Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: 195.41.66.* 24.11.03, 14:58
    Co sadzicie o tym winie? Jak sie ma do pospolitych ale 'prawdziwych'
    szampanow. Czasami mam wrazenie, ze jest od niektorych francuskich oryginalow
    lepsze.

pzdrw

bmc
    Obserwuj wątek
      • miszka44 Re: Cava Brut 24.11.03, 15:04
        Jak przy każdym winie wiele zależy od producenta. Ale generalnie dla osób,
        których nie stać na prawdziwego szampana to cava jest doskonałą alternatywą. A
        większość to na pewno i tak różnicy nie zauważy.

Pzdr
        M44
        • winoman Re: Cava Brut 24.11.03, 16:09
          W zasadzie nic dodać nic ująć, choć jednak może coś
          dodam. Większość win cava robi się z innych odmian
          winorośli, niż szampany, co przy odrobinie wprawy daje
          się zauważyć organoleptycznie (z win obecnych w Polsce
          chyba jedynie Codorniu zawiera sporą ilość Chardonnay,
          Pinot Noir ani Pinot Meunier nie występują chyba w ogóle,
          o ile mnie pamięć nie myli). Ponadto, jak to juz pisałem
          w wyciągniętym dziś na wierzch wątku o białych winach z
          Hiszpanii, w ciepłym klimacie Katalonii nie jest łatwo
          uzyskać odpowiednią kwasowość w winie, więc często grona
          na cavę zbiera się nie w pełni dojrzałe, co owszem
          pozwala na osiągnięcie wystarczającej zawartości kwasów,
          ale jednak niekorzystnie odbija się na innych aspektach
          wina. Mimo to cavy pijam zdecydowanie częściej niż
          szampany, choć muszę przyznać, że coraz częściej moja
          sympatia skłania się w stronę włoskiego prosecco.

Pozdrawiam!
          • Gość: gosikrzys Re: Cava Brut IP: 195.41.66.* 25.11.03, 06:47

Ten watek mi sie nasunal bo Cava w wersji tej najpospolitszej
            (najpopularniejszej) Freixenet Brut Natural pijam dosc czesto natomiast
            prawdziwe szampany na ogol tylko od wielkiego dzwonu i czesto wlasnie jestem
            nieco zawiedziony, ze cena kilkakrotnie wyzsza a mnie jakos nie rajcuja
            niektore francuskie produkty. Ale moze nie pijam tych najlepszych :-)

pzdrw
            • giorgio-primo Re: Cava Brut 25.11.03, 07:33
              a to wlasnie dlatego, ze pijasz zbyt czesto cos co przypomina szampan
              • Gość: gosikrzys Re: Cava Brut IP: 195.41.66.* 25.11.03, 08:38
                Ale w sumie jezdzac na codzien maluchem powinno poczuc sie zmiane na lepsze po
                przesiadce do mercedesa :-)

pzdrw
      • Gość: Rural Re: Cava Brut IP: 213.134.140.* 25.11.03, 10:50
        A propos cavy to polecam tani Rondell, do kupienia w różnych wersjach w
        sklepach Wine & Spirits. Naprawdę bardzo dobry. W samej Katalonii na drugim
        biegunie odnalazłem vino gasificado (butelka zamykana klasycznš krachlówš).
        Rano było bardzo ciężko.

Pozdrawiam
        • holita Re: Cava Brut 25.11.03, 12:11
          Coz, jesli moge wtracic swoje 3 grosze: jako zatwardziala hispanofilka, w
          dodatku dosc mocno zorientowana na Katalonie, powinnam bronic tu mocno honoru
          Cavy, ktora wiekszosc Katalonczykow uwaza za LEPSZA od szampana (pamietajcie,
          nie odwazcie sie przy nich powiedziec, ze cava to taki "katalonski szampan", bo
          w mniemaniu Katalonczykow takie porownanie jest obrazliwe dla... CAVY!...)
          Ale nie. Nie ma co naciagac rzeczywistosci: cava na pewno NIE JEST lepsza od
          szampana. Oczywiscie: niektore wysmienite cavy sa lepsze od wielu zwyklych,
          przecietnych szampanow. I tylko tyle.
          Za to jesli chodzi o relacje jakosc-cena, sklanialabym sie jednak ku Cavie.
          Oczywiscie nie mam na mysli cen w Polsce. Zreszta u nas wybor w tym wzgledzie
          jest nieszczegolny. Z wyzszej polki dostepna jest chyba tylko jedna cava:
          Cripta Brut Nature Gran Reserva z bodegi Augusti Torello (ale kosztuje z tego
          co wiem prawie 400 zl!); niezla jest tez Reserva (i duuuuzo tansza: ponizej 100
          zl). PWW chyba nie ma w ofercie "perelki" Codorniu: Non Plus Ultra Cuvee Reina
          Maria Cristina. W Hiszpanii ta perelka kosztuje okolo 15 Euro, warto wydac.
          Jesli natomiast ktos wybiera sie do Katalonii to polecam cavy z bodegi
          Sumarroca (np.Sumarroca Gran Brut)- jedne z moich ulubionych. Wina tez maja
          przyzwoite, ale to juz temat na inny (katalonski?) watek.
          Zyczylabym Wam i sobie, zeby w Polsce na Sylwestra otwieralo sie wiecej Cavy
          (na przyklad zamiast niesmiertelnego Dorato) - ech, marzenia...
          Pozdr.
          • giorgio-primo Re: nie musicie sie matrwic 25.11.03, 13:09
            giorgio-primo jest tylko cieniem tego juz slynnego na tym forum giorgio_primo
            i zbieznosc nickow jest przypadkowa
            wracajac do cavy
            relacja jakosc cena wyglada mniej wiecej tak:
            ten co ma mamone pija szampany niezaleznie od ceny a raczej moze wlasnie
            zaleznie od ceny
            ten co chce pic cos w rodzaju szapmana ale nie ma mamony pija tansze (pewnie
            tez dajace sie pic) cavy
            dyskutowanie wiec, ze cos jest zbyt drogie nie ma najmniejszego sensu bo cena
            zalezy od popytu
            pst: apropos malucha i mercedesa, uwazam to za niezbyt trafne porownanie z
            szampanem i wogole winem

• giorgio_primo Re: Cava Brut - Holita 25.11.03, 13:30
            Pomijając "podróbkę" mojego nicka, która znowu się uaktywniła...

Nie znam tych win, ale chyba obecna od dawna, i powszechnie dostępna w Polsce
            Reserva Heredad od Segura Viudas tez chyba spod ogona nie wypadła koncernowi
            Freixenet... czy się mylę?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka