przy okazji pilem dobre Macon-Villages od Reine Pedauque - w stylu
        wyrazistym, przyklad antytezy 'full-oak'

• winoman Chateauneuf du Pape w Geancie 26.11.03, 01:22
        Kilka lat temu sięgnąłem po Chateauneuf du Pape 1998 z dostępnej w Geancie
        taniej serii Club des Sommeliers. W niedzielę powtórzyłem eksperyment, tym
        razem z winem z rocznika 2000 (w Toruniu 1998 wciąż jest, ale już bym nie
        zaryzykował zakupu). Oba okazały się udane, to naprawde porządne wino, z tych
        lżejszych, ale wystarczająco złożonych, by uzasadnić cenę (nieco ponad 50 zł).
        W ogóle wina z serii Club des Sommeliers są na ogół całkiem udane, do tej pory
        tylko ich wina z Alzacji mnie zawiodły. Śmiało mogę je polecić początkującym
        lub oszczędzającym na droższe wina.

Pozdrawiam!
      • sstar Re: Chateauneuf du Pape - reaktywacja 03.02.04, 12:25
        Tym razem:

Chateuneuf du Pape, Ch. de Fines Roches, 2000, (Nicolas 79zl)
        mocne, wyraziste, może zbyt drzewne, ale dobre, skórzaste, zwierzęce,
        typowe, pięknie spływające po kieliszku mnóstwem drobnych strużek;
        w końcówce aromat drzewny, nieco zbyt alkocholowe (za ciepłe),
        niezbyt wyczuwalny owoc - pewno warto było dłużej na to wino poczekać...
        w porównaniu z 1998 dużo bardziej monotematyczne, mocniejsze, ale mniej
        zróżnicowane

oraz dawniej skonsumowane:

Chateauneuf du Pape, La Fiole du Pape, Pere Anselme, (LPdP cena ok. 190zl)
        nierocznikowe!, przyjemne, owocowe, glicerynowe, wyczuwalna duża ilość
        Grenache (co tam jeszcze dają?), więcej wrażeń nie pamiętam ... bo pite było
        jako 14-te tego wieczora

Pozdrawiam
        star
        • ducale Re: Chateauneuf du Pape - reaktywacja 04.02.04, 16:53
          sstar napisał:

> > Chateauneuf du Pape, La Fiole du Pape, Pere Anselme, (LPdP cena ok. 190zl)
          > nierocznikowe!, przyjemne, owocowe, glicerynowe, wyczuwalna duża ilość
          > Grenache (co tam jeszcze dają?), więcej wrażeń nie pamiętam ... bo pite było
          > jako 14-te tego wieczora

Muszę niestety przyznać ,iz nigdy nie byłem fanem La Fiole, zawsze uwazałem iz
          wyróznia je na rynku polskim tylko cena i śmiszna butelka, mam nadzieje ze
          doszło coś więcej
          pozdr
          > star
          • Gość: gumowy Re: Chateauneuf du Pape - reaktywacja IP: *.wschowa.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 13:03
            ChdP ci u nas dostatek...ja ostatnio trafilem we Wrocku na ChdP Domaine Saint
            Gayan z 2000 roq...niefiltrowane,dobrze skoncentrowane,aczkolwiek bez
            dekentacji sie nie obeszlo...moze cena nie byla supermarketowa,ale to od
            jakiegos nowego importera...warto sprobowac!!!!
      • Gość: star Re: Chateauneuf du Pape IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 19.02.04, 11:23
        Nastepne ChdP dostepne np w FWS na Kredytowej za ok. 61zl - 37,5l.
        Ogier ale A. a nie M., ChdP, Cuvee de la Reine Jeanne, 2000
        Nasze (ze starlet) obserwacje (porownawcze z CH od ):
        wiecej slodkosci w aromacie (owoce kandyzowane, dzem sliwkowy, Grenache? -
        Edyta Cz. pewno wie?), tyton, niezla budowa, sporo beczki (podobnie jak w CdR
        Ogiera), lekkie aromaty Syrah (podobne do CH), w sumie ocena 6 w skali 3-8 (po
        przesunieciu o 3 wychodzi skala Hachette, choc poczatkowo miala byc 0-10 - ale
        sie skurczyla) dobre ale bez szczegolych wzruszen...

Pozdrawia
        niewzruszony star (jako polodowcowy glaz ;-)
        • spol Re: Ogier 19.02.04, 13:35
          Kto próbował CdR M. Ogiera? I czemu nic o tym nie napisał? ;o)

Happy pontchec's day! ;o)
          • Gość: star Re: Ogier IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 19.02.04, 13:48
            Jakby to powiedziec - z lenistwa?
            No ale obiecuje sie poprawic: silne, narowiste (jak sama nazwa wskazuje),
            likier śliwkowy na początku, duzo (zbyt) drewna, agresywne, dość gęste,
            aksamitny początek, agresywny finisz, lekko garbnikowe w koncowce - w sumie ok
            ale sa lepsze za te cene ok. 45zl
            Pozdrawiam
            star
            • spol Re: Ogier 19.02.04, 13:55
              Aha :o) No to drugie pytanie: jaki rocznik i gdzie można kupić za 45 zł? Pytam,
              bo cena jakaś dziwnie niska mi się wydaje...
              • Gość: Jacek-t Re: Ogier IP: *.chello.pl 19.02.04, 14:32
                Czy przypadkiem nie mylisz sobie CdR (Cotes du Rhone) - tak było w twoim
                pytaniu, z CdP (Chateauneuf-du-Pape). Jeśli chodzi o Cotes du Rhone to ja
                rocznik 2001 (A. Ogier - Gentilhomme - Eleve en Fut de Chene) kupiłem nawet za
                39 zł w hali na Polnej w sklepie "Małe Dionizje" (dolny poziom hali).
                • spol Re: Ogier 19.02.04, 14:40
                  I tak i nie :o) Oczywiście, że pomyliłem, ale z Cote-Rotie Michela Ogier z
                  Ampuis. CR nie ma prawa kosztować 45 zł. :o)
                  • Gość: Jacek-t Re: Ogier IP: *.chello.pl 19.02.04, 15:57
                    Ha! Cote-Rotie to pewnie najdroższe wino z Doliny Rodanu (zwłaszcza te od
                    najsławniejszych producentów jak E. Guigal czy Jamet).
                    • spol Re: Ogier 19.02.04, 16:22
                      Ha! Ale jakie dobre! ;o) Dorzuciłbym jeszcze Chapoutiera i Jabouleta.
                      • docg Jabolet 19.02.04, 16:28
                        spol napisał:

> Ha! Ale jakie dobre! ;o) Dorzuciłbym jeszcze Chapoutiera i Jaboleta.

• spol Re: Jabolet 19.02.04, 16:58
                          Ech... JabOUleta... To pewnie przez te pączki - ciekawe, z czego oni robią tę
                          marmoladę...?
                  • sstar Re: Ogier 19.02.04, 19:28
                    Piszac o CdR mialem na mysli wspomniane Cotes du Rhone (wspomnianego
                    dzentelmena ale z roku 2000 od Ogier et Fils (a jego imie to A...?, a nie
                    Michel, o synach nic nie wiem;-) o CR moge sobie pomarzyc - albo kupic
                    paczkow...

Pozdrawiam
                    star

PS. A wspomniane CdR zakupilem w ... Skierniewicach - trzeba wspierac lokalna
                    inicjatywe - ale chyba to jest od Centrum bodajze?
                  • sstar Re: Ogier 19.02.04, 19:29
                    Piszac o CdR mialem na mysli wspomniane Cotes du Rhone (wspomnianego
                    dzentelmena ale z roku 2000 od Ogier et Fils (a jego imie to A...?, a nie
                    Michel, o synach nic nie wiem;-) o CR moge sobie pomarzyc - albo kupic
                    paczkow...

Pozdrawiam
                    star
                  • sstar Re: Ogier 20.02.04, 08:59
                    Caly czas pisalem o A. czyli Antoine Ogier(ze) ew. jego synach (chyba ma(mial)
                    kilku?), a nie Michelu o ktorego CR moge (na razie - miejmy nadzieje) co
                    najwyzej pomarzyc. Rozni inni producenci z Rodanu (Rhone Rangers):

www.vin-vallee-du-rhone.net/producteurs-vin-vallee-du-rhone.net-CHATEAUNEUF%20DU%20PAPE.htm

Pozdrawia
                    star co paczkow nie jadl
                    • sstar Re: Ogier 20.02.04, 09:06
                      jak widac nie jedzenie paczkow tez wplywa na zdolnosci obserwacji - udalo mi
                      sie trzy posty napisac na ten sam temat - jakos sie ich pokazania w innym
                      miejscu spodziewalem :-)

star
                      ide zjesc paczka
          • panowca Re: Ogier 20.02.04, 13:22
            jna próbowałem ale mnie nie zwilżył - 1998 - moż edlatego że przeleżał w
            jakiejś restauracyjnej kuchni swoje i miał wadę przypominajaca hełmy
            angielskich kolonizatorów
            • panowca oczywiście chodziło mi .. 20.02.04, 13:39
              o Chardonnay du Pape uups przepraszam Chateauneuf du Pape
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka