Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WINO PORZECZKOWE???

IP: 195.205.251.* 04.12.03, 08:12
    jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, a potrzebuję bardzo dobre wino
    porzeczkowe-gdzie kupię w Warszawie i jakie?
    dzięki
    Obserwuj wątek
      • miszka44 Re: WINO PORZECZKOWE??? 04.12.03, 13:54
        Naprawdę dobre to zaczynają się od stówki. I to za butelkę 0,375. Więc zastanów
        się, czy Cię stać.

Pzdr
        M44
        • Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 04.12.03, 14:03
          jak najbardziej stać :)
          jeśli możesz podac jakies informacje, będe wdzięczna

pozdrawiam
          • Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 04.12.03, 15:17
            nikt na forum o winie nie zna sie na winach porzeczkowych? dziwne....
            • winoman Re: WINO PORZECZKOWE??? 04.12.03, 15:40
              Gość portalu: ::: napisał(a):

> nikt na forum o winie nie zna sie na winach porzeczkowych? dziwne....

Bo dla nas wina = wina gronowe, ich świat jest wystarczająco bogaty, dużo
              bogatszy zresztą niż świat napojów alkoholowych produkowanych z innych owoców.
              Może czegoś ważnego nie dostrzegamy, ale trudno widzieć wszystko.

Pozdrawiam!
              • Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 04.12.03, 16:08
                ale WSZYSCY na tym forum tak mają???? nadal mnie to dziwi...
                • hania55 Są rzeczy, o których nie śniło się filozofom n/t 04.12.03, 16:19
            • Gość: vege Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 05.12.03, 08:30
              wejdz na strone wino.art.pl
              • Gość: ::: Re: WINO PORZECZKOWE??? IP: 195.205.251.* 05.12.03, 11:40
                dzięki!
        • Gość: jarek miszka44 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 19:22
          jak ja lubię takie odpowiedzi;-) od razu widać z kim ma się do czynienia:-)
          • Gość: ::: Re: miszka44 IP: 195.205.251.* 05.12.03, 08:00
            no cóż, widzę, ze na tym forum brak ludzi z wiedzą na temat win...szkoda
            • winoman a może? 05.12.03, 08:07
              A może nie chodzi Ci o "wina" zrobione z porzeczek, a o wina w których aromacie
              jest obecna nuta owoców czarnych porzeczek, względnie roztartych liści czarnej
              porzeczki? Nie poddawaj się za szybko.
              Pozdrawiam!
              • Gość: ::: Re: a może? IP: 195.205.251.* 05.12.03, 11:38
                no widzisz, nawet prowokacja nie zadziałała jak trzeba!!! myślałam, że w końcu
                ktoś coś napisze konkretnego! :)

to musi byc wino zrobione z porzeczek
                pozdrawiam

• Gość: ^..^ Re: a może? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 12:24
                  Cóż. Prowokacja marna i wiedza prowokującego nikła. Jak sama nazwa
                  wskazuje "wino" to napój z przefermentowanych winogron. Z innych owoców da się
                  też zrobić podobną metodą napój alkoholowy, ale nazywanie go "winem" jest dużym
                  uproszczeniem.
                  • Gość: ::: Re: a może? IP: 195.205.251.* 05.12.03, 12:42
                    a zerknij no na sam początek i przeczytaj, czy nie napisałam, ze jestem w tej
                    kwestii zupełnym laikiem?

ależ się usmiałam!!! i to ma byc forum, na którym wypowiadają się znawcy wina???
                    pozdrawiam wszystkich niby-znawców!! ubawiłeś mnie!
                    • Gość: ^..^ Re: a może? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:09
                      ":::" napisał/a:

"jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, a potrzebuję bardzo dobre wino
                      porzeczkowe-gdzie kupię w Warszawie i jakie?"

Bycie laikiem w jakiejkolwiek kwestii nie usprawiedliwia nieznajomości i
                      niezrozumienia języka w którym się pisze i zapewne mówi. Tego nie nazywa się
                      bycia "laikiem", tylko zupełnie inaczej. Ponieważ może być to odebrane jako
                      obraźliwe, przemilczę nazwę tę przypadłości.
                    • gallagher Re: a może? 05.12.03, 13:40
                      Pls, przeczytaj definicję wina. Jakoś nie potrafię pod to podciągnąć napoju
                      alkoholowego z porzeczek. Idąc w tym kierunku możemy nazwać piwo winem z
                      chmielu a wódkę winem ze zboża.

Porzeczkowe pozdrowienia.

gall

wino n III, Ms. winie; lm D. win
                      1. «napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej miazgi lub
                      soku z winogron (wino gronowe), a także z innych owoców, np. porzeczek, jabłek
                      (wino owocowe)»
                      Białe, czerwone wino.
                      Mocne, słabe, lekkie wino.
                      Młode, dojrzałe wino.
                      Wino deserowe, stołowe, słodkie, wytrawne, półsłodkie, półwytrawne.
                      Wino musujące.
                      Wino domowej roboty.
                      Beczka, butelka, kieliszek wina.
                      Rozlewnia win importowanych.
                      Wyrób wina.
                      Proces dojrzewania wina.
                      Pić, popijać, sączyć wino.
                      Wypić szklaneczkę grzanego wina.
                      Zaprosić kogoś na lampkę wina.
                      Δ Wino szampańskie → szampan
                      ◊ Wino leje się, płynie strumieniem, strumieniami «wino jest pite w wielkiej
                      obfitości»

2. pot. → winorośl
                      Sadzić, uprawiać wino.
                      Δ Dzikie wino «Parthenocissus (Ampelopsis) quinquefolia, północnoamerykański
                      gatunek winobluszczu o czerwonych pędach i pięciolistkowych, czerwieniejących
                      jesienią liściach; w Polsce powszechnie sadzony jako ozdobne pnącze pokrywające
                      ściany, siatki ogrodzeń itp.»

3. pot. «kolor w kartach oznaczany czarnym sercowatym listkiem; karta w tym
                      kolorze; pik»
                      Wyjść w wino.
                      • Gość: bartekW Re: a może? IP: *.olimpnet.pl 05.12.03, 17:36
                        gallagher napisał:

> Idąc w tym kierunku możemy nazwać piwo winem z
                        > chmielu a wódkę winem ze zboża.

Tak na marginesie to "wino" ze zboża rzeczywiscie istnieje i nie jest to
                        bynajmniej wódka , nieznam przepisu ale takowe jest. Rzeczywiscie wino
                        porzeczkowe trudno nazwac winem, chociaż podobno porzeczka to jedyny owoc z
                        ktorego wino przypomina prawdziwe gronowe.
                        Jeśli niemasz gdzie kupić takiego to bardzo chetnie sprzedam ci mój porzeczkowy
                        wyrób (który od czasu do czasu pije do obiadu ) i to po promocyjnej cenie
                        wymienionej na poczatku dyskusji, a sam za zarobione pieniądze pójde na jakies
                        małe Barolo :)
                        mam nadzieje ze nie poprzestaniesz na jedenj butelece
                        pozdrawiam
                        bartek
            • miszka44 miszka44 - to ja 05.12.03, 14:22
              Jak to dobrze, że tu pisujesz. Podciągnę się trochę. Znasz może wino z soku
              brzozy?

Pzdr
              M44
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka