Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim)

23.06.03, 11:11
    Po powrocie w domowe pielesze i odkryciu, ze upal jest nieziemski rzucilam
    sie na swiezutkie bialasy.

Ca' Bolani Chardonnay - winko chyba z 2000 roku, ktore dojrzalo i zrobilo sie
    calkiem dobre. pamietam, ze od razu po zakupie nas zdegustowalo i tak
    lezakowalo latami w zapomnianym kacie piwnicy. A teraz jak znalazl, zupelna
    niespodzianka.

Maschio Chardonnay - kupowane w promocji za niebywale wysoka kwote 1,29
    Euro. :) Wino leciutkie (10%), frizzante, lekko kwaskowate, takie, jak juz
    ktos napisal, do splukania trudow dnia (czytaj: ciezkich robot ziemnych na
    dzialce)

Pozdrawiam,
    Gaga
    Obserwuj wątek
      • Gość: ray7 Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.06.03, 15:37
        Pilem kilka razy chardonnay, z Francji czy tez Chile, nie powiem ciekawe wino.Sprobuj renskiego rieslinga, tylko nie z Rheinhessen, Pfalz ma dobre (to moje strony), albo z Baden, najlepsze jest z okolic Trewiru, to niebianski napoj...Jezeli lubisz biale to daj znac...pogadamy. pozdrowienia
      • hania_76 Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 23.06.03, 18:27
        Lista win jak na długi weekend b. krótka, tzn. jedna pozycja: Vasco da Gama
        1999, mieszanka cabernet sauvignon i malbec, kraj pochodzenia: Meksyk. Nikt nie
        spodziewał się po tym winie cudów i po pierwszym wąchaniu odbyło się kiwanie
        głowami - "No, tak... tak się kończą eksperymenty...", bo zapachu prawie nie
        było. Za to smak nadspodziewanie intensywny, choć niezbyt długi - przyjemne
        nuty śliwki, wiśni, czekolady. Jednym słowem - nic wstrząsającego, ale nie
        porażka. Tyle, że do 32 zł (taka była cena tego wina) można znaleźć coś
        ciekawszego.
        • spol Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 07:49
          32 pln za Vasco da Gama? W Tesco stoi zdaje się za ok. 20 zł. i to kilka
          rodzajów. No, chyba, że chodzi o jakieś inne. Coś tam kiedyś piłem - fakt,
          rewelacja żadna, ale zupełnie do przyjęcia.

Pozdrawiam!
          • hania_76 Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 10:13
            spol napisał:

> 32 pln za Vasco da Gama? W Tesco stoi zdaje się za ok. 20 zł. i to kilka
            > rodzajów. No, chyba, że chodzi o jakieś inne. Coś tam kiedyś piłem - fakt,
            > rewelacja żadna, ale zupełnie do przyjęcia.
            >
            > Pozdrawiam!

Ono nie było kupowane w Tesco tylko w sklepie alkoholowym całodobowym ;-) To by
            tłumaczyło może narzut 12 zł w stosunku do Tesco.... Za 20 zeta, to b.
            przyzwoite wino. Za 32 już troszkę mniej.
            • joe_stru Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 14:24
              Hej!!
              A ja jestem po kolejnym egzemplarzu z kolekcji Planety - tym razem Merlot 2000.
              Bardzo dobre wino , ciekawe tony śliwkowo - eukaliptusowe w aromacie , dośc
              długie. Jednak zaskakująco lekkie , myślałem ,że będzie "full bodied". W sumie
              spodziewałem się więcej za półtorej stówy.pzdr.
              • hania_76 Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 15:39
                joe_stru napisał:

> Hej!!
                > A ja jestem po kolejnym egzemplarzu z kolekcji Planety - tym razem Merlot
                2000.
                >
                > Bardzo dobre wino , ciekawe tony śliwkowo - eukaliptusowe w aromacie , dośc
                > długie. Jednak zaskakująco lekkie , myślałem ,że będzie "full bodied". W
                sumie
                >
                > spodziewałem się więcej za półtorej stówy.pzdr.

Dzięki za ostrzeżenie :-) Mnie smakowała bardzo ichnia Santa Cecilia - to wino
                rzeczywiście było warte takiej ceny. A z tańszych wyrobów - La Segreta.
                • joe_stru Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 16:02
                  hania_76 napisała:

> joe_stru napisał:
                  >
                  > > Hej!!
                  > > A ja jestem po kolejnym egzemplarzu z kolekcji Planety - tym razem Merlot
                  > 2000.
                  > >
                  > > Bardzo dobre wino , ciekawe tony śliwkowo - eukaliptusowe w aromacie , doś
                  > c
                  > > długie. Jednak zaskakująco lekkie , myślałem ,że będzie "full bodied". W
                  > sumie
                  > >
                  > > spodziewałem się więcej za półtorej stówy.pzdr.
                  >
                  > Dzięki za ostrzeżenie :-) Mnie smakowała bardzo ichnia Santa Cecilia - to
                  wino
                  > rzeczywiście było warte takiej ceny. A z tańszych wyrobów - La Segreta.

----> W sumie to nie jest tak do końca ostrzeżenie - wino jest dobre , ale za
                  drogie. Możemy to jednak powiedzieć o wszystkich dobrych winach w tym kraju.
                  Zresztą o złych też. A już na pewno o wszystkich winach sprowadzanych przez
                  Naszego Ulubionego Importera:))
                  La Segreta biała 2001 była moim ulubionym białasem przez pewien czas i niedawno
                  sprawdziłem WS - 90 pkt! Rzadko to się zdarza winom na tym poziomie cenowym.
                  Kto pamięta jakieś wina 90 + , które u nas kosztowały poniżej 6 dych?
                  Ja przypominam sobie Chateau Tour Prignac , Medoc , 1996 91 pkt (chyba) i
                  Chateau Clos Chaumont , Premieres Cotes de Bordeaux '95 , kiedyś 35 złotych i
                  zdaje się 90 pkt. pzdr.
                  • hania_76 Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 16:10
                    joe_stru napisał:

> La Segreta biała 2001 była moim ulubionym białasem przez pewien czas i
                    niedawno
                    >
                    > sprawdziłem WS - 90 pkt!

La Segreta biała 2001 - absolutnie wspaniała (nawet trochę do rymu mi wyszło ;-)

Też pzdr. i ukłony dla małżonki!
                  • winoman Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 16:26
                    > sprawdziłem WS - 90 pkt! Rzadko to się zdarza winom na
                    tym poziomie cenowym.
                    > Kto pamięta jakieś wina 90 + , które u nas kosztowały
                    poniżej 6 dych?
                    > Ja przypominam sobie Chateau Tour Prignac , Medoc ,
                    1996 91 pkt (chyba)

Trochę przesadziłeś :-)) 1995 - 86 pt, 2000 - 85 pt,
                    1996 - 82 pt.

> Chateau Clos Chaumont , Premieres Cotes de Bordeaux
                    '95 , kiedyś 35 złotych i
                    > zdaje się 90 pkt. pzdr.

2000 - 88 pt, 1995 - 87 pt, 1999 - 85 pt.

Ja sobie przypominam Cozes Hermitage "Les Jalets"
                    Jabouleta, rocznik 1999, 90 pt (sprawdziłem :-)) ).

Pozdrawiam!
                  • Gość: MaciejM Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 16:27
                    Sa takie Joe
                    np. Marques de Casa Concha Cabernet i Chardonnay,
                    Villa di Capezzana

pozdr
                    • joe_stru Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 16:35
                      Hej !!
                      No właśnie wiem ,że są takie. Proponuje żeby je pozbierać tu razem. A co do
                      Tour Prignac , to wydawało mi się ,że któryś rocznik był w ich zestawie "best
                      buy" i miał wysoką notę. Może potem została obniżona , to się zdaje się zdarza.
                      Ale może źle zapamiętałem. pzdr.
                      • joe_stru Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) 24.06.03, 16:41
                        Tak sprawdziłem , takie obniżki się zdarzją , np.
                        Winery: Concha y Toro
                        Wine: 1996 Cabernet Sauvignon Maipo Valley Puente Alto Vineyard Don Melchor
                        Private Reserve
                        Score: 90
                        Spectator Selection
                        Price: $27
                        Country: Chile

Region: Maipo

Issue: Oct 31, 1999

Remove from Wine List

No i potem :
                        Winery: Concha y Toro
                        Wine: 1996 Cabernet Sauvignon Maipo Valley Puente Alto Vineyard Don Melchor
                        Private Reserve
                        Score: 89
                        Price: $27
                        Country: Chile

Region: Maipo

Issue: Mar 31, 2001

Jednak w przypadku moich przykładów , ChTP zwłaszcza byłyby jednak dość
                        drastyczne:))pzdr.
            • spol Re: Vasco da Gama 25.06.03, 08:11
              Ciekawostka to, nie sądzicie? Wina z RPA, Australii, Argentyny, Chile,
              Kalifornii i Meksyku - z każdego białe i czerwone (z wyj. Meksyku) i w różnych
              dość ciekawych mieszankach szczepowych - pod wspólnym szyldem. Marketingowo i
              edukacyjnie ciekawa inicjatywa. Sprowadza TiM. Byłem ciekaw czy znajdę choć
              wzmiankę nt. producentów. Nie znalazłem, szkoda...

Pozdrawiam!
              • Gość: star Re: Vasco ( da Gama ) IP: czech:* / 192.168.5.* 25.06.03, 12:30
                Jest jeszcze cos ciekawszego - mianowicie Tymbark rozlewa cos co nazywa sie
                Vasco ( de Alfa - zeby odroznic od wina zdecydowanie z wyzszej polki de Gamma.)

A smak tegoz wina latwo sobie dopowiedziec - osobom ktorym Tymbark kojarzy sie
                z sokami nie pomyla sie zbytnio.

Pozdrawiam
                star
      • Gość: star Re: Po weekendzie (dla wiekszosci dlugim) IP: czech:* / 192.168.5.* 24.06.03, 16:48
        Noc Swietojanska sprowokowala otwarcie butelki.
        Wybor padl na CS '1999 Inkermana (Krymskoje) z importu wlasnego
        (cena ok. 10zl na Ukrainie) tym bardziej, ze w TV teatr o tematyce
        wschodniej - noworuscy w zblizeniu ( do zadumy ).

Co do wina to lekkie (zbyt) aromaty czarnej porzeczki i
        likieru wisniowego - a bardzo mocne ( zbyt ) swieze drewno
        (w koncu 2 lata w debie ). W smaku dosc puste.
        Lepsze od pnwcowego ale podobne przez nieumiejetne uzycie debu.

Pozdrawiam
        star

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka