Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zamiast wodki

IP: 213.33.69.* 22.10.03, 10:57
    Mam pytanie- czym uraczyc gosci, niepijacych wodki, podczas spozywania
    tradycyjnych polskich przystawek? Podam sledzie, tatara, jajka faszerowane.
    Towarzytwo zalicza sie do znawcow win, ja natomiast nie ;( Powinnam podac
    cos co bedzie sie komponowalo z ciezkimi starterami. Czy moge jeszcze
    poprosic o wykaz z tendencja ku winom austryjackim?
    mam nadzieje, ze nie bylo za trudne
    dzieki
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Zamiast wodki IP: 212.160.147.* 22.10.03, 12:29
        wina austriackie, a konkretnie gruner veltliner klasy federspiel lub smaragd z
        Wachau to świetny wybór do potraw, które wymieniłaś, tylko gdzie Ty to w Polsce
        kupisz?
        pozdrawiam
        • Gość: tlen Re: Zamiast wodki IP: 213.33.69.* 22.10.03, 14:30
          Tak sie sklada, ze mieszkam w Austrii, i do tego 100 metrow od Vinakoteki.
          Czyli musze wiedziec tylko co pasuje pod sledzika- bo goscmi beda Austryjacy.
          • Gość: docg Re: Zamiast wodki IP: 212.160.147.* 22.10.03, 14:54
            Gość portalu: tlen napisał(a):

> Tak sie sklada, ze mieszkam w Austrii(...)

uffff!!! problem masz z głowy; bierz w ciemno Gruve od FWW albo innego uznanego
            producenta z Wachau, w zależności od kasy, którą chcesz na to przeznaczyć,
            możesz wziąć supermarketowego Gruve Smaragd od FWW za ok. 6-7 €, albo szukać
            wyżej, ale za wysoko nie ma sensu; smaragdy z pojedynczych parcel (ok. 13-15€)
            wprowadziłyby - w przypadku śledzia i tatara - przerost formy nad treścią.
            Mogą być też Veltlinery z Weinviertel lub Kremstal, ale tylko jeśli masz
            wypróbowane gatunki odpowiadajace klasą smaragdom - wino do śledzia i tatara
            nie może być za lekkie.
            pozdrawiam, smacznego!
            • Gość: tlen Re: Zamiast wodki IP: 213.33.69.* 22.10.03, 15:55
              docg

dzieki- juz biegne po butelczyny. Dzieki tobie nie zblamuje sie. A co bys
              polecil do kaszy gryczanej z grzybami? A deserowe? Tak zeby nie pojsc z
              torbami i zadowolic wybredne podniebienia? Oczywiscie pozostajemy nadal na
              autryjackich zboczach ;)
              • Gość: tlen Re: Zamiast wodki IP: 213.33.69.* 22.10.03, 15:58
                jeszcze tak cichutko sie zapytam: te szaragdy to one oczywiscie biale wina sa?

• Gość: pnwc tak ;) n/txt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.03, 17:44
              • Gość: docg Re: Zamiast wodki IP: 212.160.147.* 23.10.03, 08:24
                do kaszy gryczanej z grzybami oczywiście czerwone, ale żaden z próbowanych
                przeze mnie dotychczas "austriaków" nie pasuje, bo za lekkie. Proponuję trzy
                rozwiązania: 1. "w ciemno" kupić "Azzo" od FWW (mam niezwykłe zaufanie do tego
                producenta); 2. zapytać sprzedawcy w winotece; 3. kupic wino włoskie, najlepiej
                ze szczepu nebbiolo, choćby coś z apelacji Valtellina.
                Jeśli chodzi o słodkie, to w ogóle nie mam pojęcia.
                pozdrawiam
                p.s. napisz, co Ci się udało zdobyć :-))

• Gość: tlen Re: Zamiast wodki IP: 213.33.69.* 23.10.03, 14:03
                  docg-u

W mojeje Vinotece- chwala sie, ze posiadaja WSZYSTKIE- wina cesarstwa.
                  Poniewaz, bardzo mi zalezy na przyjeciu bire sie za testowanie twoich
                  faworytow jeszcze w ten weekend. Podziele sie zachwytami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka