Dodaj do ulubionych

Czy może mi się udać?

09.11.07, 09:24
Jestem jeszcze w Polsce. Za kilka miesiecy wyjeżdżam na wyspy i
chciałabym jak najszybciej ściągnąc syna. Na początek zatrzymam się
u przyjaciółki. Mam trochę oszczędności. Czy 2 miesiące wystarczą na
znalezienie pracy i mieszkania? Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: deos Re: Czy może mi się udać? IP: 80.168.115.* 09.11.07, 10:27
      2 Miesiace to wystarczajaco na pewno aby znalezc mieszkanie (wystarczy tydzien),
      a takze aby znalezc prace- 2 miesiace to przecietny czas, aby znalezc dobra
      prace w zawodzie, jesli nie zalezy ci na tym, co chcesz robic i zaakceptujesz
      cokolwiek sie trafi, 1 miesiac jest wystarczajacy.

Pamietaj jednak, ze za mieszkanie trzeba zaplacic z gory - miesieczny czynsz
      plus depozyt w wysokosci miesiecznego czynszu plus oplate dla agenta, natomiast
      wyplate dostaniesz ostatniego dnia miesiaca, w ktorym zaczniesz prace.

Wlicz tez czas pomiedzy oferta pracy a dniem, kiedy zaczniesz. Najczesciej to
      tydzien, ale pomiedzy pierwsza rozmowa kwalifikacyjna a oferta moze minac nawet
      miesiac.

Jesli masz dziecko, mysle ze powinnas miec minimum 3000 funtow oszczednosci na
      start, abys byla bezpieczna, jesli wyjezdzasz do Londynu. Jesli to nie jest
      Londyn, polowa tej sumy wystarczy w zupelnosci.
      • agniech31 Re: Czy może mi się udać? 09.11.07, 17:50
        Dzięki Deos. na początek z pracą nie będę "wybrzydzała". Biorę co popadnie. Ale
        potem jak już będę bardziej zorganizowana to zacznę szukać czegoś lepszego. A co
        z dzieckiem? jakie formalności muszę załatwić? Szkoła?
        • mr.november Re: Czy może mi się udać? 09.11.07, 18:32
          Wszystko zalezy gdzie bedziesz mieszkac. Informacje i adresy odnosnie szkoly i
          wszystkich innych spraw znajdziesz na stronach internetowych twojego lokalnego
          Councilu.
          • Gość: xxxxxx Zalezy czy bedziesz miala szczescie... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.11.07, 00:45
            Ile lat ma twoje dziecko?
            Mieszkanie jest bardzo trudno znalesc nawet u nas w malym miescie, poniewaz
            wszedzie jest pelno Polakow.
            Prawdopodobnie bedziesz musiala sie zadowolic pokojem.
            Czy mowisz dobrze po angielsku, poniewaz to jest bardzo wazne.
            pozdr.
            • agniech31 Re: Zalezy czy bedziesz miala szczescie... 12.11.07, 08:10
              Mój syn ma 12 lat. Na poczatek zatrzymam się u przyjaciółki. Ale jak
              najszybciej chcialbym mieć swoje mieszkanie, albo pokój. Mam trochę
              oszczędności, więc może jakoś będzie...?Wiem, że poczatek może być
              trudny, ale w Polsce nie mam nic do stracenia. Może tylko
              pracę...?
              • Gość: xxxxxxxx Re: Zalezy czy bedziesz miala szczescie... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.11.07, 20:48
                najwazniejsze jest. zebyscie sie uczyli angielskiego, bo bez jezyka to naprawde
                bedzie Wam trudno, chociaz masz kolzanke, ktora mowi po angielsku.
                Ale w szkole synowi nie bedzie latwo.Prywatne lekcje angielskiego sa drogie, ale
                za darmo moze cie sie sami uczyc słówek i podstawowych zwrotow angielskich.
                Gramatyka sie sama powoli wyjasni jak bedziecie znali duzo słówek.
                Ja wlasnie ucze angielskiego polskie dzieci w liceum i widze jak strasznie to
                czasami przezywaja.
                Pomozesz swojemu synowi przez zachecanie do wspolnej nauki jezyka.
                Przygotuj sie na trudny poczatek,mase formalnosci i trudnosci.
                Zycze Ci powodzenia.
                :)
    • Gość: Staruszek Re: Czy może mi się udać? IP: *.dsl.bell.ca 18.11.07, 03:26
      agniech31.....Jak sie Tobie nie uda ....to juz nikomu innemu to nie wyjdzie na
      zdrowie ....
    • Gość: Martinek24 Re: Czy może mi się udać? IP: *.bb.sky.com 10.12.07, 22:37
      Zartujesz czy pytasz powaznie, co za glupie pytanie!! Oczywiscie jak
      masz doswiadczenie w danym zawodzie, bo zakladam jak sie wybierasz
      tu z dzieckiem to angielski znasz perfekcyjnie. Bez problemu
      znajdziesz w 2 miesiace. Przetlumacz tylko dyplom, wydrukuj duzo CV,
      bedzie latwiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka