Gość: monita IP: *.abcdata.pl 23.08.07, 10:44 ostatnio dostałem swietne vinho verde "sezim" czy może ktos wie gdzie je moge kupic?? dodam jeszcze ze jest ono portugalskie, z gory dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yatsec Zasadniczo w sklepie winami, ale gdzie mieszkasz?! IP: 83.238.100.* 23.08.07, 13:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monita Re: Zasadniczo w sklepie winami, ale gdzie mieszk IP: *.abcdata.pl 24.08.07, 10:44 szukałam u mnie w okolicy, niestety nie znalazłam a m ieszkam na ochocie Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: vinho verde 23.08.07, 13:46 To dobrze że okazało się portugalskie. Różnie to teraz bywa ;) A po Sezim można pewnie wpaść tutaj www.caferoza.com/Frames/zpol_Wina_Zielone_with_Frames.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef108 Re: vinho verde IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.07, 23:06 czy może ktos powiedzieć coś więcej o tym miejscu i jego winach? Dotychczas wiedziałem tylko o Portucale i tam kupowałem "portugale", a tu widze konkurencja wyrosła... Wybór spory, ale czy coś stamtąd możecie polecić? (proszę o niewypowiadanie się pracowników firmy... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: vinho verde 24.08.07, 09:47 Jeżeli dobrze to rozumiem ta oferta jest pomieszaniem etykiet z Atlantiki (Portucale) m.in. Freitas, Lima, Pegoes, Mosteiro czy Hespanhol oraz butelek z importu własnego. A propos tego ostatniego pewnie warto spróbować verde od wspomnianego wyżej Sezim oraz alvarinho od PROVAM. Fajne białe z Bucelas na czele z Caves Velhas. Co do czerwonych interesujące butelki z Douro od Hidrangeas czy Murcas (przynajmniej Martinsowi się podobały). Nie ma modnych, medialnych win (choć jest jedna butelka od klasyka czyli Crasto z Douro). Swego czasu MW recenzował sprowadzane przez nich porto. Ja jednak porto nie piłem, nie piję i w najbliższej przyszłości nie zamierzam pić:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: vinho verde IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.08.07, 10:26 to się nazywa determinacja Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: vinho verde 24.08.07, 11:01 Ostatnio wzmacniam się klasyką z Loary i nie mam potrzeby wzmacniania się wzmacnianymi:) Poza tym rozeznanie mam słabe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j108 Re: vinho verde IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.07, 00:48 >Nie ma modnych, >medialnych win (choć jest jedna butelka od klasyka czyli Crasto z >Douro). Mniemam, że widziałeś je na zywo, bo na www nie mogę się doszukać... a chętnie bym sięgnął po nie... U Zasady kosztuje 39, a tam ile? PS. Dzięki za bogatą w info odpowiedź, za to lubię to forum i jego "liderów opinii" ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: vinho verde 25.08.07, 10:59 Wisi jak byk :) Quinta da Sobreira z 2000 r. Za 43 zł. Może to z jakiejś parceli obok :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monita Re: vinho verde IP: *.abcdata.pl 24.08.07, 10:48 dziekuje bardzo za pomoc ;) dzis po pracu udam sie tam ;) swoja droga widze ze się nieźle orientujesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: vinho verde 23.08.07, 14:07 jest sieć sklepów Bodega - wina portugalskie. Widziałam także w Piotrze i Pawle, Selgrosie, zapewne w innych marketach występuje także. Odpowiedz Link Zgłoś
vinhoscaferoza Re: vinho verde 25.08.07, 17:37 Uprzejmie informuję że Sezim i Casa de Sezim oraz pozostałe Vinho Verde jest sprowadzane wyłącznie przez naszą firmę, tylko do kupienia w Cafe Róża i Vinhos na Ursynowie. Sezim będzie dostępny za 2-3 tygodnie, bo szybko się spodobał dużej ilości naszych klientów:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albuquerque Re: vinho verde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 22:38 Właśnie popijam sobie Quinta do Ameal 2006 Loureiro, które wcześniej próbowałem podczas degustacji oraz kursu dot. win portugalskich. Miałem także przyjemność rozmawiać z jego twórcą - winiarz z ogromną pasją i to czuje się w smaku oraz aromacie wina, pełnym zapachu białych kwiatów. W ustach doskonale jest wyczuwalna jego smukła cielistość. Winnica leży w pod-regionie Lima – miejsce gdzie szczep Loureiro uzyskuje maksimum swojej aromatycznej i degustacyjnej ekspresji. Przyznam, iż jest to vinho verde „com classe”. Aha, nabyłem go u Mielżyńskiego za ponad 30 zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krimzon Re: vinho verde IP: 81.219.218.* 28.08.07, 21:08 > winiarz z ogromną > pasją i to czuje się w smaku oraz aromacie wina, pełnym zapachu > białych kwiatów. W ustach doskonale jest wyczuwalna jego smukła > cielistość. Czyja cielistość? Winiarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edka Re: vinho verde IP: *.spray.net.pl 01.06.08, 21:59 hej no właśnie dobre pytanie, ja nigdzie nie widziałam w naszych supermarketach, dlatego postanowiłam przywieźć je z Portugalii ale teź chętnie poznam miejsce w którycm można kupic vinho verde (Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: vinho verde 02.06.08, 10:55 Pomijając sensowność przywożenia verde zza granicy (w końcu naszymi decyzjami kierują nie tylko względy racjonalne :) to w rodzimych sklepach jest go już sporo. Próbując zinterpretować powyższe wpisy importują je przede wszystkim duzi/mali portugalscy importerzy - Atlantika, Cafe Róża i Adega (tego ostatniego nie znam), reszta sprowadza pojedyńcze butelki, a i tak pewnie nie znam wszystkich:) Co za tym idzie ich etykiety verde można najłatwiej dostać w ich własnych sklepach (Atlantika ma Merliniego, Róża na Górskiego i KEN, Adega, chyba w Wola Park). Poza tym w innych sklepach specjalistycznych, ale przecież nie tylko. Wśród supermarketów na pewno na wyróżnienie zasługuje ursynowski Leclerc, gdzie a propos verde na półce leży Gatao i Quinta de Lourosa. W moim osiedlowym sklepie można dostać Lagostę, którą pije się z ogromną przyjemnością, szczególnie gdy aura jest choćby taka jak obecnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peyotl a propos IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.08, 00:02 Portugalii, to pani w sklepie przy Pestalozzistrasse (Berlin) odradziła mi kupowanie (droższego) Quinta do Crasto i nawet poczęstowała na dowód - i jako żywo, było mocne w ataku, a potem jakby z klifu w Jastrzębiej Górze spadł - po prostu niemal brak finiszu. Kupiłem za to zarekomendowane (tańsze) z małej posiadłości Quinta de la Rosa i zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś