Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gorze mi!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.03, 17:40
    wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=1244914&kat=8173&ticket=3146130640592793OopIyU2i0Uypej1TFLDPcRTSL5BPv3z0jG
    WJYgl5GYpUSRqc2mo9anOsvgaH50ohmfjel2wgQQeEC036yTjIISuJ5Y%
    2FlCGitMCTVe8ANbiddsoAACrvV5oviWdgSq0HzIGg%2Bm8N8m36UO%2BfLb2wtAw%3D%3D
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg e tam! IP: 212.160.147.* 22.07.03, 09:09
        ja widzę w tych zjawiskach kilka pozytywnych aspektów: po pierwsze odchodzenie
        od picia wódki, a po drugie odchodzenie od upijania się. To stwarza dobre
        warunki do rozwoju kultury picia wina, bo jeśli ktoś się odzwyczai od wódki, a
        piwa przecież nie zaproponuje np. gościom do kolacji czy obiadu, to naturalnym
        wyjściem jest wino. I taki proces chyba zachodzi, z tym, że wolno, ale to już
        wiemy dlaczego.
        pozdrawiam
        • Gość: pnwc e tam! - IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.03, 09:40
          A ja po sobotnio-niedzielnej imprezie mam złe wrazenie kultura piwna często
          oscuyluje wokół takich własnie jarmarcznych imprez - gdzie ludziska znieczulają
          się tym piwem a muzyka łupie - kolorowe jarmarki...- gdybyś był przed tuż
          przed 22.00 widziałbyś walające się wszedzie plastikowe kubki - ja sobie nie
          wyobrażam, że na degustacji upuszczam a ziemię opróżniony kieliszek i ide po
          następny - a kosze na śmieci były wszędzie - chociaż może mam zbyt fanatyczne
          podejście - po prostu nie lubie piwa i źle się po nim czuję
      • spol Standartowa porcja alkoholu 22.07.03, 12:19
        Miałem zamiar założyć nowy wątek, ale skoro jest ten, to się zmieści...

Wczoraj wieczorem w Klubie "Trójki" - ktoś może słuchał? - była rozmowa nt.
        akcji przypominania społeczeństwu o zakazie sprzedaży alkoholu nieletnim.
        Zaproszonymi gośćmi byli pani z PARPA i nasz znajomy TPB :o) Rozmowa toczyła
        się w miarę sensownie, zgodzono się, że wóda to nie to samo, co dobre wino czy
        whisky, a jednak... Jednak padło w końcu sformułowanie "standardowa porcja
        alkoholu", którą każdy może bezpiecznie przyjąć. I to niestety oddaje chyba w
        pełni oficjalny stosunek PARPy do wszelkich napojów alkoholowych. Jak Wam się
        podoba przeliczanie supertoscanów i premier crusów na "standardowe porcje
        alkoholu" i ocenianie na tej podstawie ich szkodliwości dla człowieka? Ponadto
        nie padło ani jedno słowo nt. prozdrowotnych aspektów picia wina. TPB bronił
        naszej sprawy przed wrzuceniem jej do jednego worka z wódą i piwem, co było by
        się pewnie udało, gdyby nie owa "Standardowa porcja alkoholu"... Wymiękłem...

Pozdrawiam!
        • Gość: docg kwestia perspektywy IP: 212.160.147.* 22.07.03, 14:07
          przypuszczam, że z punktu widzenia kogoś, kto się zajmuje problemami
          alkoholowymi (a nie np. kulturą picia), nie ma dużej różnicy pomiędzy
          supertoskanem a denaturatem. Supertoskan ma jeszcze tą zdradliwą właściwość
          (przy pełnej świadomości faktu, że alkoholizm dotyka często ludzi bardzo dobrze
          sytuowanych), że daje pewnego rodzaju alibii w stylu "kieliszek dobrego wina to
          nie jest picie". Co oczywiście nie zmienia mojego poglądu, że cła na wino
          powinny zostać całkowicie zniesione :-))
          pozdrawiam
          • miszka44 Re: kwestia perspektywy 22.07.03, 16:17

Róznica chyba jednak jest potężna - kultura picia wina i kultura picia
            denaturatu to dwie różne bajki. A fakt, że tym oszołomom z PARP-u nie
            przeszkadzała obniżka akcyzy na wódkę (jeśli się mylę, to czekam na wskazanie
            choćby jednej wypowiedzi Melibrudy et consortes) świadczy o schizofrenii -
            państwo walczy z czymś, z czego ma duże pieniądze. Więc i spektakularnych
            efektów tej walki bym się raczej nie spodziewał. Po prostu się nie opłaca.
            I nie w cle problem, wszak za chwilę całkiem zniknie. Pozostaje kwestia np.
            reklamy.
            I z uporem maniaka będę zawsze podkreślał, że alkohol w winie to nie jest ten
            sam alkohol, co w wódce. Wszystkich chemików przepraszam :-)
            Ukłony
            M44
            • Gość: docg Re: kwestia perspektywy IP: 212.160.147.* 23.07.03, 09:28
              jeśli chodzi o KULTURĘ picia, to owszem, jeśli zaś chodzi o alkoholizm - to
              alkohol jest jeden.
              Co do "dużych pieniędzy" osiąganych przez państwo z alkoholu, to sądzę, że
              jeśli się zbilansuje dochody z akcyzy, VATu i ewentualnie cła oraz koszty picia
              wódki w postaci zwiększonych nakładów np. na lecznictwo, policję, opiekę
              społeczną itd, to bilans i tak wyjdzie ujemny. A obniżka akcyzy na wódkę miała
              zwiekszyć dochody państwa poprzez likwidację nielegalnego obrotu, a nie przez
              wzrost spożycia w ogóle - czy to się udało, tego nie wiem. Ciekawi mnie
              natomiast, ile wynoszą dochody państwa z cła na wino i czy zniesienie tych ceł
              nie byłoby w sumie korzystne, biorąc pod uwagę możliwość zmian w kulturze picia
              i choćby ich aspekt zdrowotny. Prymitywne przeliczenie: 50 mln litrów x 20% x
              10 zł/litr (średnia wartość celna) daje zaledwie 100 milionów złotych rocznie -
              jeśli to jest właściwy rząd wielkości, no naprawdę tych ceł się nie opłaca
              utrzymywać.
              pozdrawiam
              • Gość: docg p.s. (światełko w tunelu) IP: 212.160.147.* 23.07.03, 14:51
                widziałem dzisiaj w sklepie (Carrefour) dwie starsze panie, które stojąc przed
                półką z winami szukały "czerwonego, wytrawnego, gronowego" a z ich dyskusji
                wynikało, że gdzieś przeczytały, że to dobre na serce :-))
                A mówią, że to młodzi mają zmieniać ludowe zwyczaje! :-))
                pozdrawiam
      • Gość: . Re: gorze mi!! IP: *.sloneczny.pl / 10.101.13.* 07.08.03, 20:45
        .
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka