Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CastelGiocondo Riserva '97

17.06.03, 20:39
    A co Państwo myślicie o tym winie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: CastelGiocondo Riserva '97 IP: czech:* / 192.168.5.* 17.06.03, 22:06
        Droga Edyto !

Poniewaz mam sentyment do tego imienia ( moja siostra ma tak na imie ) wiec
        czym predzej odpisuje choc nie do konca na temat.

Pilem Castelgiocondo '94 ( rok temu ) i wrazenie bylo nader pozytywne, po owocu
        sladu juz nie zostalo natomiast aromaty empyreumatique jak najbardziej.
        Urzekalo zlozonoscia. No i nie bylo przebeczkowane. A jako, ze '97 niby lepszy
        wiec ...

Pozdrawiam cieplo
        star
      • Gość: tomtomclub Re: CastelGiocondo Riserva '97 IP: 217.153.35.* 18.06.03, 00:14
        Niestety nie próbowałem riservy. Za to rok temu uczestniczyłem w
        degustacji "zwykłego" castelgiocondo. Mimo kilkugodzinnego wietrzenia było
        nieprawdopodobnie zamknięte. Bardziej zachwycaliśmy się więc wyobrażeniem jakie
        to będzie wino za kilka lat. A, że nie płaciłem, więc eksperymentu nie
        żałowałem, tylko przy okazji wizyty na lotnisku kupiłem szybciutko dwie butelki
        za skromne 100 zł sztuka. A teraz czekam.
      • Gość: wojtek Re: CastelGiocondo Riserva '97 IP: *.nyc.rr.com 18.06.03, 06:36
        edyta_cz napisała:

> A co Państwo myślicie o tym winie?

hmmm...juz mi się przypomniało ;-)
        za WS (nr maj, 31)

Brunello di Montalcino Castelgiocondo Ripe al Convento Riserva 1997 - 98 pkt -
        Collectible

Unbelievable Brunello. This is the essence of Sangiovese fruit, with masses of
        ripe plum and blueberry character--almost jammy. It soon turns to mint and
        freshly cut fruit and flowers. Full-bodied, with thick and chewy tannins. It
        is a wine that changes with every taste. Give it time in the glass to show you
        what it has. This is a sleeping giant. Best after 2008. 2,000 cases made. (JS)

Brunello di Montalcino Castelgiocondo 1997 - 96 pkt - Highly Recommended

Superbly crafted. Pretty aromas of black cherry, cream and licorice. Full-
        bodied, yet incredibly tight and smooth, with ultrafine tannins and a long,
        long, velvety finish. A joy to taste. Best after 2004. 12,000 cases made. (JS)

pozdrawiam
        w
      • hania_76 Re: CastelGiocondo Riserva '97 18.06.03, 09:54
        Piłam rocznik 1995, ale nie riserva. Wspaniałe wino.
      • Gość: panowca niezalogow Re: CastelGiocondo Riserva '97 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.03, 14:09
        Zamówiłem to wino w firmie Carey czy jak kto woli PWW przez handlowca cztery
        tygodnie temu na specjalne zamówienie klienta - czekam chociaż moja cierpliwośc
        się kończy....
        • Gość: tomtomclub Re: CastelGiocondo Riserva '97 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 14:24
          Lepiej wykup najtanszy lot gdziekolwiek i kup to sobie w strefie wolnocłowej:
          u nas za 100 PLN, na świecie za 20 euro. Przy większej partii się opłaci, a i
          przyjemność z podróży większa niż z czekanai na handlowca PWW.
      • giorgio_primo Re: CastelGiocondo Riserva '97 18.06.03, 14:47
        Generalnie nic nie mysle, bo nie pilem. Mam troche doswiadczen z "non riserva",
        w tym 1997 i oceniam negatywnie. "Zamkniete, nie zamkniete", ale zbyt wodniste.
        Ripe al Convento Riserva to zupelnie inne wino niz podstawowa riserva i raczej
        nie ma jak ich porownywac - chocby ze wzgledu na cene.

Do PanaOwcy: zdaje sie, ze chyba PWW juz nie ma, albo utknelo gdzies.

Co do kupowania w strefach wolnoclowych: fakt - wiekszosc spozywanych przeze
        mnie prywatnie pochodzila z nich. Ale PanOwca potrzebuje wina z akcyza i clem
        oplaconym...)))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka