Gość: ::: IP: 195.205.251.* 04.12.03, 08:12 jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, a potrzebuję bardzo dobre wino porzeczkowe-gdzie kupię w Warszawie i jakie? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miszka44 Re: WINO PORZECZKOWE??? 04.12.03, 13:54 Naprawdę dobre to zaczynają się od stówki. I to za butelkę 0,375. Więc zastanów się, czy Cię stać. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 04.12.03, 14:03 jak najbardziej stać :) jeśli możesz podac jakies informacje, będe wdzięczna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 04.12.03, 15:17 nikt na forum o winie nie zna sie na winach porzeczkowych? dziwne.... Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: WINO PORZECZKOWE??? 04.12.03, 15:40 Gość portalu: ::: napisał(a): > nikt na forum o winie nie zna sie na winach porzeczkowych? dziwne.... Bo dla nas wina = wina gronowe, ich świat jest wystarczająco bogaty, dużo bogatszy zresztą niż świat napojów alkoholowych produkowanych z innych owoców. Może czegoś ważnego nie dostrzegamy, ale trudno widzieć wszystko. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 04.12.03, 16:08 ale WSZYSCY na tym forum tak mają???? nadal mnie to dziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vege Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 05.12.03, 08:30 wejdz na strone wino.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek miszka44 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 19:22 jak ja lubię takie odpowiedzi;-) od razu widać z kim ma się do czynienia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: miszka44 IP: 195.205.251.* 05.12.03, 08:00 no cóż, widzę, ze na tym forum brak ludzi z wiedzą na temat win...szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
winoman a może? 05.12.03, 08:07 A może nie chodzi Ci o "wina" zrobione z porzeczek, a o wina w których aromacie jest obecna nuta owoców czarnych porzeczek, względnie roztartych liści czarnej porzeczki? Nie poddawaj się za szybko. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: a może? IP: 195.205.251.* 05.12.03, 11:38 no widzisz, nawet prowokacja nie zadziałała jak trzeba!!! myślałam, że w końcu ktoś coś napisze konkretnego! :) to musi byc wino zrobione z porzeczek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^..^ Re: a może? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 12:24 Cóż. Prowokacja marna i wiedza prowokującego nikła. Jak sama nazwa wskazuje "wino" to napój z przefermentowanych winogron. Z innych owoców da się też zrobić podobną metodą napój alkoholowy, ale nazywanie go "winem" jest dużym uproszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: a może? IP: 195.205.251.* 05.12.03, 12:42 a zerknij no na sam początek i przeczytaj, czy nie napisałam, ze jestem w tej kwestii zupełnym laikiem? ależ się usmiałam!!! i to ma byc forum, na którym wypowiadają się znawcy wina??? pozdrawiam wszystkich niby-znawców!! ubawiłeś mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^..^ Re: a może? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:09 ":::" napisał/a: "jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, a potrzebuję bardzo dobre wino porzeczkowe-gdzie kupię w Warszawie i jakie?" Bycie laikiem w jakiejkolwiek kwestii nie usprawiedliwia nieznajomości i niezrozumienia języka w którym się pisze i zapewne mówi. Tego nie nazywa się bycia "laikiem", tylko zupełnie inaczej. Ponieważ może być to odebrane jako obraźliwe, przemilczę nazwę tę przypadłości. Odpowiedz Link Zgłoś
gallagher Re: a może? 05.12.03, 13:40 Pls, przeczytaj definicję wina. Jakoś nie potrafię pod to podciągnąć napoju alkoholowego z porzeczek. Idąc w tym kierunku możemy nazwać piwo winem z chmielu a wódkę winem ze zboża. Porzeczkowe pozdrowienia. gall wino n III, Ms. winie; lm D. win 1. «napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej miazgi lub soku z winogron (wino gronowe), a także z innych owoców, np. porzeczek, jabłek (wino owocowe)» Białe, czerwone wino. Mocne, słabe, lekkie wino. Młode, dojrzałe wino. Wino deserowe, stołowe, słodkie, wytrawne, półsłodkie, półwytrawne. Wino musujące. Wino domowej roboty. Beczka, butelka, kieliszek wina. Rozlewnia win importowanych. Wyrób wina. Proces dojrzewania wina. Pić, popijać, sączyć wino. Wypić szklaneczkę grzanego wina. Zaprosić kogoś na lampkę wina. Δ Wino szampańskie → szampan ◊ Wino leje się, płynie strumieniem, strumieniami «wino jest pite w wielkiej obfitości» 2. pot. → winorośl Sadzić, uprawiać wino. Δ Dzikie wino «Parthenocissus (Ampelopsis) quinquefolia, północnoamerykański gatunek winobluszczu o czerwonych pędach i pięciolistkowych, czerwieniejących jesienią liściach; w Polsce powszechnie sadzony jako ozdobne pnącze pokrywające ściany, siatki ogrodzeń itp.» 3. pot. «kolor w kartach oznaczany czarnym sercowatym listkiem; karta w tym kolorze; pik» Wyjść w wino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekW Re: a może? IP: *.olimpnet.pl 05.12.03, 17:36 gallagher napisał: > Idąc w tym kierunku możemy nazwać piwo winem z > chmielu a wódkę winem ze zboża. Tak na marginesie to "wino" ze zboża rzeczywiscie istnieje i nie jest to bynajmniej wódka , nieznam przepisu ale takowe jest. Rzeczywiscie wino porzeczkowe trudno nazwac winem, chociaż podobno porzeczka to jedyny owoc z ktorego wino przypomina prawdziwe gronowe. Jeśli niemasz gdzie kupić takiego to bardzo chetnie sprzedam ci mój porzeczkowy wyrób (który od czasu do czasu pije do obiadu ) i to po promocyjnej cenie wymienionej na poczatku dyskusji, a sam za zarobione pieniądze pójde na jakies małe Barolo :) mam nadzieje ze nie poprzestaniesz na jedenj butelece pozdrawiam bartek Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 miszka44 - to ja 05.12.03, 14:22 Jak to dobrze, że tu pisujesz. Podciągnę się trochę. Znasz może wino z soku brzozy? Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś