Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Korkociąg

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 08:53
    Zwykle po biurach, gdy dochodzi do otwierania butelki wina, często zdarza
    się, że nie ma czym wyciągnąć korka. Strasznie nie lubię - aczkolwiek jest to
    praktyczny sposób - wpychania go do środka za pomoca np. trzonka noża. Z
    drugiej strony, jest i tak, że jeśli się stosuje scyzorykowy korkociąg, to
    często lecą do środka wióry z korka, nie wspominając już o tym, że nie zawsze
    za pierwszym podejściem się to udaje, podczas gdy obserwatorzy z niepokojem
    śledzą zmagania i w napięciu oczekują owego niosącego ulgę dźwięku "pch".
    W domu to nie ma problemu. Dysponuję korkociągiem w kluczu ozdobnym, który w
    charakterze dekoracji wisi sobie na ścianie i przydał by mi się jakiś
    nowocześniejszy otwieracz. Najczęściej widziane w sklepach są otwieracze z
    odchylanymi ramionami. Miałem już dwa takie. W jednym odpadło ramie, a w
    drugim trzeba było wykręcać korkociąg razem z korkiem, bo się samego korka
    nie dało usunąć. Podsumowując przydługie naświetlenie problemu, chciałem
    zapytać czy macie jakieś sugestie co do wyboru dobrego korkociąga.

Obserwuj wątek
      • docg Re: Korkociąg 16.07.03, 09:25
        pierwsza rzecz - korkociąg, niezależnie od systemu, powinien być w formie
        skręconego drutu (to wygląda jak rozciągnięta sprężyna). Modele z trzpieniem
        powodują kruszenie się korka i są mniej pewne. Inne szczegóły to kwestia gustu
        lub przyzwyczajenia. Ja używam prostego modelu z uchwytem z korzenia winorośli
        (rzecz ogromnie popularna we francji, u nas do kupienia np. w Nicolasie).
        Alternatywnie, np na wyjazdach, używam modelu "scyzorykowego" (zwanego też
        kelnerskim) z IKEA - też dobra rzecz, z tym, że w tym typie znacznie lepsze
        korkociągi sprzedaje Vinoteka (Wrocław, ul. Rzeźnicka :-) ) - maja dwupiętrową
        podpórkę co ułatwia wyciąganie długich korków. Dla miłośników gadżetów i
        łatwego życia (ale nie dla Prawdziwych Mężczyzn) najlepsze są Screwpulle - przy
        tym w ogóle nie musisz myśleć ani się wysilać, po prostu kręcisz a korek sam
        wychodzi.
        Jeśli chodzi o wpychanie korka - to sie może udać tylko w przypadku krótkiego
        korka, przy długim mogą być problemy.
        pozdrawiam
        • Gość: baba więc chyba Re: Korkociąg IP: *.prw.pl 16.07.03, 10:41
          docg napisał:

Dla miłośników gadżetów i
          > łatwego życia (ale nie dla Prawdziwych Mężczyzn) najlepsze są Screwpulle -
          przy
          >
          > tym w ogóle nie musisz myśleć ani się wysilać, po prostu kręcisz a korek sam
          > wychodzi.
          ---->Screwpulle są rzeczywiście najlepsze. Faktycznie nie trzeba się wysilać
          ani myśleć. Ale przecież ,żeby pomyśleć można znaleźć sobie jakąś inną okazję ,
          niż otwieranie wina:)) Działa on w skrócie tak : na szyjkę nakłada się obwódkę
          z szynami , w środek Korkociąg Właściwy. Z szyn na górze wystaje trzpień , na
          który nakłada się korbkę i kręci. Każdy korek wyjdzie cały i bardzo łatwo.
          Polecam. Do kupienia chyba wszędzie. W podróż biorę czasem korkociąg firmowy
          Muga , dostałem w Vinotece. Mozna w niej kupić bliźniaczy , tyle że z logo
          Bodega M. - jeśli komuś to nie przeszkadza...:))Też bardzo dobry.
          pozdrawiam , joe_stru.
          PS - te z Ikei łamią się dość szybko , mam sporą kolekcję własnoręcznie
          zajeżdżonych.
          • amsti Re: Korkociąg 16.07.03, 11:24

> Polecam.

No. Fajna rzecz :D:)

• Gość: panowca Re: Korkociąg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.03, 14:59
            W podróż biorę czasem korkociąg firmowy
            > Muga , dostałem w Vinotece. Mozna w niej kupić bliźniaczy , tyle że z logo
            > Bodega M. - jeśli komuś to nie przeszkadza...:))Też bardzo dobry.

one sa z logo VINOTEKI a nie z logo BM - pędzimy je teraz po 15 zł
            a ten wcześniejszy to słynny Pulltaps tyle że z gorszą "sprężyną" tudzież
            spiralą

• docg Re: Korkociąg 16.07.03, 15:04
              Gość portalu: panowca napisał(a):

(...) pędzimy je teraz po 15 zł...
              ------------------>zapędź kilka sztuk na Świdnicką :-))
              pozdrawiam
              • Gość: neowca Re: Korkociąg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.03, 19:16

>
                > (...) pędzimy je teraz po 15 zł...
                > ------------------>zapędź kilka sztuk na Świdnicką :-))

ok zapędzę...
            • Gość: deseo Re: Korkociąg IP: *.chello.pl 23.08.03, 11:57

> > Bodega M. - jeśli komuś to nie przeszkadza...:))Też bardzo dobry.
              > one sa z logo VINOTEKI a nie z logo BM - pędzimy je teraz po 15 zł

co ty nie powiesz... dostaliście z waszym logo prosto z BM, to teraz cisza!
              BTW w BM też są po 15 zł...
              • Gość: deseo Re: Korkociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 09:23
                pnwc: nie gniewaj już się... ;-)

pozdrawiam
          • Gość: tomtomclub Re: Korkociąg IP: 217.153.35.* 22.07.03, 11:30
            Gość portalu: baba więc chyba napisał(a):

> docg napisał:
            >
            > Dla miłośników gadżetów i
            > > łatwego życia (ale nie dla Prawdziwych Mężczyzn) najlepsze są Screwpulle -
            >
            > przy
            > >
            > > tym w ogóle nie musisz myśleć ani się wysilać, po prostu kręcisz a korek s
            > am
            > > wychodzi.
            > ---->Screwpulle są rzeczywiście najlepsze. Faktycznie nie trzeba się wysilać
            >
            > ani myśleć. Ale przecież ,żeby pomyśleć można znaleźć sobie jakąś inną
            okazję ,
            >
            > niż otwieranie wina:)) Działa on w skrócie tak : na szyjkę nakłada się
            obwódkę
            > z szynami , w środek Korkociąg Właściwy. Z szyn na górze wystaje trzpień , na
            > który nakłada się korbkę i kręci. Każdy korek wyjdzie cały i bardzo łatwo.
            > Polecam. Do kupienia chyba wszędzie.

******************************************************************************
            Jest tylko jeden problem: screwpull o ile się nie mylę przebija korek, co w
            etyce sommelierskiej jest nie do pomyślenia - ale jeśli nie przeszkadzają Wam
            pływające w winie drobinki korka, to się nada... Zawsze można pić przez
            zaciśnięte zęby
            *******************************************************************************

W podróż biorę czasem korkociąg firmowy
            > Muga , dostałem w Vinotece. Mozna w niej kupić bliźniaczy , tyle że z logo
            > Bodega M. - jeśli komuś to nie przeszkadza...:))Też bardzo dobry.
            > pozdrawiam , joe_stru.
            > PS - te z Ikei łamią się dość szybko , mam sporą kolekcję własnoręcznie
            > zajeżdżonych.
            • amsti Re: Korkociąg 23.07.03, 09:46
              Gość portalu: tomtomclub napisał(a):

>
              > Jest tylko jeden problem: screwpull o ile się nie mylę przebija korek, co w
              > etyce sommelierskiej jest nie do pomyślenia - ale jeśli nie przeszkadzają
              Wam
              > pływające w winie drobinki korka, to się nada... Zawsze można pić przez
              > zaciśnięte zęby

Mylisz sie. To jest wlasnie zaleta screwpulla, ze wyciaga sie korek bez
              koniecznosci jego przebicia. Jezeli ktos faktycznie przewierca korek uzywajac
              screwpulla to z cala pewnoscia trafil mu sie wadliwie skonstruowany model,
              wzglednie mysli ze tak trzeba.

Amsterdam
        • ducale Re: Korkociąg 17.07.03, 08:56
          docg napisał:

. Ja używam prostego modelu z uchwytem z korzenia winorośli
          > (rzecz ogromnie popularna we francji, u nas do kupienia np. w Nicolasie).
          Przyznam sie szczerze ,iz zawsze mysłałem ze to tylko taki nie praktyczny
          gadżet ( ja tym nie potrafię otworzyć win z dłuzszym korkiem).Osobiscie
          preferuje kelnerski z 'łamaną dżwignią' , pozdr
          • Gość: docg Korkociąg z korzenia IP: 212.160.147.* 17.07.03, 14:35
            ducale napisał:

> docg napisał:
            >
            > . Ja używam prostego modelu z uchwytem z korzenia winorośli
            > > (rzecz ogromnie popularna we francji, u nas do kupienia np. w Nicolasie).
            > Przyznam sie szczerze ,iz zawsze mysłałem ze to tylko taki nie praktyczny
            > gadżet ( ja tym nie potrafię otworzyć win z dłuzszym korkiem).Osobiscie
            > preferuje kelnerski z 'łamaną dżwignią' , pozdr
            ---------------> wiesz, jak pierwszy raz zobaczyłem ten model to też go
            zlekceważyłem, ale zobaczyłem jak gość na ulicznym straganie używa go do
            otwierania wina do degustacji to pomyślałem, że coś w tym musi być, a jak go
            zobaczyłem w "La Vinotheque" w Bordeaux (to był jedyny tam dostępny model) to
            kupiłem i używam cały czas. Długie korki wychodzą bez problemu, trzeba tylko
            dobrze przytrzymać butelkę, najlepiej między nogami, i energicznie pociągnąć.
            Zaledwie kilka rzy zdarzyło mi się nie wyciągnąć korka ale nie dlatego, że był
            długi, tylko dlatego, że był posmarowany jakimś lepkim świństwem. Wtedy
            awaryjnie używam modelu z dźwignią.
            pozdrawiam
        • Gość: al Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 12:51
          za cenne informacje. Aż mi sie we łbie zawróciło. Po marketach takich cudów się
          nie widuję. Wnioskuję, że Forum zdominowane jest przez Wrocławian. Kiedyś się
          tam urodziłem i mieszkałem. Dawno tam nie byłem. Ekspedycję szykuję w tym roku.
          Bez względu na to, czy do tego czasu zaopatrzę się w nowy korkociąg, czy nie,
          spenetruję sklepy pod wskazanymi adresami.

Pozdrowiska dla Wszyściutkich

al
      • edyta_cz Re: Korkociąg 16.07.03, 11:44
        Moim zdaniem najlepsze są korkociągi tzw. "kelnerskie". Warunkiem doboru
        jest "sprężyna" i "dźwignia". Są na rynku korkociągi firmy Srewpull, ale w tych
        kieszonkowych sprężyna jest bardzo gruba i nie jest łatwo otworzyć nim wino.
        Polecam osobiście Korkociąg kelnerski (z podwójną dźwignią).Pozdrawiam
      • holita Re: Korkociąg 16.07.03, 13:19
        Profesjonalny korkociag kelnerski to fajna rzecz. Jak bys mial klopoty ze
        znalezieniem go w sklepie, albo beda za niego zadac np.100 zl (co sie zdarza)
        daj znac na maila - moge Ci sprezentowac. Screwpull rzecz jasna
        produkuje "cuda", ale te cuda kosztuja fortune...
        A co do korkociagow kelnerskich, to i tutaj panuje pewna roznorodnosc: niektore
        maja podporke pojedyncza, inne zas podwojna, "zlamana". Ale zasada jest ta
        sama: dzwignia. Mnie osobiscie najbardziej podoba sie najnowszy (chyba) model,
        w ktorym oparcie w srodkowej czesci podporki jest ruchome - otwieranie takim
        sprzetem to sama przyjemnosc!
        Pozdrawiam
        • Gość: franka Re: Korkociąg IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 10:16
          holita napisała:

> daj znac na maila - moge Ci sprezentowac.
          Ja też chcę!!!
          • Gość: deseo Re: Korkociąg IP: *.chello.pl 23.08.03, 14:06
            przyślij mi swój adres na: tomek@wizzart.gpe.pl
      • Gość: docg Re: Korkociąg IP: 212.160.147.* 17.07.03, 08:56
        Jest jeszcze jeden typ korkociągu, podobno bardzo skuteczny; ktoś na forum już
        o tym pisał i myślałem, że teraz też napisze, ale nie napisał, więc może
        napisze teraz, jak ja o tym napisałem. Ten typ podobno nie ma spirali tylko
        jakieś druty, które wchodzą pod korek i wyciągają go nie robiąc w nim dziury.
        Za diabła nie mogę sobie tego wyobrazić, ale mówią, że to prawda.
        pozdrawiam
        • spol Re: Korkociąg 17.07.03, 09:59
          Prawda to - własnoręcznie widziałem taki instrument. I też nie pamiętam, kto o
          tym wtedy napisał...

Pozdrawiam!
        • Gość: holita Re: Korkociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 10:04
          Korkociag, o ktorym mowisz, to najprawdopodobniej slynny "Ach-tak!" Kilka
          obrazkow na: www.corkscrewcentre.com/29/index.htm
          (np. numery 36, 23)
          Korkociag jest o tyle dobry, ze nie kruszy korka (nawet starego) i nie robi w
          nim dziury (wazne dla kolekcjonerow korkow?...). Niestety, w Polsce nigdzie nie
          udalo mi sie znalezc czegos takiego - podobno jest popularny w Stanach - moze
          ktos kiedys sprowadzi?
          Pozdrawiam
          • ducale Re: Korkociąg-dwa płaskowniki 17.07.03, 10:12
            Mam taki w kolekcji ,dostałem kiedys do Sutter Home,chyba raczej jako
            ciekawostka albo do win z krótkimi korkami, lepszych win nie da rady -ale
            zabawa jest przednia :))
            pozdr
            • giorgio_primo "Ah-so" 17.07.03, 15:37
              Mam taki korkociag. Dziala ze wszystkimi korkami, ale wymaga sily. Cena 30 PLN.
              Ci co byli u mnie chyba widzieli...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka