Dodaj do ulubionych

problem z pracodawca

IP: *.haye.cable.virginm.net 03.02.14, 17:10
Witam. Ostatnio musiałam jechać do Polski na tydzień, o czym wcześniej poinformowałam managera. Dostałam unpaid leave, przywiozłam z PL zaświadczenie o pobycie w szpitalu. Teraz w pracy maglują mnie, że powinnam przywieźć też rozpiskę z wszystkimi badaniami, jakie były mi robione i kopie recept lub opakowania leków i dawki jakie biorę. Wiedzą na co choruję, ale to im nie wystarczy i żądają podania powodu, dlaczego cierpię na daną chorobę. Czy to już nie przesadna ingerencja w moje prywatne sprawy? Poza tym po powrocie kazano mi wypełnić "return to work form", którą wypełnia się po chorobowym, a przecież na chorobowym nie byłam, inaczej by mi zapłacili. Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie takich informacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: problem z pracodawca IP: *.skybroadband.com 03.02.14, 21:21
      A czy wykonujesz pracę w której stan zdrowia ma podstawowe znaczenie (np. praca z żywnością)? Są zawody w których stan zdrowia pracownika jest bardzo ważny dla wykonywanej pracy. Jeżeli nie, to każ im się wypchać, a jeżeli tak, to niech się tu wypowie ktoś lepiej znający temat, bo ja nie pracuję w takiej branży i nie znam szczegółów. Nie rozumiem w ogóle dlaczego mówiłaś pracodawcy o pobycie w szpitalu i pokazywałaś mu jakiekolwiek zaświadczenie, jeżeli nie brałaś zwolnienia z powodu stanu zdrowia. Jedno wiem - pracodawca nie ma prawa pytać o dawki leków i podobne szczegóły, to tajemnica lekarska. Pracodawca może jednak zarządać opinii lekarskiej czy nadajesz się do wykonywania pracy.
      A przy okazji, zacznij szukać pracy u normalnego pracodawcy. W UK jest co najmniej kilkadziesiąt razy łatwiej znaleźć takiego niż w Polsce.
      • Gość: aaa Re: problem z pracodawca IP: *.haye.cable.virginm.net 04.02.14, 10:41
        Nie pracuję z żywnością, moja choroba nie ma wpływu na to co robię. Zaświadczenie przywiozłam z Polski dla udowodnienia, że nie byłam tam na wakacjach, tylko w szpitalu. Inaczej nie mogłabym pojechać. Tu nasuwa się pytanie czy unpaid leave należy usprawiedliwiać papierkiem? Właśnie nie wiem czy powinni traktować to jako unpaid leave czy sick, a nie mam w pracy nikogo kto mógłby mi pomóc, co manager to gorszy. Dzięki za odpowiedź :)
        • randybvain Re: problem z pracodawca 04.02.14, 20:00
          Citizen Advice Bureau?
    • Gość: Zadowolony Re: problem z pracodawca IP: *.host.pobb.as13285.net 05.02.14, 10:45
      A co tak się im tłumaczysz z chorób?Jeżeli one nie mają wpływu na Twoją pracę,to jest to "irrelewant" dla nich,co Ci jest i co robisz w szpitalach,chyba że kombinujesz,chodzisz na chorobowe,albo z powodu Twoich dolegliwości obowiązki,jakie wykonujesz,są inne,lżejsze niż
      Twochi współpracowników zatrudnionych na podobnym stanowisku.Twoja historia chorobowa to sprawa pomiędzy Tobą,a Twoim lekarzem i tylko za Twoją zgodą lekarz może udostępnić Twoją kartotekę pracodawcy,albo firmie ubezpieczeniowej,kiedy bierzesz life insurance, pożyczkę itp.Ja mam firmowe ubezpieczenie zdrowotne i tylko sam wypełniłem formę,że nie mam żadnych poważnych problemów zdrowotnych.Dam Ci przykład: jeśli jesteś kierowcą,a Twoja firma wie,że jesteś np. cukrzykiem czy jesteś po zawale,to jest w ich interesie,żeby wiedzieć,czy nie zemdlejesz za kierownicą,bo oni są odpowiedzialni za Twoje bezpieczeństwo tzw: duty of care. Citizen advice beaureau to strata czasu,raczej członkowstwo w związku zawodowym byłoby tu lepszym pomysłem,ale to kosztuje.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka