Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WB wprowadza w błšd?

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 12.11.03, 15:43
    Wojciech Bońkowski na łamach ostatniego wydania City Magazine rekomenduje
    wizytę w Enotece warszawskiej restauracji Giancarlo Russo. Poleca zakup win z
    Markii (Marche) z winnicy La Caniette - Rosso Bello za niecałe 50 zł i
    Morellone za 80 zł. Najlepsze - Nero di Vite, ma według niego kosztować ok.
    200 zł. Tymczasem Rosso Bello kosztuje 97 zł, Morellone - 194 zł, a o cenę
    Nero di Vite nie chcialo mi się już pytać.

Panie Wojciechu! Dlaczego?
    Obserwuj wątek
      • kataryna.kalaryna Re: WB wprowadza w błšd? 12.11.03, 16:23
        Nie pierwszy i nie ostatni raz. Wszyscy ci pseudoeksperci pisujący w Polsce o
        winie, nie widzą różnicy pomiędzy hurtową ceną zakupu a ceną w sklepie, lub jak
        w tym przypadku restauracji. Nie jest to dziwne zresztą, skoro przywołany tu
        Pan Bońkowski w jednym z wywiadów szczycił się tym, że w swoim życiu nie kupił
        ani jednego wina. Tak więc czy 100 czy 200? - co za różnica, ja i
        tak "załatwię" coś za friko.
        • hania55 Re: WB wprowadza w błšd? 12.11.03, 23:56
          Przepraszam, na jakiej podstawie pisze Pani o Wojciechu Bońkowskim jako
          o "pseudoekspercie"? Bo łatwo na kogoś napluć zza parawanu forumowego nicka?
          Odwaga ostatnio staniała.
        • Gość: WB Re: WB wprowadza w błšd? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 00:51
          Będę wdzięczny za wskazanie źródła, w którym "szczycę się tym, że w życiu nie
          kupiłem ani jednego wina" - bardzo mi potrzebne do osobistego portfolio. Liczę
          na szybką odpowiedź.
          Pozdrowienia,
          Wojciech Bońkowski
      • Gość: sstar Re: sa takie miejsca na swiecie... IP: czech:* / 192.168.5.* 12.11.03, 18:33
        gdzie ceny sa zblizone do wymienionych przez WB

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?=18&w=4853794&a=8689476

no ale w koncu bycie najlepszym zobowiazuje ;-)

Wiecej na temat La Caniette i cen w ww watku

pozdrawiam
        star
        • winoman Re: sa takie miejsca na swiecie... 13.11.03, 00:55
          Podany przez Ciebie link nie działa :-((

Pozdrawiam!
        • Gość: star Re: sa takie miejsca na swiecie...lub ich nie ma IP: czech:* / 192.168.5.* 13.11.03, 15:11
          Gość portalu: sstar napisał(a):

> www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?=18&w=4853794&a=8689476

!!!!Powinno byc (znajdz przynajmniej jeden szczegol...:-):

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=18&w=4853794&a=8689476

> Wiecej na temat La Caniette i cen w ww watku
          >
          > pozdrawiam
          > star
      • Gość: WB Re: WB wprowadza w błšd? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 00:49
        Takie ceny podał mi importer - Kadewin - w chwili podawania artykułu do druku.
        Ponoć u nich bezpośrednio www.kadewin.pl) tak ma być. Chciałem być aktualny i
        napisać o winach w chwili ich wejścia na rynek - degustacje odbywały się
        miesiąc wcześniej, ceny "miały być ustalone" na podanym mi poziomie.
        Być może podajesz ceny na miejscu w restauracji, gdy ja mówiłem o cenach na
        wynos.
        Pozdrowienia, WB
        • winoman Ceny, te prawdziwe i te drukowane 13.11.03, 01:21
          Domyślam się, że zaszło tu jakieś nieporozumienie, tym
          niemniej ceny podawane na przykład przez Magazyn Wino
          często bardzo wyraźnie odbiegają od rynkowych (polskich
          oczywiście) i to w obie strony. Nie jest to związane z
          różnicami w marżach między sklepami, bo zdarzają się
          wina, które pochodzą od tego samego importera, stoją obok
          siebie na półce w tym samym sklepie i kosztują tyle samo,
          a w MW ich ceny różnią się czasem i o 40% ceny droższego.
          Faktem jest jednak też to, że nie zauważyłem aż takich
          różnic w ostatnim numerze, więc idzie ku lepszemu :-))

Pozdrawiam!
          • Gość: docg matematyka... IP: 212.160.147.* 13.11.03, 07:50
            ... jest jednak bezwzględna, jeśli coś kosztuje 55 zł, a ktoś pisze, że 30, to
            ten ktoś myli się o 83% (aż tyle nie wynosi chyba marża detaliczna). Tak było w
            przypadku "Trincadeiry" od Q.d.Alorna.
            pozdrawiam

p.s. za bardzo nie chcę się czepiać, bo uważam "MW" za śmiałe i pożyteczne
            przedsięwzięcie, ale w przypadku ocen win coś tam u nich nie gra - powtarzają
            się te same wina z różna punktacją, nie zgadzają się ceny... w imie powagi
            wydawnictwa należałoby jednak trochę to uporządkować.

p.p.s.na następną kadencję prezydencką trzeba wybrać Lecha Wałęsę - on obiecał
            obniżenie cen o 100% :-))
            Deo

• kochamwino Re: matematyka... 13.11.03, 08:43
              No...a Vinhos Pan od Pato kosztuje az 300 PLN MW a w rzeczywistosci nie
              powinien 150 przekroczyc.

TT
              • Gość: docg sposób IP: 212.160.147.* 13.11.03, 09:36
                najlepszym sposobem na uniknięcie nieporozumień cenowych jest podawanie ceny w
                konkretnym sklepie, hurtowni itd, podobnie, jak w rekomendacjach wine-pages:

"2002 Santerra Tempranillo Utiel-Requena, Ł2.99, Morrisons
                2002 Southern Right Pinotage, Walker Bay, Ł9.95 Oddbins, Averys
                2002 Pegasus Bay Waipara Riesling, Ł14.95, Robersons"

dodatkową zaletą tego rozwiązania jest to, że przynajmniej wiadomo, gdzie to
                kupić
                pozdrawiam
              • Gość: Lidador Re: matematyka... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 19:21
                Vinha Pan, z Luis Pato powinno kostowac w sklepie około 210-220 zł brutto.
                Vinhas Velhas lub Quinta do Ribeirinho -1 escolha, już powinno kostować 140-
                150 zł brutto.
                Pozdrawiam
                • kochamwino Re: matematyka... 15.11.03, 03:01
                  Gość portalu: Lidador napisał(a):

> Vinha Pan, z Luis Pato powinno kostowac w sklepie około 210-220 zł brutto.
                  > Vinhas Velhas lub Quinta do Ribeirinho -1 escolha, już powinno kostować 140-
                  > 150 zł brutto.
                  > Pozdrawiam

Czytaj uwaznie poprzednie posty;
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9042234&a=9054921
                  Pzdr

TT
        • Gość: Rural Re: WB wprowadza w błšd? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 13.11.03, 14:23
          Ceny na miejscu i na wynos w restauracji Giancarlo Russo niczym się nie różniš
          !!!. Przynajmniej tak było w ostatnia sobotę, gdy jadlem tam kolację. Nie było
          mowy o jakimkolwiek upu?cie. Tak więc Panie Wojciechu, kolejne nieporozumienie.
          Jestem daleki od wycišgania z tego powodu zbyt daleko idšcych wniosków, a tym
          bardziej podważania Pana autorytetu w dziedzinie wina. Jednak sam Pan rozumie,
          że znajdujšc dzięki Pańskim informacjom ciekawš, oryginalnš etykietę, nie
          posiadajšc się z rado?ci, że zapoznam się z jej tre?ciš w domu, okazuje się, że
          muszę zapłacić dwa razy więcej niż my?lałem... No cóż, oględnie mówišc
          pozostaje niesmak. Jak po kiepskim winie.

Pozdrawiam, liczšc że uda się uniknšć tego typu sytuacji w przyszło?ci.
          • ducale Re: WB wprowadza w błšd? 13.11.03, 21:20
            Temat cen win w WM byl juz poruszany , szkoda nie ma odzewu -TPB!- raz
            podawane są ceny hurtowe netto importera( dla podmiotu z koncesją)a w tym
            samym dziale ceny detaliczne brutto ze sklepu,co ma mysleć czytelnik?chyba
            wykupi koncesje ...
            • miszka44 Koncesja? Hm... 14.11.03, 13:32
              Przy jakim spożyciu opłaca się wykupić koncesję? Czy można zrobic to w kilka
              osób? Czy odkryłem sposób na tanie wino :-)?
              Pzdr
              M44
              • docg Re: Koncesja? Hm... 14.11.03, 13:57
                Czy można zrobic "to" w kilka osób? - z pewnością!
                A wracjąc do koncesji, trzeba by założyć sklep (chyba najlepiej internetowy) i
                zapłacić, jak sądzę, co najmniej 5000zł. W sumie pewnie się nie opłaca, ale
                można dogadać się z kimś, kto już ma taka koncesję... i wyjdzie na to, że i tak
                wygodniej i taniej będzie pojechać do NRD :-)
                pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka