Gość: sobiepan IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.08, 22:28 0d jakiej ceny się zaczyna a na jakiej kończy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markiz_de_c-c Re: definicja średniej półki-detal -Polska 24.04.08, 23:18 oczywiście, jak zawsze, wszystko zależy... ale jakbym miał zgadywać to obstawiłbym przedział 20-50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadio Re: definicja średniej półki-detal -Polska IP: 204.104.55.* 25.04.08, 09:16 Witam! To wg mnie bardzo umowne pojecie. Wg mojej obserwacji(na chwile obecna) rynku 25-55 zl. Pozdr Arkadio Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: definicja średniej półki-detal -Polska 25.04.08, 12:55 Chyba ACNielsen wprowadził dla polskiego rynku następujące przedziały cenowe. Ile w nich sensu sami oceńcie. _TABLE WINE 0.7L/0.75L (UP TO 10 PLN) _TABLE WINE 0.7L/0.75L (10 PLN - 20 PLN) _TABLE WINE 0.7L/0.75L (OVER 20 PLN) __TABLE WINE 0.7L/0.75L (20 PLN - 35PLN) __TABLE WINE 0.7L/0.75L (OVER 35 PLN) Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: definicja średniej półki-detal -Polska 25.04.08, 13:23 Należałoby określić cel takiej definicji. Ja stawiałbym na dolny kraniec przedziału miękko 20-25 zł. Górny ostro 50.-, ze względów psychologicznych. Co do dołu jest to ciekawe rozważanie, zwłaszcza jeśli uwzględnimy miejsce zakupu. W przedziale 20-25 znajdzie się na przykład Sunrise od Concha Y Toro kupione w MakroCashu, ale nie znajdzie się to samo wino kupione w sklepie specjalistycznym (a możliwe że nawet niektóre hipermarkety już wypadną. A ewidentnie należy uznać to za wino już ze średniej półki. Z drugiej strony tym sposobem obok tego wina stanie nie jeden Rothshild tuż poniżej 50. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby określenie najpierw które wina mają się znaleźć w tym przedziale i na tej podstawie określić ceny. Chociaż Estacion od Estampy kosztuje 20 zł a jest lepsze od niejednego wina za 30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peyotl optyka żółtodzioba IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.08, 01:08 może jednak nie cena powinna decydować? Może ciekawiej by było opisać średnią półkę według jakości - to już samo z siebie wyznaczy ceny - tzn. wina, które może nie sa rewelacyjne, ale jednak dają pojęcie o szczepie/apelacji/winifikacji/stylu itd itp. Czyli - są edukacyjne, a jednocześnie smaczne, pijalne... np. chcesz poznać carmenere - to Casillero del Diablo (37 zł) albo oczko niżej - Sunrise (25 zł) itd Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: optyka żółtodzioba 28.04.08, 07:58 Gość portalu: Peyotl napisał(a): > może jednak nie cena powinna decydować? > Może ciekawiej by było opisać średnią półkę według jakości > - to już samo z siebie wyznaczy ceny... > np. chcesz poznać carmenere - to Casillero del Diablo (37 zł) > albo oczko niżej - Sunrise (25 zł) To mniej więcej chciałem powiedzieć, zwłaszcza, że cena nie jest idealnym wyznacznikiem. Wspomniane przez Ciebie Casillero del Diablo waha się w Makro od 29-31 zł (chyba w zależności od fazy księżyca), a nie są wyjątkiem sklepy, gdzie kosztuje 40-41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: definicja średniej półki-detal -Polska IP: *.subscribers.sferia.net 29.04.08, 21:37 Dla mnie - jako sprzedawcy, średnia półka zaczyna się od 45 PLN, a kończy na 75 PLN. Mówię tu o sklepach specjalistycznych, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: definicja średniej półki-detal -Polska 29.04.08, 22:30 Gość portalu: edyta881 napisał(a): > Dla mnie - jako sprzedawcy, średnia półka zaczyna się od 45 PLN, > a kończy na 75 PLN. Mówię tu o sklepach specjalistycznych, > oczywiście. Sklepy specjalistyczne mają to do siebie, że wina są w nich znacznie bardziej powtarzalne niż w Biedronce czy Lidlu. Ale powiedz jak definiujesz ten zakres (na jakiej podstawie)? Jest jakiś taki wąski - definicja klasy średniej w ekonomii między wierszami zakłada największy zakres zainteresowania - czy chcesz zasugerować, że wina w tym obszarze sprzedają się najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: definicja średniej półki-detal -Polska IP: *.subscribers.sferia.net 30.04.08, 00:01 to moje obserwacje 10- letbie - ogólne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ottolemi Re: definicja średniej półki-detal -Polska 05.05.08, 11:43 Dla mnie średnia półka zaczyna się od 45zł a kończy na 85 zł. Oczywiście wszystko zależy od grubości portfela. Ale jak ktoś ma ochotę na dobre, smaczne wino to na ogół będzie musiał wydać te 40 złotych. Lepiej pić żadziej a smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś