Dodaj do ulubionych

Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d...

16.11.08, 17:12
Nie wiedziałam ze tak jest. Na drugi raz się zastanowię, zanim kupię batona:(
Obserwuj wątek
    • Gość: teo Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d... IP: 82.152.202.* 16.11.08, 17:13
      Te palmy na olejek, to jakaś nowa odmiana chyba, bo te uprawiane dotychczas,
      sosły tylko na wybrzeżach.
      • Gość: gruby a ja bede kupowac batony IP: *.resetnet.pl 16.11.08, 17:46
        tak to juz jest, wiecej ludzi mniej zwierzat
        inaczej sie nie da
    • Gość: wro Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d.. IP: *.elektrosat.pl 16.11.08, 17:21
      No ja też nie wiedzialem. Ale tu widać jaką ważną rolę powinny
      pełnić organizacje ekologiczne które powinny budować świadomość
      wśród konsumentów.
      Artykuł wymienia jedynie dwóch albo trzech producentów i śmierdzi mi
      to tutaj krypto-anty-reklamą. Może lepiej było napisać, żeby
      sprawdzać na opakowaniu czego użyto do wyrobu produktu? I dodatkowo
      podać wszelkie możliwe nazwy stosowane przez producentów na
      określenie olejku palmowego?
      Ze swojej strony będę zwracał na to uwagę, jednak obawiam się, że
      może być to składnik baaardzo szeroko wykorzystywany...
    • qasher Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d... 16.11.08, 17:29
      Tak na pewno, wszystko jest winą konsumenta, producenci się jedynie
      dostosowują do potrzeb rynku. Więc dlaczego nie obciążymy karami finansowymi
      wszystkich, przez których środowisko naturalne jest niszczone - wszystkich
      kupujących oczywiście.
      • Gość: anty Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: *.chello.pl 16.11.08, 17:35
        bredzisz - producentowi nikt nie kaze produkowac - niech on placi.
        • zigzaur Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas 16.11.08, 17:43
          Każdy podatek jest przerzucalny w cenę finalnego produktu.

Skoro ekolodzy straszą ociepleniem klimatu, to niedługo palmy olejkowe będzie
          się uprawiać w Danii.
          • Gość: ss Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: 77.252.18.* 16.11.08, 18:17
            Nie obchodzą mnie orangutany i misie, będę dalej żarł batony.
          • Gość: la Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 18:38
            zigzaur napisał:
            > Każdy podatek jest przerzucalny w cenę finalnego produktu.

i oczywiście o to chodzi, żeby baton nie kosztował tyle co jego opakowanie, żeby masło z mleka od polskiej krowy nie było droższe od margaryny, której 99% ceny stanowi transport i opakowanie. i tak dalej.
            żywność w cenie śmieci musi pochodzić z jakiejś ściemy, nie ma siły.
            • zigzaur Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas 16.11.08, 18:51
              To krowy mają narodowość?
              A może istnieje jakaś polska rasa krów?
              • Gość: Johny Walker Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: *.serv-net.pl 16.11.08, 19:02
                Widać, że krowę widziałeś jedynie w TV.
                O paszportach dla bydła (i nie tylko) słyszał kiedyś?
              • ojapierdziu Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas 16.11.08, 19:34
                Tak, istnieje. Bydło polskie czerwone istnieje choć chyba tylko w hodowlach
                odtworzeniowych.
                • kot.behemot "Bydło polskie czerwone" 16.11.08, 19:42
                  Tak, wiem, że chodzi o odmianę krowy. Ale co sobie pomyslałem, to moje. :)
    • Gość: betty Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d... IP: *.rev.libertysurf.net 16.11.08, 18:44
      to moze wlasnie dlatego wymyslono w amerykanskich labolatoriach wirus hiv i
      inne choroby oraz truje sie miliony ludzi na calym swiecie i rozprzestrzenia
      sie inne choroby w celu ograniczenia populacji ludzkiej. Moze wlasnie w tym
      szczytnym celu
    • Gość: Greenpiss Zaraz sobie zjem czekolady z tej okazji IP: *.digis.net 16.11.08, 18:50
      A "ekolodzy" - na drzewo. Z powodzeniem zastąpią te orangutany, jeśli trochę
      się przyłożą. Uuuk, uuuk!
      • Gość: Pratchett Bibliotekarz IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 16.11.08, 19:32
        Niech giną inne zwierzęta, orangutany muszą przeżyć
        UUK IK UK UK IIK
        nafioletowo.blog.mtv.pl/wpis/1885573/BIBLIOTEKARZ.htm?m=6&y=2007
        • kot.behemot Orangutany zatrudnimy... 16.11.08, 19:37
          ...w GreenPeace i Sierra Club. Dostaną wypłatę na przeżycie. A ekolodzy na drzewo.
          • nikodem123 Re: Orangutany zatrudnimy... 16.11.08, 23:08
            Marzy Ci sielski ogródek z widokiem na bezkresne pola tylko ziemniaków, żyta i
            innych zbóż... Marzy Ci się widok jedynie ocalałych zwierząt: świni i krowy...

Cóż mam nadzieję, że Twoje marzenia nigdy się nie ziszczą.
    • Gość: Władysław Żaden olejek tylko olej IP: 193.84.182.* 16.11.08, 19:10
      Żaden olejek tylko olej. Używa się go takźe m.in. jako fryturę do
      smażenia w głębokim tłuszczu - zastępuje dobrze fryturę wołową. Kiedy
      w końcu redaktoezy z GW nauczą się dowweiadywać czegoś o tym, co
      ściągają od innych?

Władysław
    • Gość: Euro winna ekologow i zielonych IP: *.dyn.optonline.net 16.11.08, 19:40
      Powini jeszcze dodac ze powodem wrostu zapotrzebowania na olej
      palmowy jest tez coraz wieksze jego uzywanie jako
      biofuel.Szczegolnie w europie.
      Czyli produjac wiecej olejku przyczyniamy sie do obnizenia CO2 i
      innych gazow cieplarnianych w atmosferze
    • Gość: tk Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: *.iic.pwr.wroc.pl 16.11.08, 19:48
      Olej palmowy to znakomita i tania baza surowcowa w przemyśle detergentów, używa się go bardzo często ze względu na bardzo dobre właściwości. "Ekolodzy" oczywiście nie przepadają za produktami przeróbki ropy naftowej, teraz marudzą na olej palmowy, to z czego robić szampony, płyny do mycia i tym podobne?
      • Gość: Czeźwy To prote - mniej się myć! IP: *.chello.pl 16.11.08, 21:03
        A poza tym mniej żreć i mniej wydalać ;)
    • kot.behemot A co z krajami Trzeciego Świata? 16.11.08, 19:51
      W skanseny je zamienić, z dżunglą i małpami, ku uciesze "ekologów"?
      Te kraje nie mają wielkiego potencjału przemysłowego ani kultury technicznej. Z
      biedy mogłyby wyjść zaczynając od eksportu żywności - takiej, której w krajach o
      chłodniejszym klimacie produkować się nie da. Dla europejskiego "ekologa" palma
      z orangutanem jest znacznie ważniejsza niż całe kontynenty ludzi żyjących na
      poziomie średniowiecza (albo i gorzej).
    • Gość: dead embryonic cel Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d... IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.08, 20:27
      bo ludzi jest zbyt wielu, 8 mld ludzi musi zjeśc mld ton ryb, mięsa, roślin, musi się ubrac i napic hektolitrow wody. Jest nas za dużo, powinno nas byc nie wiecej niz 500 mln - taka liczba zapewniłaby postęp naukowo techniczny przy równoczesnym zapewnieniu dzikiej przyrodzie dalszego istnienia. Czas się zaczą eliminowac - jesteśmy rakiem tego świata.
      • Gość: euro Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: *.dyn.optonline.net 16.11.08, 20:35
        calkowicie sie z toba z toba zgadzam.
        Ajak ze jestme modrzejszy od ciebie, to proponuje zebys sie
        wyeliminowal.
        2 dygodznie wystarcza?
      • Gość: Jonek Re: Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas IP: *.e-wro.net.pl 16.11.08, 23:34
        Zacznij od siebie.
    • malyskurczybyk Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d.. 16.11.08, 21:10
      A co mnie obchodzi jakiś orangutan. Codziennie wymierają jakieś gatunki
      zwierząt, których nawet nie znamy i już nie poznamy. A jak ziemia pierdzielnie
      od czasu do czasu wulkanem czy inną katastrofą to wymiera wszystko wokół i żaden
      debilny ekolog nie ma nic do powiedzenia. A z batonów polecam Snickersy.
    • end_of_job Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d.. 16.11.08, 21:20
      zgadzam sie z trescia artykulu. to skandal, by tubylcy robili na swojej ziemi to
      co chca. to skandal, ze nie sluchaja sie wszechmadrych ekologow. ze nie siedza w
      rezerwatach i nie sa pokazywani gawiedzi jak malpy w zoo. jak oni mogli wziac
      sprawy w swoje rece i sprobowac poprawic swoj los,a nawet wzbogacic sie?
      przeciez zniszcza unikalne zuczki i pajaczki...
      • Gość: rid głupi jesteś IP: *.skynet.net.pl 16.11.08, 22:58
        gdybys wiedział cokolwiek w temacie, to miałbyś świadomość, że
        tubylcy na wyspach takich jak Borneo sa akurat wypierani ze swoich
        ziem na równi z orangutanami przez działające ręka w rekę rząd
        Indonezji i międzynarodowe koncerny.
        Rozwój? Ha ha nie rozśmieszaj mnie. To zwykły drenaż. Jak ziemia
        wyjałowieje do cna, to zostanie pustynia tam + masa imigrantów
        drzwiami i oknami dobijająca się do Europy, żeby nie umrzeć z głodu.

Ale oczywiście nie ma to jak przywalić "ekologom" (w
        domyśle "lewakom"), bo to przecież takie smieszne, że się zajmują
        małpami zamiast docenić "byznes".
        • zigzaur Re: głupi jesteś 17.11.08, 00:55
          A co powiedzą ekologowie na temat groźby skażenia Bałtyku rurociągiem?
        • 0.tech no wlasnie lewackie pie...nie 17.11.08, 08:20
          To tak jak u nas sie mowi, ze kapitalizm jest zly, bo ludzi wykorzystuje. Tylko
          jak nie ma prywaciarza to i roboty nie ma.
    • Gość: kolka Re: A ja i tak lubię batony i będę je jadł IP: *.chello.pl 16.11.08, 21:42
      Co prawda obchodzą mnie orangutany i lubię zwierzątka, ale ja z czekolady tez nie zrezygnuję.
      Mogę jeść za to masło. :)
      • nikodem123 Re: A ja i tak lubię batony i będę je jadł 16.11.08, 23:16
        Może zrezygnujesz z batoników z olejem palmowym, gdy się dowiesz, że tłuszcz w
        nim zawarty hamuje wchłanianie wapnia.

Jest on kiepsko trawiony wobec czego tworzą się mydła wapniowe ograniczające
        przyswajalność wapnia.
    • Gość: czupakabra Re: A ja i tak lubię batony i będę je jadł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.08, 22:45
      Myślę że orangutany też by nie zrezygnowały dla ciebie.
    • nikodem123 Olej palmowy to nie olejek 16.11.08, 23:00
      Oj redaktorze tego niusa, dałeś ciała!!!

Tu chodzi nie o żaden olejek, tylko o olej palmowy.

Tak samo jak z rzepaku czy soi nie pozyskuje się się olejku - tylko olej.

A gdy już "olejek" stanie się wreszcie "olejem" to i sytuacja stanie się
      bardziej groźna. Olej palmowy jemy my wszyscy powszechnie w margarynach. Jedzą
      go nawet niemowlaki w preparatach mlekozastępczych takich jak na przyklad:
      Nutramigen, Prosobee.
      • Gość: tofifi Re: Olej palmowy to nie olejek IP: *.chello.pl 16.11.08, 23:16
        W żarciu to straszny syf. To właśnie olej palmowy jest odpowiedzialny za falę
        otyłości.
        • Gość: tuti i kartofle IP: *.dyn.optonline.net 17.11.08, 00:34
          czyli ziemniaki w zbyt duzej ilosci.
          Jest to naukowo udokumentowane
    • zg13 ekologiczna jest tylko ruska ropa, gaz i tuszonka 16.11.08, 23:11

• Gość: Jonek Robienie wody z mózgu IP: *.e-wro.net.pl 16.11.08, 23:26
      I tak właśnie robi się konsumentom wodę z mózgu. Najpierw gazeta pisze o tym,
      że stosowanie kosmetyków i artykułów spożywczych wytworzonych syntetycznie
      jest szkodliwe dla zdrowia i zachwala te produkty pochodzące z naturalnych
      źródeł. Kilka tygodni później ta sam gazeta pisze, że używanie tych z
      naturalnych źródeł powoduje niszczenie środowiska naturalnego.
      • zigzaur Re: Robienie wody z mózgu 17.11.08, 00:53
        I co? Potężna marka kosmetyków Palmolive straci na znaczeniu?
    • Gość: KLM Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d.. IP: *.chello.pl 17.11.08, 00:03
      a ja to pie......
    • Gość: dzozz Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d.. IP: *.zone4.bethere.co.uk 17.11.08, 01:12
      O kurde!
      KitKat to moj ulubiony:(
      Flora tez:(
      Zmienie dove, co?
    • vomitorium1 Czas na przerwę, czas na KitKat, kiepski czas d... 17.11.08, 05:18
      życie jako takie jest szkodliwe
      (bo od tego się umiera)
      (a od batoników umierają inni)
    • 0.tech A biopaliwa? 17.11.08, 08:08
      A wiecie, ze wiekszosc lasow tropikalnych wycina sie pod uprawy palmy olejowej
      czy trzciny cukorowej, zeby bogata Europa mogla importowac biopaliwa i sie
      podniecac swoja "ekologia"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka